Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Acne

Acne vulgaris is een onschuldige huidaandoening die vooral sociaal hinderlijk kan zijn. Door enkele voedingsmiddelen te vermijden kan het een stuk verbeteren of helemaal verdwijnen.

Acne is een huidaandoening die meestal bij jongeren in de puberteit voorkomt. Het wordt ook wel acne vulgaris, pukkeltjes of jeugdpuistjes genoemd. Acne wordt veroorzaakt door ontstoken talgklieren. Talgklieren komen vooral voor op het gezicht, de nek, rug en schouders. Talg vormt een beschermend laagje op de huid. Het is een vettige stof die via kleine openingen in de huid, de poriën, naar buiten komt. Als de talgkliertjes verstopt raken, gaan ze ontsteken. De talgklieren raken onder meer verstopt door bacteriën, dode huidcellen en talg. Zo ontstaan de puistjes. Vaak verdwijnt het na het 25e levensjaar. Sommige mensen kunnen echter langer last hebben van acne. Acne wordt vooral als vervelend en onaangenaam ervaren. Het is echter een geheel onschuldige aandoening.

 

Verschijnselen

Er zijn verschillende vormen van acne bekend. Acne uit zich in comedonen en puistjes. Comedonen staan ook wel bekend als mee-eters. Het zijn zwarte puntjes die door de open, ontstoken talgklieren naar buiten komen. Comedonen ontsnappen niet aan het oog. Daarnaast kunnen ze jarenlang blijven zitten. Ze zorgen voor grove poriën en de huid ziet er onrustig uit.

Als de talgklieren onder de huid verstopt raken, dan worden het rode plekjes op de huid. Deze rode plekken zijn de welbekende puistjes, wat ook later abcessen kunnen worden. Het is goed te herkennen aan het gele pus kopje. De kunst is om er vanaf te blijven. Dit geldt ook voor de mee-eters. Als het puistje wordt uitgeknepen kan het littekens achterlaten. Tevens kan de acne verergeren, als de puistjes worden uitgeknepen.

Ook kunnen de talgklieren verhoornen. Verhoornen betekent dat de cellen langzaam uitdrogen en uiteindelijk afsterven. Dat blokkeert de uitgang voor het pus en de talg die naar buiten willen. Hierdoor kan de talg niet naar buiten en ontstaat een mee-eter of puistje.

 

Oorzaken

Acne ontstaat door een verschuiving in de hormoonbalans van het lichaam. De hormonen zorgen voor allerlei processen in het lichaam. In de puberteit ontstaat er een nieuwe hormoonbalans. Nieuwe hormonen ontwikkelen zich zowel bij  jongens als bij meisjes.  Ook het proces van acne dient zich dan tijdens dit proces vaak aan. Alhoewel het vaak jeugdpuistjes worden genoemd, kan het zijn dat ook volwassenen zelfs nog last hebben van acne.

Hormonen zijn dus de hoofdoorzaak van acne. Meisjes en vrouwen die ongesteld moeten worden, kunnen meer last hebben van puistjes. Tijdens de menstruatie zal dat minder worden. Voor en tijdens de menstruatie zijn veel hormonen actief. Deze kunnen voor de vermeerdering van acne zorgen. Acne is zeker niet besmettelijk. Men kan met acne gewoon zoenen of knuffelen.

 

Behandeling

Een aantal zaken over acne zijn duidelijk en bekend. Hieronder wordt uitgelegd wat wel of niet werkt bij acne.

Dermatologen

Dermatologen kunnen acne goed behandelen. Zij weten goed hoe een mee-eter of puist aangepakt kan worden. Daarnaast kan de dermatoloog ervoor zorgen dat de littekens van vorige puistjes verminderen. Dit doen ze door middel van een laserbehandeling. Er bestaan verschillende soorten lasers, die elk een ander doel hebben op de huid. Het kan ervoor zorgen dat de bacteriën gedood worden, water verdampt uit de huid of de huid wordt gestimuleerd om collageen aan te maken. Collageen zorgt voor een goede elasticiteit van de huid. Collageen is een bouwstof in de huid die zorgt voor versteviging.

Comedonen drukker

Dit is een staafje waaraan een lusje zit. Hierbij kan iemand zelf het lusje over de mee-eter leggen. Door er vervolgens licht op te drukken, wordt het talg en de pus eruit gedrukt. Dit dient hygiënisch gedaan te worden. Het wordt een open wondje na het uitdrukken. Het kan snel geïnfecteerd raken en alsnog een puistje worden.

Medicatie

Om acne te bestrijden wordt vaak medicatie gegeven. De medicatie is vooral bedoeld voor mensen met ernstige acne in combinatie met een dermatoloog. Mensen met milde acne kunnen worden behandeld door een dermatoloog zonder medicatie. Er zijn vele soorten medicatie tegen acne op de markt. Deze medicatie kunnen in vier groepen worden ingedeeld:

  • Medicatie tegen de verharding van de talgklieren. Dit middel zorgt ervoor dat de huidschilfers los raken. Hierdoor kan de talg makkelijker naar buiten treden. Hierdoor zal de acne verminderen. De medicatie kan worden gegeven in de vormen: gel, lotion of crème;
  • Medicatie die de bacteriegroei remmen. De bacteriën, die voorkomen in de talgklieren, zullen worden gedood. Hierdoor zal er minder pus (bacteriële) ophoping ontstaan;
  • Medicatie die een ontstekingsremmende functie hebben.
  • Medicatie die de talgvorming remmen;

Bij deze behandelingen kan het echter wel een tijd duren voordat het gewenste resultaat is behaald. Meestal is dat pas na een paar maanden. Dit is afhankelijk van de ernst van de acne.

 

Fabels en feiten

Iedereen heeft een ander idee over het verhelpen en de behandeling van acne. Maar wat is nu waarheid?

Make-up

Make-up zorgt er niet voor dat puistjes uitdrogen. Het is mogelijk om de puistjes te camoufleren. Als het om die reden gedaan wordt, dient slechts een dun laagje gebruikt te worden. Bij een dikke laag make-up zullen de poriën meer verstoppen en de acne verergeren.

Zonlicht

Zonlicht zou tijdelijk kunnen helpen tegen acne. Dit komt doordat de zon de huid droger maakt. Het heeft een tijdelijk effect omdat de acne vaak daarna twee keer zo hard terug komt. Daarom is het beter om zoveel mogelijk uit de zon te blijven en rustig te wachten tot de puistjes weggaan. Tevens is te lang in de zon zitten ook niet goed. Zon verbrandt de huid en dat is uiteindelijk slecht voor de huid. Als iemand toch in de zon zit met acne, is het verstandig om zonnebrand op te doen.

Tandpasta

In tandpasta zitten verschillende bestanddelen waaronder zeep. Het droogt inderdaad het puistje uit, maar de huid eromheen zal ook uitdrogen. Daarnaast zal het gaan prikken door de zeepbestanddelen die in de tandpasta zitten. Daarom kan beter geen tandpasta gebruikt worden voor acne.

Hygiëne

Door slechte hygiëne kan op zichzelf geen acne ontstaan. Het is natuurlijk wel belangrijk dat men de huid met acne goed verzorgt. Het heeft echter geen zin om extra te wassen met zeep. Dit kan de acne verergeren. Er wordt dan teveel talg verwijderd. Hierdoor worden de talgklieren juist weer gestimuleerd om extra talg te produceren.

Spanning of stress

Dit is een tegenstrijdig punt. Sommige zullen zeggen dat spanning of stress wel effect heeft op acne. De hormoonbalans zou verstoord raken waaronder ook de talgproductie. Dit kan zich uiten in puistjes en acne. De hoeveelheid acne verschilt echter wel per persoon.

Aan de andere kant kan het uiteraard ook zo zijn dat iemand door de acne te hebben juist stress ervaart. Dit kan grote gevolgen hebben voor deze persoon. Acne kan zelfs verergeren bij stress. De stress kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat iemand met zijn acne gepest wordt op school. Of dat iemand zich schaamt voor de plekken op de huid.

talgtalgklierenvoedingfagenvirusmedicatietijmslakkenslijmsuikervettenzuivelcomedonenIGF-1 hormoonmee-eterspuistenpusmake-upporiënvulgarisacnehormonenvitamine tekort

Voeding

De relatie tussen voeding en acne vulgaris is nog altijd niet helemaal duidelijk. Bepaalde voedingsmiddelen hebben zeker wel invloed op acne. Deze voedingsmiddelen kunnen beter of minder gegeten worden of helemaal vermeden worden. Er bestaat in de literatuur over acne echter nog veel discussie. Als gekeken wordt naar enkele inheemse bevolkingsgroepen, is te zien dat er vrijwel geen acne voorkomt. Dit komt waarschijnlijk door het eten van uitsluitend natuurvoeding. De conclusies uit vele onderzoeken spreken elkaar echter tegen. Het is vrijwel altijd persoonlijk wat iemand met acne wel of niet kan eten.

Acne en suikers

De relatie tussen puistjes en suiker is opmerkelijk. Alle enkelvoudige koolhydraten ofwel eenvoudige suikers, veroorzaken bloedsuikerschommelingen. Wit brood is bijvoorbeeld een bron van eenvoudige suikers. De bloedsuiker staat ook wel bekend als glucose. Door de schommelingen wordt meer insuline en mannelijk IGF-1 hormoon aangemaakt. Het IFG-1 hormoon komt ook bij vrouwen voor. IGF-1 bevordert de aanmaak van talg. Talg zorgt ervoor dat poriën verstopt gaan zitten. Verstopte poriën worden op den duur puistjes.

Acne en zuivel

In koemelk en melkproducten zitten allerlei hormonen en stoffen die de groei bevorderen. Deze hormonen hebben een groot aandeel in het proces dat leidt tot acne.  Het kan de comedo (mee-eter) verstoppen zodat de talg er niet uit kan. En het kan een effect hebben op de productie van talg. Het is verstandig om zuivel en melk te mijden bij acne.

Acne en vet eten

Doordat de huid met acne vaak vet is of vet lijkt, wordt gedacht dat dit te maken heeft met vet eten. Echter is het niet bewezen dat dit daadwerkelijk door vet of verkeerd eten komt. Acne komt door hormonale veranderingen in het lichaam.

Acne en chocolade

Vaak wordt er geroepen dat iemand met acne geen chocolade zou mogen eten. Dit is echter niet waar. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat iemand met acne gewoon chocolade zou kunnen eten. Chocolade kan zelfs gezond zijn.

Acne en water drinken

Water drinken is belangrijk voor het lichaam. Water zorgt ervoor dat gif- en afvalstoffen worden afgevoerd uit het lichaam. Bij acne zou water drinken ook goed helpen. Daarbij hoeft niet de hele kraan leeggedronken te worden. Drink genoeg water of thee, dat is voldoende.

 

Onderzoek

Er is veel onderzoek gedaan op het gebied van voeding en acne. Echter daaruit zijn geen eenduidige conclusies gekomen. Hiervoor dienen meer specifiekere studies gedaan te worden. Uit een bepaald onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat (meervoudig) onverzadigde vetten zouden kunnen helpen bij het voorkomen van puistjes. Ook zijn er andere onderzoeken gedaan naar acne, die geen voeding betreffen.

  • Slakkenslijm zou kunnen helpen bij de bestrijding tegen bacteriën;
  • Een ander onderzoek laat zien dat op de huid aanwezige virussen, acne helpen te verbeteren. Deze virussen ofwel “fagen” zijn van nature op elke huid aanwezig. De faag zorgt ervoor dat de bacteriën onschadelijk worden gemaakt. De onderzoekers onderzoeken of dit een nieuwe behandelmethode wordt voor acne.
  • Tijm geweekt in alcohol schijnt een goed alternatief te zijn voor de huidige medicatie. Tijm zorgt waarschijnlijk voor een antibacteriële werking op de huid.
  • Biergist pillen. De pillen zouden de bacteriegroei tegengaan voordat het zich kan ontwikkelen in een puist. Daarnaast zou het een belangrijke bron van vitamines zijn. Deze zouden ook helpen om puistjes tegen te gaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gist inderdaad kan helpen tegen puistjes. Bij het onderzoek bleek dat 80% van de acne verminderde of helemaal verdwenen was.
  • De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) is geen patiëntenvereniging. Maar heeft mede tot doel de consument te informeren over het vóórkomen van en de achtergronden achter huidaandoeningen. Dat gaat deels via hun website.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende acne, voor u tegengekomen:

 

Weten hoe?

Het uitgeschreven voedingsadvies kunt u eenvoudig via onderstaande 'volg onze suggestie' bestellen. De uitgeschreven adviezen zijn alleen geschikt voor volwassenen van 18 t/m 70 jaar.

Bestel suggestie
CategorieDienstPrijs
AdviesVoedingsadvies9,95
Totaal€ 9,95

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top