Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Rimpels

Gezond en gevarieerd eten is van belang voor de gezondheid van de huid. Hiermee wordt het tot stand komen van rimpels uitgesteld.

De huid beschermt het lichaam tegen allerlei invloeden van buitenaf. Op deze manier zorgt de huid er bijvoorbeeld voor dat het lichaam niet snel oververhit, onderkoeld of uitgedroogd raakt. De pijn- en tastzintuigen in de huid zijn onmisbaar in het contact met de buitenwereld. Pijnzintuigen zorgen er voor dat de pijn door het lichaam gevoeld kan worden. De tastzintuigen hebben het vermogen om aanraking of druk waar te nemen. Waarnemen met dit zintuig heet voelen. Door dit contact heeft de huid dagelijks aandacht en verzorging nodig.

Vooral voor veel vrouwen zijn rimpels en huidveroudering een nachtmerrie. Hierdoor gebruiken vrouwen crèmes en andere middeltjes om het verouderingsproces enigszins tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen zich vanaf 29-jarige leeftijd zorgen maken over de eerste verschijnselen van ouderdom. De grootste vrees van vrouwen die nog geen 30 zijn, zijn rimpels, een slappe huid en hangende borsten.

 

Huidopbouw

De huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. 

 • Opperhuid: Opperhuid is een zeer dunne buitenste laag van de huid. In opperhuid worden de huidcellen aangemaakt. Dit zorgt voor vernieuwing van de huid. Gemiddeld wordt de opperhuid elke dertig dagen helemaal vervangen. Daarnaast heeft de opperhuid een beschermende functie. Door de zure beschermlaag beschermt het tegen invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld zonnestraling). Een ander woord voor opperhuid is epidermis.
 • Lederhuid: Lederhuid maakt de huid soepel en geeft stevigheid. Een ander woord voor lederhuid is dermis. Dermis bevindt zich onder de opperhuid. Hierin bevinden zich onder andere bloedvaten, lymfevaten, zenuwen, zweetklieren en talgklieren. Bloedvaten zorgen voor het vervoer van zuurstof en voedingsstoffen. In de huid spelen de bloedvaten een belangrijke rol bij het regelen van de temperatuur. Verwijding van de bloedvaten zorgt voor extra warmte afgifte aan de buitenwereld. Vernauwing van de bloedvaten zorgt ervoor dat er niet onnodig warmte verloren gaat. Lymfevaten zijn er voor het afvoeren van afvalstoffen. Zenuwen zorgen voor de waarneming van prikkels. Bijvoorbeeld pijn, temperatuurveranderingen of een aanraking. De lederhuid wordt niet continue vernieuwd. Een beschadiging van dit deel van de huid, blijft vaak zichtbaar als een litteken.
 • Onderhuids bindweefsel: Onderhuids bindweefsel bevindt zich tussen de lederhuid en de spieren en pezen. Dit is de onderhuidse vetlaag van het lichaam. Het vet biedt het lichaam isolatie.

 

Rimpel

Een rimpel is een zichtbare vouw in het huidoppervlak. Door het verouderingsproces wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen verminderd. De huidcellen zijn de bestanddelen waar de huid is uit opgebouwd. Door de vermindering van de huidcellen wordt de huid dunner, droger en minder elastisch. Tevens wordt de lederhuid dunner. De lederhuid maakt de huid soepel en geeft het stevigheid. Lederhuid bevindt zich onder de opperhuid. Het collageen en elastine in de lederhuid zorgen er voor dat de opperhuid strak en elastisch blijft. Collageen is het hoofdbestanddeel van het bindweefsel in de huid. Bindweefsel is weefsel met een ondersteunende functie. Elastine is een elastisch eiwit in bindweefsel. Eiwit is een bouwsteen voor het menselijk lichaam. Door teruglopende aanwezigheid van collageen en elastine ontstaat er een breuk in het huidoppervlak.

 

Soorten rimpels

Er zijn verschillende soorten rimpels te onderscheiden. Fijne rimpels ontstaan door vermindering van elastine in de huid. Daarnaast zijn er de diepe rimpels. De derde soort rimpels zijn de expressierimpels. Expressierimpels zijn rimpels ten gevolge van frequente gebruik van bepaalde spieren. Deze ontstaan niet door verslapping van de huid, maar door het bewust of onbewust aanspannen van de huidspieren. Deze rimpels kunnen bijvoorbeeld door lachen en fronsen gevormd worden.

De meest voorkomende rimpels zijn:

 • Voorhoofdsrimpels: Voorhoofdsrimpels zijn rimpels die horizontaal over het voorhoofd lopen.
 • Kraaienpootjes: Kraaienpootjes zijn rimpels aan de zijkant van het hoofd die van de ooghoeken in de richting van de oren lopen.
 • Mondrimpels: Mondrimpels zijn rimpels rondom de mond en bij de mondhoeken.

 

Oorzaken

Er zijn verschillende factoren die het ontstaan van rimpels kunnen versnellen. Deze zijn onder andere:

 • Voeding: Een ongezond voedingspatroon kan het verouderingsproces van de huid versnellen. Voornamelijk wanneer veel geraffineerde suikers worden genuttigd. Geraffineerde suiker is suiker dat in de fabriek gezuiverd is. Deze geraffineerde suikers zorgen er namelijk voor dat het collageen wordt afgebroken. De huid zal hierdoor minder soepel worden.
 • Zwaartekracht: Naarmate de leeftijd toeneemt, verliest de huid de natuurlijke elasticiteit en stevigheid. De zwaartekracht kan hierbij een rol spelen door kracht uit te oefenen op de losse huid. Hierdoor ontstaan er fijne lijntjes. Deze fijne lijntjes worden na verloop van tijd in rimpels omgezet.
 • Het hormonale verouderingsproces: Dit proces komt vooral voor bij vrouwen nadat de menopauze optreedt. Menopauze is de levensfase van de vrouw vanaf het moment dat er geen menstruatie meer optreedt. Na deze periode produceert het lichaam minder oestrogenen (vrouwelijke hormonen). Hierdoor kan de huid zich minder goed herstellen.
 • Zonlicht: Door blootstelling aan zonlicht veroudert de huid als gevolg van UV- straling. UV- straling bestaat uit twee soorten straling, UVA en UVB. De UVA stralen tasten de lederhuid aan. De UVB stralen weerkaatsen op de opperhuid en kunnen huidkanker veroorzaken.
 • Roken: Door roken vernauwen de aders zich waardoor er minder bloed beschikbaar is voor de huid. De huid wordt van minder zuurstof en essentiële voedingsstoffen voorzien. Bovendien heeft roken invloed op de aanmaak van collageen. Door roken wordt de aanmaak van nieuw collageen verminderd.
 • Spiergebruik: Op het moment dat bepaalde gezichtspieren vaak op dezelfde wijze gebruikt worden, komen er rimpels tot stand. Deze rimpels worden expressierimpels genoemd.
 • Vrije radicalen: Vrije radicalen zijn bijproducten van de stofwisseling. De stofwisseling is het geheel van processen waarbij het voedsel wordt omgezet in het lichaam. Als gevolg van deze bijproducten treedt er sneller veroudering op. Tevens kunnen vrije radicalen ontstaan door stress en roken.
 • Water: Water droogt de huid uit. Bij een vochtige huid neemt de verdamping van vocht uit de huid toe. Uitdroging komt hoofdzakelijk voor op het moment dat de huid langdurig en vaak achter elkaar wordt blootgesteld aan water.
 • Droge lucht: Droge lucht ontstaat wanneer de temperatuur in een ruimte stijgt, maar de hoeveelheid vocht in de lucht hetzelfde blijft. Dit komt vaak voor in de winter, wanneer de verwarming aangaat. Een droge lucht zorgt ervoor dat het lichaam water verdampt. Dit gebeurt via de huid.
 • Kou: Door kou droogt de huid uit. Smeren met een vette crème kan dit voorkomen. Maar bescherming door het aantrekken van handschoenen of wanten is ook een goede manier.
 • Stress: Door stress worden de cellen minder snel vernieuwd. Tevens nemen de stoffen af die de huid gehydrateerd houden. Gehydrateerd wil zeggen dat het vochtgehalte van de huid goed op peil is. Wanneer de huid niet goed gehydrateerd is, wordt deze droger en doffer. Tevens kunnen er vrije radicalen ontstaan ten gevolge van stress.

 

Behandeling 

Rimpelvorming is een volkomen natuurlijke toestand en treedt op wanneer de leeftijd toeneemt. Toch, zijn er verschillende manieren om huidveroudering te vertragen. Het verouderingsproces van de huid kan vertraagd worden door een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl omvat gezonde en gevarieerde voeding, voldoende beweging en een adequate nachtrust. Daarnaast is het van belang alcohol met mate te gebruiken en niet te roken. Tevens kan het verlagen van stressniveau, rimpelvorming vertragen. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van stress te achterhalen. Daarnaast kan het helpen om te leren omgaan met stress of ontspanningsoefeningen te doen.

Een andere manier om het verouderingsproces van de huid tegen te gaan is door het masseren van de huid. Door regelmatig te masseren wordt de bloedcirculatie bevorderd. Doordat de circulatie verbetert, zullen er meer afvalstoffen worden afgevoerd. Verder dient de huid op een adequate wijze verzorgd worden. Gezichts-en anti-rimpel crèmes beschermen de huid tegen allerlei invloeden van buitenaf. Deze producten bevatten stoffen die het herstel van de huid stimuleren.

 

Verder kunnen er voor bepaalde ingrepen gekozen worden om rimpels te verminderen of verwijderen. Voorbeelden van deze ingrepen zijn:

 • Botox: Botox is een middel dat de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren blokkeert. De spieren worden hierdoor ontspannen. Botox verzacht de rimpels. Het resultaat blijft ongeveer drie tot zes maanden zichtbaar.
 • Chemischepeeling: Een chemische peeling stimuleert de collageen- en elastineproductie in de huid. Dit zorgt er voor dat de huid er jonger uit ziet.
 • Laserbehandeling: Er bestaan verschillende laserbehandelingen om het verouderingsproces van de huid tegen te gaan. Door een laserbehandeling kan de huid er strakker en jonger uit gaan zien. Tevens wordt de huid gladder. Lijntjes en rimpeltjes kunnen vervagen.
 • Niet-invasieve laser therapie: Door deze methode wordt het bindweefsel gestimuleerd. Hierdoor wordt de huid veroudering vertraagd.
 • Opvullen: Diepere rimpels kunnen worden weggewerkt door ze ‘op te vullen’. Dit gebeurt met fillers. Bij deze methode wordt een stof met een injectienaald in de huid gespoten. Hiermee kunnen diepere rimpels verdwijnen.
rimpelrokenzonlichtbehandelingvrije radicalenantioxidantvitamine Avitamine Bvitamine Cvitamine Evisvetzurecollageenelastineomegaveroudering

Voeding

Gezond en gevarieerd eten is van belang voor de gezondheid van de huid. Toch, worden rimpels door gezond eten niet gelijk verminderd. Gebruik van bepaalde voedingsstoffen kunnen huidveroudering vertragen. Voedingsstoffen zijn stoffen in de voeding die nodig zijn om gezond te blijven. Hiermee wordt tot het stand komen van rimpels uitgesteld.

Voorbeelden van voedingsstoffen die rimpelvorming kunnen voorkomen of verminderen zijn:

 • Vitamine A (retinol): Vitamine A is een antioxidant en stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Antioxidanten zijn stoffen die cellen en weefsels kunnen beschermen tegen beschadigingen. Bovendien maakt vitamine A vrije radicalen onschadelijk. Door vitamine A te gebruiken, worden de rimpels minder diep. Het is een belangrijk vitamine voor onderhoud en reparatie. Vitamines zijn stoffen die in kleine hoeveelheden in de voeding voorkomen. Deze stoffen zijn nodig voor een goede ontwikkeling en om gezond te blijven.
 • Vitamine C: Vitamine C is tevens een antioxidant. Vitamine C zorgt voor de aanmaak van collageen en ondersteunt reparatie, groei en herstel van de huid. Hierdoor wordt het verouderingsproces vertraagd.
 • Vitamine E: Vitamine E is een antioxidant. Het kan de huid beschermen tegen de negatieve gevolgen van zonlicht.
 • Vitamine B5 (pantotheenzuur): Vitamine B5 draagt bij aan het herstel van de huid.
 • Vitamine B8 (biotine): Voldoende van vitamine B8 kan veranderingen in de huid tegengaan.
 • Vocht: Voldoende water drinken is goed voor de huid. Het reguleert de vochtbalans in de huid. Voldoende water drinken zorgt er voor dat de huid zacht en soepel blijft.
 • Visvetzuren (Omega 3 en omega 6): Omegavetzuren zorgen ervoor dat de huid er mooi uit ziet. Omega 3 en 6 zijn onmisbare onverzadigde vetzuren voor de mens. Onverzadigde vetten zijn de goede vetten. Omega 3 en 6 zorgen er voor dat het herstellende vermogen van de huid ondersteund wordt. Daarnaast beschermen deze vetzuren de huid tegen huidveroudering.

 

Beweging

Regelmatig intensieve lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op de huid. Hiermee wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Lichaamsbeweging bevordert de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar lichaamscellen. Bovendien vindt er meer afvoer van afvalstoffen plaats. Hierdoor ziet de huid er mooier, glanzender en gezonder uit.

 

Fabels en feiten

Er zijn verschillende meningen, fabels en feiten over huidverzorging en om rimpels te voorkomen. Er wordt beweerd dat voor huidverzorging echt alle producten van een verzorgingslijn nodig zijn. Volgens Amerikaanse cosmetica-expert Paula Begoun is dat niet het geval. Tevens blijkt dat een verzorgende crème dat rimpels vermindert en tegengaat, niet bestaat. Er zijn wel producten die rimpels tijdelijk verminderen, maar het effect is niet blijvend. Bovendien hebben gezichtsoefeningen geen effect op rimpels. Juist het bewegen van het gezicht veroorzaakt rimpels, vandaar dat het niet verstandig is om gezicht nog eens extra te bewegen. Mogelijk helpt zonnebrandcrème echt om rimpels te voorkomen. Tot zover bekend lukt het langdurig verminderen van rimpels alleen met botox, fillers of een facelift.

 

Onderzoek

 • Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij een hoge inname van vitamine C er minder rimpels ontstaan. Tevens werd de huid minder droog bij een hoge inname van vitamine C. Wanneer veel linolzuur werd genomen, werd de huid minder droog en minder dun. Linolzuur is een vetzuur dat men nodig heeft. Het lichaam kan dit vetzuur niet zelf aanmaken. Een vetzuur is een bouwsteen voor vetten. 
 • Tevens wordt er beweerd dat een zuurstofbehandeling (oxygen therapie) tegen rimpels werkt. Hierbij wordt de zuurstof op de huid gespoten. Echter, is er nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek naar gedaan om dit te bewijzen. 
 • Verder is er uit wetenschappelijke onderzoek gebleken dat het vlies van een eierschaal rimpels laat verdwijnen. Het bevat gezondheidsbevorderende stoffen. Het vlies aan de binnenkant van een eierschaal kan de huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Daardoor is het geschikt om er antirimpelcrèmes en brandwondenzalf van te maken.
 • De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) is geen patiëntenvereniging. Maar heeft mede tot doel de consument te informeren over het vóórkomen van en de achtergronden achter huidaandoeningen. Dat gaat deels via hun website.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende rimpels, voor u tegengekomen:

 • Natural Bust, Dry Skin, Hair, & Wrinkle Relief Agents Hair Tips Included Home Remedies, e-BOOK. Auteur Princess Kelly, Engels. Olive oil has been used countless times in the past as a healing agent for those with skin problems of dryness. I go into detail of other oils that benefit us such as those that help with toenail fungus, etcetera.
 • The Wrinkle Cure. Auteur Nicholas Perricone, Engels, 218 pagina's. This antioxidant plan revitalizes your skin from the outside and inside, reducing and effectively erasing wrinkles and blemishes, no matter your skin color or type, no matter your age.
 • The Wrinkle Cleanse. Auteur Cherie Calbom, Engels, 256 pagina's. With a diet rich in raw foods, vegetable juices, whole grains, and lean protein, you can cleanse your body of toxins and protect yourself from the inflammation and free-radical damage that cause wrinkles and other symptoms of ageing.
 • RoC Rides Correction, Dagcrème. Combineert 3 van de, volgens de producent, krachtigste anti-rimpeltechnologieën: Retinol, Hyaluronzuur en Biopeptide.
 • Geneesmiddelen, gezondheids- en verzorgingsproducten betreffende anti-rimpel bij u thuisbezorgd. Europees goedgekeurde producten door apotheek of drogist geleverd. Een eventueel benodigde recept wordt, indien passend, na een online artsconsult verstrekt.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top