Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Cellulite (sinaasappelhuid)

Vrouwen met elk gewicht en van elke leeftijd kunnen te maken krijgen met cellulite. Zo krijgt 90% van de vrouwen te maken met cellulite.

Cellulite is ook wel bekend onder de naam sinaasappelhuid. Bij cellulite begint de huid namelijk te lijken op de schil van een sinaasappel. Dit kenmerkt zich in bobbeltjes en putjes in de huid. Deze sinaasappelhuid bevindt zich vaak op de heupen, dijbenen en op de billen. Cellulite wordt vaak verward met cellulitis. In het woord cellulitis zit echter ‘itis.’ Dit betekent dat er sprake is van een ontsteking. Bij een ontsteking reageert het lichaam op beschadigingen van het weefsel. Bij cellulite is er geen sprake van ontsteking.

Vrouwen hebben vooral last van cellulite, mannen een stuk minder. Het is daarom ook een typisch vrouwenprobleem. Vrouwen hebben vaker last van cellulite, omdat het elastisch bindweefsel bij vrouwen zachter en losser is dan bij de man. Bindweefsel is weefsel met een ondersteunende functie. Bindweefsel bevindt zich in het gehele lichaam. Een weefsel is een groep van dezelfde cellen met dezelfde functie. Gedacht wordt dat cellulite vaak samenhangt met overgewicht en leeftijd. Deze factoren kunnen van invloed zijn, maar vrouwen met elk gewicht en van elke leeftijd kunnen te maken krijgen met cellulite. Zo krijgt 90% van de vrouwen te maken met cellulite.

 

Verschillende stadia van cellulite

Cellulite bestaat uit verschillende stadia. In het eerste stadium is de huid nog glad. Wanneer in dit stadium de huid wordt samen geknepen, worden de eerste onregelmatigheden zichtbaar. Dit stadium wordt nog geen cellulite genoemd en kan als een voorstadium worden gezien. In het volgende stadium zijn lichte onregelmatigheden zichtbaar wanneer de spieren worden aangespannen. Wanneer in de huid wordt geknepen, worden de onregelmatigheden duidelijk zichtbaar. In het derde stadium zijn de onregelmatigheden zichtbaar wanneer men staat of zit. In het vierde en laatste stadium zijn de onregelmatigheden duidelijk te zien en te voelen. In dit stadium kan de huid ook hard en pijnlijk aanvoelen. 

 

Ontstaan en oorzaken

De huid is het grootste orgaan van de mens en bestaat uit verschillende lagen. De opperhuid is de bovenste laag van de huid, ook wel epidermis genoemd. De opperhuid zelf bestaat ook weer uit verschillende lagen. Onder de opperhuid ligt de lederhuid, ook wel dermis genoemd. De lederhuid zorgt voor stevigheid van de huid. In de lederhuid bevindt zich bindweefsel. Helemaal onderaan ligt het subcutis. 

Het subcutis bestaat voornamelijk uit vet. Door een ongezonde leefstijl wordt er meer vet in de cellen van het subcutis opgeslagen. Naast vet hopen ook afvalstoffen en vocht zich op in de cellen. Door deze ophopingen wordt er meer druk op het bindweefsel uitgeoefend. Ten gevolge van deze druk wordt de opperhuid naar beneden getrokken. Nu de opperhuid naar beneden wordt getrokken worden de bobbeltjes en putjes zichtbaar.

 

Factoren die invloed kunnen hebben op cellulite zijn:

 • Dikte van de huid: Wanneer de huid dikker is, zijn onregelmatigheden van de huid minder duidelijk zichtbaar.
 • Erfelijkheid: Voor een deel kan cellulite erfelijk bepaald zijn. Wanneer een direct familielid cellulite heeft, is de kans groot dat andere directe familieleden ook cellulite hebben of krijgen. Hoe groot deze kans is, is niet bekend.
 • Leeftijd: Wanneer de mens ouder wordt neemt de elasticiteit en de dikte van de huid af. De huid wordt slapper en onregelmatigheden worden sneller zichtbaar.
 • Geslacht: Vrouwen hebben vaker last van cellulite. Dit komt omdat mannen meer testosteron in het bloed hebben. Bij mannen zal dus minder snel een disbalans optreden tussen de hormonen oestrogeen en testosteron. Hormonen zijn stoffen die in het lichaam worden afgegeven en invloed kunnen hebben op de werking van bepaalde organen. Oestrogeen is het vrouwelijk geslachtshormoon. Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon. Beide hormonen kunnen invloed uitoefenen op veranderingen in de bloedcirculatie, vet en bindweefsel.
  Zo zorgt oestrogeen ervoor dat vet wordt opgeslagen en dat de vetcellen toenemen. Hierdoor wordt er meer water en vet vastgehouden en worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Ook komt cellulite vaker bij vrouwen voor dan bij mannen omdat het elastisch bindweefsel bij vrouwen zachter en losser is.
 • Stress: Wanneer er sprake is van stress kunnen hormonale veranderingen optreden. Zo wordt er bijvoorbeeld meer cortisol aangemaakt. Cortisol is een stresshormoon. Wanneer er meer cortisol wordt geproduceerd, wordt de behoefte aan suiker-, vet- en zoutrijk eten groter. Daarnaast kan cortisol er voor zorgen dat de vetvoorraad in het lichaam groter wordt. Deze toename aan vetvoorraad wordt met name gezien in het buikgebied. Daarnaast zorgt stress voor verlaging van het hormoon testosteron. 
 • Onvoldoende nachtrust: Wanneer men onvoldoende slaapt kan dit stress veroorzaken. Ook zorgt onvoldoende slaap voor een toename van het hormoon leptine. Het hormoon leptine zorgt er voor dat men meer trek krijgt. Hierdoor kan men toenemen in gewicht en meer vet opslaan.
 • Inactiviteit: Wanneer iemand weinig beweegt wordt de doorbloeding van het lichaam slechter. Bij een slechte doorbloeding kan sneller cellulite ontstaan. De zuurstofvoorziening van de vetcellen wordt namelijk minder en er worden minder afvalstoffen afgevoerd.
 • Voeding: Voeding kan invloed hebben op het ontstaan van cellulite. Zo zorgt een hoge inname van zout er voor dat er meer vocht wordt vastgehouden. Ook een hoge inname van koolhydraten en vetten kan cellulite veroorzaken. Wanneer er namelijk veel koolhydraten worden gegeten, wordt dit omgezet in vet. Dit vet wordt weer opgeslagen in de cellen.
 • Roken: De stof nicotine die in sigaretten zit, zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen. Nicotine is een schadelijke stof. het zorgt niet alleen voor cellulite, maar vergroot ook de kans op andere ziektes zoals hart- en vaatziekten. Daarnaast zorgt nicotine ervoor dat de doorbloeding van de huid minder wordt. Een verminderde doorbloeding zorgt er weer voor dat de zuurstofvoorziening van de vetcellen minder wordt. Dit resulteert erin dat er minder afvalstoffen worden afgevoerd.

 

Behandeling

Het is mogelijk om cellulite te verminderen. Een manier die kan helpen om cellulite te verminderen is door de huid te masseren. Dit kan bijvoorbeeld met een massagehandschoen of met een borstel. Bij het gebruik van een borstel worden ook meteen de dode huidcellen meegenomen wat de huid zacht maakt. Het is bij masseren belangrijk de bewegingen naar het hart toe te maken. Bij de benen wil dit zeggen dat er van beneden naar boven wordt gemasseerd. Door regelmatig te masseren wordt de bloedcirculatie bevorderd. Doordat de circulatie verbetert, zullen er meer afvalstoffen worden afgevoerd.

Naast regelmatig de huid masseren kan een gezonde leefstijl ook cellulite verminderen. Dit betekent gezonde en gevarieerde voeding, voldoende beweging, een goede nachtrust, niet roken en een laag stressniveau. Het stressniveau kan verlaagd worden door regelmatig te ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door het doen van ademhalingsoefeningen of yoga. Ook kan er voor een andere activiteit gekozen worden die men leuk vindt en waarmee het stressniveau wordt verlaagd.

Het kan enige tijd duren voordat het resultaat zichtbaar is. Toch is het belangrijk de gezonde leefstijl aan te houden en te blijven masseren. Op den duur wordt het resultaat zichtbaar.

cellulitebloedcirculatiebewegingvoedinginactiefhormonenoestrogeentestosteronstressleeftijdgewichtkrachttrainingmasserenerfelijkgeslachtsinaasappelhuidcellulitiscortisolvetkoolhydratenzout

Voeding en cellulite

Een gezonde voeding is belangrijk om cellulite te verminderen of voorkomen. Een gezond voedingspatroon wil zeggen dat er voldoende groente en fruit wordt gegeten en dat er wordt gevarieerd. Ook volkorenproducten zijn belangrijk. Door voldoende variatie krijgt men alle voedingsstoffen binnen die men nodig heeft. Het is ook belangrijk om voldoende en regelmatig te drinken. Het drinken van veel water helpt bij het afvoeren van de afvalstoffen. Let bij de voeding ook op de vetten. Probeer de slechte vetten zoveel mogelijk te vermijden of vervang ze door goede vetten. Slechte vetten staan ook wel bekend als verzadigde vetten. Goede vetten worden ook wel onverzadigde vetten genoemd. Omdat zout vocht aantrekt, wordt er meer vocht vastgehouden door het lichaam wanneer er meer zout wordt gegeten. Let daarom op het zoutgebruik om nog meer vochtophoping te voorkomen.

Ook antioxidanten kunnen helpen bij het verminderen van cellulite. Antioxidanten zijn stoffen die cellen en weefsels kunnen beschermen tegen beschadigingen. Deze beschadigingen kunnen worden veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn bijproducten van de stofwisseling en de vetverbranding. Ook kunnen vrije radicalen ontstaan door bijvoorbeeld stress en roken. Het gevolg van deze vrije radicalen is dat er bijvoorbeeld sneller veroudering optreedt. Maar ook het erfelijk materiaal kan beschadigd raken waardoor kanker kan ontstaan. Antioxidanten kunnen deze beschadigingen tegengaan door zich te binden aan de vrije radicalen. Bij cellulite kunnen ze helpen door het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.

Cafeïne kan de bloedsomloop negatief beïnvloeden. Let daarom op het gebruik van producten die cafeïne bevatten, zoals cola. Cafeïne vernauwt namelijk de bloedvaten. Door vernauwing van de bloedvaten krijgen de weefsels minder zuurstof en voedingsstoffen. Daarnaast worden er minder afvalstoffen afgevoerd.

Tevens is het belangrijk om voldoende te bewegen. Bewegen kan helpen bij het verminderen of voorkomen van cellulite. Door te bewegen wordt de doorbloeding verbeterd. Wanneer de doorbloeding verbetert wordt de zuurstofvoorziening van de vetcellen beter en worden er meer afvalstoffen afgevoerd. Daarnaast zorgt beweging voor een daling van het cortisol gehalte in het bloed. Hierdoor krijgt men minder trek in suiker-, vet- en zoutrijkvoedsel.

 

Onderzoek

 • Uit onderzoek is gebleken dat gewichtsverlies bij vrouwen met overgewicht de cellulite kan verbeteren. Bij vrouwen met een lager BMI werd in sommige gevallen echter een verergering van de cellulite gezien. De BMI, ofwel body mass index, geeft de verhouding tussen lengte en gewicht aan. Uit de BMI kan afgeleid worden of iemand een gezond gewicht heeft.
 • De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) is geen patiëntenvereniging. Maar heeft mede tot doel de consument te informeren over het vóórkomen van en de achtergronden achter huidaandoeningen. Dat gaat deels via hun website.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende cellulite, voor u tegengekomen:

 • Cellulite, Daar Kun Je Vanaf! Behandelmethoden, voeding en gezondheid. Auteur Merel van 't Wout, Nederlands, 120 pagina's. De auteur heeft op een rij gezet wat cellulite eigenlijk is en hoe het aangepakt kan worden. Systematisch wordt beschreven wat het is, wat de invloed van voeding is en wat de voorwaarden voor een succesvolle behandeling zijn.
 • The Cellulite Solution. Auteur Howard Murad, Engels, 240 pagina's. It provides a revolutionary, simple six-week programme of internal and external skincare that will reduce dimpling, keep cells plumped with water for smooth-looking skin, and help stretch marks vanish too.
 • Tschüss Cellulite! Auteur Helen Foster, Duits, 148 pagina's. Im laufe von 6 wochen wählen und kombinieren Sie 7 unterschiedliche methoden. Von der richtigen bewegung und cellulite auflösender nahrung über aromatherapie und nahrungsergänzungen ist alles dabei, was die cellulite zum rückzug zwingt.
 • Geneesmiddelen, gezondheids- en verzorgingsproducten betreffende cellulite bij u thuisbezorgd. Europees goedgekeurde producten door apotheek of drogist geleverd. Een eventueel benodigde recept wordt, indien passend, na een online artsconsult verstrekt.
 • Anti cellulites producten van FarmaLine apotheek.
 • Zuren afvoeren met Alka® Bad. Samengesteld basisch badzout dat het lichaam helpt met het afvoeren van zure afvalstoffen. Helpt goed bij o.a. problemen met de huid, verkrijgen van soepele spieren, vaginale- en voetschimmels, kalknagels, overtollig vocht en cellulitis.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top