Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Aambeien

Ongeveer de helft van de bevolking heeft last van aambeien, rond de leeftijd van 50 jaar. Er wordt pas van een aambei gesproken als het op z’n minst gaat jeuken en een branderig gevoel rond de anus gaat geven.

Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen nabij de anus. Een zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes. De bloedvaatjes zijn bedekt met slijmvlies binnen de sluitspier van de anus (poepgaatje). De zwellichamen bevinden zich aan de binnenkant van de anus. Als de zwellichamen tegen elkaar aanliggen, sluit de anus lekdicht af. Opgezette en ontstoken aambeien worden in de medische wereld ook hemorroïden genoemd.

Aambeien zijn onder te verdelen in inwendige en uitwendige aambeien. Inwendige aambeien liggen boven de sluitspier van de anus en zijn over het algemeen niet pijnlijk. Soms kunnen ze met de ontlasting mee naar buiten zakken. Inwendige aambeien veroorzaken geen pijn, omdat ze diep zitten. Inwendige aambeien veroorzaken bloed bij de ontlasting. Bloed kan een teken zijn van inwendige aambeien. Zijn de aambeien buiten de anus gezakt, dan is er sprake van uitwendige aambeien. Uitwendige aambeien geven een ongemakkelijke ‘druk’ rond de anus en vaak ook jeuk of pijn tijdens de stoelgang. Uitwendige aambeien zijn erg vervelend doordat de aambei constant pijnlijk aanvoelt tijdens het zitten.

Aambeien komen veel voor, bij zowel mannen als vrouwen. Ongeveer de helft van de bevolking heeft last van aambeien, rond de leeftijd van 50 jaar. Maar liefst één op de drie mensen heeft op een bepaald moment in zijn of haar leven wel eens last van aambeien. Op zich kan iedereen aambeien krijgen, maar meestal komen ze voor bij mensen boven de dertig jaar.

 

Oorzaken

Aambeien worden veroorzaakt als er veel druk op de zwellichamen komt te staan. De zwellichamen rekken uit en zakken door de druk naar buiten. Het uitzakken van de zwellichamen kan aanleiding geven tot een ongemakkelijk en pijnlijk gevoel. Aambeien kunnen makkelijk bloeden, doordat het gevoelig is. De aambeien kunnen dan gaan opzetten. De hoge druk kan ontstaan door verstopping, diarree, langdurig hoesten, te hard persen tijdens de stoelgang of een bevalling. Een gebrekkige bloedsomloop en bindweefselzwakte horen ook tot de mogelijke oorzaken. Mensen met zwak bindweefsel hebben vaker last van pijn in spieren, pezen en gewrichten. De druk in de bloedvaten loopt dan erg hoog op. Verder is de kans op het ontstaan van aambeien groter als er familieleden zijn met aambeien. Tevens speelt overgewicht en zwangerschap een belangrijke rol. Dit komt door de druk die op de darmen staat door de foetus in de buik, maar ook door hormonale veranderingen. Dit is echter een tijdelijke kwaal. Er wordt pas van een aambei gesproken als het op z’n minst gaat jeuken en een branderig gevoel rond de anus gaat geven.

 

Symptomen

Aambeien kunnen ontstaan zonder dat men daar last van heeft. Aambeien worden pas opgemerkt als de volgende verschijnselen optreden:

 • slijm: Afscheiding van slijm uit de anus kan gepaard gaan met jeuk;
 • jeuk: Jeuk ontstaat door de agressieve inwerking van ontlasting op de anus;
 • drukkend gevoel: Door het zakken van de aambei kan er een drukkend gevoel ontstaan;
 • bloedverlies: Sporen van helderrood bloed in de ontlasting of op het wc-papier zijn enkele verschijnselen;
 • irritatie: Aandrang hebben zonder daadwerkelijke ontlasting en het achterblijven van ontlasting rond de anus;
 • pijn: Bij een uitwendige aambei bestaat de kans dat er in de aambei een bloedprop ontstaat die blauw opzwelt. De aambei kan erge pijn veroorzaken. Men spreekt dan van een getromboseerde aambei.

 

Diagnose

De symptomen bij aambeien verschijnen en verdwijnen vaak erg snel. Als het probleem aanhoudt of verslechtert, dient er een huisarts ingeschakeld te worden. In de meeste gevallen kan de diagnose aambeien gesteld worden door de huisarts. De huisarts kan de anus bekijken en onderzoeken. Met een gehandschoende vinger wordt de anus inwendig en uitwendig onderzocht. Het onderzoeken van de anus wordt ook wel rectaal toucher genoemd. Soms zal de huisarts gebruik maken van een kijkbuisje. De binnenkant van de anus en de endeldarm worden onderzocht (proctoscopie). Dit wordt gedaan door een korte metalen buis in het lichaam te brengen. De huisarts kan voor een proctoscopie ook verwijzen naar het ziekenhuis. Een proctoscopie is over het algemeen een veilig onderzoek, dat goed te verdragen is.

aambeienzwellichamenanushemorroïdenbloedvaatjesinwendige aambeienuitwendige aambeienjeukpijnverstoppingontlastingproctoscopiebehandelingvoedingbewegingwarm bad en douchelidocaïnezalfzetpillenlaxerende middelenrubberbandligatieafbindendichtschroeieninspuitenchirurgische behandeling

Behandeling

De meeste aambeien behoeven geen behandeling, tenzij er langdurig sprake is van klachten. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen een paar weken. De behandelingsmethode is afhankelijk van de ernst van de aambei. Het verlichten van de druk in het anale gebied is de eerste stap om van aambeien af te komen. Vaak wordt de druk verhoogd. Een lange tijd in een zitpositie verkeren of staan kan de druk vergroten. Aambeien behandelen kan op meerdere manieren:

 • Voeding: In eerste instantie kan door aanpassing van het dieet tot vermindering van de klachten worden gekomen. Door voldoende te drinken en vezelrijk te eten wordt de ontlasting zachter. De druk bij een toiletbezoek wordt verminderd. Ook regulering van het toiletbezoek is van belang. Belangrijk is om bij aandrang het toiletbezoek niet lang uit te stellen.
 • Beweging: Dagelijks weinig bewegen kan een aambei verergeren. Beweging is heel belangrijk om de stoelgang te stimuleren. Bij aambeien komt het vaak voor dat de stoelgang vermindert. De ontlasting is hard en moeizaam. Er is dan sprake van obstipatie of verstopping.
 • Warm bad/douche: Een warm bad zorgt ervoor dat de anus kan ontspannen. Een warm bad kan ook helpen om de klachten bij aambeien te bestrijden, zoals de jeuk en een branderig gevoel. Daarnaast kan de masserende werking van de waterstraal van een douche veel verlichting brengen.
 • Medicijnen: Op de huidige markt zijn steeds meer medicijnen beschikbaar voor mensen die last hebben van aambeien. Niet elke soort medicijn helpt even goed tegen aambeien. Daarnaast werken niet alle medicijnen voor dezelfde persoon goed. Lidocaïne: Zalf of zetpillen met lidocaïne werken plaatselijk verdovend en pijnstillend. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de pijn rond de anus wordt verzacht. Vaak is het zonder recept te verkrijgen. Ook werken zalf en zetpillen met lidocaïne goed tegen de jeuk die aambeien met zich meebrengt. Zink: Zalf of zetpillen met zink verminderen de pijn en jeuk. Zink heeft een verzachtende werking. Mogelijk kan er voor gezorgd worden dat aambeien iets verschrompelen. Zetpillen zijn geschikt bij aambeien die naar buiten komen. Met een zetpil is een aambei goed naar binnen te duwen. Nadeel is dat zetpillen minder goed werken dan een crème. De werkzame stoffen komen vaak te hoog in de darm terecht, terwijl ze eigenlijk dicht bij de sluitspier hun werk moeten doen. Bij jeuk en irritatie is een crème geschikter. Laxerende medicijnen: De ontlasting bij aambeien gaat meestal moeizaam en is pijnlijk. Daarom schrijven veel huisartsen laxerende medicijnen voor. Laxerende middelen zorgen ervoor dat de stoelgang wat makkelijker verloopt dan normaal. De stoelgang wordt zachter en er komt zo min mogelijk druk op de anus te staan. De laxerende medicijnen zijn ook zonder recept verkrijgbaar.
 • Afbinden: Het afbinden van de aambeien is de gebruikelijke methode. Hierbij worden de uitgezakte aambeien met behulp van een rubberen elastiekje afgebonden. Een andere naam hiervoor is de rubberbandligatie. Na zeven tot tien dagen na de behandeling vallen de afgestorven aambeien af. Het wondje geneest met een klein litteken. De eerste dagen na de ingreep kan er een pijnlijk gevoel onder in de buik voorkomen. Soms is nog een tweede of derde behandeling nodig. De rubberbandligatie is nagenoeg pijnloos. De anus sluit weer goed af nadat het wondje is genezen.
 • Dichtschroeien: Een ander methode is het dichtschroeien van de bloedvaatjes in de aambei. Dichtschroeien vindt plaats met behulp van infrarood licht. Ook dit zorgt ervoor dat de aambeien afsterven. De behandeling verloopt vrij snel. Echter zijn er kosten aan gebonden en zijn er meerdere behandelingen nodig.
 • Inspuiten: Onder het slijmvlies kan een irriterende vloeistof worden ingespoten. Als reactie hierop verschrompelen de aambeien.
 • Chirurgische behandeling: Een ziekenhuisopname voor een operatie voor aambeien is nog maar zelden nodig. Alleen bij pijnlijke, volledig uitgezakte en ernstig afgeknelde aambeien kan een kleine operatie nodig zijn. Daarbij wordt de spanning van een deel van de kringspier onderbroken. In verband met de pijn vindt deze operatie meestal onder narcose plaats. Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Zo is bij de chirurgische behandeling voor aambeien de normale kans op complicaties aanwezig. Een nabloeding kan nog wel eens optreden in dit bloedvatrijke gebied.

 

Voeding en aambeien

Met behulp van voeding kunnen aambeien voorkomen of ‘genezen’ worden. Het opvolgen van bepaalde voedingsnormen kan de pijn bij aambeien verlichten. Het is heel erg belangrijk om voldoende te drinken. De hoofdoorzaak bij aambeien is meestal obstipatie, ook wel verstopping genoemd. Voldoende water drinken zorgt voor een zachte stoelgang. Tevens is het belangrijk om vezelrijk te eten. De ontlasting wordt zachter en de druk vermindert. Vezels absorberen namelijk veel vocht, waardoor de stoelgang meer volume krijgt. Het is wel belangrijk om vezels uit verschillende soorten groente en fruit te kiezen en niet alleen uit granen. Vezelrijke voedingsmiddelen kunnen helpen bij het tegengaan van verstoppingen. Sommige sites geven aan dat er bepaalde vezelrijke voedingsmiddelen zijn die laxerend werken. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Om het glijvermogen van de stoelgang te bevorderen is het aanbevolen om meer goede vetten te eten. De goede vetten zijn onmisbaar bij het behandelen en voorkomen van aambeien. Daarnaast heeft regelmatig en gevarieerd eten ook baat bij het voorkomen van aambeien. Door regelmatig en gevarieerd te eten kan obstipatie voorkomen worden. De stoelgang wordt soepeler en de druk zal afnemen.

 

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat Chlorella, een gedroogde algensoort, steeds meer gebruikt wordt door vrouwen met obstipatie. Chlorella is geen geneesmiddel, maar een gedroogde alg die een hoge dosis bladgroen bevat. Chlorella stimuleert de groei van de goede darm bacteriën. Tevens helpt het ook met de afvoer van zware metalen en andere afvalstoffen uit het lichaam.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende aambeien, voor u tegengekomen:

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top