Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Dukan

Snel afvallen met het Dukan dieet mogelijk. Het dieet is lastig vol te houden.

Het Dukan dieet is ontwikkeld door Pierre Dukan. De Fransman is arts en voedingsdeskundige. Het Dukan dieet is een eiwitrijk dieet, ook wel proteïne dieet genoemd. Er worden veel eiwitten gegeten en minder vetten en koolhydraten. Door het lage aantal calorieën wordt het ook wel een crashdieet genoemd.

 

Hoe werkt het afvaldieet?

Het dieet is er op gericht om gewicht te verliezen. Er wordt in vier verschillende fases gewerkt aan gewichtsverlies en stabilisatie van het gewicht. Volgens de theorie van het Dukan dieet is het eten van meer eiwit de oplossing tegen overgewicht. Het dieet is op twee verschillende manieren te volgen. Er kan gekozen worden voor een boek of voor de online begeleiding. In het boek staan alle richtlijnen en recepten om het dieet te kunnen volgen. Bij de online begeleiding wordt alle informatie zoals recepten en tips online aangeboden. Ook kunnen er vragen worden gesteld aan een online afslankcoach. Het is onduidelijk of deze afslankcoach een gecertificeerde diëtist of gewichtsconsulent is. Aangezien “afslankcoach” geen beschermde titel is, kan iedereen zich zo noemen.

Door meer eiwit te eten zou er meer vet verbrand worden en blijven spieren behouden. Eiwitten zijn nodig voor de spieren. Als er te weinig eiwitten worden gegeten, kunnen er spieren worden afgebroken. Voor gewichtsverlies is het belangrijk dat spiermassa behouden blijft. Spieren verbruiken namelijk calorieën. Door een eiwitrijke maaltijd raak je eerder verzadigd. Dat wil zeggen dat je “sneller vol zit” en dus minder behoefte hebt aan ander voedsel. Dit is minder bij een maaltijd die rijk aan vetten of koolhydraten en arm aan eiwitten is.

 

De vier fases bij het dieet:

  1. De aanvalsfase: Deze eerste fase duurt maximaal 10 dagen. De duur is afhankelijk van de gewenste hoeveelheid gewichtsverlies. Er mag onbeperkt eiwitrijke producten worden gegeten. Koolhydraten en vetten worden zo veel mogelijk gemeden. Er kan 3 tot 5 kg aan gewicht worden verloren in deze eerste fase.
  2. De cruisefase: Er wordt nu aan de eiwitrijke maaltijden groenten toegevoegd. Iedere week kan er ongeveer 1 kg aan gewicht af gaan. Deze fase duurt totdat het streefgewicht bereikt is.
  3. De stabilisatiefase: Het gewicht wordt nu gestabiliseerd. De duur van deze fase is 10 dagen per afgevallen kg. Er worden nu meer voedingsmiddelen toegestaan.
  4. De volhardingsfase: Een gezond eetpatroon zou nu zijn aangeleerd. Iedere week wordt er nog één dag gegeten volgens de aanvalsfase. 

 

Naast het dieet zijn er Dukan producten te koop. Deze producten zijn door Dukan geproduceerd en kunnen het afvallen ondersteunen. Er zijn bijvoorbeeld ontbijtgranen en tabletten die de calorieverbranding versnellen.

 

Effectiviteit van het dieet 

Volgens het Dukan dieet behalen veel mensen hun doel. Op de website staan ervaringsverhalen die dit ondersteunen. Het dieet zou er voor zorgen dat er zonder hongergevoel snel en veel gewicht verloren gaat. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat eiwitrijke diëten inderdaad werken bij afvallen.

Op de lange termijn vallen helaas veel mensen terug naar hun oude eetpatroon. Hierdoor zitten de verloren kilo’s er vaak weer snel aan. Het dieet is te eenzijdig of moeilijk te combineren om het lang vol te houden.

De eerste dagen van het dieet gaan er al enkele kilo’s verloren. Vaak wordt gedacht dat dit verlies van lichaamsvet is. Dit klopt niet. Koolhydraten in het lichaam houden namelijk vocht vast. Als er in de eerste dagen minder koolhydraten worden gegeten gaat dit vocht ook verloren omdat de koolhydraatvoorraad wordt verbrand. Dit zorgt voornamelijk in de eerste fase van het dieet voor het gewichtsverlies.

Dukan dieeteiwitrijkproteïnedieetaanvalsfasecruisefasestabilisatiefasevolhardingsfasePierre Dukanboekartsvoedingskundigenierencholesteroldiabeten

Het Dukan dieet krijgt als kritiek dat er te veel vlees wordt gegeten. Verschillende vleessoorten bevatten veel verzadigd vet. Te veel verzadigd vet kan het cholesterol verhogen. Een te hoog cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

De hoge hoeveelheid eiwit in de voeding kan daarnaast slecht zijn voor de nieren. Dit kan vooral schadelijk zijn als het dieet te lang wordt aangehouden. Nierpatiënten mogen dit dieet niet volgen.

Ook voor diabetes patiënten (suikerziekte) is dit dieet niet aan te raden. De behandeling bij diabetes is vaak aangepast aan de hoeveelheid koolhydraten in de voeding waardoor dit dieet de behandeling van diabetes kan beïnvloeden.

Een ander bedenkelijk punt van het dieet is de geringe inname van groenten en fruit. Groenten en fruit zorgen voor veel vitaminen, mineralen en vezels. Deze komen te weinig binnen bij het dieet. Om het vitamine- en mineralengebrek te compenseren heeft Dukan eigen vitaminetabletten ontwikkeld.

 

Onderzoek

  • Snel overtollig gewicht verliezen door een crashdieet werkt niet. Dat heeft een Brits onderzoek geconcludeerd. Het Dukan dieet valt volgens dit onderzoek onder crashdiëten. Het zou lastig vol te houden zijn en de kilo’s zitten er na het stoppen met het dieet snel weer aan, aldus de onderzoekers.
  • Na vier jaar is 80% van de Dukan dieet volgers weer op het oude gewicht. Dat heeft een Frans onderzoek uitgewezen. Er wordt gesteld dat in het ergste geval het dieet zelfs ongezond kan zijn. Als er na het dieet gewichtstoename is, hoopt vet zich op rond de buik. Dit is risicoverhogend voor bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekte patiënten.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende het Dukan dieet en afvallen, voor u tegengekomen:

 
Meer weten of advies?
DietCetera hanteert niet de methode van het Dukan dieet. DietCetera biedt u een eiwitrijk dieet, volgens eigen methodiek. Onze eiwitrijke voeding is geen crashdieet en bevat voldoende groente en fruit. op deze manier valt u af, maar krijgt u ook uw voedingsstoffen binnen.
Wilt u, na welk afvaldieet dan ook, stabiel op uw bereikte gewicht blijven? Dan is het voedingsplan anti JoJo (gewichtsbeheersing na afvallen) een zeer geschikt hulpmiddel.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top