Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Een Leven Lang Fit

Volgens het Leven Lang Fit-dieet wordt de stofwisseling verstoord door verkeerde voedselcombinaties. De theorie is niet gebaseerd op de wetenschap.

Een Leven Lang Fit is één van de bekendere afvaldiëten. Het Leven Lang Fit-dieet is in 1985 ontwikkeld door Harvey en Marilyn Diamond. Volgens de Diamonds zouden bepaalde producten niet samen gegeten moeten worden. De combinatie van deze producten zou een negatief effect hebben op de stofwisseling. De stofwisseling zorgt voor het verwerken en verbranden van voedingsstoffen. Het dieet werd voor het eerst beschreven in het boek ‘Fit for Life’ of ‘Een Leven Lang Fit’. Sindsdien hebben de twee meerdere boeken geschreven die aansluiten op het eerste. Het oorspronkelijke boek is opnieuw uitgebracht in 2010. Dit geeft aan dat het dieet nog steeds populair is. Het Leven Lang Fit-dieet is ontwikkeld om een gezond gewicht te krijgen en te behouden. De schrijvers van het boek prijzen het dieet aan als een nieuwe leefstijl. Het is dan ook de bedoeling dat het dieet een leven lang wordt volgehouden. Het zou makkelijk vol te houden zijn, omdat een hongergevoel uit zou blijven. Een Leven Lang Fit is overigens niet gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.

 

Hoe werkt het?

Volgens het Leven Lang Fit-dieet wordt de stofwisseling verstoord door een verkeerde combinatie van voedingsmiddelen. De stofwisseling is het geheel van processen die plaatsvinden in de cellen van het lichaam. Een ander woord voor stofwisseling is metabolisme. Het metabolisme kan worden onderverdeeld in anabolisme en katabolisme. Anabolisme is de opbouw van stoffen oftewel energieaanmaak. Katabolisme is de afbraak van stoffen oftewel energieverbranding. De stoffen die worden aangemaakt of verbrand zijn voedingsstoffen. Voedingsstoffen zijn de stoffen waaruit voeding bestaat: eiwit, koolhydraten en vet.

 

De stofwisseling gebruikt voedingsstoffen om processen in het lichaam aan te sturen zoals:

 • voedingsstoffen opnemen in het lichaam;
 • energie vrijmaken uit de opgenomen voedingsstoffen. Energie is nodig om het lichaam te laten functioneren;
 • energie en eiwit gebruiken om de processen in het lichaam aan te sturen. Eiwit is een bouwstof. Bouwstoffen worden onder andere gebruikt voor de aanmaak van stoffen voor de stofwisseling;
 • het vastleggen van reservestoffen. Het lichaam slaat energie op in de lever, de spieren of het vetweefsel. Die energie kan worden gebruikt als er te weinig energie uit voeding aanwezig is in het lichaam;
 • het verwerken van afvalstoffen. Afvalstoffen zijn stoffen die onbruikbaar of onnodig zijn voor het lichaam. Deze worden voornamelijk uitgescheiden met de urine.

 

Een verkeerde combinatie van voedingsstoffen zou de stofwisseling negatief beïnvloeden. Tijdens het Leven Lang Fit-dieet worden eiwit en koolhydraten gescheiden. Deze zouden niet in dezelfde maaltijd of vlak na elkaar gebruikt mogen worden. Eiwit en koolhydraten worden namelijk op een andere manier afgebroken. Bij de afbraak zijn enzymen betrokken. Enzymen zijn stoffen die helpen om voedingsstoffen te verteren. Eiwitten worden in de maag verteerd onder invloed van maagzuur. De zure omgeving is een vereiste om de eiwitsplitsende enzymen hun werk te laten doen. Deze enzymen breken eiwit af. Voor de vertering van koolhydraten is een basische omgeving nodig. De basische omgeving is een vereiste om de koolhydraatsplitsende enzymen hun werk te laten doen. Deze enzymen breken koolhydraten af. Een basische omgeving is het tegenovergestelde van een zure omgeving. Door eiwit en koolhydraten te eten wordt de afbraak van beide voedingsstoffen belemmerd. De maag moet dan voor een zure én een basische omgeving zorgen.

 

 

Het eiwit kan niet goed worden afgebroken, omdat de maag te basisch is. De koolhydraten kunnen niet goed worden afgebroken, omdat de maag te zuur is. Het verteringsproces wordt hierdoor vertraagd. Bovendien zou de stofwisseling onvolledig verlopen, waardoor schadelijke stoffen ontstaan. Deze zouden zich ophopen in het lichaam.

 

De gevolgen zijn overgewicht en maag- en darmklachten zoals:

 • slechte stoelgang (verstopping);
 • brandend maagzuur;
 • opgezette buik;
 • winderigheid;
 • boeren.

 

De processen zouden sneller verlopen door eiwit en koolhydraten afzonderlijk te eten. Daarnaast zou het de stoelgang verbeteren. De voeding is dan korter in het lichaam, waardoor de stofwisseling sneller verloopt.

 

De belangrijkste regels van het Leven Lang Fit-dieet zijn:

 • Eet voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte. Het lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Volgens het dieet zou het lichaam genoeg vocht moeten binnenkrijgen. Een manier is het gebruik van groente en fruit met een hoog vochtgehalte. De ideale combinatie is 70% groente en fruit en 30% andere voedingsmiddelen.
 • Eet geen eiwitten en koolhydraten tegelijk. De goede combinatie is een ‘waterig’ met een ‘geconcentreerd’ voedingsmiddel. Waterig voedsel is groente en fruit. Geconcentreerd voedsel is al het voedsel behalve groente en fruit. Een boterham met kaas of een maaltijd van aardappelen, groenten en vlees is dus niet toegestaan.
 • Eet fruit nooit samen met andere producten. Voor twaalf uur ’s middags wordt niets anders dan fruit en fruitsappen gebruikt. Het lichaam zou in een dag namelijk drie spijsverteringscycli doorlopen. Fruit(sap) in de ochtend bevordert de afvoer van afvalstoffen. Fruit mag ook niet tegelijk met, direct voor of na een eetmoment gebruikt worden.
 • Drink veel, maar geen melk. Volgens het dieet past melk niet in het voedingspatroon van een volwassen mens.

 

Rauw en vers groente en fruit wordt aangeraden. Vlees wordt niet aangeraden, maar ook niet verboden. Smaakmakers, zoals knoflook, ui en smaakversterkers worden afgeraden. Water, koffie en kruidenthee mogen onbeperkt gebruikt worden. Bij honger mag fruit tussendoor worden gegeten. Het Leven Lang Fit-dieet geeft naast voedingsadvies ook leefstijladvies. De adviezen variëren van slapen met het raam open tot een bijdrage leveren aan de samenleving. Sinds 2000 bestaat het gepersonaliseerde FFL Weight Management Program. Met het programma kan het dieet worden afgestemd op het individu.

 

Effectiviteit van het dieet

Volgens het Leven Lang Fit-dieet is het dieet een effectieve manier om gewicht te verliezen. Het gewichtsverlies kan blijvend zijn. Hiervoor moet het dieet wel een leven lang worden gevolgd. Afvallen bij overgewicht heeft positieve gezondheidseffecten. Het verlaagt onder andere het risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes) en nierafwijkingen.

Het dieet biedt de vrijheid om eigen keuzes te maken. Calorieën tellen is niet nodig, net als porties afwegen. De clou van het dieet is dat hoeveelheden er niet toe doen. Het belangrijkste is dat een maaltijd op de juiste manier is samengesteld. Natuurlijk kan er niet onbeperkt worden gegeten. Het is echter niet erg als er eens te veel wordt gegeten. Het dieet zou mensen aansporen om meer vers groente en fruit te eten. Daarnaast hoeven mensen geen speciale voedingsmiddelen te kopen. Het dieet bestaat uit veelgebruikte voedingsmiddelen.

 

Er zijn ook een aantal nadelen aan het Leven Lang Fit-dieet:

 • Het vermijden van voedingsmiddelen kan een tekort aan vitaminen en mineralen veroorzaken. Zonder melk(producten) is het moeilijk om voldoende calcium binnen te krijgen. Calcium is een mineraal dat verschillende functies heeft in het lichaam. Het geeft stevigheid aan het skelet en het gebit. Ook is het betrokken bij de stofwisseling. Om voldoende calcium binnen te krijgen raadt het “fit for life” dieet aan om kalktabletten te nemen. Een gezond eetpatroon bevat echter alle nodige voedingsstoffen. Het gebruik van tabletten is dan overbodig. Een leven lang fit wordt dan ook niet beschouwd als een gezond eetpatroon.
 • De belofte van een blijvend gewichtsverlies kan enigszins worden genuanceerd. Op het moment dat iemand terugvalt in oude gewoonten, zal het gewicht toenemen.
 • Een Leven Lang Fit kan moeilijk zijn om vol te houden. Het samenstellen van de maaltijden is behoorlijk ingewikkeld. Met name het scheiden van eiwit en koolhydraten. Brood levert bijvoorbeeld zowel eiwit als koolhydraten. Veel mensen vinden het bovendien moeilijk om het dieet vóór twaalf uur te beperken tot fruit en fruitsap.
Een Leven Lang FitFit for lifeafvallenleefstijlstofwisselingvoedingsstofcombinatieeiwitkoolhydratenhoog vochtgehaltefruitcalciumvitamine B

Onderzoek

 • De website van Een Leven Lang Fit meldt dat het dieet in 86% van de gevallen werkt. Daarnaast maakt deze melding van verschillende klinische studies die het dieet ondersteunen. Hier wordt echter geen bewijs voor geleverd. 
 • De theorie waar de methode op is gebaseerd klopt niet met bestaande wetenschappelijke inzichten. Een verkeerde combinatie van voedingsstoffen zou de afbraak ervan in de maag vertragen. In werkelijkheid worden eiwit en koolhydraten op verschillende plaatsen afgebroken. Eiwit wordt grotendeels afgebroken in de maag.

 

 

Koolhydraten worden grotendeels afgebroken in de mond. Vervolgens worden deze verder verwerkt in de dunne darm. Het lichaam hoeft dus niet te zorgen voor een zure én basische omgeving op een plek. Toch kan scheiding van eiwit en koolhydraten de stofwisseling bevorderen. Het verteren van twee voedingsstoffen zal altijd meer tijd vergen dan het verteren van één voedingsstof.

 

  

 

Volgens analyses door diëtisten zou niet alleen een calcium tekort ontstaan. Het dieet zou ook te weinig B-vitamines bevatten. Met name B2 en B12.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende de 'een leven lang fit' methode en afvallen, voor u tegengekomen:

 • Een Leven Lang Fit. Auteurs Harvey en Marilyn Diamond, Nederlands, 295 pagina's. De auteurs zijn voedingskundigen. Een boek dat grote belangstelling heeft. In Nederland zijn ruim 450.000 exemplaren verkocht, in Amerika ruim twee miljoen. Het biedt een integrale en praktische aanpak van voeding en gezondheid.
 • Een leven lang slank en fit. Auteur E. Nelissen, Nederlands, 176 pagina's. Het omvat een voedings- en een bewegingsprogramma; bovendien een mentale training. Deze combinatie zorgt voor conditieverbetering en een slank en fit lichaam.
 • Geneesmiddelen, gezondheids- en ondersteunende producten betreffende afvallen bij u thuisbezorgd. Europees goedgekeurde producten door apotheek of drogist geleverd. Een eventueel benodigde recept wordt, indien passend, na een online artsconsult verstrekt.

 

Meer weten of advies?
DietCetera hanteert niet de methode van het leven lang fit dieet.
 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top