Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Weight Watchers

Bij Weight Watchers wordt een voeding samengesteld op basis van een puntensysteem. Een punt is niet gelijk aan een calorie.

Weight Watchers is een afvalmethode die al sinds 1963 bestaat. Het werd opgericht door de Amerikaanse Jean Nidetch. In de periode voor de oprichting deed zij zelf meerdere afvalpogingen. Samen met enkele vriendinnen kwamen zij regelmatig bij elkaar om hierover te praten en elkaar te ondersteunen. Op deze manier is Weight Watchers ontstaan. Met dit concept konden ook andere mensen geholpen worden met afvallen.

In 1978 werd Weight Watchers overgenomen door de Heinz Company. Later in 1999 werd Weight Watchers weer zelfstandig. Heinz en Weight Watchers werken nog steeds nauw samen met elkaar. Zo heeft Heinz Company speciale Weight Watchers voedingsmiddelen in het winkelschap liggen. Inmiddels is Weight Watchers actief in 29 landen. Iedere week volgen zo’n 1 miljoen mensen het programma wereldwijd. In Nederland zijn dat er per week 17.000. Weight Watchers onderscheidt zich op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan groepsbijeenkomsten.
 
Hoe werkt het?
In het dieet van Weight Watchers wordt een voeding samengesteld op basis van een puntensysteem. Deze punten worden ProPoints genoemd. De punten zijn overigens niet gelijk met calorieën.
In principe mogen alle voedingsmiddelen worden gegeten. Aan alle voedingsmiddelen hangen punten vast. Ieder individu mag een aantal punten per dag gebruiken. Dit aantal  hangt samen met onder andere geslacht en leeftijd. De punten mogen ook enkele dagen worden gespaard. Een paar punten opsparen voor een barbecue in het weekend kan dus ook. Daarnaast wordt er niet alleen ingezet op verandering van eetgedrag. Ook is beweging en steun van de omgeving belangrijk.
Door te sporten, dansen of tuinieren, kunnen er extra punten verdiend worden. Deze kunnen later weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld die barbecue. Volgens Weight Watchers kan het programma er voor zorgen dat er andere voedingsgewoonten worden aangeleerd. Hiermee zou de methode ook op de lange termijn vol te houden zijn.
Veel soorten groenten en fruit ‘kosten’ geen punten. Dat wil zeggen dat er onbeperkt van gegeten mag worden. Op deze manier wil Weight Watchers zorgen voor een hogere consumptie van voedzame en gezonde producten. Deze producten leveren veel vitaminen, mineralen en vezels. Terwijl ze niet calorierijk zijn. Daarentegen kosten de ongezonde, calorierijke producten weer meer punten.
Sinds beging 2016 is de aanpak breder dan alleen attentie voor voeding. Men promoot nu: eet, beweeg en leef. Oftewel gezond eten (via smartpoints), meer bewegen en voldoende ontspanning.
 
Er zijn verschillende manieren om het Weight Watchers programma te volgen:
  • De Weight Watchers cursus is de standaard en meest gebruikte manier. Hierbij heeft een cursist iedere week contact op een groepsbijeenkomst. Bij een groepsbijeenkomst zijn ongeveer 25 mensen aanwezig. In deze bijeenkomst worden vorderingen, obstakels en steun van de omgeving besproken. Cursisten kunnen ervaringen wisselen om hiervan te leren. Op iedere bijeenkomst staat altijd voor iedereen een weegmoment ingepland. Naast de groepsbijeenkomsten krijgt een cursist materialen om met zijn of haar voeding aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld kooktips en artikelen over motivatie, voeding en beweging.
  • Bij het Weight Watchers online programma zijn er geen groepsmomenten maar wordt er online steun aangeboden. Zo helpt het programma bijvoorbeeld bij het uitzoeken van gerechten. Ook uitleg over beweging gebeurt online. Via videofilmpjes worden instructies gegeven om een eigen workout samen te stellen.
Weight WatchersgewichtsverliespuntensysteemcalorieënbijeenkomstenProPointscalorieëndieeteetpatroonpunten verdienenkosten

Gezondheidseffecten

Weight Watchers heeft een eigen onderzoek verricht naar de werkzaamheid van het dieet. Zij stellen dat na 5 jaar 50% van de proefpersonen nog steeds op gewichtsverlies staan. Deze 50% zou minimaal 5% van hun gewicht zijn afgevallen.

Er werd een onafhankelijk onderzoek naar de werkzaamheid van Weight Watchers verricht. Hieruit bleek dat na 1 jaar de Weight Watchers deelnemers gemiddeld 3 kg waren afgevallen. 35% van de deelnemers zou na een jaar uit het systeem zijn gestapt. In een ander onderzoek werd een reguliere behandeling tegen overgewicht vergeleken met het Weight Watchers programma. De reguliere behandeling vond plaats in een huisartsenpraktijk. Na een jaar waren de personen die het Weight Watchers programma hadden gevolgd, tweemaal zoveel afgevallen. Vooral de groepsbijeenkomsten zouden de oorzaak voor deze uitkomst zijn. Steun van een begeleider, en de sociale controle onder groep draagt bij aan het succes.

Een kritiekpunt dat naar voren komt, is de prijs. De prijs zou te hoog zijn om het voor iedereen toegankelijk te houden. Ook zou volgens critici het tellen van punten niet de juiste methode zijn om een gezond eetpatroon aan te leren.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende Weight Watchers en afvallen, voor u tegengekomen:

  • Het hele jaar Weight Watchers. Auteur Weight Watchers, Nederlands, 360 pagina's. 365 menu's met ProPoints® waarden.
  • Weight Watchers: Koken voor één. Auteur Watchers Weight, Nederlands, 96 pagina's. Recepten voor één persoon, geschikt voor ontbijt, lunch, hoofd- en nagerecht. Tevens informatie over inkopen voor één persoon, bewaartips, magere kooktechnieken en hoe sfeer te maken in je eentje.
 
Weten hoe?

DietCetera hanteert niet de methode van de Weight Watchers.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top