Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Couperose

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die bij mensen zonder couperose de huid rood doen kleuren. Vaak is het zo dat bij mensen met couperose deze voedingsmiddelen de huid intens doen kleuren.

Couperose is een vervelende, maar ongevaarlijke huidaandoening. Wanneer er sprake is van couperose zijn de wangen continu rood gekleurd. Het kan er dus op lijken dat men bloost wanneer men couperose heeft. De huid van de neus en soms het voorhoofd kunnen ook rood gekleurd zijn. Naast zichtbare gevolgen van couperose kan het ook erg onaangenaam aanvoelen. Bijvoorbeeld wanneer de huid wordt blootgesteld aan een grote temperatuurschommeling. Men kan aan grote temperatuurschommelingen worden blootgesteld wanneer men bijvoorbeeld in de winter eerst buiten is en hierna een warme ruimte binnen komt. Bij grote temperatuurschommelingen kan men een onaangenaam warmtegevoel en tintelingen ervaren.

Couperose komt met name voor bij mensen van Noordwest-Europese afkomst met een licht huidtype. Het kan al op jonge leeftijd ontstaan. Wanneer men ongeveer 45 jaar is, bereikt couperose zijn hoogtepunt. Met name vrouwen van middelbare leeftijd zijn vatbaar. De middelbare leeftijd begint bij ongeveer het veertigste levensjaar.

 

Ontstaan

De huid is het grootste orgaan van de mens en bestaat uit verschillende lagen. De opperhuid is de bovenste laag van de huid, ook wel epidermis genoemd. De opperhuid zelf bestaat ook weer uit verschillende lagen. Onder de opperhuid ligt de lederhuid, ook wel dermis genoemd. De lederhuid zorgt voor stevigheid van de huid. In de lederhuid bevindt zich bindweefsel. Bindweefsel is weefsel met een ondersteunende functie. Bindweefsel bevindt zich in het gehele lichaam. Een weefsel is een groep van dezelfde cellen met dezelfde functie. Onder de lederhuid bevindt zich het subcutis. Het subcutis bestaat voornamelijk uit vet.

De huid heeft een beschermende functie. Zo beschermt de huid tegen bijvoorbeeld kou, hitte, pijnprikkels en infecties. De huid biedt steun en vorm aan het lichaam en zorgt het voor het reguleren van de warmte. In de opperhuid zitten veel kleine bloedvaatjes. Onder normale omstandigheden zijn deze bloedvaatjes gesloten. Wanneer de temperatuur echter verandert, zetten deze bloedvaatjes uit. Tevens zetten de bloedvaatjes uit bij inspanning, hormonale veranderingen en stress. Wanneer de bloedvaatjes uitzetten, ontstaat de rode kleur.

Wanneer iemand gevoelig is voor couperose zijn sommige bloedvaten continu verwijd. Omdat de bloedvaatjes continu zijn uitgezet, zal op deze plekken de huid continu rood gekleurd zijn. Bepaalde factoren kunnen er ook voor zorgen dat de bloedvaten zich verwijden. Bijvoorbeeld het drinken van een warme drank, kruiden of alcohol.

 

Oorzaken

Wat de oorzaak van couperose is, is niet altijd bekend. Vaak treedt de huidaandoening spontaan op. Andere mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Erfelijkheid: Meestal is couperose erfelijk bepaald. Met name mensen met een licht huidtype hebben couperose.
 • Rosacea: Een andere oorzaak van couperose kan rosacea zijn. Rosacea is een veelvoorkomende ontstekingsreactie van de huid. Bij rosacea bevindt zich rode uitslag op de wangen, kin, neus en voorhoofd. Deze uitslag kan zich op den duur verspreiden naar de hals, borst, hoofdhuid en oren. Tevens wordt rosacea op den duur roder en hardnekkiger. Er kunnen zwellingen en bobbels ontstaan. 
  De oorzaak van rosacea is onbekend. Mogelijk is rosacea voor een deel erfelijk. Een andere theorie is dat rosacea wordt veroorzaakt door de mijt Demodex folliculorum. Dit is een parasiet. Een parasiet leeft op of in een ander organisme leeft. Van dit organisme (in dit geval de mens) onttrekt de parasiet voedsel. Mensen met rosacea hadden een hoger aantal van deze mijten op het gezicht. Het is echter niet bekend of deze mijt de rosacea veroorzaakt of dat het aantal mijten toeneemt door de rosacea.

Tevens kunnen een aantal factoren invloed hebben op de ernst van rosacea. Zo kunnen zonlicht, cosmetica en huidverzorgingsproducten de rosacea verergeren.

Behandeling

Couperose kan op een aantal manieren behandeld worden. Het resultaat van deze behandelingen kan per persoon verschillen.

 • Laserbehandeling: Wanneer men kiest voor een laserbehandeling worden met behulp van straling de bloedvaatjes die de huid rood kleuren beschadigd. Het lichaam zorgt ervoor dat deze beschadigingen worden opgeruimd. Wanneer de beschadigde bloedvaatjes zijn opgeruimd kunnen nieuwe bloedvaatjes zich ontwikkelen. Per persoon kan het aantal behandelingen dat nodig is verschillen. Tussen de behandelingen dienen vier tot zes weken te zitten. De behandeling zelf is voelbaar. Of het pijn doet verschilt per persoon. Ook de kosten kunnen verschillen. De kosten zijn namelijk afhankelijk van het gebied wat behandeld dient te worden. Deze behandeling voorkomt niet het ontstaan van nieuwe verwijde bloedvaatjes.
 • Dichtschroeien: Bij het dichtschroeien worden de haarvaatjes dicht gebrand. Deze behandeling kan bij een schoonheidsspecialiste worden ondergaan. Wel is het mogelijk dat de haarvaatjes op andere plekken terugkomen. Ook hier kan het aantal behandelingen dat nodig is per persoon verschillen. Tussen de behandelingen dienen ongeveer 10 dagen te zitten.
 • Cosmetica: Wat betreft cosmetica kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor crèmes en make-up. Zo bestaan er speciale crèmes tegen roodheid met een kalmerende werking. Make-up kan de rode plekken verbergen. Met name groene concealer kan roodheid verbergen. Over de groene concealer kan een foundation worden aangebracht. Het is wel belangrijk de huid in de avond goed te reinigen.

 

Voorkomen

Naast bovengenoemde behandelingen zijn er ook een aantal manieren om het verergeren van couperose te voorkomen of te beperken:

 • Voeding: Bepaalde voedingsmiddelen kunnen roodheid in het gezicht uitlokken bij couperose. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn alcohol, warme dranken, specerijen en hete spijzen.
 • Huidbescherming: Het is belangrijk de huid van het gezicht te beschermen. Niet alleen tegen de zon, maar ook tegen kou en wind. De zonnebank wordt afgeraden bij couperose.
 • Huidverzorging: Verzorg de huid met producten die geen zeep bevatten. Kies een crème die bij de huid aansluit. Wanneer gekozen wordt om het gezicht te scrubben, is het belangrijk voor een hele fijne scrub te kiezen.
 • Grote temperatuurschommelingen vermijden: Bij couperose is het beter als men grote temperatuurschommelingen zoveel mogelijk probeert te vermijden. Ook wordt de sauna en het bubbelbad afgeraden.
couperoseroodheidgezichtbloedvatenhuidaandoeningvoorhoofdwangenneuskruidenalcoholerfelijkheidrosacealaserbehandelingdichtschroeiencosmetica

Voeding en couperose

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die bij mensen zonder couperose de huid rood doen kleuren. Vaak is het zo dat bij mensen met couperose deze voedingsmiddelen de huid intens doen kleuren. Voorbeelden van voedingsmiddelen die deze reactie op kunnen roepen zijn alcohol, bepaalde specerijen en hete spijzen. Dit geldt voor sterk alcoholische dranken, maar ook voor zwak alcoholische dranken. Tevens warme dranken en soepen kunnen de huid van iemand met couperose intens doen kleuren. Beter kan men de hete dranken en soepen eerst laten afkoelen voordat deze gedronken worden.

 

Onderzoek

 • Mogelijk lokt de cafeïne in koffie niet couperose uit, maar de hete drank zelf. Zo zou koude koffie namelijk geen couperose uitlokken.
 • De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) is geen patiëntenvereniging. Maar heeft mede tot doel de consument te informeren over het vóórkomen van en de achtergronden achter huidaandoeningen. Dat gaat deels via hun website.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende couperose, voor u tegengekomen:

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top