Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

South Beach Dieet

Het dieet is gericht op de aanpak van overgewicht als hart- en vaatproblemen. Kans op tekort aan voe-dingsvezels en vitamine A.

Het South Beach Dieet is ontwikkeld door dr. Arthur Agatston. Volgens deze Amerikaanse cardioloog is dit dieet meer een levenswijze. Een levenswijze waarbij de focus ligt op goede koolhydraten en goede vetten. De werking berust op hetzelfde principe als de meeste andere koolhydraatarme diëten. Het dieet is gericht op de aanpak van zowel overgewicht als hart- en vaatproblemen.

 

Hoe werkt het?

Het lichaam krijgt koolhydraten met de voeding binnen. Deze voedingsstof dient als brandstof voor het lichaam. Er zijn twee soorten: snelle en langzame koolhydraten.

Snelle koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit is een term voor de hoeveelheid suiker in het bloed. Een ander woord voor suiker is glucose. Een hoge suikerspiegel zorgt op korte termijn voor een flinke energietoename. Niet lang daarna volgt een daling van de bloedsuikerspiegel. Een lage suikerspiegel veroorzaakt een hongergevoel. De daling wordt veroorzaakt doordat het lichaam insuline afgeeft. Dit gebeurt als reactie op de hoge suikerspiegel. Insuline is een stofje dat de opname van suiker in het spier- en vetweefsel stimuleert. Daarnaast vermindert insuline de verbranding van vet. Het gevolg hiervan is dat het lichaam vet gaat opslaan. Dit is niet handig bij het afvallen. Snelle koolhydraten worden ook wel slechte koolhydraten genoemd. Slechte koolhydraten zitten vaak in producten met weinig vezels.

Langzame koolhydraten zorgen voor een langzamere stijging. Dit zorgt voor een verminderde aanmaak van insuline. De bloedsuikerspiegel blijft meer stabiel. Hierdoor kan het hongergevoel uitblijven en de vetverbranding gestimuleerd worden. Beide aspecten dragen bij aan het verliezen van gewicht. Langzame koolhydraten worden ook wel de goede koolhydraten genoemd.

Daarnaast speelt vet een belangrijke rol in dit dieet. Er zijn verschillende soorten vetten. Goede vetten zijn onverzadigde vetten. Slechte vetten zijn verzadigde en transvetten. De goede vetten verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Het South Beach Dieet legt de nadruk op de goede vetten.

 

Het South Beach Dieet bestaat uit drie fases:

 1. Ontwennen: Tijdens deze fase wordt de bloedsuikerspiegel gestabiliseerd. Dit duurt gemiddeld twee weken. Het is de strengste tijd van het dieet. In deze fase valt men gemiddeld 3,5 tot 6 kilogram af. Producten met koolhydraten worden zoveel mogelijk vermeden. Daarvoor in de plaats kunnen eiwitrijke producten worden gegeten. Bij het kiezen van de producten wordt zoveel mogelijk uitgegaan van magere varianten. Het gaat om voedingsmiddelen die niet veel verzadigde vetten bevatten. Het volgen van deze fase voor een lange tijd wordt afgeraden. Het kan echter geen kwaad deze fase na de twee weken voor korte tijd te verlengen.
 2. Geleidelijk afvallen: Gedurende deze fase worden producten met langzame koolhydraten beetje bij beetje aan de voeding uit fase 1 toegevoegd. Om langzaam af te vallen wordt het gewichtsverlies van een halve tot één kilogram per week gehanteerd. Dit tempo wordt aangehouden tot het streefgewicht is bereikt. Het streefgewicht is het gewicht dat iemand in een bepaalde periode wil bereiken.
 3. Gewichtsbehoud: In deze fase is het niet meer een dieet. Het dieet hoort een leefwijze te zijn geworden. Alle producten kunnen worden gegeten. Onder voorwaarde dat de samenstelling gebaseerd is op de voeding uit fase 2. Dit houdt in ieder geval in dat de voeding langzame koolhydraten bevat. De snelle koolhydraten worden vooralsnog zo veel mogelijk vermeden.

 

Ondanks het volgen van het dieet kan het voorkomen dat iemand aankomt. Deze personen wordt aangeraden voor een paar dagen fase 1 opnieuw te volgen. Hierna kan de fase waarin men zat weer worden opgepakt.

 

Gezondheidseffecten

Positieve aspecten van het South Beach Dieet op de gezondheid kunnen zijn:

 • gewichtsverlies door vochtverlies;
 • verlaagde kans op hart- en vaatziekten;
 • gewichtsverlies door verhoogde vetverbranding;
 • gewichtsverlies als gevolg van een verminderde eetlust;
 • door een stabielere bloedsuikerspiegel hoeft het lichaam minder insuline aan te maken. Dit verlaagt de kans op een verminderde gevoeligheid voor insuline.
South Beach Dieetinsulinehart- en vaatziektenafvallensnelle koolhydratenlangzame koolhydratenvetteneiwitrijkeetlustgewichtsbehoudfasen

In de eerste fase vindt een snelle gewichtsafname plaats. Deze afname wordt voor een deel veroorzaakt door vochtverlies. Suiker houdt vocht vast. Van suiker ligt een voorraad opgeslagen in het lichaam. Door de lage inname aan koolhydraten gaat het lichaam deze voorraden opmaken. Hierdoor verdwijnt het vocht uit de suikervoorraden. Dit resulteert in aanzienlijk vochtverlies.

Het South Beach Dieet is behoorlijk eiwitrijk. Voor gezonde volwassenen is niet bewezen dat dit schadelijk kan zijn. Voor mensen met nierproblemen kan het wel schadelijk zijn. Eiwitrijke voeding kan de kans van slagen bij dit dieet vergroten. Eiwitrijke producten zorgen sneller voor een vol gevoel dan producten met vet en koolhydraten. Vooral eiwitten uit dierlijke producten zorgen voor verzadiging. Deze eiwitten zijn voor het lichaam moeilijker te verteren. Hierdoor blijft het langer in de maag. Een volle maag zorgt ervoor dat mensen over het algemeen minder eten. Dit maakt het dieet voor sommige mensen makkelijker vol te houden.

Een risico van het South Beach Dieet is dat het lichaam te weinig vitamine A binnen kan krijgen. Dit komt vooral door het beperken van vetrijke producten. Vitamine A tekorten kunnen leiden tot nachtblindheid of huidafwijkingen. Van de andere vitamines zullen niet snel tekorten ontstaan. Het lichaam kan deze in voldoende mate binnen krijgen via de toegestane producten. Daarbij kan het lichaam een aantal van die vitamines zelf maken.

Een ander risico is een tekort aan voedingsvezels. De meeste producten die langzame koolhydraten bevatten, zijn vezelrijk. Voedingsvezels zijn goed voor de darmwerking. Snelle koolhydraten dienen vermeden te worden. Ook in fase 3. Een belangrijke groep met snelle koolhydraten bevat echter ook veel vezels. Door beperking van deze groep kan een tekort aan vezels optreden.

 

Onderzoek

Over het effect van het South Beach Dieet op langere termijn is niet veel bekend. Op korte termijn lijkt de beperkte hoeveelheid vezels en vitamine A ongunstig.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten, betreffende het South Beach Dieet en afvallen, voor u tegengekomen:

 • South beach dieet. Auteur Arthur Agatston, Nederlands, 335 pagina's. Elke fase wordt uitgebreid uitgelegd, waarna een menu-opgave volgt voor veertien dagen: ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, diner en dessert, gevolgd door een lijst van aanbevolen en een lijst met af te raden producten en de recepten.
 • Het South Beach Dieet, tabellenboekje. Auteur Arthur Agatston, Nederlands, 160 pagina's. Het is een compact boekje vol voedingstabellen en een uitgebreide Glycemische Index, waardoor het altijd en overal mogelijk is de richtlijnen van het South Beach dieet aan te houden.
 • South beach dieet wake-up-call, e-Book. Auteur Arthur Agaston, Nederlands, 352 pagina's. 7 simpele strategieën om veroudering tegen te gaan, gewicht te verliezen en gezonder te worden. Oefeningenplan voor twee weken. Hoe te weinig slaap een ongunstig effect heeft op vetopslag en hart- en bloedvaten.
 • Geneesmiddelen, gezondheids- en ondersteunende producten betreffende afvallen bij u thuisbezorgd. Europees goedgekeurde producten door apotheek of drogist geleverd. Een eventueel benodigde recept wordt, indien passend, na een online artsconsult verstrekt.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top