Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Wallen en kringen

Wallen en kringen vormen vaak een bron van irritatie. Een gezond eetpatroon is belangrijk voor de gezondheid van de huid.

De huid beschermt het lichaam tegen allerlei invloeden van buitenaf. Het helpt de lichaamstemperatuur te reguleren en voorkomt uitdroging. Onder invloed van de zon maakt de huid vitamine D aan. Vitamine D is belangrijk bij de vorming van sterke botten. De pijn- en tastzintuigen in de huid zijn onmisbaar in het contact met de buitenwereld. Met een oppervlakte van twee vierkante meter en een gewicht van ongeveer 15 kilogram is de huid het grootste orgaan van het lichaam. Dagelijks verdient het de nodige aandacht en verzorging. Indien dit niet gebeurt, kunnen er huidproblemen ontstaan.

 

Huidopbouw

De huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.

 • Opperhuid: Dit is de zeer dunne buitenste laag van de huid. Hier worden de huidcellen aangemaakt. Dit zorgt voor vernieuwing van de huid. Gemiddeld wordt de opperhuid elke dertig dagen helemaal vervangen. Daarnaast heeft de opperhuid een beschermende functie. Door de zure beschermlaag beschermt het tegen invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld zonnestraling). Een ander woord voor opperhuid is epidermis.
 • Lederhuid: Deze laag maakt de huid soepel en geeft stevigheid. Een ander woord voor lederhuid is dermis. Dermis bevindt zich onder de opperhuid. Hierin bevinden zich onder andere bloedvaten, lymfevaten, zenuwen, zweetklieren en talgklieren. Bloedvaten zorgen voor het vervoer van zuurstof en voedingsstoffen. In de huid spelen de bloedvaten een belangrijke rol bij het regelen van de temperatuur. Verwijding van de bloedvaten zorgt voor extra warmte afgifte aan de buitenwereld. Vernauwing van de bloedvaten zorgt ervoor dat er niet onnodig warmte verloren gaat. Lymfevaten zijn er voor het afvoeren van afvalstoffen. Zenuwen zorgen voor de waarneming van prikkels. Bijvoorbeeld pijn, temperatuurveranderingen of een aanraking. De lederhuid wordt niet continue vernieuwd. Een beschadiging van dit deel van de huid, blijft vaak zichtbaar als een litteken.
 • Onderhuids bindweefsel: Deze laag bevindt zich tussen de lederhuid en de spieren en pezen. Dit is de onderhuidse vetlaag van het lichaam. Het vet biedt het lichaam isolatie.

De huid rondom de ogen is dunner dan de huid elders op het gezicht. Bij elke gezichtsuitdrukking wordt de huid rondom de ogen meebewogen. Deze huid droogt bij het ouder worden sneller uit. Ook verliest het eerder zijn elasticiteit.

 

Wallen en kringen

Wallen en kringen onder de ogen zorgen voor een vermoeide uitstraling. Deze twee begrippen lijken hetzelfde aan te duidden. Wallen en kringen zijn echter niet hetzelfde. Een wal zit direct onder het oog en steekt iets uit. Een wal bestaat uit huid en vet (en een heel klein beetje vocht) of uit huid en vocht. Bij kringen is er sprake van een donkere kleur onder de ogen. Met een kring wordt eigenlijk de groef onder de wal bedoeld. Deze groef is wat donkerder van kleur. 

 

Oorzaak 

De kans op wallen is genetisch bepaald. Rondom het oog zit vet. Dit is belangrijk voor de bescherming en de bewegingsvrijheid van het oog. Het kan zijn dat de oogkas iets te klein is voor dit omhulsel van vet. Dit vet is dan overbodig en gaat hangen. Maar ook ouderdom speelt een grote rol in het ontstaan van wallen. Bij het ouder worden, wordt de huid onder de ogen slapper. Dit komt door het bindweefsel in de huid dat slapper wordt. Bindweefsel is weefsel dat de huid ondersteunt en verzorgt. Dit soort wallen heten vetwallen. Vetwallen bestaan voor het grootste gedeelte uit vet. Maar ongeveer 10% van de wal bestaat uit vocht. Dit vocht bestaat uit afvalstoffen die niet goed zijn afgevoerd. Het afvoeren van deze afvalstoffen is een taak van het lymfevatenstelsel. Als er sprake is van wallen werkt dit lymfevatenstelsel niet goed. Maar het kan ook zijn dat er sprake is van te weinig slaap. Het lymfevatenstelsel is namelijk vooral ’s nachts actief. Wanneer er te weinig geslapen wordt, wordt er ook te weinig vocht afgevoerd. Dit vocht met afvalstoffen hoopt zich op onder het oog. Bij vetwallen is deze hoeveelheid vocht niet heel veel, maar wallen kunnen ook helemaal uit vocht bestaan. Deze vochtwallen zijn tijdelijk en zijn de oorzaak van een slaaptekort of teveel alcohol. Hier speelt het lymfevatenstelsel dezelfde belangrijke rol. Vochtwallen zijn dus van tijdelijke aard, in tegenstelling tot vetwallen. Een persoon met vetwallen heeft deze elke dag.

 

De kleur van de kringen onder de ogen is genetisch bepaald. Hyperpigmentatie kan echter ook een oorzaak zijn. Hyperpigment is een teveel aan kleurstof, oftewel pigment, in de huid. Dit veroorzaakt zogenaamde pigmentvlekken. Deze pigmentvlekken ontstaan door een te grote productie van melanine. Melanine beschermt de huid tegen Uv-stralen. Door te veel zon, ontstekingen, beschadigingen en hormonale schommelingen ontstaan pigmentvlekken. Een andere oorzaak van donkere kringen kan een vochttekort zijn.

De huid onder de ogen wordt dan iets dunner. Als de huid dun is kan je er gemakkelijker doorheen kijken. De donkere kleur die te zien is, komt door de onderliggende bloedvaten en het grijze botvlies van de schedel. Dit botvlies ligt direct tegen de schedel aan en fungeert als beschermlaag. Vermoeidheid en stress zorgen ervoor dat het vetweefsel onder de ogen meer vocht vasthouden. Bovendien is de huid bij vermoeidheid vaak bleek. Onderliggende bloedvaten zijn dan beter te zien en geven de huid de donkere kleur. Ook een ijzertekort, vitaminetekort of allergie kan een oorzaak zijn van een bleke huid.

Roken, drugs- en alcoholgebruik werken niet bevorderlijk voor wallen en kringen onder de ogen. Roken heeft invloed op de bloedvaten. Deze bloedvaten zullen donkerder worden en nog beter zichtbaar zijn. Drugs- en alcoholgebruik beïnvloedt de kwaliteit van de nachtrust. De regulatie en herstelling die het lichaam ’s nachts uitvoert, wordt verstoord.

 

Gevolg

Allereerst vormen wallen en kringen vaak een bron van irritatie. Een persoon met wallen of kringen ziet er vaak vermoeid en ouder uit. Dit kan het gevoel geven dat iedereen naar hem of haar kijkt en zo onzekerheid veroorzaken.

wallenkringenvetwallenvochtwallenhuidvetvochtgenetischijzertekortvitaminetekortallergiemelaninenachtrustvermoeidplastische chirurgiehuidverzorgingvitamine CKB11foliumzuurB12kaliumoogproductenmake-up

Behandeling

Bij vetwallen is er eigenlijk geen andere behandeling dan plastische chirurgie om helemaal van de wallen af te komen. Bij vocht- en vetwallen kan het vocht dat zich ophoopt deels worden weggemasseerd. De juiste beweging om dit te doen is vanaf de neus naar de jukbeenderen. Het jukbeen is het bot bovenaan de wang. Het vocht uit de wal wegmasseren zal de wal hooguit iets kleiner maken, maar niet laten verdwijnen. Omdat vochtwallen tijdelijk zijn, is het hierbij belangrijk voldoende te slapen en roken, drugs en alcohol te vermijden. Hetzelfde geldt voor kringen onder de ogen. Er kan gebruik gemaakt worden van oogmaskers en crèmes om zwelling na het opstaan eventueel te verminderen. Als de huid langere tijd erg bleek is, is het verstandig een allergietest te doen. Voldoende slaap is een must. Ook bij kringen kan plastische chirurgie een oplossing zijn. Er wordt dan Restalyne onder de huid gespoten. Restalyne is een biologisch afbreekbaar zuur. Het is als het ware een tijdelijke rimpelvuller. Het effect kan ongeveer 2 jaar aanhouden. Make-up is een oplossing om de boel te camoufleren. Er zijn ook speciale verzorgingsproducten voor het camoufleren van kringen onder de ogen.

 

Huidverzorging

De huid rondom de ogen is gevoelig. Of de huid echt speciale verzorging nodig heeft is niet zeker. Verschillende bronnen spreken elkaar tegen. Zo zouden oogproducten niet eens zoveel verschillen van crèmes voor bijvoorbeeld de dijbenen. Andere bronnen vermelden dat de gevoelige huid rondom de ogen een speciale verzorging nodig heeft. Er zijn veel producten op de markt die tegen wallen, kringen en rimpels zouden helpen. Er zijn oogcrèmes, oogserums, ooggels en oogmaskers op de markt. Al deze producten geven verschillende werkingen aan zoals versteviging van de huid, verkoeling, bevorderen van het vochtafvoer en het voorkomen van rimpels, kraaienpoten, wallen en kringen.

 

Wanneer er een oogverzorgingsproduct wordt gebruikt, heeft het de voorkeur om parfumvrije producten te gebruiken. Oogproducten dienen al kloppend rond het oog aangebracht te worden. Dit zou het lymfevatenstelsel stimuleren en zo raakt de huid niet beschadigd. Er zijn naast de verschillende soorten crèmes ook oogrollers tegen wallen en donkere kringen op de markt. Deze roller is ook verkrijgbaar met een concealer erin verwerkt. Dit betekent dat de roller donkere kringen kan camoufleren. Er zijn verschillende stoffen waarvan make-up ontwikkelaars zeggen dat deze helpen tegen wallen en kringen. Of de stoffen echt doen wat er beweerd wordt, is nog maar de vraag. Voorbeelden van deze stoffen zijn:

 • Cafeïne: Cafeïne zou de afvoer van het water vergemakkelijken. Dit zou er voor zorgen dat de wallen verdwijnen en de ogen verhelderen.
 • Citroenextracten: De citroenextracten in oogproducten, zouden de vochtafvoer stimuleren en de ogen energie en verfrissing geven.
 • ADS (Active Defense System): ADS zou kalmerend werken en de weerstand van de huid verhogen. ADS zit onder andere in producten voor mannen die last hebben van wallen, kringen en rimpeltjes.
 • Gluco-glycerol: Gluco-glycerol kan onder andere teruggevonden worden in oogcontourcrèmes. Deze stof zou een betere toegankelijkheid van de huidcellen voor vocht bewerkstelligen. Ook zou gluco-glycerol het vochttransport tussen cellen bevorderen.

 

Er zijn veel verschillende oogproducten verkrijgbaar. Daarom is het verstandig een professional om hulp te vragen wanneer men gebruik wil gaan maken van een oogproduct. Een professional kan aanraden welk(e) product(en) geschikt zouden zijn voor persoonlijk gebruik. Wanneer een verkeerd product gebruikt wordt, zou de huid snel verouderen. Ook zouden er pigmentvlekken of huidaandoeningen zoals acne en eczeem kunnen ontstaan. Een product kan de huid ook ongewild vetter of droger maken. Iemand kan zelf de huid verzorgen, maar iemand kan het ook bij de schoonheidsspecialist laten doen. Een schoonheidsspecialist houdt in de behandeling rekening met het huidtype en bepaalde huidproblemen. De handelingen zijn gericht op het verzorgen en ontspannen van het gezicht en het lichaam.

 

Voeding

Een gezond eetpatroon is voor het hele lichaam belangrijk. Ook voor de huid. Wanneer iemand vocht vasthoudt, kan dit ook onder de ogen te zien zijn. Vocht vasthouden kan komen door teveel zout eten. Ook alcoholgebruik, veel cafeïne en roken verstoren de vochthuishouding. Het lijkt misschien logisch om in dit geval minder te drinken. Het is echter juist goed om veel te drinken, met name water en thee. Voldoende vocht helpt de vochthuishouding zijn werk goed te doen. Afvalstoffen worden dan goed afgevoerd. Het mineraal kalium helpt bij de vochthuishouding in het lichaam. Kalium zit onder andere in aardappelen en bepaalde soorten fruit. Het is verstandig niet teveel zout te eten, alcohol en cafeïne te beperken en roken te staken. Wanneer er erg veel vocht wordt vastgehouden is het raadzaam de huisarts te raadplegen.

Teveel vette voeding is uiteraard niet goed voor een mens. Vette voeding heeft echter niks te maken met vetwallen. Deze zijn genetisch bepaald en aan ouderdom gerelateerd. Donkere kringen kunnen een oorzaak zijn van een tekort aan de vitaminen K, B6, B11 (foliumzuur) B12 en het mineraal ijzer. Als er te weinig van deze voedingsstoffen wordt ingenomen, kan er bloedarmoede ontstaan. Als er sprake is van bloedarmoede, wordt de huid bleek. Bij een tekort aan vitamine K, B6, B11 en B12 zouden dan vervolgens donkere kringen onder de ogen zichtbaar kunnen worden. Voldoende van deze vitaminen en ijzer binnenkrijgen met de voeding is daarom belangrijk. IJzer komt in bepaalde soorten vlees veel voor. Vitamine C helpt het lichaam bij de opname van ijzer uit de voeding. Daarom moet er ook voldoende vitamine C genuttigd worden. Vitamine C zit onder andere in fruit. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten.

 

Fabels en feiten

 • Feit: aambeienzalf kan kringen tijdelijk verminderen. Maar aambeienzalf is niet goed voor de huid! De zalf irriteert de huid een beetje waardoor deze iets zwelt. De kringen zijn dan minder zichtbaar. Wanneer de zalf regelmatig wordt gebruikt kan er eczeem ontstaan en raakt de huid erg beschadigd. Het is dus geen aanrader.
 • Feit/Fabel: de werking van komkommers en theezakjes op de ogen is nooit bewezen.
 • Fabel: iets kouds op de kringen onder de ogen leggen laat de kring verdwijnen. Door de kou worden de bloedvaatjes kleiner en kunnen de kringen dus minder zichtbaar zijn. De kring zal echter niet verdwijnen, maar wordt iets kleiner. Bovendien werkt dit maar tijdelijk.
 • Feit: injecties onder de ogen helpen tegen de kringen. Het resultaat zal wel per persoon verschillen en de werking is helaas maar tijdelijk.
 • Feit: voldoende slapen is erg belangrijk om vochtwallen tegen te gaan.

 

Onderzoek

Donkere kringen onder de ogen zijn voor mensen een cosmetisch probleem. De vraag is of er een crème is die hiertegen helpt. Er is een onderzoek gedaan naar een crème met daarin vitamine A, C en E. Deze crème zou de donkere kringen verminderen. De uitkomst was echter dat de crème maar matig zijn werk deed. Het smeerseltje hielp dus maar voor een klein deel. Ook verminderde het een klein beetje de hoeveelheid rimpels.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten, betreffende wallen en kringen, voor u tegengekomen:

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top