Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Sonja Bakker-methode

Het Sonja Bakker dieet kan leiden tot tekorten van belangrijke voedingsstoffen. Het is tegenstrijdigheden met de adviezen van het Voedingscentrum.

De Sonja Bakker-methode is in Nederland de laatste jaren een bekend afvaldieet. Sonja Bakker is een Nederlandse vrouw die een afvalmethode heeft ontwikkeld. Het is een caloriearm dieet. Hierdoor bevat het weinig energie, en wordt het ook wel een energiearm dieet genoemd.

De Sonja Bakker-methode werd populair in 2005 door het eerste boek ‘Bereik je ideale gewicht’. Enkele andere voorbeelden van dieetboeken van Sonja zijn; ‘Bereik en behoud je gewicht’ en ‘Bereik je gewicht voor kinderen en tieners’. De boeken bestaan uit een inleiding over het dieet, menuvoorschriften en recepten. Deze menuvoorschriften gelden in het eerste boek voor negen weken. Er zijn aparte menu’s voor de vrouw en voor de man.

Sonja Bakker is nog bekender geworden door haar televisie programma in 2009-2010, genaamd ‘S.O.S. Sonja’. Hierin worden mensen geholpen met slechte eetgewoontes om af te vallen. Via de website kunnen ook verschillende online programma’s gevolgd worden. Hierbij worden persoonlijke tips en adviezen gegeven en eveneens weekmenu’s aangeboden. Daarnaast heeft Sonja ook in 2009 een magazine gehad waarin ze (seizoensgebonden) tips en menu’s beschreef. Omdat het magazine weinig verkocht werd het al snel stopgezet.

Sonja Bakker is een communicatief zeer vaardige gewichtsconsulent. De kennis en vaardigheid van een gewichtsconsulent is voornamelijk gericht op het beheersen of aanpakken van niet ernstig overgewicht. Daarnaast mag een gewichtsconsulent geen voedinggerelateerde ziekten behandelen. Een diëtist is een paramedicus gespecialiseerd in allerlei vormen van advisering tussen mens en voeding. De studie voor een diëtist duurt minimaal 4 jaar. De opleiding voor gewichtsconsulent kan in 6 maanden worden afgerond.

 

Hoe werkt het?

Een caloriearm dieet wordt ook wel een crashdieet genoemd. Dit is een dieet met bijna de helft minder calorieën als voorgeschreven wordt bij een normale voeding. Of soms nog minder. Hiervan valt men af omdat er minder binnen komt dan er verbrand wordt. Maar als het dieet klaar is of gestopt wordt bestaat de kans op het krijgen van het ‘jojo-effect. Hierbij komen de kilo’s er weer terug aan.

“Het grote succes van Sonja Bakker ligt waarschijnlijk in het feit dat heel nauwkeurig wordt voorgeschreven wat je op een dag wel en niet mag eten,” aldus Sonja Bakker.

 

De Sonja Bakker-methode gaat uit van 3 hoofdmaaltijden met een beperkt aantal caloriearme tussendoortjes. Het dieet sluit zich aan bij een aantal voedingsadviezen uit de Schijf van Vijf. Zoals gevarieerd eten, veel groente en weinig vet. Vergeleken met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) van het Voedingscentrum wordt minder brood, zuivel en fruit geadviseerd. (Het Voedingscentrum verstrekt aan consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.)

De menu’s worden elke dag gevolgd. Zo’n negen weken lang. “Zonder strijd geen kilo’s kwijt”. Daarnaast wordt het bewegen ook gestimuleerd. En wordt een grote hoeveelheid vocht (water) geadviseerd. Het tweede boek van Sonja Bakker is speciaal gericht op kinderen en tieners. In het boek staan dagmenu’s voor verschillende leeftijdscategorieën. Deze dagmenu’s zijn ook opgebouwd uit drie hoofdmaaltijden en drie keer iets tussendoor.

De voedingsmiddelen die een belangrijke rol spelen in het dieet zijn onder andere groenten, waarvan veel salades en rauwkost. Magere vleessoorten, crackers, eierkoeken, beschuitjes en fruit. 

Rekening moet worden gehouden dat bij het dieet een lagere zuivelinname is. Dit leidt tot een verminderde inname van calcium, vitamines A, B2 en B12. Daarnaast wordt koffie vermeden omdat het vocht uit het lichaam zou onttrekken. Deze bewering wordt niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Sonja Bakkercaloriearmweekmenu’smenuvoorschriftenreceptencrashdieetjojo-effectSchijf van Vijfgewichtsafnamevoedingsstoffenleeftijdscategorieënonverzadigde vettengeraffineerde productenenergiearm

Gezondheidseffecten 

Positieve effecten:

 • Het dieet biedt voeding aan dat aansluit bij de schijf van vijf.
 • De Sonja Bakker-methode bevat weinig calorieën dat leidt tot gewichtsafname.
 • Er zijn ook productnamen vermeld zodat er niet zelf naar de calorieën gekeken hoeft te worden.
 • Het biedt gevarieerd eten, precies uitgeschreven wanneer men wat moet eten. Verdeeld voor mannen en vrouwen, per dag en eetmoment.
 • Er zijn vele succesverhalen te lezen. Volgens veel gebruikers  van het dieet is er geen sprake van het ‘jojo-effect’. Omdat het eetpatroon blijvend zou worden aangepast. 

 

Negatieve effecten:

 • De Sonja Bakker-Methode raadt veel minder brood, zuivel en fruit aan. Dit kan leiden tot tekorten van belangrijke voedingsstoffen.
 • Ook eet men vaak maar 800 tot 1000 calorieën. Een zogenoemd crash dieet langer dan enkele dagen wordt afgeraden. Omdat het lichaam belangrijke voedingsstoffen gaat missen en spieren zal afbreken. Deze calorie inname is erg weinig. Dit kan leiden tot het welbekende ‘jojo-effect’.
 • Volgens het voedingscentrum is dit dieet minder geschikt voor kinderen. Het kan gevaarlijk zijn om kinderen in de groei op dieet te zetten. Dit dieet geeft andere adviezen dan is afgesproken. Vergeleken met de algemeen geaccepteerde uitgangspunten voor de aanpak van overgewicht bij kinderen.
 • Geraffineerde producten worden regelmatig aanbevolen bij dit dieet. Terwijl hier negatieve gezondheidseffecten aan worden gekoppeld. Voorbeelden zijn producten met veel suiker en veel snelle koolhydraten. Deze zouden kunnen zorgen voor overgewicht en verschillende ziektes bij overmatig gebruik.
 • Er wordt geen onderscheid tussen goede (onverzadigde) en slechte (verzadigde) vetten gemaakt. Vet wordt gemeden terwijl onverzadigde vetten een aantal positieve uitwerkingen hebben. Onverzadigde vetten dragen bij aan een gezond cholesterolgehalte en beschermen tegen hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten komen vooral voor in plantaardige olie en in vis. Het lichaam heeft een kleine hoeveelheid van deze vetten nodig. Het bevat namelijk de vitaminen A, D, E en K. Evenals essentiële vetzuren zoals Omega 3 en 6.
 • Het ‘jojo-effect’ wordt veel genoemd als effect na dit dieet. Omdat het een crashdieet is, gaat het lichaam gedurende het dieet in spaarstand. Het gaat zuiniger om met de binnengekomen calorieën. Wanneer het dieet voorbij is wordt er vaak weer meer gegeten. Dit uit zich in een hogere energie inname. Het lichaam zal meer op slaan. Om voor de zekerheid een voorraad te hebben voor de mogelijke volgende spaarstand. Dit resulteert in een snellere ongewenste gewichtstoename. Soms wel meer dan het begingewicht aan het begin van het dieet. Mensen die vaker diëten en jojoën, kunnen last krijgen van een trage stofwisseling. Hierdoor slaat het lichaam meer energie op. Dit resulteert in gewichtstoename. Zodat je minder energie nodig hebt om te overleven. Een goede stofwisseling zorgt ervoor dat de energie die binnenkomt ook verbruikt wordt.

 

Onderzoek

 • Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit (2008) komt naar voren dat de Sonja Bakker-methode niet werkt. In een onderzoek werden 39 vrouwen voor 40 weken gevolgd bij diverse afslankmethodes. Een deel van de vrouwen volgde de Sonja Bakker-methode. Hierbij vielen de vrouwen in het begin veel af. Daarna stagneerde het gewichtsverlies. Dit omdat het lichaam bij een zogenoemd ‘crashdieet’ in spaarstand gaat en zuiniger aan doet. Het advies van de wetenschappers: Volg een programma met intensieve begeleiding en bewegingsoefeningen.
 • Het Voedingscentrum heeft de volgende kritiek geleverd: De Sonja Bakker-methode leidt inderdaad tot gewichtsafname. Maar is minimaal in het aanbieden van handvaten en er zijn tegenstrijdigheden met onze adviezen.
 • In 2007 verscheen de psychologe Tatjana van Strien met haar kritiek in de krant. “Wie de Sonja Bakker-methode volgt veroorzaakt een soort zelf opgelegde hongersnood. Het lichaam gaat hierdoor zuiniger om met de calorieën. Wie lang doorgaat met het dieet brengt de stofwisseling in de war en kan juist dikker worden.”
 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende afvallen via de Sonja Bakker-methode, voor u tegengekomen:

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top