Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Herbalife

Herbalife helpt niet alleen om af te vallen, maar kan ook worden gebruikt om aan te komen of aan te sterken.

Herbalife is een veelgebruikte methode om af te vallen. Herbalife bestaat uit een serie maaltijdvervangers. Maaltijdvervangers zijn producten vaak in de vorm van shakes en repen die in plaats van een maaltijd kunnen worden gebruikt. De initiator van Herbalife is Mark Hughes. Hughes verkocht de eerste Herbalife producten in 1980 vanuit de kofferbak van zijn auto. De inspiratie voor de producten kwam van Hughes moeder. Zij stierf op jonge leeftijd aan de gevolgen van een overdosis dieetpillen. Herbalife heeft inmiddels niet alleen producten voor gewichtsbeheersing, maar voor meerdere doeleinden. In ruim 30 jaar is het Herbalife imperium uitgegroeid tot een van de grootste in de gewichtsverliesindustrie. 2,3 miljoen distributeurs hebben hun naam verbonden aan het bedrijf. Deze verkopen Herbalife producten in meer dan 85 landen. De jaarlijkse omzet bedraagt zo’n 5,4 miljard dollar.

 

Hoe werkt het?

Herbalife zegt zich te richten op het creëren van een gezonde levensstijl, via eten, drinken en bewegen. De achterliggende gedachte is dat streng diëten niet goed is voor de gezondheid. Aan de ene kant leidt streng diëten tot gewichtsverlies en aan de andere kant krijgt het lichaam te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Energie en voedingsstoffen zijn nodig om het lichaam goed te laten functioneren. Een lage energie-inname ten opzichte van het energieverbruik zorgt voor afbraak van vetweefsel. Dit zorgt voor gewichtsverlies. Een te lage energie-inname kan echter leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Voedingsstoffen zijn de stoffen waaruit het voedsel bestaat. Een langdurig tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot afbraak van spierweefsel. Bovendien kan het allerlei lichamelijke klachten veroorzaken.

 

De Herbalife producten bevatten weinig calorieën. Tegelijkertijd zouden de producten alle voedingsstoffen bevatten die het lichaam nodig heeft. Herbalife vindt het belangrijk om de hoeveelheid eiwit af te stemmen op de persoon. Men meet dit voornamelijk met gebruikmaking van een intelligent weeg- en meetstation (zeg maar een weegschaal met extra functionaliteit). Als de voeding bestaat uit precies de juiste hoeveelheid eiwit voor die persoon, zou dat helpen tegen hongeraanvallen. Het bekendste Herbalife product is de shake. Deze wordt gebruikt als maaltijdvervanger en bevat gemiddeld slechts 220 calorieën. De shake bestaat uit soja-eiwitten, koolhydraten en belangrijke vitaminen en mineralen. Deze samenstelling zou zorgen voor een verzadigd gevoel. Bovendien zouden de soja-eiwitten helpen met de opbouw en het behoud van spiermassa. Andere Herbalife producten zijn repen, multi-vitaminetabletten en vezel- en kruidentabletten. De repen kunnen zijn als maaltijdvervanger of als tussendoortje. De verschillende tabletten dienen ter aanvulling van de overige voeding. Herbalife zorgt voor een geleidelijke gewichtsafname. Het richt zich op het ontwikkelen van een gezondere levensstijl. Het beste resultaat zou worden behaald door Herbalife te gebruiken in combinatie met voldoende lichaamsbeweging.

Een dieet van Herbalife bestaat over het algemeen uit een ontbijt, een lunch en een avondmaaltijd. Voor gewichtsbeheersing worden twee maaltijden per dag vervangen door shakes. Verder wordt een normale maaltijd gegeten. Voor een gezonde voeding (dus niet voor het afvallen of aansterken) wordt een maaltijd per dag vervangen door een shake. Verder worden twee normale maaltijden gegeten. De cliënt kan zelf bepalen welke maaltijden worden vervangen. Er kan eventueel gekozen worden voor twee Herbalife tussendoortjes. De tussendoor repen zijn geschikt voor die momenten tussen de maaltijden. Daarnaast zijn er zoals gezegd ook maaltijd vervangende repen. Daarnaast wordt er aangeraden om voldoende groente en fruit te eten, te drinken en te sporten.

Herbalife helpt niet alleen om af te vallen, maar kan ook helpen om aan te komen. Het gebruik is dan echter wel anders dan bij het afvallen. Het bedrijf biedt ook een groot assortiment van producten voor sporters. Het bedrijf heeft ook producten om het uiterlijk te beïnvloeden.

Herbalife producten zijn niet verkrijgbaar in de winkel. De producten worden verkocht door zogenaamde distributeurs. De distributeurs verkopen niet alleen producten. Ze begeleiden cliënten die Herbalife gebruiken. De distributeur voert een lichaamsanalyse uit. De analyse vertelt welk persoonlijk voedingsplan geschikt is voor de cliënt. Het voedingsplan moet de gewichtsbeheersing optimaal laten verlopen. De cliënten ontvangen een advies. In het vervolg kunnen cliënten de distributeur raadplegen voor producten en vragen over producten. Iedereen kan overigens distributeur worden. De succesvolle distributeurs dienen behoorlijk commercieel en gedreven te zijn.

 

Gezondheidseffecten

Het gebruik van Herbalife producten is een bewezen manier om af te vallen of aan te sterken. Afvallen bij overgewicht heeft positieve gezondheidseffecten. Net als aankomen bij ondergewicht. De producten van Herbalife zouden alle voedingsstoffen bevatten die nodig zijn om het lichaam optimaal te laten functioneren. Bovendien zouden de Herbalife producten 100% natuurlijk zijn. 

Daarnaast zijn de Herbalife producten eenvoudig in gebruik. Het dieet bestaat voornamelijk uit maaltijdvervangers: shakes, repen en aanvullende tabletten. Diverse andere diëten zijn lastig vol te houden door de ingewikkelde recepten. De mensen die niet houden van koken haken al snel af. Herbalife is dan een eenvoudiger alternatief. De producten zijn binnen enkele minuten klaargemaakt. Het dieet is makkelijk in te passen in het gezinsleven.

 

Er zijn echter ook een aantal nadelen aan de maaltijdvervangers van Herbalife:

  • De Nederlandse wetgeving verplicht niet alle ingrediënten openbaar te maken. Daarom is het ook bij de Herbalife producten niet volledig bekend welke ingrediënten ze bevatten. Dit geeft enige onzekerheid met betrekking tot gezondheidsrisico’s. Niet iedereen lijkt even goed te reageren op de Herbalife producten. De producten lijken schadelijke ingrediënten te bevatten. Enkele mensen werden ‘erg ziek’ van de producten. Meer dan twintig mensen werden met leverontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Het vermoeden was dat het kwam door producten of de methode van gebruik van Herbalife.
  • Het lichaam krijgt minder energie met de producten van Herbalife. Hierdoor is er, speciaal bij ongecontroleerd gebruik, kans op het optreden van een spaarstand van het lichaam. Dat wil zeggen: het gaat zuiniger om met de calorieën. Op een bepaald moment wordt de energie-inname weer verruimd. Bijvoorbeeld door een normaal eetpatroon of terugval in het oude eetpatroon. Dit eetpatroon bevat meer calorieën dan het lichaam in de spaarstand gewend was. Het lichaam slaat de extra energie op om zich voor te bereiden op de volgende spaarstand. Ook als die spaarstand uitblijft. Het lichaam slaat meer energie op dan normaal. Het gevolg is een snelle toename van het lichaamsgewicht.
  • Herbalife leert de cliënt wel om gezond te eten maar altijd blijven Herbalife producten in het eetpatroon.
  • Mensen die van eten houden zullen het ‘echte’ voedsel missen. In het begin mag alleen gekozen worden uit de kant-en-klare maaltijdvervangers. Voor sommige mensen is het dan moeilijker om vol te houden. Helemaal al als de partner of andere huisgenoten niet meedoen. Het is makkelijker om aan verleidingen toe te geven als anderen het ook doen.
  • Het dieet is daarnaast niet goedkoop. De begeleiding is gratis, maar de maaltijden moeten wel worden betaald. Critici zeggen dat dezelfde resultaten worden bereikt door simpelweg gezond te eten. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten.
HerbalifemaaltijdvervangersMark Hughesafvallenaankomengewichtsbeheersingeiwitrijkshakesrepensupplementendistributeursterugvalziekprijzig

Onderzoek

Herbalife producten zijn vaak eiwitrijk, bestaande uit dierlijk en/of plantaardig eiwit. Het is vaak niet duidelijk wat de precieze ingrediënten zijn en wat de herkomst daarvan is. Er is gebleken dat Herbalife een aantal producten heeft die geschikt zijn voor vegetariërs, veganisten, halal-levenswijze (met IFANCA certificaat) en de koosjer-levenswijze. Ook zijn er enkele producten gegarandeerd vrij van koemelk, lactose, gluten en soja. Ook heeft Herbalife producten speciaal voor kinderen, maar die laatste zijn niet in Nederland verkrijgbaar. Het is dus soms wel mogelijk om een Herbalife dieet te volgen. Ongeschikte producten kunnen namelijk worden vermeden. De variatiemogelijkheden zijn hierdoor natuurlijk wel beperkter.

Herbalife heeft de ontwikkeling van vernieuwende voedingsproducten hoog in het vaandel staan. Sinds 2003 heeft het bedrijf de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling aanzienlijk verhoogd. In 2006 heeft Herbalife een eigen laboratorium gekregen, het Product and Science Center. Wetenschappers en onderzoekers testen hier nieuwe ingrediënten, leveringsmethoden, voedingsmiddelen en huidverzorgingsproducten. Van januari 2011 tot maart 2012 zijn twaalf klinische studies gestart. Vijf van de twaalf studies zijn gerelateerd aan specifieke Herbalife producten.

De meeste studies tonen de positieve effecten van de Herbalife producten aan. Een studie toonde aan dat mensen die meer eiwit consumeren meer lichaamsvet verliezen dan mensen die normale hoeveelheden eiwit consumeren. De studie toonde ook aan dat maaltijdvervangende shakes een effectieve manier zijn om gewicht te verliezen. Een andere studie toonde aan dat het drinken van eiwitrijke maaltijdvervangers leidt tot effectievere gewichtsbeheersing dan een normaal dieet. Dat betekent wel dat de maaltijdvervangers levenslang gebruikt moeten worden.

 

Er zijn echter kanttekeningen te plaatsen bij de studies:

  • Ten eerste zijn de onderzoeken niet onafhankelijk uitgevoerd. De resultaten zijn gericht op het bewijzen van de werking van Herbalife producten.
  • Ten tweede hebben de onderzoeken alleen het effect op het gewichtsverlies aangetoond. Het effect op het behouden van het gewichtsverlies na het dieet is buiten beschouwing gelaten. Het lastige van een maaltijd vervangend dieet is juist het volhouden van het gezonde eetpatroon na het dieet.
  • Bovendien heeft Herbalife commerciële en financiële belangen bij de onderzoeken. De resultaten dienen langdurig gebruik van de Herbalife producten te promoten om zo veel mogelijk omzet te behalen.

 

Herbalife producten zijn rijk aan eiwit en arm aan koolhydraten en vet. Onderzoek uit 2009 heeft aangetoond dat caloriearme diëten resulteren in aanzienlijk gewichtsverlies, ongeacht de samenstelling van de voedingsstoffen. De samenstelling van de producten draagt dus maar weinig bij aan het gewichtsverlies. De essentie van afvallen is minder energie opnemen dan verbruiken. 

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten, betreffende afvallen, voor u tegengekomen:

 

Weten hoe?

Uitgeschreven voedingsadvies betreffende de DietCetera Herbalife afvalmethode kunt u eenvoudig via onderstaande 'volg onze suggestie' bestellen. De adviezen zijn alleen geschikt voor volwassenen van 18 t/m 70 jaar.

Bij de DietCetera Herbalife afvalmethode wordt niet de originele Herbalife methode gevolgd, maar wel gebruik gemaakt van de Herbalife producten. Deze Herbalife maaltijdvervangers worden gecombineerd met normale gezonde voedingsmiddelen. Bij de DietCetera Herbalife afvalmethode is de kans op tekorten kleiner dan bij de originele methode.

Wilt u, na welk afvaldieet dan ook, stabiel op uw bereikte gewicht blijven? Dan is het voedingsplan anti JoJo (gewichtsbeheersing na afvallen) een zeer geschikt hulpmiddel.

Bestel suggestie
CategorieDienstPrijs
AdviesVoedingsadvies9,95
Totaal€ 9,95

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top