Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Dr. Frank dieet

De effectiviteit van het dr. Frank dieet is nooit onafhankelijk onderzocht. Door meer eiwit in je maaltijd raak je eerder verzadigd dan bij een normaal voedingspatroon.

Het dr. Frank dieet is gemaakt door dokter Frank van Berkum. Dokter F. van Berkum is internist. In die functie heeft hij veel mensen behandeld met overgewicht. Inmiddels zijn er 3 dieetboeken door hem geschreven.

Eiwitrijk en koolhydraatarm is de afslankmethode welke door dr. Frank wordt gepromoot. Een eiwitrijk dieet wordt ook wel proteïnedieet genoemd. Door veel eiwit te eten en minder koolhydraten is de verzadiging groter. Dat wil zeggen dat je “sneller vol zit” en dus minder behoefte hebt aan ander voedsel. Deze methode om af te vallen is volgens van Berkum bewezen effectief. Er zouden volgens hem honderden wetenschappelijke onderzoeken zijn die de methode ondersteunen.

Mede door zijn samenwerking met De Telegraaf is zowel zijn dieet als zijn naam erg bekend geworden in Nederland. Dokter Frank werd daarnaast bekend door tv optredens. Hij fungeerde als deskundige in het SBS6 programma De Afvallers XXL. Daarnaast was er een eigen programma op RTV Oost met de titel ‘Slank met Dr. Frank’.

 

Hoe werkt het?

Om het dr. Frank afvaldieet te volgen moet er één of meerdere boeken van hem worden gekocht. Het boek is opgebouwd uit menu’s, recepten en tips. Deze helpen bij het afvallen. Als inleiding in het boek beschrijft dokter Frank de theorie achter het dieet. Hij licht hier toe waarom een eiwitrijke voeding effectief bij gewichtsverlies is. Hij behandelt hier ook alle feiten en fabels over gezonde voeding en afvallen volgens zijn inzicht. Door de menu’s en recepten te volgen zal er volgens hem gewichtsverlies optreden. Het dieet heeft als doel om gemiddeld 1 kilo per week af te vallen.

Gezond afvallen kan volgens het dieet door meer eiwit en minder koolhydraat te eten. Eiwit zit in bijvoorbeeld vlees, zuivel en eieren. Koolhydraat zit in bijvoorbeeld brood en aardappelen. Door een eiwitrijke maaltijd raak je eerder verzadigd. Dit is minder bij een maaltijd welke rijk aan vetten of koolhydraten is. Hier komt bij dat er voldoende eiwit nodig is voor spieren. Als er te weinig eiwitten worden gegeten kunnen er spieren of spiermassa worden afgebroken. Spierafbraak is niet gewenst. Spieren verbranden namelijk calorieën. Zelfs bij het liggen op de bank gebeurt dat. Dit gebeurt minder bij vet in het lichaam. Het is dan ook gewenst dat spiermassa behouden blijft en juist vetmassa wordt verbrand. Naast meer eiwit en minder koolhydraten zal er in totaal minder gegeten worden, met als gevolg gewichtsverlies. Dit gewichtsverlies komt dus niet alleen door meer eiwit en minder koolhydraten te eten.

 

Gezondheidseffecten

De effectiviteit van het dr. Frank dieet is nooit onafhankelijk onderzocht. Dit wil zeggen dat er geen officieel en onafhankelijk onderzoek naar de effectiviteit van het dieet is gedaan. Wel is aangetoond dat een algemeen dieet met veel eiwit en weinig koolhydraat snel gewichtsverlies bevordert.

Om op de lange termijn meer gewicht te verliezen wordt dit dieet door het Voedingscentrum afgeraden. (Het Voedingscentrum verstrekt aan consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.) Door dit dieet te lang te volgen kunnen tekorten aan voedingsstoffen ontstaan. Er komt bij het dieet te weinig fruit, voedingsvezels en calcium binnen. Hierdoor kan het risico op osteoporose (botontkalking) toenemen.

Het dr. Frank dieet krijgt vaker kritiek. Frank van Berkum zou zijn functie als arts inzetten om zijn dieet te promoten. Hiermee zou de indruk worden gewekt dat van Berkum als arts fungeert bij het dieet. Volgens dr. Frank zouden diabetespatiënten baat kunnen hebben bij het volgen van het dieet. De Nederlandse Diabetes Federatie trekt de methode van het dr. Frank dieet in twijfel. Er wordt getwijfeld of het dieet wel gezond is voor diabetespatiënten. Nierpatiënten mogen het dieet niet volgen. Een hoge dosering eiwit kan schadelijk zijn voor de nieren. Voor gezonde personen is de hoeveelheid eiwit in het dieet nog aanvaardbaar.

dr. Frankinternisteiwitrijkkoolhydraatarmverzadigingsneller volafvallengewichtsverliesdieetboekdokterAfvallers XXLVoedingscentrumbotontkalkingdiabetespatiëntennierpatiëntenproteïnedieet

Onderzoek

  • Een voeding met veel eiwit is effectief bij patiënten met Hepatitis C. Dit is een virus waarbij de lever ontstoken raakt. Ongeveer 60.000 mensen in Nederland leiden hieraan. Patiënten met hepatitis C vallen te veel af. Voldoende eiwit kan dit tegengaan. De spieren worden ook minder aangetast.
  • Een eiwitrijk dieet kan de kans op diabetes (suikerziekte) vergroten. Uit een onderzoek bleek dat mensen die meer eiwit eten, ook vaker diabetes hebben. Dit zou eventueel te wijten zijn aan grote hoeveelheid dierlijk eiwit. Dierlijk eiwit zit in onder andere in vlees, vis en zuivel. Dit onderzoek is daarom tegenstrijdig met de theorie van Dr. Frank.
 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende het Dr. Frank dieet en afvallen, voor u tegengekomen:

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top