Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Protislank

Het eiwitrijke dieet van Protislank zorgt voor snel gewichtsverlies. Het is echter moeilijk en kostbaar om het dieet lang vol te houden.

Protislank is een eiwitrijk dieet. Dit betekent dat het dieet veel eiwitten bevat. Eiwitrijke diëten worden de laatste jaren steeds populairder. Protislank is slechts een van de vele merken. Het merk bestaat uit een serie eiwitrijke maaltijdvervangers. Maaltijdvervangers zijn producten in de vorm van shakes en repen die maaltijden vervangen. De website van het bedrijf meldt niets over de achtergrond van het merk. In een reactie verklaart Protislank dat het in 2008 ontwikkeld is op basis van “eigen dieetervaring”. Protislank is een methode om gewicht te verliezen. De voorstanders van het merk menen dat succes verzekerd is met behulp van het dieet. Omdat de producten van het merk eiwitrijk zijn, zouden deze ook geschikt zijn voor andere eiwitrijke diëten. Voorbeelden zijn Atkins, Dr. Frank en Dukan.

 

Hoe werkt het?

Het lichaam heeft drie belangrijke bronnen waar het energie uit kan halen te weten eiwit, koolhydraten en vet. Deze voedingsstoffen spelen een rol bij allerlei functies in het lichaam. Het lichaam haalt energie uit deze stoffen door ze te verbranden. De belangrijkste energiebron wordt gevormd door koolhydraten ofwel suikers. Als het lichaam energie nodig heeft, worden de suikers uit de voeding het eerst verbrand. Niet-gebruikte suikers en vetten worden opgeslagen in de suikervoorraad. Als de suikervoorraad vol is, worden de niet-gebruikte suikers en vetten opgeslagen in de vetvoorraad. Wanneer er te weinig suiker en vet binnenkomt, wordt de suikervoorraad aangesproken. Als de suikervoorraad verbruikt is, wordt er overgeschakeld op de verbranding van de opgeslagen vetten. Het verbranden van de vetvoorraad is noodzakelijk om af te vallen. Het principe van Protislank is dat het lichaam leert om de vetreserve aan te spreken.

De producten van Protislank zijn koolhydraatarm. Hierdoor schakelt het lichaam na drie dagen over op volledige vetverbranding. Dit wordt ketose genoemd. De vetverbranding zal zorgen voor een snel gewichtsverlies. Als de vetvoorraad nagenoeg leeg is, wordt het eiwit uit de voeding gebruikt. Als eiwit uit de voeding niet beschikbaar is, wordt het lichaamseiwit aangesproken. Dit bevindt zich voornamelijk in de spieren. Lichaamseiwit wordt alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt als brandstof. Een voorwaarde is het langdurig binnenkrijgen van te weinig voedingsstoffen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij verhongering of vasten. Zolang het lichaam nog een vetvoorraad heeft, zal het geen spiereiwit verbranden. Het lichaam heeft wel voldoende eiwit nodig voor het functioneren van de processen in het lichaam.

Volgens Protislank kan iedereen afvallen met het dieet. Het gewichtsverlies varieert per persoon. Het merk indiceert een gewichtsverlies van 1-3 kilo per week voor vrouwen en 2-4 kilo per week voor mannen. Volgens het dieet gaan er geen spieren en vocht verloren, maar puur vet.

 

Het afvaldieet van Protislank bestaat uit de volgende fases:

 • De strikte fase: Deze fase duurt 1-2 weken tot maximaal 8 weken. In deze fase zou 60-70% van het te verliezen gewicht verdwijnen. Koolhydraten en vet zijn verboden buiten de voorgeschreven maaltijden. Op die manier wordt de ketose in stand gehouden. Een dag bestaat uit Protislank producten; groente uit de lijst met toegestane producten; een multivitamine- en mineralentablet. Protislank raadt aan om de paar uur te eten en iedere dag een eetlepel olijfolie te nemen. Deze maatregelen zouden de stofwisseling op gang houden. Voldoende vocht en lichaamsbeweging zijn belangrijk.
 • De gematigde fase: Deze fase duurt 1-2 weken tot maximaal 8 weken. In deze fase zou 20-30% van het te verliezen gewicht verdwijnen. Koolhydraten en vet zijn nog steeds verboden buiten de voorgeschreven maaltijden. Voor deze fase gelden de adviezen van de voorgaande fase. Daarnaast mag er een avondmaaltijd met mager vlees of vis worden gegeten.
 • De overgangsfase: Deze fase duurt 2-3 weken tot maximaal 12 weken. In deze fase zou de overige 10% van het te verliezen gewicht verdwijnen. Koolhydraten worden langzaam maar zeker toegevoegd aan het dieet. Voor deze fase gelden de adviezen van de voorgaande fasen. Daarnaast mag er een normaal ontbijt worden gegeten.
 • De onderhoudsfase: Deze fase duurt 2 weken tot onbeperkt. In deze fase wordt geen gewicht meer verloren. Koolhydraten worden beetje bij beetje toegevoegd aan het dieet. Voor deze fase gelden de adviezen van de voorgaande fasen. Daarnaast mag een normale lunch worden gegeten. Na twee weken wordt een portie koolhydraten (aardappelen, rijst, pasta) aan de avondmaaltijd toegevoegd.

 

Protislank heeft een breed assortiment aan eiwitrijke producten. Het merk biedt de bekende maaltijdvervangende shakes en repen. Daarnaast hebben zij echter veel andere producten. Daarnaast verkoopt Protislank vitaminetabletten. De producten worden los of in een pakket voor één of meer weken besteld.

 

Gezondheidseffecten

Volgens Protislank is het dieet een effectieve manier om snel af te vallen. Voor veel mensen is het zien van resultaat een belangrijke factor om een dieet vol te houden. Het snelle resultaat kan een belangrijk steuntje in de rug zijn voor veel mensen. Afvallen bij overgewicht heeft positieve gezondheidseffecten. Het verlaagt onder andere het risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes) en nierafwijkingen.

Het dieet zou een veilige manier zijn om gewicht te verliezen. Daarnaast zou deze de afbraak van vetweefsel bevorderen. Volgens het dieet gaan er geen spieren en vocht verloren, maar puur vet. Het eiwit zorgt voor langdurige verzadiging. Een hongergevoel zou dan ook uitblijven. Tijdens een dieet vallen veel mensen terug in oude gewoontes, waarna het gewicht weer toeneemt. Vervolgens doen deze mensen vaak weer een lijnpoging, waarna ze dan weer aankomen. Dit effect van herhaaldelijk afvallen en weer aankomen wordt het jojo-effect genoemd. Protislank meent echter dat het jojo-effect uitblijft. De vier fasen van het dieet zouden terugval voorkomen.

Volgens Protislank is het dieet gemakkelijk te volgen. Er hoeft namelijk niets te worden geteld of gewogen. Het is duidelijk wat er wel en niet mag worden gegeten. Ten opzichte van andere merken heeft Protislank een grote variatie aan producten. De mogelijkheden maken het wellicht gemakkelijker om dit dieet vol te houden. Daarnaast meent Protislank dat het dieet positieve gezondheidseffecten heeft. Het zou goed zijn voor hart, organen en spieren. Bovendien zou het heilzaam zijn voor haar, huid en nagels. Geen van de effecten wordt echter onderbouwd door het merk.

Protislankeiwitrijkmaaltijdvervangersafvallenweinig koolhydratenketosevetverbrandingverzadigingfasenvitaminetabletbreed assortimentjojo-effect

Er zijn echter ook nadelen aan het dieet van Protislank:

 • De maaltijdvervangers van Protislank zouden voldoende voedingsstoffen bevatten. Protislank schrijft echter vitaminetabletten voor. Een normaal, gezond voedingspatroon bevat echter alle nodige voedingsstoffen. Het gebruik van tabletten zou dan overbodig moeten zijn.
 • Het dieet zal strikt moeten worden gevolgd. Smokkelen met een boterham of teveel tussendoortjes resulteert in stilstand van het gewicht. Door de extra energie en/of koolhydraten raakt het lichaam uit de ketose. Het heeft een aantal dagen nodig om opnieuw in deze toestand te raken. In die dagen vindt geen gewichtsverlies plaats.
 • Protislank geeft zelf een aantal lichamelijke gevolgen van het dieet: verstopping (obstipatie), duizeligheid, verstoorde menstruatie , winderigheid, spierkrampen, jicht, slechte adem, haarverlies, misselijkheid, hoofdpijn en spierzwakte. Deze klachten worden veroorzaakt door de verandering van het eetpatroon. Het lichaam heeft tijd nodig om eraan te wennen. Om sommige klachten te verminderen raadt Protislank vitamine- en mineralentabletten aan.
 • De producten van Protislank zijn behoorlijk duur. Voor een week wordt al snel ruim 75 euro betaald. Over het algemeen is een normaal weekmenu goedkoper.
 • Sommige mensen hebben voldoende voedingsstoffen nodig. Andere mensen hebben weer moeite met het uitscheiden van de afvalstoffen. Voor deze groep is Protislank niet geschikt: zwangerschap, borstvoeding, jicht, suikerziekte (diabetes), trombose, hart- en vaatziekten, CVA of TIA, nier- of leveraandoeningen, kanker, hypokaliaemie (lage kaliumwaarde), eiwit-, glutenallergie of lactose-intolerantie, PKU (fenylketonurie) en psychische aandoeningen.

 

Onderzoek

 • De Protislank maaltijdvervangers zijn vaak eiwitrijk, bestaande uit dierlijk en/of plantaardig eiwit. Het is vaak niet duidelijk wat de precieze ingrediënten zijn en wat de herkomst daarvan is. Voor veganisten, vegetariërs en halal- of koosjer-levenswijze is dit van belang. Evenals bij een koemelk- of soja-allergie of een gluten- of lactose-intolerantie. Protislank is hier niet duidelijk in en heeft hierover nog geen antwoord aan DietCetera gegeven. Ons advies is negatief, tenzij alsnog anders wordt aangetoond. Wij raden u aan om een eigen risico afweging te maken.
 • Op de website van Protislank is geen wetenschappelijk onderbouwde informatie te vinden. Protislank heeft wel een aantal onderzoeken waar ze zich op baseren. Volgens Nederlands onderzoek lijkt een hoge eiwitinname de meest geschikte manier voor succesvolle gewichtsbeheersing. Volgens Deens onderzoek leidt eiwitrijke voeding tot een groter verzadigingsgevoel dan andere voedingsstoffen.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten, betreffende eiwitrijk (proteïnerijk) afvallen, voor u tegengekomen:

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top