Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Koortslip

Het herpesvirus kan zich verspreiden via zoenen, knuffelen en via aanraking met de vingers. 80% van de mensen is drager van het virus.

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Een ander woord voor koortslip is herpes labialis. Ongeveer acht van de tien mensen dragen het virus bij zich. Als drager zal het virus altijd in het zenuwstelsel aanwezig blijven. Veel kinderen raken jong besmet. Meestal als ze gekust worden door iemand die het herpes virus bij zich draagt. Het virus veroorzaakt niet altijd de bekende koortsuitslag. Slechts een derde van de besmette mensen krijgt een koortslip. Bij de rest van de mensen blijft het virus inactief.

Een koortslip is een infectie van de huid. Deze infectie komt voor op of in de buurt van de lippen. Er ontstaat een plekje dat gevoelig wordt. Het plekje zwelt op en wordt rood. Vervolgens ontstaan er kleine blaasjes gevuld met vocht. Na enkele dagen drogen de blaasjes op en ontstaan er korstjes. Na ongeveer een week is de lip weer genezen, zonder littekens. Sommige mensen hebben langer last van een koortslip. Dit komt omdat de geïnfecteerde plek groter is dan normaal. Een koortslip kan af en toe terug komen. Meestal keert de infectie terug op dezelfde plaats.

 

Symptomen

Een koortslip is pijnlijk en lastig. De meeste mensen voelen een koortslip aankomen. Het plekje kan tintelen, branden, gevoelig en pijnlijk zijn. De plek kan ook gaan jeuken en gloeien. Daarnaast kan het plekje waar de koortslip komt ook tijdelijk gevoelloos zijn.

Na een bepaalde tijd worden er blaasjes gevormd. Deze blaasjes zijn gevuld met een heldere vloeistof. Dat is de pijnlijkste fase. Na verloop van tijd wordt het vocht in de blaasjes troebel. Uiteindelijk drogen ze in en worden er korstjes gevormd. Wanneer de lip genezen is vallen de korstjes er vanzelf af.

 

Oorzaken

Het herpesvirus zit in het vocht van de blaasjes. Pas als de blaasjes zijn opgedroogd, kan het niet meer worden overgedragen. Het herpesvirus is besmettelijk en kan zich verspreiden via zoenen en knuffelen. Het kan zich ook verspreiden via aanraking met de vingers. Zo kan het terechtkomen in het oog of op de geslachtsorganen. Als het virus in het oog komt kan er verlies van gezichtsvermogen optreden. Komt het op de geslachtsorganen dan is er kans op de geslachtsziekte herpes.

Het eerste contact vindt meestal plaats op jonge leeftijd. Soms geeft het virus helemaal geen klachten. Het blijft dan inactief in de zenuwcellen van de huid. Het herpesvirus blijft inactief tot het een reden heeft zich te uiten. Stress, menstruatie, zonlicht, verkoudheid, langdurige vermoeidheid en koorts kunnen het activeren. Het herpesvirus kan telkens opnieuw een koortslip veroorzaken.

 

Voeding

Arginine en lysine hebben invloed op de ontwikkeling van het herpesvirus. Deze stofjes worden aminozuren genoemd. Een aminozuur is een bouwstof van eiwitten. Onderzoek heeft aangetoond dat lysine een remmende werking heeft op de groei van de virussen. Virussen hebben een voedingsstof nodig om zich te vermenigvuldigen. De voedingsstof van het herpesvirus is arginine. Voeding die rijk is aan lysine en arm aan arginine kan de groei van virussen remmen. Zo kan bepaalde voeding een herpesinfectie helpen voorkomen.

Arginine is een semi-essentieel aminozuur. Dat wil zeggen dat arginine door het lichaam zelf kan worden gemaakt. Echter bij uitputting, stress of ziekte kunnen er tekorten ontstaan. Het lichaam kan dan niet voldoende zelf aanmaken. Het is belangrijk dat de voeding toch een kleine hoeveelheid arginine bevat. Echter niet te veel in verband met de groei van het herpesvirus. Arginine heeft namelijk een aantal gezondheidseffecten in het lichaam. Dit aminozuur stimuleert de aanmaak van het groeihormoon. Het speelt een rol bij de gezondheid van de lever. Daarnaast vergroot arginine de weerstand en wordt wondgenezing en de kwaliteit van het zaad bevorderd. Het aminozuur komt in voedingsmiddelen voor.

Lysine is een essentieel aminozuur. Dit betekent dat het lichaam lysine niet zelf kan maken. Het is belangrijk om voldoende lysine via de voeding binnen te krijgen. Lysine is ook als voedingssupplement verkrijgbaar. Lysine ondersteunt de opbouw van spier- en bindweefsel. Het aminozuur versterkt het immuunsysteem. Daarnaast speelt Lysine mogelijk een rol bij het concentratievermogen.

Meestal gaat een koortslip gepaard met een verminderde weerstand. Bij het voedingsdoel “weerstand” kunt u daar meer over lezen.

koortslipherpesvirus80%altijd aanwezigkoortsuitslaginfectieblaasjespijnlijkjeukbrandengevoelloosbesmettelijkgeslachtsziekteaminozurenargininelysine

Onderzoek

  • Uit onderzoek blijkt dat vrouwen sneller in actie komen bij de eerste tekenen van een koortslip dan mannen. Mannen laten de beginnende koortslip op zijn beloop. Wanneer het toch doorzet wordt er snel actie ondernomen. Ongeveer 60% van de Nederlanders brengen een bezoek aan de drogist of apotheek. Anderen starten direct met smeren of zoeken op internet naar een remedie.
  • Volgens een onderzoek lijdt het liefdesleven onder een koortslip. Vooral vrouwen worden onzeker wanneer het opspeelt. De helft van Nederlanders zoent niet met iemand bij wie ze iets verdachts zien rond de lippen. Met een koortslip zoenen ze helemaal niet meer om anderen niet te besmetten. Daarnaast stelt ongeveer 20% van de Nederlanders een 1e date uit vanwege een koortslip.
  • Over het algemeen weten de meeste mensen dat stress, slechte weerstand en blootstelling aan extreme omstandigheden aanjagers zijn voor een koortslip.
  • Een aantal onderzoekers zijn van mening dat ernstig terugkerende koortslippen gedeeltelijk een erfelijke oorzaak hebben.
  • Uit onderzoek komt naar voren dat een koortslip risico geeft op de ziekte van Alzheimer. Het herpesvirus veroorzaakt naast een koortslip ook eiwitplaques in de hersenen, zoals die voorkomen bij Alzheimer. Eiwitplaques houden in dat er eiwitten worden afgezet in de hersenen.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten, betreffende een koortslip, voor u tegengekomen:

  • Herpotherm Koortslipapparaat. Voorkom een koortslip met Herpotherm. Herpotherm is, volgens de fabrikant, hét preventieve middel zonder bijwerkingen en chemisch werkzame stoffen. Plaats Herpotherm op de omgeving waar het koortslipvirus zich probeert te ontwikkelen en druk op het knopje. Het contactplaatje bereikt een temperatuur van ongeveer 50° Celsius en na vier seconden, dit wordt door een pieptoon aangegeven, is de behandeling klaar.
  • Fenistil Penciclovir Koortslipcrème. Volgens de fabrikant, de eerste en enige koortslipcreme die geneest en bovendien camoufleert. Fenistil Penciclovir versnelt de genezing en verkort de duur van pijn van de koortslip. Gekleurde crème is effectief in alle fasen van de koortslip.
  • Zovirax Koortslip Crème Tube, Koortslipbehandeling. Zodra je tintelingen, jeuk of branderigheid voelt, is het, volgens de fabrikant, verstandig direct te gaan smeren met deze crème. Zo kun je de uitbraak bestrijden en de koortslip geneest sneller dan wanneer je niet zo behandelen.
  • Geneesmiddelen, gezondheids- en verzorgingsproducten betreffende een koortslip en antivirale middelen bij u thuisbezorgd. Europees goedgekeurde producten door apotheek of drogist geleverd. Een eventueel benodigde recept wordt, indien passend, na een online artsconsult verstrekt.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top