Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Paba of para-aminobenzoëzuur

Paba is een halfvitamine en kan door het lichaam aangemaakt en opgeslagen worden. Suppletie van paba kan schadelijk zijn voor het lichaam.

Vitamines zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. De inname van vitamines is onmisbaar, aangezien het lichaam het zelf niet of onvoldoende kan aanmaken. Vitamines leveren geen directe energie. Ze zijn wel essentieel voor een goed verloop van de stofwisseling. Daarnaast zijn deze voedingsstoffen nodig voor een goede gezondheid, groei, ontwikkeling en herstel.

Vitamines zijn in te delen in degene die oplosbaar zijn in vet en vitamines die oplosbaar zijn in water. De vetoplosbare vitamines (A, D, E, K) komen voornamelijk voor in voedingsvetten. Het lichaam kan deze voor een gedeelte opslaan. Vetoplosbare vitamines worden uitgescheiden via de gal of de urine. De wateroplosbare vitamines (B, C) komen voor in het vocht van de voedingsmiddelen. Het lichaam kan de meeste niet goed opslaan. Een teveel aan wateroplosbare vitamines wordt via de urine afgevoerd.

 

Paba, ook wel vitamine Bx genoemd, is een aminozuur. Een aminozuur is een bouwsteen voor eiwit. Het stofje is een onderdeel van vitamine B11. Paba wordt beschouwd als onderdeel van het vitamine B-complex. Dit is de gehele groep B vitaminen. Paba is geen vitamine maar eigenlijk een halfvitamine. Halfvitamines worden in voldoende mate door het lichaam gemaakt. Vroeger was de lijst met vitamines een stuk langer. Tegenwoordig is er veel meer informatie bekend. Er zijn in de loop van de tijd een aantal vitamines verwijderd of tot halfvitamines of onzinvitamines gedegradeerd. Halfvitamines komen voor in de voeding, maar zijn niet essentieel voor het lichaam. Van onzinvitamines is nooit bewezen dat ze nodig zijn in het lichaam. Paba komt in de voeding voor in onder andere orgaanvlees, biergist, zemelen, graan- en tarweproducten. 

 

Functie

Paba helpt de goede darmbacteriën, ofwel darmflora, bij de productie van folaat. Folaat is een verwante vorm van foliumzuur (vitamine B11). Paba is daardoor betrokken bij de vorming van:

  • rode bloedcellen, ook wel erytrocyten genaamd. Rode bloedcellen zijn belangrijke cellen in het bloed. Deze vervoeren zuurstof naar vele cellen in het lichaam.
  • celbestanddelen, belangrijke bouwstenen van het DNA en RNA. DNA komt voor in elke cel en bevat het erfelijke materiaal. Door voortplanting wordt het DNA doorgegeven aan het nageslacht. RNA is nodig om DNA te kopiëren voor nieuwe cellen.
  • witte bloedcellen, ook wel leukocyten genaamd. Witte bloedcellen zorgen ervoor dat indringers in ons lichaam, zoals bacteriën en virussen, onschadelijk worden gemaakt.

 

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)

De Gezondheidsraad geeft per voedingsstof aanbevelingen over de hoeveelheid die gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld vitamines en mineralen. De Gezondheidsraad is een adviescollege van de overheid. Deze voedingsnormen worden gegeven als Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).Voor Paba is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Over een tekort aan Paba is nog niet veel bekend, omdat het lichaam deze halfvitamine zelf aan kan maken. Omdat het opgeslagen kan worden in de lever en schadelijk kan zijn, wordt aangeraden om niet meer dan 100 milligram per dag uit voedingssupplementen in te nemen. Hoge doses Paba van 8 gram per dag kunnen misselijkheid, braken, uitslag en koorts veroorzaken. Extreem hoge dosissen kunnen leiden tot leverschade en pabavergiftiging.

pabapara aminobenzoëzuurB-complexvitamine Bxhalfvitaminedarmbacteriënfolaatfoliumzuurrode bloedcellenschadelijkleverzonnebrandcrèmehaarnagelsvitamine B11

Onderzoek

In zonnebrandcrème wordt Paba gebruikt als zonnefilter. Het blokkeert namelijk ultraviolette (UV) straling op de huid. Onderzoek toont positieve resultaten voor het tegengaan van grijs haar en het sterker maken van de nagels. Deze resultaten werden geboekt met behulp van Paba suppletie. Er is echter nog te weinig onderzoek gedaan naar Paba suppletie. Daarom is er nog geen wetenschappelijk onderbouwd advies bekend.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten, betreffende vitamine Paba, voor u tegengekomen:

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top