Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Nagels

Een nagelaandoening komt veel voor. Het hebben of krijgen van sterke nagels begint met de juiste voeding.

Nagels vormen een bescherming voor de uiteinden van de vingers en tenen. Dankzij de nagels ontstaat er geen eelt op de vingertoppen. Nagels groeien ongeveer 0,1 millimeter per dag. Bij mannen groeien nagels iets sneller dan bij vrouwen. Een nagel helemaal opnieuw laten groeien duurt 6 tot 8 maanden. Voor de teennagels duurt dit wel 18 maanden. Nagels groeien sneller in de zomer. Ook groeien de nagels van kinderen iets sneller dan die van volwassenen. De nagel vormt zich naar de vorm van het vingerkootje. Hierdoor is de nagel licht gebogen.

 

Opbouw en functie nagels

De nagel bestaat uit verschillende laagjes cellen. Deze cellen bevatten harde keratine. Keratine, ook wel hoornstof genoemd, is een eiwit dat structuur geeft. Eiwit is een bouwstof van het lichaam. Keratine is stevig, flexibel en half doorschijnend. Cellen die vol zitten met keratine worden afgebroken. Nieuwe cellen maken keratine aan. Ook duwen de nieuwe nagelcellen de oude nagelcellen met keratine naar voren. Op deze manier groeit de nagel. Dankzij de nagels is het mogelijk te krabben bij jeuk. Ook maken nagels het gemakkelijker om voorwerpen op te pakken en te herkennen. De conditie van de nagels kan wat vertellen over de gezondheid van een persoon. Ook is er de cosmetische functie van nagels. Vooral vrouwen vinden het vaak belangrijk om goed verzorgde nagels te hebben. Het geheel van de nagel heet het nagelapparaat. Het nagelapparaat bestaat uit de nagelplaat, nagelmatrix, nagelbed en nagelwallen.

 

Nagelplaat 

Het zichtbare gedeelte van de nagel heet de nagelplaat. De nagelplaat bestaat uit 3 lagen:

 • Hoornlaag: De hoornlaag wordt ook wel de schubben laag genoemd. Het is de bovenste laag van de nagel. De hoornlaag bestaat vooral uit keratine. 
 • Keratinelaag: De keratinelaag wordt ook wel de sponslaag genoemd. De keratinelaag neemt voedingsstoffen op. Ook houdt de keratinelaag vocht en vet vast.
 • Epitheellaag: De epitheellaag is de onderste laag van de nagel. Aan de epitheellaag zit de nagelwal bevestigd.

Het voorste witte gedeelte van de nagel wordt balba genoemd. Balba is afgeleid van een Latijns woord dat ‘wit’ betekent. Het knippen van de nagels doet geen pijn. Dit komt doordat het dood materiaal is. De nagelmatrix heeft wel zenuwen en bloedvaten. Deze worden bij het knippen echter niet aangetast. 

 

Nagelmatrix 

De nagelmatrix ligt onder de nagel. Hier wordt de nagelplaat aangemaakt. De halve witte cirkel die vaak te zien is op de nagel heet de lunula. Dit is de plaats waar de nieuwe nagelcellen opkomen. Voor de aanmaak van nagelplaat is zuurstof en de juiste voeding nodig. De nagelmatrix bevat bloedvaten en zenuwen. Bloedvaten voorzien het lichaam van voedingsstoffen en zuurstof. Ook voeren bloedvaten afvalstoffen af. Zenuwen vormen als het ware de ‘bedrading’ van het lichaam. Zenuwen geven boodschappen door van de zintuigen naar de hersenen en van de hersenen naar de spieren. Door de bloedvaten kunnen voedingsstoffen en zuurstof in de nagelmatrix komen. Door een onvoldoende bloedvoorziening kan de nagelmatrix beschadigd raken. De nagelplaat zal dan ook afwijkingen vertonen.

 

Nagelbed

Het nagelbed is de huid onder de nagelplaat. De opbouw van het nagelbed is te vergelijken met de rest van de huid. Het nagelbed schuift mee naar voren met de groei van de nagel.

 

Nagelwallen

De nagelwal is de huid rondom de nagel. Een deel van de nagel wordt door de nagelwallen beschermd. De nagelwallen houden schadelijke stoffen tegen. De nagelriem is de beschermrand rondom de nagel. De nagelriem is een waterbestendige laag. Deze laag beschermt tegen het binnendringen van bacteriën, schimmels of virussen.

 

Gezonde nagels

Gezonde nagels hebben een gelijkmatige lichtroze kleur. De nagels hebben deze kleur door de onderliggende bloedvaatjes. Gezonde nagels zijn stevig, maar ook flexibel.

 

Nagelaandoeningen

Een nagelaandoening komt veel voor. Dit kan komen door een verkeerde verzorging of door tekorten in de voeding. De meest voorkomende nagelaandoeningen worden behandeld.

 • Nagelbijten: Nagelbijten wordt ook wel onychofagie genoemd. Onychofagie komt heel veel voor. Vaak heeft de gewoonte van nagelbijten te maken met spanning of verveling. Nagelbijten kan de nagelriem beschadigen. Wanneer de nagelriem is beschadigd is de kans op een ontsteking groot. Het redelijk onschuldig nagelbijten kan dus nare gevolgen hebben.  
 • Ingegroeideteennagel: Een teennagel kan in de huid groeien als hij te kort of niet recht is afgeknipt. Ook te krappe schoenen kunnen een oorzaak zijn. Als de huid week is kan de nagel hier gemakkelijk in groeien. Zweetvoeten verhogen dus de kans op een ingegroeide nagel. De kans is groot dat de nagel een ontsteking veroorzaakt in de huid. De huid wordt dan rood en zwelt op. Een ingegroeide nagel komt het meest voor bij de grote teen.
 • Loslatenvandenagel: Een nagel kan voor een deel of helemaal loslaten. Het loslaten van de nagel wordt ook wel onycholysis genoemd. Een bloeduitstorting onder de nagel kan hier de oorzaak van zijn. Voorbeelden van andere oorzaken zijn een schimmelinfectie of huidaandoening. Als de nagel helemaal heeft losgelaten kan het zijn dat de nagelgroei stopt.
 • Kalknagel: Een schimmelnagel wordt ook wel een kalknagel of hoornnagel genoemd. Iedereen heeft schimmels op de huid en onder de nagelrand. Het wordt pas een infectie als de schimmel de huid of nagel binnendringt en zich uitbreidt. De schimmels die schimmelnagels veroorzaken zijn vooral in vochtige omgevingen te vinden. Bijvoorbeeld in een doucheruimte. De schimmel wordt overgedragen van persoon op persoon. Een schimmelnagel wordt brokkelig, bobbelig en dik. De verdikking komt door de verschillende hoornlagen die over elkaar heen groeien. Ook verkleurt de nagel. In een vroeg stadium is de nagel geelwit en later zal hij geel/bruin worden. Ook kan de nagel gedeeltelijk of helemaal loslaten. Een schimmelnagel kan erg vervelend en pijnlijk zijn.  
 • Nijnagel: Bij een nijnagel is de huid langs de nagel ingescheurd. Nijnagels komen vaak voor bij mensen die op hun nagels bijten. Het kan erg pijnlijk zijn, omdat je ergens achter kan blijven haken. Ook gaat het vaak ontsteken. Een nijnagel kan een gevolg zijn van droge handen of een tekort aan foliumzuur.
 • Zwakkenagels: Zwakke nagels ontstaan bij een tekort aan eiwit. Bij een lage eiwitinname is er meestal sprake van een eenzijdig voedingspatroon. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Vooral het aminozuur cysteïne zorgt voor de stevigheid van de nagels.
 • Splijtende nagels: Wanneer het bovenste laagje van de nagel loslaat is er sprake van een splijtende nagel. Een splijtende nagel ontstaat meestal wanneer er veel met schoonmaakmiddelen wordt gewerkt.
 • Wittevlekjes: Witte vlekjes op de nagel ontstaan meestal doordat men de nagel heeft gestoten. Bij een stoot komt er lucht onder de nagel wat tussen de nagelcellen blijft zitten. Dit ziet eruit als een wit vlekje. Deze vlekjes zullen met de nagel meegroeien. Witte vlekjes kunnen echter ook ontstaan door een zinktekort. Vaak is er bij een zinktekort ook sprake van een verminderde weerstand.
 • Gele nagels: Gele nagels kunnen veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. Ook kunnen gele nagels wijzen op een ernstige aandoening zoals een longziekte of een schildklieraandoening. Dat is echter alleen in zeldzame gevallen zo. Het is verstandig bij gele nagels de huisarts te raadplegen.

 

Gevolg

Gevolgen van nagelaandoeningen kunnen zijn:

 • pijn;
 • witte vinger;
 • verkleurde nagel;
 • blaar onder de nagel;
 • loslaten van de nagel;
 • misvorming van de nagel;
 • brokkelige en dikke nagel;
 • stoppen van de nagelgroei;
 • inscheuren en splijten van de nagel.
nagelskeratinehoornstofnagelcellennagelapparaatnagelplaathoornlaagkeratinelaagepitheellaagnagelmatrixnagelbednagelwalnagelaandoeningnagelbijtenfijtontstekingschimmelsbacteriënnagelriemontstekingnagelwalontstekingingegroeide nagelloslatenschimmelnagelkalknagelhoornnagelnijnageleiwittenvitaminemineralencalciumijzerzink

Behandelmethode

 • Om nagelbijten tegen te gaan kan gebruik gemaakt worden van speciale nagelbijtvloeistof. Dit geeft een nare smaak wanneer er op de nagel gebeten wordt. Voorbeelden van andere oplossingen zijn hypnose of het dragen van nepnagels.
 • Bij een ingegroeide nagel kan de huisarts een deel van de nagel afslijpen. Ook kan de nagelrand iets worden opgehoogd door er iets onder te doen. Bijvoorbeeld een watje. Er kan ook een deel van de nagel weggeknipt worden, zodat deze smaller wordt. In ernstige gevallen kan een chirurg de nagel (deels) verwijderen.
 • Een loslatende nagel kan het gevolg zijn van een bloeduitstorting onder de nagel. In dat geval kan er een gaatje in de nagel worden gemaakt, zodat het bloed weg kan stromen. De nagel moet netjes geknipt worden, zodat hij nergens achter kan blijven haken. Als de nagel heel los zit, kan hij het best verwijderd worden.
 • Om een kalknagel te voorkomen is het goed om broeierige voeten te voorkomen. De voeten moeten goed afgedroogd worden. De juiste sokken en schoenen zijn belangrijk. In gezamenlijke doucheruimtes kunnen het best slippers gedragen worden.
 • Bij een nijnagel is het belangrijk de handen goed te hydrateren en handcrème te gebruiken. Bij een tekort aan foliumzuur, zal dit tekort verholpen moeten worden.
 • Bij zwakke nagels wordt vaak gebruik gemaakt van producten met daarin MSM. MSM staat voor methylsulfonylmethaan. MSM is een zwavelverbinding die het lichaam van zwavel voorziet. Zwavel is ook een onderdeel van een eiwit. Zwavel is nodig bij de aanmaak van keratine. Keratine is op zijn beurt een eiwit dat belangrijk is voor de conditie van de nagels.
 • Bij een splijtende nagel is het belangrijk handschoenen aan te doen bij het schoonmaken. Ook is het verstandig de nagels kort af te knippen. Witte vlekjes op de nagels ontstaan meestal zonder dat men het door heeft. Net zoals er opeens een blauwe plek op het been kan zitten. Om witte plekjes te voorkomen moet er voorzichtig met de nagels omgegaan worden. Als er sprake is van een zinktekort, kunnen er zinktabletten geslikt worden. Dit dient wel op advies van een huisarts te gebeuren.

 

Nagelproducten

Cosmetische Arganolie zou helpen de nagels te versterken. Ook een nagelcrème of olie op basis van keratine, vitamine E en collageen (lijmvormend eiwit) zou goed zijn voor de nagels. Calcium zou voor sterke en gezonde nagels zorgen. Calcium zit dan ook in veel nagelcrèmes en nail hardeners (nagelverharders) verwerkt. Omdat nagels eigenlijk uit dood materiaal bestaan, is het niet waarschijnlijk dat deze producten helpen. Een laagje lak geeft hooguit wat meer stevigheid aan de nagel. Aceton is een oplosmiddel dat in nagellakremover zit. Om de nagels te beschermen kan gebruik gemaakt worden van nagellakremover zonder aceton. Ook kan het verstandig zijn bij het schoonmaken handschoenen te dragen. Op deze manier worden de handen niet week van het water. Ook komen de handen zo niet in contact met de schoonmaakproducten. Handcrème gaat uitdroging van de handen tegen. De kans op nijnagels wordt dan kleiner. Nagellak wordt meestal gebruikt om de nagels er mooi uit te laten zien. Nagellak kan echter ook handige bijkomende functies hebben, zoals het verbergen van witte vlekjes. Nagellak is niet heel slecht voor de nagels zolang de nagels ook een paar dagen in de maand nagellakvrij zijn om te ‘rusten’. Wel kan de kleur van de nagellak een vage afdruk achterlaten op de nagel. Om dit te voorkomen kan er eerst een basecoat op de nagel gelakt worden. Een basecoat is een beschermlaagje. Er bestaan ook nepnagels. Voorbeelden hiervan zijn acrylnagels en gelnagels. Deze nagels kunnen het best professioneel gezet worden om nagelbeschadiging te voorkomen. Het verwijderen van deze nagels dient heel voorzichtig gedaan te worden. Als een kunstnagel er zomaar afgetrokken wordt, raakt de nagel beschadigd. Nepnagels kunnen daarom het best ook professioneel verwijderd worden. Nepnagels belemmeren niet de groei van de echte nagel. Nepnagels groeien gewoon met de nagels mee. Nepnagels kunnen een oplossing zijn voor nagelbijters. Ook witte vlekjes kunnen met nepnagels worden gecamoufleerd. Als de nagels van goede kwaliteit zijn, goed worden aangebracht en goed worden verwijderd, zal er geen of minimale schade aan de echte nagels zijn.

 

Voeding

Het hebben of krijgen van sterke nagels begint met de juiste voeding. Volgens de Natuur Diëtisten Nederland (NDN) zijn er veel voedingsstoffen goed voor de nagels. Allereerst zijn eiwitten belangrijk. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Nagels hebben dus ook eiwitten nodig om goed te kunnen groeien. Als nagels onvoldoende eiwitten krijgen, worden ze zwak en breekbaar. De in wateroplosbare vitamine PABA (para-aminobenzoëzuur) beschermt de nagels tegen Uv-straling. Deze vitamine kan in de darmen worden aangemaakt. Als er sprake is van zwakke nagels is de kans groot dat er een B tekort is. Er zijn verschillende soorten vitamine B. Vooral vitamine B1, B2, B3, B5, B8 en B12 zouden goed zijn voor de nagels. Ook vitamine A versterkt en verstevigt de nagels. Calcium is een mineraal. Voor de bouw van de nagels is calcium essentieel. Calcium zorgt voor sterke nagels en houdt de nagelriemen gezond. Bij slappe nagels is het daarom van belang voldoende calcium met de voeding binnen te krijgen. Vitamine D zorgt ervoor dat het calcium goed in het lichaam wordt opgenomen. Daarom is het ook belangrijk voldoende vitamine D met de voeding binnen te krijgen. Andere mineralen die belangrijk zijn voor sterke nagels zijn zink en ijzer. Een zinktekort kan leiden tot witte vlekjes op de nagel. Zink zit vaak in producten die veel eiwit bevatten. Broze en bleke nagels zijn vaak het gevolg van een ijzertekort. Vocht is belangrijk voor de gezondheid van de nagels. Voldoende drinken en vochtrijke vruchten en groenten eten is dus een must. Onverzadigde vetzuren zijn als het ware de gezonde vetten. Deze vetten helpen tegen broze nagels. De vetten hydrateren de nagels van binnenuit. Zo houden de nagels hun stevigheid. 

 

Fabels en feiten

 • Het is een feit dat de nagelplaat is opgebouwd uit dode cellen.
 • Het is een fabel dat de nagels van vrouwen sneller groeien dan die van mannen. Het is juist andersom.
 • Het is een feit dat witte vlekjes op de nagel bij iedereen voor kunnen komen. Bij kinderen komen ze over het algemeen wat vaker voor, omdat zij zich vaak stoten.
 • Het is een feit dat de nagels in een warm klimaat (zomer) sneller groeien dan in een koud klimaat (winter).
 • Het is een fabel dat alle nagels even snel groeien. De nagel van de middelvinger groeit meestal het snelst en de duimnagel het langzaamst.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende nagels, voor u tegengekomen:

 • Nagelaandoeningen. Auteurs J. Toonstra & Anton de Groot, Nederlands, 234 pagina's. Dit boek is primair bedoeld om pedicures, podotherapeuten en andere voetspecialisten te helpen hun cliënten met nagelafwijkingen beter te kunnen begeleiden, maar ook huisartsen (in opleiding), verpleeghuisartsen en dermatologen (in opleiding) zullen er veel nuttige informatie in kunnen vinden.
 • Huid, Haar En Nagels. Auteur Readers Digest, Nederlands, 160 pagina's. Dit boek beschrijft hoe eenvoudige leefgewoonten en een goede verzorging kunnen helpen de huid, haren en nagels gezond te houden. Ook leest u hoe u eventuele risico's tot een minimum kunt beperken.
 • Topnagels. Auteur Marise Hendriksma, Nederlands, 61 pagina's. Voor iedereen die op een helder en eenvoudige manier nagels wil decoreren. Het boek geeft uitleg over: zelf nagels beschilderen, kunstnagels, plaknagels en stempels.
 • Happy nails, e-BOOK. Auteur Elfi de Bruyn, Nederlands, 98 pagina's. Begint bij de basis: tools, vijlen, scrub, kleuren kiezen en aftapen. Vervolgens worden tips gegeven voor het aanbrengen van stippels, halve manen, strepen, ombre en splash. Daarna wordt het aanbrengen van studs, wigglies, glitters en (het maken van) nagelstickers toegelicht.
 • Geneesmiddelen, gezondheids- en verzorgingsproducten betreffende nagelschimmels bij u thuisbezorgd. Europees goedgekeurde producten door apotheek of drogist geleverd. Een eventueel benodigde recept wordt, indien passend, na een online artsconsult verstrekt.
 • Zuren afvoeren met Alka® Bad. Samengesteld basisch badzout dat het lichaam helpt met het afvoeren van zure afvalstoffen. Helpt goed bij o.a. problemen met de huid, verkrijgen van soepele spieren, vaginale- en voetschimmels, kalknagels, overtollig vocht en cellulitis.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top