Diëtist en gewichtsconsulent samen in gesprek

Diëtist of gewichtsconsulent

Diverse beroepen houden zich bezig met het adviseren en begeleiden van mensen op het gebied van eten en drinken. Wat is nu het verschil?

 

Een diëtist is een paramedicus met een afgeronde vierjarige HBO Diëtetiek opleiding. Daarna kan de diëtist lid worden van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Een diëtist kan daarnaast ook ingeschreven zijn bij het Kwaliteitsregister Paramedici. De diëtist moet zich houden aan een aantal specifieke regels omtrent beroepsuitoefening en dient jaarlijks zijn/haar vakkennis op peil te houden via extra vakcursussen. Een diëtist is een specialist in de wisselwerking van het menselijk lichaam en voeding.

 

Een gewichtsconsulent heeft een (half)jaaropleiding op MBO niveau afgerond. Daarna kan een gewichtsconsulent zich inschrijven bij de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland). De kennis en vaardigheid van een gewichtsconsulent is voornamelijk gericht op het beheersen of aanpakken van niet ernstig overgewicht.

 

De titel gewichtsconsulent is niet beschermd, die van diëtist wel. Bij een diëtist kunt u dus redelijk zeker zijn van de aanwezige kennis, terwijl dat bij onbeschermde titels niet zo is.

 

Om af te vallen kunt u zich tot beide beroepsgroepen richten. De gewichtsconsulent zal dan gemiddeld wat goedkoper zijn. Voor alle andere voeding- en lichaam gerelateerde zaken is een diëtist bijna altijd een betere keus. Wij als DietCetera werken dan ook bewust met diëtisten. Door onze efficiënte (uitgeschreven adviezen) aanpak zijn ons tarieven zelfs goedkoper dan die van een gewichtsconsulent.