Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Scarsdale

Met het Scarsdale dieet kan er snel en veel gewicht verloren worden. Het gevaar is dat het gewicht daarna weer terug zal komen.

Het Scarsdale dieet werd bedacht door Herman Tarnower. Het boek werd uitgegeven onder de titel “Scarsdale Medisch Dieet”. Het dieet duurt slecht twee weken. In deze twee weken kan er snel veel gewicht verloren worden. Dit zou kunnen oplopen tot 9 kilo. Volgens het Scarsdale dieet kan het op een gezonde manier, zonder honger te lijden. Het afvaldieet is vetarm en eiwitrijk.

 

Hoe werkt het?

In het boek staat nauwkeurig beschreven hoe het dieet gevolgd kan worden. Hierin staat duidelijk weergegeven wat er gegeten mag worden, op welke dag. Hier mag volgens het dieet niet vanaf geweken worden. Het totaal aan calorieën is laag. Dit komt omdat er vrijwel geen vetten en koolhydraten worden gegeten. Hierdoor kan er snel veel gewichtsverlies plaatsvinden. De producten die wel gegeten mogen worden bevatten veel eiwitten. Door eiwitrijke voedingsmiddelen raak je eerder verzadigd. Dit is minder bij een maaltijd die rijk aan vetten of koolhydraten is. Hier komt bij dat er voldoende eiwit nodig is voor spieren. Het eten van te weinig eiwit veroorzaakt spierafbraak. Spierafbraak is niet gewenst. Spieren verbranden namelijk calorieën. Zelfs bij het liggen op de bank. Vet in het lichaam verbrand doet dit niet. Hierdoor is het gewenst dat spiermassa behouden blijft en vetmassa wordt verbrand.

De maaltijden bestaan voornamelijk uit magere vleesproducten, groenten en fruit. Groenten en fruit mogen onbeperkt gegeten worden. Na twee weken wordt weer over gegaan op een normale voeding. Met normale voeding wordt bedoeld “een gematigder versie van het dieet”. Als na twee weken het gewenste gewicht nog niet bereikt is, moet er toch met het dieet gestopt worden. Na enkele dagen normale voeding kan er opnieuw gestart worden met het dieet. Als het dieet langer dan twee weken gevolgd wordt kunnen tekorten aan voedingsstoffen ontstaan. Om de kans op tekorten te verkleinen wordt door het dieet het gebruik van multivitaminen aanbevolen.

 

Effectiviteit van het dieet

Het Scarsdale dieet heeft als doel snel en veel gewichtsverlies. Door de lage inname van calorieën wordt dit doel vaak gehaald. Mits het dieet strikt wordt gevolgd. De effectiviteit van het Scarsdale dieet is één keer vergeleken met een andere afvalmethode. Hieruit bleek dat het Scarsdale dieet na twee weken het meeste gewichtsverlies gaf. Na een jaar waren de verschillen in gewicht tussen de twee methodes niet verschillend.

Het dieet duurt slechts twee weken. In deze twee weken zal snel gewicht verloren worden. Het gevaar is dat het gewicht daarna weer terug zal komen. Er wordt bij dit dieet geen ander eetpatroon aangeleerd. De kans is vrij groot dat er teruggevallen wordt in de oorspronkelijke gewoontes. Hierdoor zal het moeilijk zijn het behaalde gewichtsverlies te behouden. Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd.

Uit ervaringen valt op te maken dat veel mensen last hebben van hoofdpijn bij het dieet. Ook voelen veel mensen zich “slapjes” en ontbreekt het aan energie.

Het Scarsdale dieet valt onder de crashdiëten. Het Voedingscentrum raad een crashdieet af. Door een crashdieet komen niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. Ook zou het gewichtsverlies in het begin vooral te wijten zijn aan vochtverlies. Het voedingscentrum acht de kans groot dat na het dieet de kilo’s er weer snel aan zijn. Het Voedingscentrum verstrekt wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze aan consumenten.

Scarsdalevetarmcaloriearmeiwitrijkjojo-effectstreng dieetkoolhydraatarmvochtverlieshongerhoofdpijn
Onderzoek
Crashdiëten blijken niet te werken. Een Brits onderzoek onder 2000 personen wijst dit uit. Ruim 35% van de volgers van een crashdieet komt daarna 3 kilo meer aan dan het oorspronkelijke gewicht.
 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten en boek, betreffende afvallen het Scarsdale dieet, voor u tegengekomen:

  • Complete Scarsdale Medisch Dieet. Auteur H. Tarnower, Nederlands. Er wordt beschreven hoe dit dieet in zijn werk gaat. Naast het basisdieet worden varianten gegeven, o.a. met gerechten uit de internationale keuken en één voor mensen met een beperkt budget. De receptuur is uitgewerkt maar in de vertaling niet altijd voldoende aangepast.
  • Geneesmiddelen, gezondheids- en ondersteunende producten betreffende afvallen bij u thuisbezorgd. Europees goedgekeurde producten door apotheek of drogist geleverd. Een eventueel benodigde recept wordt, indien passend, na een online artsconsult verstrekt.

 

Meer weten of advies?

DietCetera hanteert niet de methode van het Scarsdale dieet. DietCetera is van mening dat een crashdieet ervoor kan zorgen dat er van bepaalde voedingsstoffen tekorten kunnen optreden. U kunt onze afvalmethodiek vetarm als alternatief gebruiken. Met deze methodiek loopt u geen risico op tekorten en valt u toch af.

Wilt u, na welk afvaldieet dan ook, stabiel op uw bereikte gewicht blijven? Dan is het voedingsplan anti JoJo (gewichtsbeheersing na afvallen) een zeer geschikt hulpmiddel.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top