Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

PRO10

Volgens PRO10 kan er met het dieet zonder hongergevoel worden afgevallen. Maar de vraag is of de zakjes voldoende voedingsstoffen leveren.

PRO10 is een eiwitrijkdieet. Een eiwitrijkdieet wordt ook wel een proteïnedieet genoemd. De naam PRO10 is dan ook afgeleid van het woord proteïne. Het dieet is ontwikkeld door Franse artsen. Volgens het dieet kan er zonder hongergevoel worden afgevallen. Gewone voedingsmiddelen worden vervangen door eiwitrijke poeders. Deze producten zijn verkrijgbaar in verschillende smaken. Andere vergelijkbare eiwitrijke diëten zijn dr. Frank en Atkins. Deze diëten kunnen ook met de producten van PRO10 worden gevolgd.

 

Hoe werkt het?

PRO10 ondersteunt het afvallen door de verbranding van lichaamsvet te stimuleren. Hiervoor bestaat het dieet hoofdzakelijke uit eiwit. Eiwit gebruikt het lichaam vooral als bouwstof. Het vormt een belangrijk onderdeel van de spieren, organen, zenuwen, botten en het bloed. Een ander woord voor eiwit is proteïne. Eiwitten kunnen ook gebruikt worden als brandstof. Het lichaam geeft echter de voorkeur aan koolhydraten. Koolhydraten worden ook wel suikers genoemd. Daarnaast kan vet als brandstof worden gebruikt. Vet dat niet als brandstof dient, wordt door het lichaam opgeslagen als reservevoorraad. Deze reserve wordt aangesproken op momenten dat er minder voeding binnen komt. Via de voeding krijgt het lichaam koolhydraten en vet binnen. Bij PRO10 is echter de inname aan deze voedingsstoffen beperkt. Door deze beperking kan het lichaam die energie niet voldoende aanspreken. Om die reden schakelt het lichaam over op de verbranding van de eigen vet- en koolhydraatvoorraad. Dit resulteert in gewichtsverlies. Op den duur raken ook deze voorraden op. Op dat moment schieten dus zowel de koolhydraten als de vetten tekort. Daarmee ook de suikers. De hersenen kunnen zonder suiker niet goed functioneren. Om die reden gaat het lichaam suiker halen uit eiwit. Eiwit kan via een ingewikkeld lichamelijk proces worden omgezet in suiker. De voeding levert eiwit. Maar ook onder andere spieren bevatten eiwitten. Bij onvoldoende eiwit in de voeding, gaat het lichaam spieren afbreken. Spieren verbruiken zelfs in stilstand kilocalorieën. Om die reden is spierafbraak bij afvallen niet gewenst. Om dit te voorkomen bevat PRO10 veel eiwit.

Naast de vetverbranding stimuleert PRO10 het afvallen op een tweede manier. Het eiwit in PRO10 zorgt ervoor dat er minder snel een hongergevoel optreedt. Eiwitten zorgen sneller voor een verzadigd (vol) gevoel dan vetten en koolhydraten. Eiwitten zijn door het lichaam moeilijker te verteren. Hierdoor blijft het langer in de maag. Een volle maag zorgt ervoor dat mensen over het algemeen minder eten. Dit maakt het dieet voor sommige mensen makkelijker vol te houden.

 

Het PRO10 dieet is opgebouwd uit vier fases:

 1. De strikte fase: Deze fase duurt totdat 70% van het af te vallen gewicht is behaald. Koolhydraten en vetten worden zoveel mogelijk beperkt. Dit is nodig om de verbranding van lichaamsvet te stimuleren. Alleen specifieke groenten en proteïnesupplementen zijn toegestaan. De proteïnesupplementen dienen als volledige maaltijdvervangers. Het gewichtsverlies in deze fase kan variëren van 1,5 tot 4 kilogram per week. Dit gewichtsverlies is vooral een gevolg van vochtverlies. Koolhydraten bestaan namelijk uit suikers. Suiker houdt vocht vast. Bij het opmaken van de koolhydraatvoorraad gaat er dus ook vocht verloren. 
 2. De gematigde fase: Deze fase komt erg overeen met fase 1. Het enige verschil is dat er één proteïnezakje minder wordt gebruikt. Dit zakje wordt vervangen door magere eiwitrijke voedingsmiddelen. Dit vormt naast de groente de basis voor de warme maaltijd. De proteïnesupplementen dienen dus deels als maaltijdvervanging. Het gewichtsverlies in deze fase kan variëren van 1,5 tot 3 kilogram per week. Deze fase duurt totdat 90 tot 100% van het af te vallen gewicht is behaald.
 3. De opbouw fase: Het PRO10 dieet wordt niet van de één op de andere dag gestopt. In deze fase speelt begeleiding een belangrijke rol. Dit om de kans op terugval zo klein mogelijk te maken. Het lichaam heeft namelijk tijd nodig om te wennen aan de inname van suikers. Ook het leren eten zonder supplementen kost tijd. Stap voor stap worden proteïnesupplementen vervangen door koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Binnen deze fase is naast de warme maaltijd uit fase 2 een broodmaaltijd toegestaan. Het gewichtsverlies bedraagt gemiddeld 0,5 kilogram per week. 
 4. De stabilisatie fase: Van deze fase is sprake wanneer het streefgewicht is bereikt. Het streefgewicht is het gewicht dat iemand met afvallen wil bereiken. Deze fase is belangrijk wil iemand het nieuwe gewicht kunnen behouden. In deze fase past het lichaam zich aan de nieuwe situatie aan. Hierbij bestaat de kans op terugval. Goede begeleiding kan dit risico verkleinen.

 

Gezondheidseffecten 

PRO10 beschikt over een aantal positieve aspecten:

 • Tijdens het dieet is de kans op een hongergevoel klein. Dit komt door de eiwitrijke maaltijdvervangers.
 • PRO10 heeft een breed assortiment aan eiwitrijke maaltijdvervangers. Hierdoor kan er genoeg gevarieerd worden.
 • Het dieet besteedt aandacht aan het behoud van het gewicht. Niets werkt meer demotiverend dan dat het verloren gewicht er zo weer aan zit.

 

PRO10 heeft ook een aantal minder positieve aspecten:

 • PRO10 kan best prijzig zijn. Een startpakket met 56 zakjes (in verschillende smaken) kost ongeveer € 140,-. Per dag zijn er meerdere zakjes nodig. De kosten van het dieet zullen per persoon verschillen. Afhankelijk van hoe lang iemand erover doet om het streefgewicht te behalen. Maar ook hoeveel kilogram iemand wil afvallen.
 • Geen verplichte intake: Diverse andere eiwitrijke diëten stellen een intakegesprek verplicht. Tijdens een intake wordt onder andere de medische achtergrond en het dieetverleden besproken. Dit is van belang om rekening te kunnen houden met de persoonlijke situatie. PRO10 kunnen mensen zelf via internet bestellen. Hierbij wordt een intake en begeleiding niet verplicht gesteld. Zonder intake mist het dieet de check om eventuele gezondheidsproblemen uit te kunnen sluiten. Bovendien wordt bij bepaalde groepen een eiwitrijk dieet afgeraden. In het bijzonder bij mensen met nierproblemen, ernstige leverschade en lactose-intolerantie. Door het ontbreken aan begeleiding wordt de kans op terugval in oude eetgewoonten in de opbouw en stabilisatiefase vergroot. Dit is ook een nadeel van het dieet. Ook wordt de kans op blijvend gewichtsverlies verkleind.
 • Een ander kritiekpunt is dat er veel onduidelijkheid bestaat over de inhoud van de zakjes. Eén zakje PRO10 bevat gemiddeld 18-20 gram eiwit. Het is echter moeilijk te achterhalen welke andere voedingsstoffen een zakje levert. Bij eventuele tekorten kunnen er klachten ontstaan. Een tekort aan voedingsvezels kan bijvoorbeeld darmproblemen veroorzaken. Mocht er dierlijk eiwit gebruikt zijn, dan kan er een verhoogde kans op diabetes zijn.
 • In het algemeen geldt dat het lichaam enige tijd nodig heeft om te wennen aan een eiwitrijke voeding. Het optreden van bijwerkingen is een normaal verschijnsel. Bijwerkingen kunnen zijn vermoeidheid, hoofdpijn, verstrooidheid en een grote drang naar koolhydraatrijke voeding. Na een aantal weken kunnen wel bepaalde klachten vanzelf verdwijnen.
PRO10eiwitrijkdieetproteïnekoolhydraatarmvetbeperktsupplementenhongergevoelprijsvariatiesmakenafvallenverzadiginggewichtsverliesvier fasenpoeders

Onderzoek 

 • De PRO10 maaltijdvervangers zijn vaak eiwitrijk, bestaande uit dierlijk en/of plantaardig eiwit. Het is vaak niet duidelijk wat de precieze ingrediënten zijn en wat de herkomst daarvan is. Voor veganisten, vegetariërs en halal- of koosjer-levenswijze is dit van belang. Evenals bij een koemelk- of soja-allergie of een gluten- of lactose-intolerantie. PRO10 is hier niet duidelijk in en heeft nog geen antwoord aan DietCetera gegeven. Ons advies is negatief, tenzij anders wordt aangetoond. Wij raden u aan om een eigen risico afweging te maken.
 • Nederlands onderzoek toont aan dat een eiwitrijke voeding voor gewichtsverlies kan zorgen. Gewichtsverlies betekent in het geval van overgewicht een verbetering van de gezondheid. Gezondheidswinst lijkt echter alleen haalbaar als de energie-inname wordt beperkt. Uit ander onderzoek blijkt dat een eiwitrijk dieet zonder beperking van de energie-inname hetzelfde effect heeft als voeding met weinig eiwit. Daarnaast volgen mensen een dieet met gedeeltelijk of volledige maaltijdvervanging vaak zonder begeleiding. Afvallen met maaltijdvervangers en begeleiding is echter belangrijk. Dit vergroot de kans van slagen.
 • Een eiwitrijk dieet kan belastend zijn voor de nieren. Als de nieren niet gezond zijn wordt dit dieet afgeraden. Bij gezonde nieren zijn er, volgens een onderzoek, bij een dieet van 12 weken geen schadelijke gevolgen gevonden. Een dieet met veel eiwitten kan er ook voor zorgen dat er meer calcium wordt uitgescheiden. Dit kan botontkalking (osteoporose), kenmerkend door broze botten, veroorzaken. Eveneens kan het de kans op nierstenen verhogen.
 • Buiten de onderzoeken over eiwitrijke diëten in het algemeen, is er niet veel bekend over PRO10. Het voedingscentrum, gefinancierd door de overheid, geeft wetenschappelijk en verantwoorde informatie over voeding. Ook bij deze organisatie is geen informatie over PRO10 te vinden. Dit is opmerkelijk omdat het wel informatie biedt over andere eiwitrijke diëten, zoals dr. Frank en Atkins. Door het gebrek aan onafhankelijke informatie over PRO10 kan het dieet maar van een kant belicht worden. Dit maakt een objectieve visie op het dieet minder betrouwbaar.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten, betreffende eiwitrijk afvallen, voor u tegengekomen:

 

Meer weten of advies?
DietCetera hanteert niet de methode van Pro10. DietCetera is namelijk neutraal in haar advies en verkoopt daarom geen (merkgebonden) maaltijdvervangers zoals Pro 10. Wanneer u geïnteresseerd bent in afvallen dat kunt u als alternatief gebruik maken van onze methode afvallen via eiwitrijke voeding. DietCetera maakt gebruik van normale voedingsproducten in plaats van de vaak duurdere maaltijdvervangers.

Wilt u, na welk afvaldieet dan ook, stabiel op uw bereikte gewicht blijven? Dan is het voedingsplan anti JoJo (gewichtsbeheersing na afvallen) een zeer geschikt hulpmiddel.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top