Vraag en antwoord (Q&A)

Vraag en antwoord

Vraag en antwoord

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben we voor u onderstaand neergezet. Voor overige vragen kunt u ons persoonlijk benaderen via het contactformulier.

Vraag en Antwoord

DietCetera

Wat doet DietCetera?
DietCetera verleent diëtistendiensten voor een breed scala aan voedingsdoelen (verschillende diëten). Haar voedingsadviezen worden allemaal uitgeschreven waardoor de cliënt dit in eigen tempo kan (na)lezen en waar nodig kan aanpassen aan eigen smaakvoorkeuren.
Waar staat de naam DietCetera voor?
De naam DietCetera bestaat uit twee samengevoegde woorden. 'Diet' is het Engelse woord voor dieet. Omdat het bij DietCetera niet alleen over diëten gaat, is dit woord gekoppeld aan de Latijnse woorden 'et cetera'. Et cetera kan vertaald worden met 'en andere dingen' of 'enzovoorts'.
Wat maakt DietCetera bijzonder?
DietCetera verstrekt u gratis onafhankelijk, onpartijdig en hoogwaardig informatie over honderden wensen en eisen rondom voeding. Daarnaast biedt DietCetera u tegen een scherpe prijs diëtistenbegeleiding en advies aan. Voor de voedingsadviezen en begeleiding werken wij volledig met diëtisten. Uw doel, welk advies u wilt en de manier van contact bepaalt u helemaal zelf. U behoudt zelf de controle.
Wat is een diëtist?
Een diëtist is de specialist op het gebied van voeding en gezondheid. Een diëtist is opgeleid om mensen te begeleiden met tal van voedingsdoelen. Zo is een diëtist bijvoorbeeld in staat u te begeleiden bij ziekte gerelateerde behandelingen. Iets wat bijvoorbeeld een gewichtsconsulent niet kan en mag doen. Hiervoor heeft een diëtist een vierjarige HBO studie succesvol afgerond.
Wat is het verschil tussen een diëtist, een gewichtsconsulent en een voedingsconsulent?
Een diëtist heeft een vierjarige HBO studie doorlopen op het gebied van voeding en gezondheid. Een gewichtsconsulent heeft een halfjaar durende thuiscursus gevolgd. Een gewichtsconsulent mag cliënten slechts begeleiden op het gebied van afvallen. Een diëtist daarentegen is een specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziektes, allergieën, intoleranties en afvallen. Een voedingsconsulent is geen beschermde titel. Dit wil zeggen dat iedereen in Nederland zichzelf voedingsconsulent mag noemen. Hij of zij hoeft hier dus ook geen opleiding voor te volgen.
Wat is een dieet?
Een dieet is een voedingspatroon dat aan specifieke eisen voldoet. Bij het woord dieet denken veel mensen aan afvallen. Afvallen is echter maar één van de vele redenen om een dieet te volgen. Een dieet kan ook gevolgd worden naar aanleiding van bijvoorbeeld een allergie, medische aandoening of levensovertuiging. Ook kan aankomen in gewicht het doel zijn van een dieet.
Is afvallen hetzelfde als diëten?
Afvallen is niet hetzelfde als diëten. Wel kan het een reden zijn om een specifiek dieet te volgen. Een dieet is een voedingspatroon dat aan specifieke eisen voldoet. Een dieet kan dus om veel verschillende redenen gevolgd worden.
Wat zijn digitale communicatiemiddelen?
Digitale communicatiemiddelen zijn communicatiemiddelen waarbij gebruik gemaakt wordt van computertechniek. Denk aan webcam (beeldbellen), webchat (chatten), e-mail (mailen), portaal of telefoon (vast of mobiel).
Wat is eHealth?
eHealth is het gebruiken van informatie- en communicatietechnologie (ICT) ter verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg.
Is digitale communicatie hetzelfde als eHealth?
eHealth is niet hetzelfde als digitale communicatie. eHealth is een breder begrip. Een digitale communicatie is een communicatie waar een apparaat tussen zit. Denk aan een telefoon of computer. Wanneer er wordt gesproken over eHealth kan het ook een softwareprogramma zijn wat gebruikt wordt in een praktijk waar cliënten ter plekke aanwezig zijn.

Voedingsdoelen

Wat zijn voedingsdoelen?
Voedingsdoelen zijn wensen en/of eisen die u stelt aan uw eten en drinken. Bij de meeste voedingsdoelen kunt u een persoonlijk doel stellen. Bijvoorbeeld om af te vallen of om allergische klachten te verminderen of te voorkomen. DietCetera biedt u honderden voedingsdoelen aan. Deze voedingsdoelen zijn te verdelen in de hoofdgroepen: afvallen, allergieën, intoleranties en aversies, levensfasen, uiterlijk, voedingsstoffen, voedingsthema's, ziektes, aandoeningen en medicijnen.
Kan ik meerdere voedingsdoelen combineren?
Ja, dat kan. U kunt zelf de voedingsadviezen van diverse voedingsdoelen met elkaar combineren.
Uit welke diëten kan ik kiezen om af te vallen?
U kiest zelf de manier van afvallen die bij u past. Wij kunnen u voedingsadviezen verstrekken van de belangrijkste afvaldiëten. We zijn voorstander van geleidelijk afvallen en niet van zogenaamde crashdiëten.

Diensten van DietCetera

Welke diensten biedt DietCetera aan?
DietCetera biedt u een gratis voedingsdoelen kennisbank aan. Hier kunt u informatie vinden over honderden verschillende onderwerpen. De voedingsdoelen kennisdatabank is algemene informatie. Voor specifieke informatie hebben we voor een reeks van voedingsdoelen een voedingsadvies, weekmenu, variatielijst of eigen voedingsplan.
Kan ik zonder verwijzing van de huisarts een dienst afnemen bij DietCetera?
Ja, dat kan. Vanaf augustus 2011 geldt een zogenaamd 'directe toegankelijkheid' voor de diëtist. Dit wil zeggen dat er geen verwijzing meer nodig is van een (huis)arts. Sommige ziektekostenverzekeraars vragen u echter om wel een verwijzing bij uw huisarts te halen.
Wat houdt een voedingsadvies in?
De diëtisten van DietCetera geven u advies over het inrichten van uw voedingspatroon. Met dit advies wordt het voor u makkelijker uw doel te behalen.
Wat houdt een weekmenu in?
Een weekmenu is een menu waarop precies staat aangegeven wat u bij de maaltijden en tussendoor kunt eten. Ook staat er aangegeven wat u het beste kunt drinken. Elke dag ziet er anders uit, dus het weekmenu wordt niet saai of voorspelbaar. Een weekmenu helpt u goed op weg met uw doel. Door middel van een weekmenu ontwikkelt u een nieuwe leefstijl die het makkelijker maakt uw doel te behalen.
Wat is een variatielijst?
U kunt bij DietCetera een menu aanvragen met daarbij een variatielijst. Dit is een lijst met producten die gebruikt kunnen worden in plaats van een product dat in het menu staat. U kunt het menu uw eigen draai geven en naar uw smaak aanpassen. Dit maakt het voor u nog makkelijker om uw doel te behalen.

Werkwijze

Worden de diensten van DietCetera altijd door diëtisten uitgevoerd?
DietCetera heeft gekozen om alleen met diëtisten te werken en niet met gewichtsconsulenten. Dat geldt voor de adviesdiensten als ook de begeleidingsdiensten.
Heeft DietCetera contact met mijn (huis)arts?
DietCetera zal nooit contact opnemen met uw (huis)arts.
Werkt DietCetera samen met andere organisaties?
DietCetera is onafhankelijke van andere organisaties. Om onze dienstverlening naar u te verhogen zoeken we echter wel samenwerkingsverbanden.
Houdt DietCetera rekening met producten die ik niet lekker vind?
Speciaal voor dit soort 'problemen' is de variatielijst een erg nuttig instrument. In de variatielijst staan heel veel alternatieven voor elk voedingsproduct in de voedingsadviezen en weekmenu's. Zo kunt u zelf rekening houden met uw smaakvoorkeuren terwijl u toch uw dieet van uw voedingsdoel volgt. De variatielijst is los te bestellen maar standaard ook in het voedingsplan.
Kan ik ook langskomen op locatie?
DietCetera werkt alleen via schriftelijke voedingsadviezen om het haar cliënten zo makkelijk mogelijk te maken. DietCetera is er daarom niet op berekend dat cliënten langskomen voor een consult.
Wat is een voedingsdagboek?
Een voedingsdagboek is een 'dagboek' waarin u alles wat u eet en drinkt opschrijft. Het is voor uw begeleidende diëtist (maar ook voor uzelf) een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in uw eetpatroon. U kunt ook uw bewegingsactiviteiten, medicijngebruik, klachten en emoties bijhouden. Het bijhouden van een voedingsdagboek kan confronterend zijn.

Bestellen en betalen

Waarom moet ik een voedingsdoel opgeven bij het bestellen?
Een voedingsdoel is het doel waar u aan wilt werken. Om u goed van dienst te kunnen zijn, is het belangrijk dat wij weten welk doel u wilt bereiken.
Hoe snel heb ik mijn bestelling?
Een voedingsadvies, weekmenu of variatielijst ontvangt u in principe binnen 5 werkdagen na ontvangst van uw betaling. Indien dat niet gaat lukken, zullen we u binnen 48 uur contacten en vragen of een iets latere levering wat u betreft akkoord is. Zo niet dan retourneren we uw betaling. Uw voedingsplan zal in principe binnen 10 dagen (buitenland 14 dagen) na bestelling bij u worden thuisbezorgd.
Hoe ontvang ik mijn bestelling?
Het voedingsadvies, weekmenu en/of variatielijst ontvangt u als bijlage per email. Uw voedingsplan ontvangt u per post.
Kan ik mijn bestelling nog wijzigen?
Wanneer we binnen DietCetera al begonnen zijn aan het advies kunt u de bestelling niet meer wijzigen. Het advies is dan ook zo snel mogelijk contact met ons opnemen om te kijken hoever we al zijn. Het liefste proberen we u natuurlijk optimaal van dienst te zijn.
Kan ik mijn bestelling annuleren?
Tijdens het gehele bestelproces kunt u er zonder problemen mee stoppen. Nadat u heeft besteld kunt u, totdat u betaald heeft, de bestelling annuleren.
Krijg ik een factuur voor mijn bestelling?
Direct nadat u uw iDeal betaling heeft gedaan kunt u uw factuur downloaden (PdF formaat). Let wel deze mogelijkheid bestaat alleen na uw iDeal betaling en niet bij het betalen via een bankoverschrijving. Wij adviseren u direct na het betalen altijd uw factuur te downloaden. Naderhand kunt u die factuur namelijk niet meer downloaden.
Komen er nog extra kosten bij?
Neen, we laten duidelijk zien wat de kosten zijn voor wat u bestelt en daar komen geen extra kosten bij.
Voor welke diensten moet ik betalen?
Alle diensten op onze website zijn gratis tenzij dat specifiek anders is aangegeven. Dit laatste betreft alleen die diensten welke u bestelt via het bestelsysteem.
Op welke manieren kan ik mijn bestelling betalen?
U kunt uw bestelling betalen via overboeking op onze rekening of door te betalen via iDeal.
Waarom moet ik vooruit betalen?
Als we een advies (voedingsadvies, weekmenu, variatielijst of voedingsplan) voor u samenstellen zijn we al bezig onze diensten te verlenen. Als we de adviezen aan u opsturen hebben we op dat moment de dienst verricht. Wij houden onze prijsstelling zo laag mogelijk, vooruitbetaling is daarom noodzakelijk.
Heeft DietCetera een geld terug garantie?
Wanneer we de dienst uitleveren is de dienst gebruikt. Wanneer er eventueel klachten zijn worden die goed en snel opgelost. Wij bestaan vanwege tevreden klanten en doen er alles aan om dat zo te houden.
Zijn de prijzen op de website inclusief BTW?
Ja, de prijzen op de DietCetera website zijn inclusief BTW.
Ik woon niet in Nederland, kan ik wel een dienst bij DietCetera bestellen?
Ja, dit is mogelijk.
Dekt de ziektekostenverzekering de kosten van de klassieke diëtist?
Wanneer er een zogenaamde ketenzorg plaats vindt (zoals bijvoorbeeld bij diabetes type 1) worden de diëtistenkosten grotendeels vergoed. De normale diëtistendiensten vallen onder het € 385,-- (in 2018) eigen risico. Dus als een cliënt meer dan € 385,-- eigen risicokosten betaalt is er jaarlijks voor maximaal 3 uur diëtistenzorg klassieke stijl bij de ziektekostenverzekeraars te declareren. Als men een aanvullende dekking heeft of juist vrijwillig een hoger eigen risico kan dat natuurlijk anders zijn. U kunt dat het beste zelf even nakijken bij de voorwaarden van uw zorgpolis.
Dekt de ziektekostenverzekering de kosten van DietCetera?
Gemiddeld genomen niet. Maar sommige verzekeraars doen dat wel. Dat kunt u het beste zelf nagaan bij uw zorgverzekeraar. Wanneer u denkt dat u in een jaar meer zorgkosten heeft dan u eigen risico heeft dan adviseren we u de kosten van de DietCetera adviezen gewoon in te dienen.
De DietCetera diëtistendiensten worden niet standaard vergoed. Heeft dat voordelen?
Ja, de klassieke diëtistenzorg die in aanmerking wil komen voor de vergoeding buiten het eigen risico om, moet voldoen aan de wisselende eisen van de zorgverzekeraars. Bijvoorbeeld het eisen van een verwijsbrief bij uw huisarts, de verplichte face-to-face eis van uw behandeling, begane grond eis van de diëtistenpraktijk en uitgebreide informatieverstrekking vooraf van u aan de diëtist. DietCetera richt zich liever op u als cliënt dan op de eisen van zorgverzekeraars. Wij kunnen dan ook goedkoper onze diensten aan u verlenen.
Waarom moet ik de ene keer meerdere diensten afnemen als ik meerdere voedingsdoelen afneem en de andere keer niet?
Voedingsadviezen zijn individuele voedingsadviezen per voedingsdoel. Als u een voedingsadvies voor 3 voedingsdoelen bestelt krijgt u dan ook 3 individuele voedingsadviezen.

Registreren en inloggen

Moet ik mij registreren?
Om de schriftelijke voedingsadviezen voor u te maken hebben wij minimaal uw naam, geslacht, leeftijd en email adres nodig. En voor uw voedingsplan ook het postadres waar we het boekje naar moeten sturen.

Veiligheid

Is de website van DietCetera goed beveiligd?
Ja, de website draait op computers in een beveiligd datacentrum van één van de grootste providers in Nederland. Daarnaast is alle communicatie met u beveiligd via SSL en HTTPS.
Is Skype goed beveiligd?
Skype heeft wereldwijd honderden miljoenen gebruikers en heeft haar dienstverlening op elke mogelijke wijze beveiligd.
Is Adobe/pdf goed beveiligd?
Ja, Adobe brengt regelmatig updates uit van Adobe Reader om de beveiliging op het hoogste niveau te houden.
Houdt DietCetera een dossier van mijn gegevens bij?
Als DietCetera houden we ons aan de relevante wetgeving (fiscaal, zorg en privacy). We houden slechts een beperkte cliëntenregistratie bij. Vanzelfsprekend gaan we zeer zorgvuldig met deze gegevens om.
Wat is SSL?
Secure Sockets Layer is een technische term die te maken heeft met de beveiliging van communicatie via het internet, het gaat daarbij om de wijze van versleuteling van gegevens, zodat die nooit door buitenstaanders gelezen kunnen worden.
Wat is HTTPS?
HyperText Transfer Protocol Secure is een beveiligde internetverbinding, waarbij de informatie die verstuurd wordt versleuteld is. Daardoor is de informatie niet door derden af te tappen.
Wat houdt die groene balk in bovenaan mijn scherm?
De groene balk garandeert de veiligheid en identiteit van DietCetera. Zogenaamde 'phishers' (mensen die aan uw gegevens willen komen) kunnen niet bij uw gegevens komen. Phishers proberen aan persoonsgegevens te komen door zich voor te doen als iemand anders.

Privacy en zorgvuldigheid

Wie kan mijn gegevens zien?
Alleen uzelf en uw DietCetera contactpersoon heeft toegang tot uw gegevens.
Kunnen derden aan mijn gegevens komen?
Neen, al uw gegevens zijn strikt vertrouwelijk en zullen nooit aan derden ter beschikking worden gesteld.
Hoe lang bewaart DietCetera mijn gegevens?
DietCetera houdt zich aan de wettelijke vereisten voor het zorgdossier zoals bewaartermijn (minimaal 10 jaar), recht op inzage door de cliënt zelf maar natuurlijk ook privacy en zorgvuldigheid. Voor de gegevens welke niet in een zorgdossier thuishoren hanteren wij de wettelijke 7 jaar.
Houdt DietCetera ook een zorgdossier bij?
Voor de uitgeschreven voedingsadviezen houdt DietCetera geen zorgdossier bij.
Gebruikt DietCetera ook cookies?
Wij zullen zogenaamde “tracking cookies” niet zonder uw uitdrukkelijke toestemming op uw PC plaatsen. Een cookie kan ook gebruikt worden tijdens het bestelproces of om u sneller en makkelijker in te laten loggen. Een dergelijke cookie betreft dan een directe dienstverlening aan u. Deze zogenaamde “technische cookies” zullen door ons beperkt worden toegepast. Voor een technische cookie is geen specifieke toestemming nodig.

Dieettermen en -handelingen

Wat zijn voedingsstoffen?
Voedingsstoffen leveren energie en spelen een belangrijke rol in veel processen in het lichaam. Voedingsstoffen zijn onder te verdelen in eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen.
Wat is ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)?
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is een maat die aangeeft hoeveel een gezond persoon van een bepaalde voedingsstof nodig heeft. De ADH is een voedingsnorm die door De Gezondheidsraad is opgesteld. De ADH is voor verschillende groepen opgesteld, mannen, vrouwen en kinderen. In Europa wordt naar eenduidige aanbevelingen gestreefd.
Wat is het jojo-effect?
Het jojo-effect betekent dat een persoon schommelt in gewicht. Er wordt veel gewicht verloren waarna het er weer aan komt. Dit jojo-effect ontstaat door streng te lijnen. Het lichaam gaat in een soort hongerwinter en de stofwisseling vertraagt. Wanneer er weer normaal gegeten wordt, vliegen de kilo's eraan. Het is belangrijk om op een gezonde manier af te vallen en vervolgens op gewicht te blijven.
Wat is BMI (Body Mass Index)?
De Body Mass Index is een index die de verhouding tussen lichaamslengte en -gewicht aangeeft. De score die uit de berekening komt geeft een schatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht.
Wat is ABSI (A Body Shape Index)?
A Body Shape Index is een combinatie van de BMI met de middelomvang. De middelomvang is een goede voorspeller van gevaar voor de gezondheid.
Hoe weeg ik mijzelf op de juiste manier?
Het beste is regelmatig op dezelfde weegschaal op dezelfde tijd als de vorige keren. Een kleine afwijking in uw "huis" weegschaal is niet erg. Vaak gaat het juist om de gewichtswijziging en niet alleen het absolute gewicht.
Hoe meet ik mijn buikomvang op de juiste manier?
Om uw voortgang bij te houden kan het zijn dat u uw buikomvang in de gaten moet houden. DietCetera heeft een instructiefilmpje ontwikkeld om u hierbij te helpen. Dit filmpje vind u op de pagina 'Interactief> Video's'.
Hoe meet ik mijn heupomvang op de juiste manier?
Om uw voortgang bij te houden kan het zijn dat u uw heupomvang in de gaten moet houden. DietCetera heeft een instructiefilmpje ontwikkeld om u hierbij te helpen. Dit filmpje vindt u op de pagina 'Interactief> Video's'.

Klantenservice

Kan ik DietCetera volgen op Twitter?
DietCetera is ook actief op Twitter. U kunt ons volgens via https://twitter.com/dietcetera Wij houden u via Twitter graag op de hoogte met nieuwsberichten en weetjes.
Kan ik DietCetera volgen op Facebook?
DietCetera is ook aanwezig op Facebook. Onze Facebook pagina kunt u bereiken via https://www.facebook.com/DietCetera
Ontvang ik ook een nieuwsbrief van DietCetera?
DietCetera stuurt haar cliënten geen nieuwsbrieven. Wel staan er op de website van DietCetera regelmatig nieuwsberichten en leuke weetjes over voeding en gezondheid. U kunt deze bekijken en lezen wanneer u zelf wilt. Ook is DietCetera actief op Facebook en Twitter waar wij u graag op de hoogte houden met nieuwtjes.
Wat kan ik het beste doen als ik niet tevreden ben over de diensten van DietCetera?
De diëtisten van DietCetera willen u te allen tijde zo goed mogelijk van het juiste advies voorzien. Wanneer u niet tevreden bent over een van de diensten, horen wij dat graag van u. Dit kan via de pagina 'Contact'. Op deze pagina kunt u het contactformulier invullen en versturen. DietCetera neemt uw opmerking zeer serieus en zal met een passende oplossing komen.
Wat kan ik doen als ik vragen heb die hier niet zijn behandeld?
Als u een vraag heeft waar u geen antwoord op heeft kunnen vinden, kunt u het contactformulier invullen op de pagina 'Contact'. DietCetera zal u zo spoedig mogelijk van antwoord voorzien.
Wat kan ik doen als ik heel tevreden ben over DietCetera?
Wanneer u tevreden bent over DietCetera, horen wij dat graag van u. U kunt uw opmerking doorgeven via de pagina 'Contact'. Op deze pagina kunt u het contactformulier invullen en versturen. U doet DietCetera hier een groot plezier mee. Ook suggesties zijn meer dan welkom.
Wat zijn de contactgegevens van DietCetera?
De contactgegevens van DietCetera kunt u vinden op de pagina 'Contact'.

Technische aspecten

Met welke apparatuur kan ik DietCetera gebruiken?
In principe kunt u met elke computer, tablet of smart Phone DietCetera gebruiken. Indien u met een apparaat kunt internetten heeft u ook toegang tot onze website.
Wat is Adobe en/of Pdf?
Adobe Reader is het programma waarmee zogenaamde PDf bestanden kunnen worden gelezen. PDf is een open standaard (u hoeft niets te betalen) waarmee u documenten en formulieren hetzelfde op het scherm kan zien als zoals ze zijn bij afdrukken.
Wat heb ik voor Pdf nodig?
Pdf is een standaard voor bepaalde documenten, net zoals Word een bepaalde standaard is. Om Pdf bestanden te lezen heeft u het programma Adobe Reader nodig. Dit kunt u gratis op https://get.adobe.com/nl/reader/ downloaden.
Hoe installeer ik Adobe reader?
U gaat naar https://get.adobe.com/nl/reader/ en klikt op 'Downloaden'. Zodra de download klaar is klikt u op het gedownloade programma.
Moet ik voor Adobe reader betalen?
Neen, Adobe Reader is een gratis programma.
Is de communicatie met DietCetera veilig?
De communicatie met DietCetera is zeer veilig. Naast dat DietCetera gebruik maakt van een beveiligde verbinding, maken wij ook gebruik van goed beveiligde programma's.
Welke webbrowsers (zoals Internet Explorer of Chrome) zijn geschikt voor DietCetera?
DietCetera is te gebruiken met alle gangbare browsers zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Safari.
Heb ik een snelle internetverbinding nodig?
Er zijn geen speciale eisen voor de snelheid van uw internetverbinding. Elke gangbare kabel-, glasvezelverbinding of 3-G is geschikt voor gebruik van de DietCetera dienstverlening.
Is er een mobiele versie van DietCetera?
U kunt de website van DietCetera gewoon met behulp van uw mobiele browser op uw mobiele telefoon of tablet raadplegen. Wel merken we dat de uitgebreide teksten minder prettig leesbaar zijn op een te klein scherm. De modernste mobiele telefoons hebben echter een groter scherm zodat de leesbaarheid toeneemt.
Is Adobe Flash Player gratis?
Ja, Adobe Flash Player is gratis. Het zit vaak al in uw browser of u kunt het gratis downloaden.
Hoe kan ik Adobe Flash Player gratis downloaden?
Adobe Flash Player kunt u die gratis downloaden via https://get.adobe.com/nl/flashplayer/