Grote zorgverzekeraars: geen concurrentie meer op zelfmanagement

Minister Edith Schippers heeft vandaag op het Zelfmanagement Congres het startsein gegeven voor Zelfzorg Ondersteund (ZO!) Dit is een (overigens nog op te richten) coöperatie van zorgverzekeraars, zorgaanbieders en patiënten die het erover eens zijn dat zelfmanagement belangrijk is om de kwaliteit van zorg te verbeteren en daarnaast zorg in de toekomt betaalbaar te houden. 

Bij zelfmanagement speelt de patiënt zelf een actieve rol in de behandeling van diens ziekte, bijvoorbeeld door zelf thuis bloed te prikken of door glucosewaarden te meten. Ook eHulp behandelingen en trainingen vallen onder de noemer zelfmanagement.

 

ZO! richt zicht in eerste instantie op zelfmanagement bij ziekte en zorg, en vooralsnog niet op preventie. In de coöperatie werken in ieder geval de grote verzekeraars Achmea, CZ, VGZ en Menzis samen, maar andere deelnemers zijn patiëntengroepen NPCF en DVN (Diabetesvereniging Nederland) en vertegenwoordigers van zorgaanbieders zoals de Nederlandse Diabetes Federatie, de Landelijke Vereniging voor Georganiseerde eerste lijn (LVG) en de Landelijke Organisatie voor Ketenzorg (LOK).

Volgens Pieter Jeekel van ZO! is een samenwerking tussen “De partijen van ZO! houden nu op met discussiëren en vergaderen, en gaan het nu echt doen”alle relevante partijen in het veld noodzakelijk om zelfmanagement echt van de grond te krijgen: niemand is volgens hem in staat om zelfmanagement zelfstandig groot te krijgen in Nederland. Zonder coalitievorming blijft er volgens hem sprake van versnippering van investeringscapaciteit, komen noodzakelijke standaarden niet van de grond en weten huisartsen en patiënten niet goed waar ze aan toe zijn.

 

“De partijen van ZO! houden nu op met discussiëren en vergaderen, en gaan het nu echt doen”, zei Jeekel.

Minister Schippers zei bij de officiële start van de coöperatie dat ze “ongelooflijk enthousiast is” over het feit dat deze partijen elkaar gevonden hebben. Volgens haar is het een taak van de overheid om ervoor te zorgen dat zelfmanagement in de bekostiging van de zorg kan worden opgenomen, en eventueel zelfs via de bekostiging gestimuleerd kan worden. Maar de uitvoering is volgens haar voornamelijk afhankelijk van de partijen in de coöperatie.

 

Pre-concurrentieel samenwerken

De partijen constateren dat zelfmanagement veel kan opleveren, maar dat de implementatie nog altijd beperkt is. Onder andere zorgverzekeraars zouden door samenwerking, contractering en inkoop een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van zelfmanagement.

 

Lees verder op SmartHealth

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

* Deze velden graag invullen om verder te gaan.

CAPTCHA
Deze vraagstelling is om automatische mail en/of spamrobots tegen te gaan.