Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Orthomoleculair

Orthomoleculaire wetenschap is een alternatieve geneeswijze waarbij vitaminen- en mineralensupplementen worden genomen. Optimale voeding is een belangrijk kenmerk.

Volgende de orthomoleculaire wetenschap gebruikt de gemiddelde Nederlander geen evenwichtige voeding. Er wordt te weinig groente en fruit gegeten en teveel gesnoept. Maar zelfs al zou men helemaal gezond eten, dan nog wordt de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) niet gehaald. De orthomoleculaire wetenschap is van mening dat deze aanbevelingen zelfs veel te laag zijn. ‘Ortho’ is afgeleid uit het Grieks. Ortho staat voor ‘juist’, ‘recht’ of ‘gezond’. En ‘moleculair’ betekent molecuul. Alles en iedereen is opgebouwd uit moleculen. Moleculen zijn bouwstoffen van allerlei stoffen, zoals eiwitten of vitamines. De orthomoleculaire wetenschap bestaat uit twee onderdelen: de orthomoleculaire geneeskunde en de orthomoleculaire voedingsleer.

 

Het verschil

De orthomoleculaire geneeskunde wordt ook wel orthomoleculaire therapie genoemd. Het is een alternatieve geneeswijze. Dat houdt in dat het afwijkt van de normale, reguliere geneeswijze. Het is ontwikkeld door Linus Pauling en Paul Stanton. De omschrijving die L. Pauling gaf in 1968: “Orthomoleculaire therapie heeft als doel het behouden van een goede gezondheid en het behandelen van ziektes door het veranderen van de concentraties van substantie die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn.” De orthomoleculaire geneeskunde heeft dus als doel ziekteprocessen te herstellen door middel van een gezonde basisvoeding en juiste voedingssuppletie. Er worden verbanden gelegd tussen symptomen of klachten en processen in het lichaam. Op basis hiervan worden bepaalde voedingsstoffen (bijvoorbeeld vitaminen en mineralen) aangeraden. Orthomoleculaire geneeskunde maakt gebruik van het zelf genezend vermogen van het lichaam. Om dit vermogen optimaal te activeren zijn de juiste hoeveelheden voedingsstoffen in het lichaam nodig. De reden van de hoge inname is dat voedingsstoffen volgens de orthomoleculaire visie beter worden opgenomen in het lichaam dan geneesmiddelen. De functies van voedingsstoffen zijn veel langer bekend in het lichaam dan medicijnen die 40 jaar geleden ontwikkeld zijn.

 

De orthomoleculaire voedingsleer heeft als doel de lichaamscellen de optimale hoeveelheden voedingsstoffen aan te bieden. Dit betekend dat er naast een gezonde voeding eventueel voedingssupplementen nodig zijn. Een orthomoleculaire voeding richt zich op preventie van ziekte en het verbeteren van de gezondheid. De behoefte verschilt per persoon. Dit komt bijvoorbeeld door erfelijke factoren, werksituaties en stress.

De orthomoleculaire wetenschap kenmerkt zich door het voorzien van optimale hoeveelheden vitaminen en mineralen. Evenals de vetten, eiwitten, koolhydraten en vocht. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor alle lichaamsprocessen. De juiste hoeveelheden zijn hierbij noodzakelijk. Het huidige voedingspatroon let hier niet goed op volgens de orthomoleculaire geneeskunde. Met de andere noodzakelijke voedingsstoffen worden stoffen bedoed zoals vetten, eiwitten, koolhydraten (suikers) en vocht. Deze voedingsstoffen zijn voor alle processen in het lichaam nodig. Eiwitten zijn bijvoorbeeld de bouwstenen van het lichaam. Botten, organen, hormonen, spieren en nog veel meer bestaan uit onder andere eiwitten.

 

Hoe werkt het?

Volgens de orthomoleculaire voedingsleer krijgt men te weinig vitamines en mineralen binnen. Volgens deze visie krijgt men meer te verduren dan vroeger. Daarnaast zou het lichaam meer giftige stoffen afbreken. Daarvoor is een optimale moleculaire situatie nodig in het lichaam. Ook wordt naast dit dieet het gebruik van extra voedingssupplementen aangeraden. Supplementen worden aanbevolen om gezond en vitaal te blijven en om ziektes te voorkomen. De hoeveelheden van de supplementen liggen ver boven de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). De Gezondheidsraad geeft per voedingsstof aanbevelingen over de hoeveelheid die gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld vitamines en mineralen. De Gezondheidsraad is een adviescollege van de overheid. Deze voedingsnormen worden gegeven als ADH. Volgens het Voedingscentrum is in de ADH een ruime marge ingebouwd, zodat de behoefte van elk persoon hierbinnen valt. Ook is er een onderscheid gemaakt tussen mannen, vrouwen en kinderen. Het is niet verstandig boven de Veilige Bovengrens uit te gaan. Wanneer men langdurig boven deze grens uitkomt qua inname, kunnen er allerlei klachten ontstaan. Deze grens is net als de ADH opgesteld door de Gezondheidsraad.

 

Onze behoefte zou volgens de orthomoleculaire wetenschap echter verhoogd zijn door omstandigheden als stress en milieuverontreiniging. Bovendien wordt er volgens de orthomoleculaire wetenschap bij de ADH geen rekening gehouden met: 

 • gif uitstoot van de industrie;
 • uitlaatgassen van het verkeer;
 • verarming van de landbouwgronden;
 • toevoegingen zoals E-nummers en zoetstoffen;
 • onnatuurlijke bereiding van voedsel (bakken, frituren);
 • het eenzijdige en verontreinigde voer dat het vee krijgt;
 • gentechgewassen (genetisch gemanipuleerde gewassen);
 • onrijp geplukt fruit, dat vervolgens te lang vervoerd wordt en bespoten wordt.

Al deze invloeden zouden een grote belasting vormen voor het menselijk lichaam. Zo zou het verwerken van de kunstmatige stoffen uit de voeding veel vitaminen en mineralen kosten.

orthomoleculairPaulingStantonsupplementenvitaminesmineralengevarieerde voedinggezondheidbevorderenalternatiefgeneeswijzetherapiewetenschapvoedingsleerbiologischbereidingswijzegeraffineerde producten vermijdenkant-en-klare producten vermijdenveel groente en fruitessentiële voedingsstoffenoverdoseren

De orthomoleculaire wetenschap let op redelijk wat aspecten van voeding. Hieronder staan een aantal van deze aspecten:

 • De voorkeur gaat uit naar biologische (dynamische) voeding. Dit heeft de minste vervuiling en chemische stoffen.
 • Gebruik zure melkproducten met rechtsdraaiende melkzuren. Deze melkzuren worden beter opgenomen in het lichaam.
 • Gebruik geen industrieel bereide en geraffineerde voeding. Hier worden lichaamsvreemde stoffen toegevoegd, zoals conserveringsmiddelen (E-stoffen).
 • Een juiste kooktechniek om de gekozen kwaliteitsvoeding te waarborgen tot op het bord. Dit wordt gedaan om het verlies van essentiële voedingsstoffen te voorkomen.

 

Ook wordt het eten van voeding met antioxidanten geadviseerd. Antioxidanten zijn hulpstoffen die bederf of aantasting door zuurstof voorkomen in voedingsmiddelen. Ze voorkomen ook de schade aan lichaamscellen door zuurstof, ook wel bekend als oxidatie. Bekende antioxidanten zijn vitamine C, vitamine A, vitamine E, bètacaroteen, selenium, zink. Deze kunnen worden aanbevolen door een orthomoleculair diëtist in poeder, tablet, vloeistof of capsulevorm. Alleen als blijkt dat er een tekort is van de desbetreffende stof. Het tekort kan ook aangepakt worden door de voeding aan te passen. Dan wordt een verrijkt voedingsadvies gegeven.

Orthomoleculaire therapie kan worden toegepast wanneer er sprake is van een ziekte of aandoening. Hiernaast dient echter ook een reguliere behandeling plaats te vinden. De orthomoleculaire therapie kan de reguliere behandeling positief beïnvloeden.

 

Gezondheidseffecten

Volgens de orthomoleculaire visie zal het lichaam in goede gezondheid verkeren. Doordat er geen giftige producten maar natuurlijke en verse producten gegeten worden. Ook wordt erop gelet dat er geen tekorten aan voedingsstoffen ontstaan. Over het nut van het aanbieden van hogere dosis vitaminen, zijn uiteenlopende meningen. Veel onderzoeken spreken elkaar tegen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat voedingssupplementen geen significant verschil aantonen op het gebied van gezondheid of sport. Mits er een gezonde, gevarieerde voeding wordt genuttigd. Een ander onderzoek laat zien dat er een geringe toename van de kans op sterfte is bij bepaalde supplementen. Echter zijn niet veel goed gecontroleerde onderzoeken uitgevoerd. Er kan nog niet gezegd worden of het gezonder is. De effectiviteit van deze levenswijze is dus nog niet bewezen.

 

Onderzoek

 • Onderzoeken laten zien dat sommige supplementen veel meer kunnen worden ingenomen dan aanbevolen. Andere supplementen als vitamine A kunnen juist schadelijk zijn. Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan de ogen, huid en skelet zijn enkele voorbeelden. Zwangere vrouwen dienen ook op te letten met vitamine A. Vitamine A in grote hoeveelheden kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
 • Qua voedingssupplementen worden multivitaminen aangeraden, omdat dit completere voedingspreparaten zijn.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken, betreffende orthomoleculair, voor u tegengekomen:

 • Gezond door voeding, orthomoleculaire recepten. Auteur Birgit de Heij, Nederlands, 152 pagina's. Orthomoleculaire voeding staat voor lichaamsopbouwende voeding die de kwaliteit van het leven waarborgt. 'Orthomoleculair' betekent: de juiste moleculen in de juiste hoeveelheid op de juiste plek. De recepten in dit boek zijn gebaseerd op deze orthomoleculaire voedingsleer.
 • Eet jezelf gezond. Auteur Dale Pinnock, Nederlands, 192 pagina's. De schrijver en chef-kok/voedingsdeskundige geeft zijn visie op het verband tussen voeding en gezondheid door voedingsfeiten in praktijk te brengen door middel van 80 gevarieerde recepten voor de complete dagelijkse voeding, inclusief snacks en dranken, en meer feestelijk getinte gerechten.
 • De beste dokter staat in de keuken. Auteur Birgit de Heij, Nederlands, 144 pagina's. Theorie en praktijk van de orthomoleculaire voeding. De auteur was leidinggevende in de gezondheidszorg, heeft zich verdiept in de orthomoleculaire voeding en geeft van daaruit adviezen.
 • Eten als medicijn. Auteur Dale Pinnock, Nederlands, 191 pagina's. Van 85 alledaagse ingrediënten legt Dale de medicinale werking uit, welke van de 30 meest voorkomende ziektes je hiermee kunt verhelpen of voorkomen, en hoe je deze supergezonde ingrediënten eenvoudig in het dagelijks menu verwerkt.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top