Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Dof haar

Bij het gezond en mooi houden van het haar kan voeding een rol spelen. Om het haar weer mooi te laten glanzen is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te variëren.

Iedereen wil graag mooi, gezond en verzorgd haar, maar helaas heeft niet iedereen dit. De ene persoon heeft beschadigd haar, de andere persoon heeft vet haar en een ander persoon heeft juist weer dof haar. Wanneer het haar dof is, is het haar vaak ook erg droog.

De mens heeft zo’n 100.000 haren op het hoofd. Van nature verliest een gezond mens tussen de 100 en 150 haren per dag. Bij een gezond mens geeft dit geen zichtbare gevolgen. Nadat een haar verloren is gegaan, groeit er namelijk weer een nieuwe haar. Haren ontstaan in haarzakjes. Haarzakjes worden ook wel haarfollikels genoemd. De mens heeft dus ook zo’n 100.000 haarzakjes. Het aantal haarzakjes is genetisch bepaald. Zo hebben mensen met blond haar meer haarzakjes dan mensen met rood of zwart haar. Haarzakjes bevinden zich over vrijwel het gehele lichaam. In elk haarzakje zit een haarwortel vast. Om deze haarwortel bevindt zich een wortelschede.

Een haarwortel is het deel van het haar dat onder de huid zit. Dit betekent dat de haarwortel niet zichtbaar is. De haarschacht is het deel van de haar dat wel zichtbaar is. Wanneer men het dus over het zichtbare haar heeft, gaat het dus eigenlijk om de haarschacht. De haarwortel en haarschacht zijn opgebouwd uit merg, schors en een geschubde laag. De binnenste laag bevat het merg, de laag die volgt is de schors. De buitenste laag is de geschubde laag. Het middelste gedeelte, de schors, is het dikste gedeelte van het haar.

 

Groeifasen van het haar

Het haar groeit in drie fasen.

 1. De eerste fase is de groeifase. De groeifase wordt ook wel de anagene fase genoemd. In de groeifase begint een nieuwe haar te groeien.  De groeifase duurt ongeveer twee tot zes jaar. Bij vrouwen kan deze fase langer duren. Wanneer het laatste groeijaar is aangebroken, zal het haar steeds dunner worden..
 2. Na de groeifase begint de overgangsfase, ook wel de catagene fase genoemd.  De overgangsfase duurt ongeveer één tot drie weken. Tijdens de overgangsfase zal de groei van de haar stoppen. De haar zit nu minder stevig in het haarzakje.
 3. Na de overgangsfase begint de rustfase, ook wel de telogene fase genoemd. De rustfase duurt ongeveer drie maanden. In de rustfase valt de haar uit.

Het haarzakje komt na een paar maanden weer tot ontwikkeling zodat er weer een nieuwe haar uit het haarzakje kan groeien. Niet alle haren zitten tegelijk in dezelfde fase. Hierdoor zal onder normale omstandigheden niet al het haar tegelijk uitvallen in de rustfase.

 

Symptomen en oorzaken

Wanneer het haar dof is, is er ook vaak sprake van droog haar. Dof haar kun je daarnaast herkennen aan een ontbrekende glans. Het haar voelt ook vaak stugger aan. Het hebben van dof en droog haar kan verschillende oorzaken hebben:

 • Onvoldoende talgproductie: Onder de huid bevinden zich talgkliertjes. Deze talgkliertjes produceren talg. Talg is een vetachtige stof en zorgt er voor dat de huid en het haar soepel blijven. In sommige gevallen wordt er veel of juist te weinig talg geproduceerd. Wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, wordt het haar snel vet. Wanneer er te weinig talg wordt geproduceerd, wordt het haar juist dof en droog.
 • Beschadigd haar: Haar kan beschadigen door bijvoorbeeld het bleken van het haar. Ook kunnen beschadigingen optreden door het gebruik van stylingsapparaten zonder spray om het haar te beschermen. Stylingsapparaten zijn bijvoorbeeld een krultang of een straightener om het haar glad te maken. Maar ook wanneer het haar vaak op warme temperatuur wordt geföhnd kan het haar beschadigen. Wanneer het haar beschadigd is, kan het haar dof en droog worden.
 • Temperatuurwisselingen: Van temperatuurverschillen is met name sprake in de winter. In de winter komt men vaak van de kou van buiten in een warme ruimte. Deze temperatuurwisselingen kunnen er voor zorgen dat het haar droog en dof wordt.
 • Haarproducten: Bepaalde haarproducten kunnen er voor zorgen dat het haar droog en dof wordt. Dit is met name zo bij agressieve haarproducten. Agressieve haarproducten zijn bijvoorbeeld bleekmiddelen voor het haar, zoals peroxide.

 

Verzorging van dof haar

Door het haar goed te verzorgen, kan het haar er minder dof worden. Ook kan het haar er weer gezond uit gaan zien. Het regelmatig masseren van de hoofdhuid kan er voor zorgen dat de talgkliertjes gestimuleerd worden. Hierdoor gaan de talgkliertjes meer talg aanmaken. Het gevolg hiervan is dat het haar minder dof wordt.

Tevens kan het helpen om het haar met een speciale, hydraterende, shampoo te wassen.  Met hydraterend wordt bedoeld dat het vochtgehalte van het haar op peil wordt gebracht. Wanneer het haar niet goed gehydrateerd is, wordt het haar droger en doffer. Was het haar bij voorkeur met lauw tot koud water. Warm tot heet water kan het haar namelijk weer dof en droog maken. Gebruik na het gebruik van shampoo nog een conditioner. Ook voor conditioners heb je verschillende soorten. Kies hier ook voor een conditioner die het haar verzorgt en laat glanzen. Ook het regelmatig gebruik van een haarmasker kan er voor zorgen dat het haar meer glanst en er minder dof uit ziet. Zo kan men bijvoorbeeld voor een hydraterend haarmasker kiezen.

Een ander product wat het haar kan laten stralen is een haarserum. Van een haarserum is maar een hele kleine hoeveelheid nodig om het haar te verzorgen. Het haarserum dient in de haarpunten verdeeld te worden. Naast dat een haarserum het haar meer laat glanzen, beschermt een haarserum het haar. Daarnaast maakt een haarserum het haar minder pluizig. Wanneer stylingsapparaten worden gebruikt, is het belangrijk een heatprotector te gebruiken. Een heatprotector beschermt het haar namelijk tegen de hitte van het apparaat.

Tevens kan het stoppen met roken er voor zorgen dat het haar meer gaat glanzen. Roken zorgt voor vernauwing van de bloedvaten. Door de vernauwing kunnen zuurstof en voedingsstoffen niet goed vervoerd worden. Ook worden afvalstoffen minder goed verwijderd wanneer men rookt.

haardofdroogglanzendgezondhaarwortelhaarfollikelhaarschachthaarzakjeshaarserumshampoovitaminesvitamine Avitamine Bmineralenzinkijzerseleniumkopervetteneiwitten

Voeding

Bij het gezond en mooi houden van het haar kan voeding een rol spelen. Om het haar weer mooi te laten glanzen, is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te variëren. Door voldoende te variëren krijgt het lichaam namelijk alle voedingsstoffen binnen die nodig zijn. Wanneer men onvoldoende varieert, kunnen er tekorten optreden. Tekorten in de voeding kunnen er weer voor zorgen dat het haar droger en doffer wordt.

Bepaalde vitamines en mineralen in de voeding kunnen er voor zorgen dat haar minder dof en droog wordt. Vitamines en mineralen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden in de voeding voorkomen. Deze stoffen zijn nodig voor een goede ontwikkeling en om gezond te blijven. Voorbeelden van vitamines en mineralen die bijdragen aan gezond en glanzend haar zijn vitamine A en B en de mineralen zink, selenium, ijzer en koper. Wanneer echter voldoende wordt gevarieerd, krijgt men voldoende van deze vitamines en mineralen binnen.

Ook vetten kunnen er voor zorgen dat het haar minder droog en dof wordt. Wel is het hierbij belangrijk voor de goede vetten te kiezen. Goede vetten worden ook wel onverzadigde vetten genoemd. Deze onverzadigde vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur. Slechte vetten worden ook wel verzadigde vetten genoemd. Verzadigde vetten zijn niet vloeibaar bij kamertemperatuur.

Het eten van voldoende eiwitten kan er voor zorgen dat het haar er minder dof en droog uitziet. Eiwit is een bouwsteen voor het menselijk lichaam.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten, betreffende dof haar, voor u tegengekomen:

 • Haar Totaal Balans. Haarformule met onder andere zink, volgens de fabrikant, voor sterk haar, glanzend haar en voor de conditie van het haar.
 • BeriVita Argan Olie Puur. Argan is vetter en meer geconcentreerd dan andere plantaardige olieën. Deze olie, met EcoCert keurmerk, is bovendien rijk aan vitamine E (tocoferol), dit samen geeft Argan olie zijn unieke eigenschappen voor huid & haar.
 • Andrelon Glans & Care. Deze shampoo geeft, volgens de producent, dof haar de extra verzorging die het nodig heeft en activeert je natuurlijke glans.
 • Natuurlijk verzorgd haar. Met 2B-Natural haarverzorgings producten.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top