Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Tandverkleuring

Kleurstoffen in etenswaren en dranken kunnen leiden tot verkleuring van tanden en kiezen. Voeding speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van het gebit.

Verkleurde tanden worden door 85% van de bevolking als onaantrekkelijk gezien. Dit blijkt uit onderzoek. Veel mensen associëren verkleurde tanden met onhygiënisch en vies. Hierdoor kan een verkleurd gebit leiden tot onzekerheid. Daarnaast durven sommige mensen minder (voluit) te lachen. Bepaalde voedings- en genotstoffen zijn grote veroorzakers van tandverkleuring. Om de verkleuring tijdelijk te verminderen wordt er regelmatig gekozen om de tanden te behandelen. Bleken is een van de populairste behandelmethoden.

 

Kleur

De kleur van het gebit is bij ieder mens verschillend. De een heeft van nature witte tanden. Bij de ander zijn ze iets geler. Tanden hebben niet allemaal dezelfde kleur. Soms wijkt de kleur van een enkele tand sterk af van de overige tanden. Een tand bestaat uit tandbeen en glazuur. Het tandbeen is het weefsel waaruit de tand grotendeels is opgebouwd. Het glazuur is de buitenste beschermlaag. De kleur van het tandbeen en de dikte van het glazuur bepalen voornamelijk de kleur van de tand. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. Hoektanden bevatten een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden. Daarom zijn hoektanden vaak geler.

 

Oorzaak

Tanden kunnen verkleuren door verschillende invloeden van binnen- en buitenaf. Er wordt onderscheid gemaakt tussen inwendige en uitwendige verkleuring. Bij inwendige verkleuring, ook wel intrinsieke verkleuring genoemd, treedt er verkleuring op binnenin het tandbeen of glazuur. Bij uitwendige verkleuring, ook wel extrinsieke verkleuring genoemd, verkleurd het tand- of kiesoppervlak.

Inwendige verkleuring wordt ook wel aantasting genoemd. De oorzaak zit in de tand zelf. Deze verkleuringen ontstaan door bijvoorbeeld een harde klap op de tand. De tand kan geel, grijs/blauw verkleuren en wordt een dode tand genoemd. Afsterven van de tandzenuw kan een oorzaak zijn van de verkleuring. Bij kinderen kan de klap aanleiding geven tot vorming van extra tandbeen. Medicijngebruik kan ook tandverkleuring tot gevolg hebben. Bepaalde soorten medicatie kan witte, grijze of bruin/zwarte aanslag veroorzaken. Het verouderingsproces kan ook verkleuring teweegbrengen. Door het verouderingsproces wordt de glazuurlaag dunner en het tandbeen dikker. Er komen barsten in het dunnere glazuur. Hierdoor kunnen kleurstoffen makkelijker uit voedings- en genotsmiddelen in het gebit doordringen. Ook door grijze of zwarte vullingen krijgt de kies een andere kleur. Deze vullingen werden vroeger door de tandarts gebruikt. 

Daarnaast kunnen stoornissen in de ontwikkeling van het gebit voor verkleuring zorgen. Fluorose is een voorbeeld van een ontwikkelingsstoornis. Er ontstaat wit/bruine verkleuring in het glazuur. De oorzaak hiervan is dat kinderen te veel fluoride hebben gekregen tijdens de vorming van het gebit.

Uitwendige verkleuring wordt ook wel aanslag genoemd. De oorzaak zit op de tand. Deze verkleuringen ontstaan doordat kleurstoffen uit voedings- en genotsmiddelen in het tandplak dringen. Tandplak is een wit/gelig laagje op tanden en kiezen. Dit gebeurt onder meer door het gebruik van synthetische en natuurlijke kleurstoffen. Maar ook door roken kunnen tanden verkleuren.

 

Voeding

Kleurstoffen in etenswaren en dranken kunnen leiden tot verkleuring van tanden en kiezen. Synthetische en natuurlijk kleurstoffen zijn veel voorkomende boosdoeners. Voeding speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van het gebit. Ook kunnen er specifieke producten gegeten worden welke bij kunnen dragen aan mooie tanden.

onaantrekkelijkonzekerheidtandverkleuringmedicatieverouderingsprocesontwikkelingsstoorniskleurstoffenmooie tandenpoetsenblekenaanslag

Behandelmethodes

Een goede verzorging van het gebit geeft minder kans op aanslag. Er kan geprobeerd worden aanslag weg te poetsen. Meestal liggen verkleuringen dieper in het glazuur, zodat wegpoetsen niet helpt. In dat geval kunnen tanden op diverse manieren gebleekt worden:

 • zelf tanden van buitenaf bleken;
 • gebit laten reinigen door een mondhygiëniste of tandarts;
 • de tanden van binnen of buitenaf laten bleken door de tandarts;
 • bij de tandarts of tandpraktijk de tanden laten laseren;
 • met behulp van blauw lichttechnologie.

 

Onderzoek

 • Volgens de consumentenbond is tanden laseren de meest effectieve manier voor een stralend wit gebit.
 • Preventie door middel van het gebit verzorgen en letten op de voeding voorkomt een geler wordend gebit.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende tandverkleuring, voor u tegengekomen:

 • Kiss Your Dentist Goodbye. Auteur Ellie Phillips, Engels, 236 pagina's. This book shows readers that dental problems, including discoloured and unattractive teeth, can easily be controlled, without pain, flossing or big dental bills.
 • Tanden bleken. Auteur J.P. Van Amerongen, Nederlands, 209 pagina's. Helpt de tandarts goede patiëntenvoorlichting te geven over de voor- en nadelen van bleken, geeft het een overzicht van alle behandelmethoden en bleekmiddelen en wijst het de tandarts de weg naar een goede behandeling en een optimaal resultaat.
 • Het Albert Heijn assortiment aan mondhygiene, ook digitaal te bestellen.
 • De shop voor een professionele mondverzorging.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top