Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Obesimed

Obesimed is populair bij de behandeling van overgewicht. Maar bij verkeerd gebruik is de kans op verstikking groot.

De afslankpil Obesimed dient als hulpmiddel bij het afvallen. Obesimed is een samenvoeging van “obesitas” en “medisch”. Het is een medisch hulpmiddel bij gewichtsverlies. Oorspronkelijk werd Obesimed ontwikkeld voor relatief gezonde volwassenen die iets wilde afvallen. Tegenwoordig is Obesimed vooral populair bij de behandeling van overgewicht en obesitas (zwaar overgewicht). Overgewicht wordt gekenmerkt door een BMI van 25 tot 30. Van obesitas sprake bij een BMI van 30 of hoger. BMI is de afkorting van Body Mass Index. Het is een maat voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Dit geeft een schatting van het risico op gezondheidsproblemen. Een gezond gewicht staat gelijk aan een BMI van 18,5-25. Obesimed is niet alleen voor volwassenen geschikt. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen het ook gebruiken. Een afslankpil voor gewichtsverlies bij kinderen klinkt misschien vreemd. Overgewicht onder kinderen is echter een groeiend probleem. In 30 jaar is het percentage jongeren met overgewicht gemiddeld 40% gestegen.

 

Er zijn drie type Obesimed producten verkrijgbaar: Regular, Forte en Bloc:

 • Regular: Wordt aanbevolen bij een BMI lager dan 28 of bij volwassenen en kinderen van 10 tot 18 jaar.
 • Forte: Wordt aanbevolen bij een BMI van 28 of hoger of bij 18 jaar of ouder met meer dan 10 kilogram overgewicht.
 • Bloc: Deze pil vermindert de opname van vet uit de voeding. Dit in tegenstelling tot Regular en Forte, die remmen de eetlust.

 

Obesimed is zonder recept verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen, apotheken en gezondheidswinkels. De producten zijn ook online te bestellen. Eén behandeling met Obesimed duurt maximaal 30 dagen. De kosten hiervoor liggen gemiddeld tussen de 55 en 85 euro. De prijs kan echter per soort verschillen. Deze kosten worden niet vergoed door de verzekeraar. Een gebruiker dient het zelf te betalen.

 

Hoe werkt het?

De voeding bevat koolhydraten, vet en eiwit. Deze stoffen kan het lichaam gebruiken als brandstof. Brandstof heeft het lichaam nodig om te kunnen functioneren. Het lichaam gebruikt eiwit alleen in heel uitzonderlijke gevallen in als energiebron. Het eiwit wordt door het lichaam bij voorkeur als bouwstof gebruikt. Bijvoorbeeld als onderdeel van de spieren. Als energiebron gebruikt het lichaam het liefst koolhydraten en vetten uit de voeding. Het lichaam kan voeding niet zomaar als brandstof gebruiken. Eerst vinden er een aantal processen plaats. Dit geheel van processen noemt men spijsvertering. Globaal gezien wordt de spijsvertering verdeeld in: inname, opname en verbranding. Afslankpillen bevatten werkzame stoffen die één van deze drie onderdelen beïnvloedt. Sommige afslankpillen beïnvloeden de inname, de zogenaamde eetlustremmers. Obesimed Regular en Obesimed Forte remmen de eetlust. Andere afslankpillen beïnvloeden de opname van voeding in het lichaam. Obesimed Bloc remt de voedingsopname. Het blokkeert specifiek de opname van vet uit de voeding. Hieronder wordt gedetailleerder uitgelegd hoe, volgens Obesimed, de producten werken.

 

Obesimed Regular en Forte

Er zijn verschillende redenen waarom iemand trek krijgt. Eén van die redenen heeft te maken met de eetlust.

 

Obesimed Regular en Forte remmen de eetlust op twee manieren:

 • Aan de ene kant zorgt het voor vulling van de maag. Het werkzame bestanddeel is Omtec19. Omtec19 zijn natuurlijke vezels. Deze vezels kunnen niet door het lichaam opgenomen en verteerd worden. Volgens de fabrikant kunnen deze vezels tot 50 keer het eigen gewicht aan water absorberen. De vezelrijke pillen worden met een bepaalde hoeveelheid water ingenomen. Dit zorgt ervoor dat er in de maag een stroperige massa ontstaat. De fabrikant noemt deze massa een gelmatrix. De gelmatrix vult de maag, waardoor er een vol (verzadigd) gevoel ontstaat. Hierdoor zou er over het algemeen minder worden gegeten.
 • Aan de andere kant zorgt het voor een stabielere bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel is een term voor de hoeveelheid suiker in het bloed. Bepaalde voeding bevatten suikers die de bloedsuikerspiegel snel kunnen doen stijgen. Een hoge suikerspiegel zorgt op korte termijn voor een snelle energietoename. Niet lang daarna volgt een daling. Dit regelt het lichaam automatisch. De suikerspiegel daalt doordat het lichaam insuline afgeeft. Insuline is een stofje dat de opname van suiker in het spier- en vetweefsel mogelijk maakt. Hierdoor verdwijnt de suiker uit het bloed. Een daling van de suikerspiegel veroorzaakt een hongergevoel. De gelmatrix vermindert dit hongergevoel. Het zorgt ervoor dat suikers uit de voeding geleidelijk in het lichaam worden opgenomen. Dit resulteert in een stabielere bloedsuikerspiegel. Het gevolg hiervan is dat er minder insuline wordt aangemaakt. Dit vermindert het hongergevoel. Zonder hongergevoel afvallen maakt het voor sommige mensen makkelijker een dieet vol te houden.

 

Naast het bestanddeel Omtec19 zijn de ingrediënten Oleum Helianthus en Amylum Solani toegevoegd. Oleum Helianthus helpt darmbewegingen mogelijk te maken bij een overbelasting met vezels. Het is een zonnebloemolie die zeer effectief zou zijn bij het verlagen van het totaal cholesterolgehalte en de stoelgang. Amylum Solani is een vezel afkomstig van aardappelen. Deze vezel draagt naast Omtec 19 bij aan het volle gevoel.

 

Obesimed Bloc 

Vet wordt normaal gesproken in de maag en darm afgebroken tot kleinere deeltjes. Hierbij zijn enzymen betrokken. Een enzym is een stofje dat helpt bij de verwerking van voeding. Enzymen kunnen bepaalde processen in het lichaam versnellen. De enzymen in de maag en darmen stimuleren de afbraak van vet. Dit is nodig om opname vanuit de darm in het bloed mogelijk te maken. Obesimed Bloc verhindert deze opname. Het werkzame bestanddeel in Obesimed Bloc is Omtec50. Omtec50 is een natuurlijk vezel.

Deze vezel kan heel goed vetten uit de voeding binden. Met koolhydraten en suiker doet het niets. De binding aan vetten vindt plaats in de maag. In de maag vormt de vezel met de voeding een gelvormige massa. Deze massa verplaatst zich van de maag naar de dunne darm. In de dunne darm wordt normaal gesproken vet opgenomen. Doordat het gebonden zit aan de massa kan het slecht worden opgenomen. Dit maakt vet moeilijk te verteren. Op die manier kan vet niet worden omgezet in brandstof of worden opgeslagen in vetweefsel. Dit kan gewichtstoename voorkomen. De vet-vezelmassa wordt uiteindelijk uitgescheiden via de ontlasting. Volgens de fabrikant vermindert Obesimed Bloc op dezelfde manier de opname van cholesterol uit de voeding. Cholesterol is een vetachtige stof. Om die reden kan het gebonden worden aan de vet-vezelmassa. Het is onbekend of Obesimed Bloc onderscheidt maakt tussen de verschillende soorten cholesterol. Er zijn namelijk twee soorten. Het zogenaamde goede en slechte cholesterol. Het LDL cholesterol is het slechte cholesterol. Dit type zet zich af tegen vaatwanden. Hierdoor kunnen bloedvaten verstopt raken. Dit dichtslibben van bloedvaten staat bekend als (slag)aderverkalking. Een ander woord hiervoor is artherosclerose. Het HDL cholesterol is het goede cholesterol. Dit type verwijdert het slechte cholesterol uit het lichaam. Te veel LDL en te weinig HDL betekent een te hoog cholesterolgehalte. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten.

 

Algemene informatie

Een behandelingsperiode met Obesimed duurt maximaal 30 dagen aaneengesloten. Hierna wordt geadviseerd om vier dagen te stoppen. Deze dagen zouden nodig zijn om de darmen van het middel te laten reinigen. Dit wordt voor de veiligheid gedaan, gezien het hoge vezelgehalte in de pillen. Zonder de stop zouden gebruikers last van de darmen kunnen krijgen. Na de stopdagen kan er opnieuw gestart worden met een kuur van 30 dagen. In de fase van gewichtsbehoud dient Obesimed te worden afgebouwd. Afbouwen vindt plaats door de dosering langzaam te verminderen. 

Voor gewichtsverlies adviseert Obesimed een energiebeperkt dieet. Een ander woord voor energiebeperkt is caloriearm. Obesimed Regular of Obesimed Forte dienen dan als ondersteuning van het dieet. Dit zou het effect van afvallen vergroten. Het kan ervoor zorgen dat het dieet voor langere tijd vol te houden is. Voor gewichtsbehoud adviseert Obesimed een vetbeperkt dieet. Obesimed Bloc kan dan als ondersteuning van het vetbeperkte dieet dienen.

Ook beweging is belangrijk. Via beweging kunnen spieren worden getraind. Spieren verbruiken meer calorieën dan vetweefsel. Hoe meer spierweefsel iemand heeft, hoe meer calorieën er worden verbrand. Dit effect bevordert het afvalproces.

Obesimedafslankpileetlustremmerverminderde opname vetgewichtsverliesovergewichtobesitasmedisch hulpmiddelafvallenkinderencaloriebeperkt dieetvetbeperktOmtecGlucomannaanoplosbare vezelverstikkingsgevaardiabetessuikerspiegel

Gezondheidseffecten

Volgens de fabrikant zou Obesimed onderstaande positieve effecten hebben. Buiten de gegevens van de fabrikant is er echter weinig door onafhankelijke derden onderzocht. Dit maakt de gemelde effecten minder betrouwbaar.

 

 • Obesimed afslankpillen bevatten geen allergenen. Allergenen zijn stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken.
 • Door plantaardige ingrediënten is Obesimed geschikt voor vegetariërs.
 • Obesimed pillen bevatten geen cafeïne of andere verslavende middelen. Dit in tegenstelling tot veel andere afslankpillen.
 • Alle Obesimed pillen zouden veilig in gebruik zijn. Mits het volgens de aanwijzingen op de bijsluiter gebruikt wordt.
 • De afslankpillen kunnen eenvoudig in het eetpatroon en het dagelijkse leven worden toegepast.
 • Vezels in Regular en Forte vertragen de snelheid waarmee voedsel de maag passeert. Voedsel blijft langer in de maag. Dit geeft een vol gevoel. Het geeft controle over de eetlust. Een verminderde eetlust maakt het makkelijker een dieet vol te houden.
 • Regular en Forte verlagen de bloedsuikerspiegel. Voor de meeste mensen is dit positief. Voor mensen met suikerziekte (diabetes) kan dit echter een nadeel zijn.
 • Regular en Forte kunnen een gunstige effect hebben op een moeilijk stoelgang.
 • Bloc heeft geen invloed op de koolhydraten. Daarom zou het geschikt zijn voor diabetes patiënten.

 

Er dient rekening gehouden te worden met de volgende mogelijke nadelige effecten van Obesimed:

 • De afslankpillen zijn ongeveer twee centimeter lang. Deze capsules dienen heel te worden ingenomen. Sommige mensen hebben moeite met het slikken van pillen. Voor deze groep is Obesimed minder geschikt.
 • Capsules mogen niet eerder kapot gaan dan in de maag. Bij onzorgvuldig gebruik bestaat de kans dat de capsule al in de slokdarm of keel open gaat en opzwelt. Dit veroorzaakt verstikkingsgevaar.
 • Speciale aandacht verdient het gebruik van Obesimed in combinatie met andere medicijnen. Deze twee dienen niet tegelijkertijd te worden ingenomen. Hoeveel verschilt per medicijn. Dit is terug te vinden in de bijsluiters.
 • Het innemen van Obesimed is geen garantie voor afvallen. Voor een optimaal resultaat is het aan te raden ook de voeding en beweging aan te passen.
 • Obesimed Bloc remt de opname van vetachtige stoffen. Hierdoor bestaat de kans dat er tekorten aan vitamine A, D en E en essentiële vetzuren ontstaan. Essentiele vetzuren kan het lichaam niet zelf maken. Deze krijgt het via de voeding binnen. Het lichaam gebruikt deze vetzuren bij de aanmaak van hormonen. Hormonen zijn signaalstoffen die door klieren via de bloedbaan aan doelcellen of -organen worden afgegeven. Hormonen hebben daarmee een regelfunctie in het lichaam.
 • Obesimed Regular en Obesimed Forte verlagen de bloedsuikerspiegel. Dit kan voor diabetici een nadeel zijn. De bloedsuikerspiegel dient goed in de gaten te worden gehouden. Mogelijk zal de diabetes medicatie daarop worden aangepast. Het is belangrijk dit met de arts te overleggen.

 

Naast bovenstaande nadelen kunnen er ook bijwerkingen ontstaan. Bij gebruik volgens de aanwijzingen worden Obesimed producten in veel gevallen goed verdragen. Eventuele klachten verdwijnen normaal gesproken na een aantal dagen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan, dan dient een arts te worden geraadpleegd.

 

 • Bijwerkingen Bloc: Na inname tijdelijk een vol gevoel, inname met onvoldoende water kan leiden tot verstopping. Bij een gevoelige maag of darmen kunnen klachten als verstopping, buikpijn, misselijkheid, braken en diarree voorkomen.
 • Bijwerkingen Regular en Forte: Milde maag- en darmklachten als lichte diarree en gasvorming.

 

Onderzoek

 • Volgens Obesimed hebben verschillende klinische testen met Regular gunstige fysiologische effecten aangetoond. Het zou hierbij gaan om vermindering van de eetlust, gewichtsverlies, verbeterde stoelgang en verlaging van het cholesterolgehalte en bloedglucosegehalte. Echter dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Obesimed. Dit maakt de uitslagen van de testen minder betrouwbaar.
 • Er is nog niet voldoende onafhankelijk onderzoek gedaan naar het effect van Obesimed op gewichtsverlies. Het beste resultaat zou worden bereikt bij een combinatie van Obesimed, een energiebeperkt dieet en extra beweging. Aldus de fabrikant. Een energiebeperkt dieet en extra beweging is in principe bijna altijd een goed advies. Dit maakt het echter wel lastig te bepalen waar het gewichtsverlies door wordt veroorzaakt. Is dit het dieet, de extra beweging of Obesimed? Of is het een combinatie?
 • Er dient te worden opgemerkt dat de natuurlijke vezels in Obesimed opvallend veel weg hebben van Glucomannaan. Glucomannaan is een oplosbare vezel. Het is verkrijgbaar in capsule vorm. Deze capsules worden verkocht als vezelaanvulling of als afslankpil. Bij onjuist gebruik kunnen deze capsules ernstig verstikkingsgevaar opleveren. Daarnaast bestaat er over de werking van Glucomannaan wel onafhankelijk onderzoek. Dit onderzoek toont aan dat Glucomannaan vezels in beperkte mate werken. 
 • De bloeddruk en het cholesterolgehalte wordt er iets mee verlaagd. Gebruikers van Glucomannaan gaven aan minder trek te hebben. De onderzoekers konden dit effect echter niet terug zien in het gewicht. Andere onderzoeken met Glucomannaan en een placebo vonden ook geen gewichtsvoordeel bij mensen met obesitas. Een placebo is een middel zonder werkzame bestanddelen.
 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten, betreffende Obesimed en afvallen, voor u tegengekomen:

 • Obesimed Bloc. Obesimed Bloc is een medisch hulpmiddel voor de behandeling van overgewicht. Het product heeft hoog vermogen om (voedings) vetten te binden. Het vet slecht opgenomen wordt door de darmen en moeilijk verteerbaar is. Het vet-vezelcomplex vervolgt de natuurlijke weg en wordt vanzelf uitgescheiden via de stoelgang.
 • Obesimed Forte, capsules. Dit product absorbeert honderden keren zijn gewicht in water. Zodra de capsule is opgelost zet deze in de maag uit en wordt er een gel gevormd. Dat creëert een vol gevoel, waardoor de portiegrootte van de maaltijd kan worden verkleind en het makkelijker is om een dieet vol te houden.
 • Obesimed forte granulaat. Wanneer het product wordt gemengd met water, begint het water te absorberen en uit te zetten. Eenmaal in de maag wordt een gel gevormd. Dit creëert een vol gevoel, waardoor de portiegrootte van de maaltijd kan worden verkleind en makkelijker is om een energiebeperkt dieet te vol te houden.
 • Geneesmiddelen, gezondheids- en ondersteunende producten betreffende afvallen bij u thuisbezorgd. Europees goedgekeurde producten door apotheek of drogist geleverd. Een eventueel benodigde recept wordt, indien passend, na een online artsconsult verstrekt.
 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top