Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Prodimed

Erica Terpstra is met het Prodimed dieet 40 kilogram afgevallen.

Prodimed is een proteïnedieet. Een proteïnedieet wordt ook wel een eiwitrijkdieet genoemd. Prodimed is tegenwoordig mede bekend als het “Erica Terpstra dieet”. Erica is met het Prodimed dieet 40 kilogram afgevallen. Dit eiwitrijke dieet is ontwikkeld door dr. Georges Blackburn en dr. Marian Apfelbaum. Normale voedingsmiddelen worden vervangen door eiwitrijke poeders en repen. Deze eiwitrijke producten zijn verkrijgbaar in verschillende smaken.

 

Het Prodimed behandelprogramma bestaat uit twee onderdelen:

 1. De eiwitrijke (proteïnerijke) producten.
 2. De persoonlijke begeleiding door voedingsdeskundigen.

 

Voedingsdeskundigen is het verzamelbegrip voor diëtisten en gewichtsconsulenten. Bij Prodimed werkt men met beide professies. Gewichtsconsulenten mogen geen cliënten met een medische aandoening of risico behandelen. Cliënten met een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger zouden daarom alleen door een diëtist behandeld mogen worden. BMI is een index voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Dit geeft een schatting van het gezondheidsrisico. Prodimed is specifiek ontwikkeld voor volwassenen met overgewicht. Van overgewicht is sprake als de BMI boven de 25 ligt.

 

Hoe werkt het?

De werking van Prodimed berust op hetzelfde principe als bij andere eiwitrijke afvaldiëten. Het doel is om de verbranding van vet in het lichaam te stimuleren. De verbranding van koolhydraten komt daarbij op een lager pitje te staan. Koolhydraten vormen de brandstof voor het lichaam. Prodimed is een dieet dat voornamelijk bestaat uit eiwitten. Eiwitten zijn nodig voor het behoud van spieren. Spieren verbruiken veel calorieën. Dit in tegenstelling tot vet dat geen calorieën verbruikt. Deze calorieën haalt het lichaam bij voorkeur uit koolhydraten. Maar bij Prodimed is de inname van koolhydraten beperkt. Door de beperking van koolhydraten kan het lichaam deze energiebron niet aanspreken. De andere energiebron wordt gestimuleerd. Dit is de verbranding van het lichaamsvet. Op deze manier stimuleert Prodimed het afvalproces.

Er kan niet zomaar met een Prodimed dieet gestart worden. Prodimed bestaat uit een behandelprogramma met verschillende fases. Vooraf vindt er een intakegesprek met een voedingsdeskundige plaats. Tijdens dit gesprek worden in overleg de startdatum, het doel en het termijn bepaald. Het doel is het gewicht dat iemand wilt bereiken met afvallen. Dit wordt ook wel streefgewicht genoemd. Het termijn is de periode waarin naar het streefgewicht wordt toegewerkt. Voor de startdatum wordt gekeken naar de meest gunstige periode. Dit is afhankelijk van de persoonlijk situatie. Een gunstige periode is onder andere een periode met weinig stress. Een ander onderdeel van de intake is het doorlopen van het medische verleden. Dit gebeurt aan de hand van een gezondheidsverklaring. De gezondheidsverklaring wordt tijdens een intakegesprek ingevuld. Dit gebeurt samen met de voedingsdeskundige. Er wordt schriftelijk vastgesteld of er bepaalde medicaties zijn waar rekening mee dient te worden gehouden. Het is een extra check om eventuele problemen uit te sluiten. Met het dieet kan worden gestart als deze verklaring is ingevuld en ondertekend.

 

Het Prodimed dieet is opgebouwd uit drie fases:

 1. Actieve fase: Deze fase bestaat uit een aantal stappen. De voedingsdeskundige bepaalt het aantal noodzakelijke stappen. Welke stappen dat zijn, is afhankelijk van de uitslagen van het intakegesprek. Bij elke stap horen specifieke richtlijnen. Deze richtlijnen worden met een zogenaamd faseformulier toegestuurd. Afhankelijk van de persoonlijke situatie en het medische verleden wordt het totale eiwitdieet of het gematigde eiwitdieet gevolgd. Het verschil tussen deze twee eiwitdiëten wordt verderop uitgelegd.
 2. Overgangsfase: Tijdens deze fase wordt de hoeveelheid eiwitrijke maaltijden afgebouwd. Eiwitrijke Prodimed producten worden beetje bij beetje vervangen voor normale voeding. De normale voeding zal bestaan uit fruit, brood en zuivel.
 3. Onderhoudsfase: Deze fase heeft als enige doel het behoud van het gewicht.

 

Binnen het Prodimed dieet zijn er twee soorten eiwitdiëten: het totale eiwitdieet en het gematigde eiwitdieet.

 

Het totale eiwitdieet

Dit dieet bestaat volledig uit eiwitrijke Prodimed producten. Prodimed heeft een breed assortiment aan eiwitrijke producten. Er zijn verschillende categorieën proteïne producten. Zo zijn er ontbijtgerechten, koude dranken, soepen, hoofdgerechten, desserts, repen en supplementen. De eiwitrijke zakjes en repen zijn verkrijgbaar in verschillende smaken.

 

Het totale eiwitdieet bestaat uit de volgende onderdelen:

 • voedingssupplementen met vitaminen en mineralen;
 • de toegestane groenten;
 • eiwitrijke zakjes;
 • drinkwater.
ProdimedErica Terpstra40 kiloafvallenprijzigproteïnedieeteiwitrijkdieetfasenovergewichtrepenpoedersgeen hongerpersoonlijke begeleiding

Het gematigde eiwitdieet

Dit dieet heeft dezelfde opbouw als het totale eiwitdieet. Het enige verschil is dat bij het gematigde eiwitdieet één normale maaltijd per dag gegeten mag worden. Het eiwitrijke zakje voor ’s avonds wordt vervangen voor vlees, vis of gevogelte.

 

Gezondheidseffecten

Volgens Prodimed is het dieet effectief en goed vol te houden zijn. Hiervoor worden de volgende redenen gegeven:

 • Tijdens het dieet is de kans op een hongergevoel klein. Eiwitten zorgen sneller voor een vol gevoel dan vetten en suiker. Vooral eiwit uit dierlijke producten zorgt voor verzadiging. Deze eiwitten zijn voor het lichaam moeilijker te verteren. Hierdoor blijft het langer in de maag. Een volle maag zorgt ervoor dat mensen over het algemeen minder eten.
 • Door het brede assortiment hoeft er geen sprake te zijn van eenzijdigheid. Er kan genoeg gevarieerd worden gegeten met verschillende Prodimed producten. Bovendien kan de voedingsdeskundige adviseren over de bereiding van de producten.

 

Prodimed legt de nadruk op het behoud van het gewicht. De behandelmethode bestaat uit verschillende stappen en persoonlijke begeleiding. Deze combinatie inclusief de afbouw naar een gezonde normale voeding zou de kans op het behoud van het gewicht vergroten.

Kritiek op Prodimed is dat het een vrij prijzig afvaldieet is. De adviesverkoopprijs voor een Prodimed product varieert tussen de €16,- en €18,-. Eén Prodimed product bestaat uit een doosje met 5 zakjes. Per dag zijn er meerdere zakjes nodig. Niet iedereen kan dit betalen of heeft het geld ervoor over. De gesprekken met de voedingsdeskundige kunnen mogelijk deels worden vergoed. De overige kosten zijn voor eigen rekening.

Prodimed producten zijn vaak eiwitrijk, bestaande uit dierlijk en/of plantaardig eiwit. Het is vaak niet duidelijk wat de precieze ingrediënten zijn en wat de herkomst daarvan is. Bij navraag is gebleken dat Prodimed een aantal producten heeft die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Ook zijn er enkele producten vrij van gluten. Het is ongeschikt voor mensen met koemelkallergie, soja-allergie, lactose-intolerantie. Of er producten Halal of Koosjer zijn is niet bekend. Het is dus soms wel mogelijk om een Prodimed dieet te volgen. Ongeschikte producten kunnen namelijk worden vermeden. De variatie mogelijkheden zijn daardoor natuurlijk wel beperkter.

 

Onderzoek

 • Nederlands onderzoek toont aan dat een eiwitrijke voeding voor gewichtsverlies kan zorgen. Gewichtsverlies betekent in het geval van overgewicht een verbetering van de gezondheid. Gezondheidswinst lijkt echter alleen haalbaar als de energie inname wordt beperkt. Uit een ander onderzoek blijkt dat een eiwitrijkdieet zonder beperking van de energie-inname hetzelfde effect heeft als voeding met weinig eiwit. 
 • Een eiwitrijk dieet kan belastend zijn voor de nieren. Als de nieren niet gezond zijn wordt dit dieet afgeraden. Bij gezonde nieren zijn er bij een dieet van 12 weken geen schadelijke gevolgen gevonden volgens één van de onderzoeken. Een dieet met veel eiwitten kan er ook voor zorgen dat er meer calcium wordt uitgescheiden. Dit kan botontkalking (osteoporose), kenmerkend door broze botten, veroorzaken. Eveneens kan het de kans op nierstenen verhogen.
 • Buiten de onderzoeken over eiwitrijke diëten in het algemeen, is er niet veel onderzoek bekend over Prodimed. Het Voedingscentrum, gefinancierd door de overheid, geeft wetenschappelijk en verantwoorde informatie over voeding. Ook bij deze organisatie is geen informatie over Prodimed te vinden. Dit is opmerkelijk omdat het wel informatie biedt over andere eiwitrijke diëten, zoals dr. Frank en Atkins. Door het gebrek aan onafhankelijke informatie over Prodimed kan het dieet maar van een kant belicht worden. Dit maakt een objectieve visie op het dieet minder betrouwbaar.
 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten, betreffende eiwitrijk (proteïnerijk) afvallen, voor u tegengekomen:

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top