Gezonde voeding
Gezonde voeding is de basis voor gezondheid. Een gezonde voeding kenmerkt zich door hoeveelheid en variatie. De schijf van Vijf gaat uit van vijf ‘spelregels’ en vijf groepen met voedingsproducten. Eigenlijk weet iedereen dat gezond eten belangrijk is. Gezonde voeding zorgt ervoor dat het lichaam goed functioneert. Men voelt zich over het algemeen stukken fitter door gezond te eten. Gezonde voeding helpt mee om de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten te verkleinen.
“Echt een hoop geleerd hiervan! Vooral welke producten ik meer zou moeten eten.”
– Tjalling De Wit
Persoonlijk voedingsplan
Product informatie
€29
Reviews
4.6 van 5 sterren
Beschrijving
In je persoonlijk voedingsplan krijg je concrete handvatten om je doelen te bereiken. Je leest wat je wel en wat je juist niet moet eten en welke gezondheidsvoordelen dit heeft. Je leert hoe je zelf een gebalanceerde maaltijd samenstelt en wat belangrijke zaken zijn om hierbij in de gaten te houden.
Persoonlijk voedingsadvies van onze diëtisten
Duidelijk maandmenu met heerlijk recepten
Praktisch tips over wat je niet en wat je juist wel kan eten
Betaalbaar e-book: €29,-
Product options
Belangrijke elementen van gezonde voeding
Gezonde voeding heeft twee belangrijke elementen die ervoor zorgen dat het lichaam goed kan functioneren. Dit zijn de macro- en de micronutriënten. Deze twee voedingsstoffengroepen zorgen voor bouwstoffen en energie. Zonder kan er simpelweg niet geleefd worden. Bouwstoffen zijn nodig om weefsels op te bouwen, te onderhouden en te repareren. Daarnaast zijn bouwstoffen ook nodig voor de organen, het zenuwstelsel, hormonen, enzymen en het bloed. Weefsels zijn groepen cellen die gezamenlijk dezelfde functie hebben. Deze zorgen onder andere voor een aantal basisfuncties in het lichaam als ademen, zien, denken en proeven. Het lichaam kan voedingsstoffen niet, of in onvoldoende mate, zelf maken en daarom worden ze wel essentiële (onmisbare) voedingsstoffen genoemd. Dat geldt bijvoorbeeld voor vitamine D. Macro- en micronutriënten worden onderverdeeld in verschillende soorten voedingsstoffen.
Macronutriënten:
- Koolhydraten: koolhydraten geven het lichaam energie. Koolhydraten zijn heel belangrijk voor de hersenen en rode bloedcellen. De hersenen kunnen niet zonder glucose, een soort koolhydraat.
- Vetten: Vet is een bron van energie, vitamine A, D en E en essentiële vetzuren. Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang te kiezen voor producten met zo min mogelijk verzadigd vet en geen of weinig transvet. Transvet vergroot het risico op hart- en vaatziekten en mogelijk depressie.
- Eiwitten: Net als de koolhydraten en de vetten zijn eiwitten een voedingsstof. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is ‘proteïne’.
Micronutriënten:
- Vitamines: Vitamines komen in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ze leveren geen energie.
- Mineralen: Mineralen zijn net als vitamines stoffen die in kleine hoeveelheden voor-komen in eten en drinken. Ook deze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ze leveren geen energie. Het lichaam moet mineralen binnen krijgen via het eten en drinken. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen mineralen en spoorelementen. Dat heeft te maken met de hoeveelheid die het lichaam dagelijks nodig heeft. Voor mineralen gaat het om grammen, bij spoorelementen om micro- of milligrammen.
De meningen over gezond eten lopen nogal uiteen. In talrijke onderzoeken en studies worden standpunten gehuldigd die vaak haaks op elkaar staan. Gezonde voeding wordt door veel mensen gezien alsof alle lekker dingen verboden zijn. Dit hoeft niet zo te zijn. De nadruk wordt gelegd op het gevarieerd en goed eten. Veel mensen beginnen zich pas om hun voeding te bekommeren door ontevredenheid over het lichaamsgewicht. Ongezond eten wordt vaak onderschat en als normaal gezien, maar het heeft wel degelijk grote negatieve invloeden op het lichaam. Het afbreken of meer buigzaam worden van botten, aantasting van het tandvlees, onvoldoende vervoer van zuurstof in de cellen zijn mogelijke gevolgen van het ongezonde eetgedrag.
De Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is een handig hulpmiddel voor het uitleggen over gezond en gevarieerd eten. De Schijf van Vijf werd geïntroduceerd in 1953 door het Voorlichtingsbureau voor de Voeding in Nederland. De uitgangspunten voor een gezonde voeding zijn gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding (RGV) en de daarvan afgeleide Richtlijnen Voedselkeuze (RV).
Doel van het Schijf van Vijf-concept is aan te geven hoe een voedingspatroon eruit kan zien dat zo goed mogelijk aansluit bij de RGV. Hierbij wordt uitgegaan van de consument. De haalbaarheid van de adviezen staat voorop en niet het moeten realiseren van een voeding die geheel voldoet aan de normen. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat de Schijf van Vijf een goede signaalfunctie vervult om consumenten bewust te maken van wat ze eten. De Schijf van Vijf is een krachtig voorlichtingsinstrument waarbij de vijf richtlijnen voor een gezonde voeding leidend zijn. Het geeft de consument een helder houvast om een gezonde keuze te maken uit het enorme aanbod voedingsmiddelen.
De Schijf van Vijf is verdeeld in vijf vakken. De vakken geven de vijf soorten voedingsgroepen weer. Het is belangrijk dat er elke dag iets van elk vak wordt gegeten. De aanbevolen hoeveelheden per leeftijdsgroep gelden daarbij als richtlijn. De producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zouden beter vermeden kunnen worden of de consumptie ervan te beperken, zoals chocolade of snoep. In deze producten komen de verborgen suikers en vetten voor. Dat wil zeggen dat er in producten veel suiker en vetten zitten, zonder dat men het in de gaten heeft.
De vakken van de Schijf van Vijf
- Vak 1. Groente en fruit: Groente en fruit leveren naar verhouding met andere voedingsmiddelen weinig calorieën en veel gezonde voedingsstoffen. Bij gezonde voedingsstoffen worden vitaminen en mineralen bedoeld. Ze bevatten ook veel vezels, wat een vol gevoel geeft. Er zijn aanwijzingen dat de kans op chronische ziekten verkleind kan worden door voldoende groente en fruit te eten. Naast vers fruit en verse groenten kan er ook fruit en groente uit blik, glas of diepvries worden gekozen. Deze producten bevatten evenveel vitamines en mineralen doordat ze na de oogst direct worden verwerkt. Een nadeel ervan is dat er vaak zout en suiker wordt toegevoegd.
- Vak 2. Brood (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten: Vezelrijke voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst, aardappelen en peulvruchten bevatten veel vezels. Het is belangrijk om deze voedingsvezels binnen te krijgen. Vezelrijke producten zorgen voor een verzadigd gevoel. Het zorgt ervoor dat men niet snel meer iets zal eten na de maaltijd. De trek naar iets anders is weg. Bovendien is brood een belangrijke leverancier van jodium. Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
- Vak 3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers: Deze voedingsmiddelen hebben als bron eiwitten en vitamine B12. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Daarnaast bevatten vlees en eieren ook ijzer. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Bepaalde voedingsstoffen in vis hebben als goede eigenschap dat het de kans op hart- en vaatziekten sterk kan verminderen. Kortom, het is verstandig om voldoende te eten uit vak 3 van de Schijf van Vijf. Al deze producten zijn nodig om het lichaam in balans te houden.
- Vak 4. Vetten en olie: Vak 4 van de Schijf van Vijf bestaat uit de vetten en oliën. Vetten en oliën kunnen gebruikt worden als broodsmeersel of het klaarmaken van gerechten. Vet is belangrijk voor het lichaam door de vetzuren. Vetzuren verkleinen het risico op een hartinfarct. Bepaalde vitamines zoals A, D en E kunnen alleen via vet worden verkregen.
- Vak 5. Vocht: Dranken zijn belangrijk voor de vochtbalans van het lichaam. Door te drinken wordt het lichaam voorzien van voldoende vocht. Onder de dranken valt bijvoorbeeld water, thee, koffie, melkproducten, vruchtensappen en frisdranken. Het drinken van veel vruchtensappen en frisdranken kan leiden tot overgewicht doordat deze calorieën bevatten. Ook kunnen de darmen geïrriteerd raken van vruchtensappen en frisdranken. Diarree en krampen kunnen een gevolg zijn van het te veel drinken van vruchtensappen en frisdranken. Het is daarom aan te raden om dranken zonder of met weinig calorieën te nuttigen.
Vijf richtlijnen van de Schijf van Vijf
Naast de vijf groepen voedingsproducten, geeft de Schijf ook Vijf richtlijnen aan hoe men gezond kan eten:
- Eet gevarieerd: Om het lichaam gezond te houden, is het belangrijk om gevarieerd te eten. Het is lastig om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen (bijvoorbeeld vitaminen en mineralen) binnen te krijgen als er elke dag hetzelfde gegeten wordt. Er kan gevarieerd worden door elke dag iets te eten uit alle vakken van de Schijf van Vijf. Het is niet noodzakelijk om elke dag iets heel anders te eten. Belangrijk is dat er op wordt gelet dat er weken achtereen niet dezelfde producten worden gekozen. Variëren binnen de 5 vakken is mogelijk. Tevens is het ook goed om af te wisselen tussen vlees, vis en vleesvervangers. Melk en melkproducten kunnen afgewisseld worden met sojadranken die voldoende vitamine B12 en calcium bevatten.
- Eet niet te veel en beweeg voldoende: Eten wordt door het lichaam gebruikt als brandstof. Als er meer wordt gegeten dan het lichaam verbrandt, komen de extra kilo’s aan. Belangrijk is om eten en bewegen goed te combineren met elkaar. Regelmaat in eetpatroon is belangrijk voor het lichaam. Drie hoofdmaaltijden en drie tot vier keer iets tussendoor eten biedt regelmaat. Het is aangeraden om de hoofdmaaltijden goed over de dag te verspreiden. Een voorbeeld van een gezond tussendoortje is een schaaltje yoghurt.
- Gebruik minder verzadigd vet: Het lichaam heeft bepaalde vetten nodig als brandstof en bouwstof. Het is van belang om goed te kunnen kiezen tussen gezonde en ongezonde vetten. Op basis van scheikundige eigenschappen wordt vet onderscheiden in onverzadigd en verzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit een combinatie van beide. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed, vooral van het ‘slechte’ LDL-cholesterol, en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet verlaagt juist het cholesterolgehalte, vooral van het ‘slechte’ LDL-cholesterol.Transvet, een onverzadigd vet met een afwijkende structuur, vormt hierop een uitzondering: het heeft een nog sterker ongunstig effect op het ‘slechte’ LDL cholesterolgehalte dan verzadigd vet. Een ezelsbruggetje kan helpen verwarring tegen te gaan over het verschil tussen goede en slechte vetten. ‘Onverzadigd’ begint met de O van ‘oké’, ‘verzadigd’ met de V van ‘verkeerd’.
- Eet veel groente, fruit en brood: Voor het optimaal voorzien van de aanbevolen voedingsstoffen is het belangrijk om voldoende groente, fruit en brood te eten. Groente, fruit en brood bevatten veel vezels wat goed is voor de darmwerking en spijsvertering. De vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor er minder snel gekozen zal worden voor calorierijke extraatjes. Daarnaast is het gezond en verkleint het de risico op het verkrijgen van hart- en vaatziekten. Het kan ook het risico op het verkrijgen van kanker verkleinen. Elke soort groente en fruit bevat verschillende soorten vitamines en mineralen. Het is belangrijk om gevarieerd te eten zodat alle voedingsstoffen met de voeding worden opgenomen.
- Ga veilig met voedsel om: Het aantal voedselvergiftigingen in Nederland ligt ergens tussen de 300.000 en 750.000 per jaar. Door veilig om te gaan met eten, door hygiënisch te werk te gaan, kan een infectie voorkomen worden. Het is aan te raden om regelmatig de handen te wassen met water en zeep voor, tijdens en na de voedselbereiding in verband met kruisbesmetting. Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere. Om ziekte te voorkomen is het belangrijk kruisbesmetting te vermijden. Op rauw voedsel, vooral vlees, kip of vis en in hun druipvocht kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Deze kunnen tijdens het klaarmaken ander voedsel besmetten, zoals de salade. De salade wordt niet gekookt of gebakken, waardoor ziekteverwekkers in leven blijven. Wanneer men de salade zou eten, bestaat de kans dat men ziek wordt. Door rauw en bereid voedsel van elkaar gescheiden te houden, schone materialen te gebruiken en je handen goed te wassen is kruisbesmetting te voorkomen.
Vezels en gezonde voeding
Naast de macro- en de micronutriënten zijn er ook voedingsvezels. Vezels zijn een verzamelnaam voor een aantal koolhydraten die niet, of slechts gedeeltelijk, verteerd worden. Vezels komen onder andere voor in volkorenproducten, ontbijtgranen, groente en fruit. Voedingsvezels leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam en kunnen niet verteerd worden in de dunne darm. Wel zijn ze belangrijk voor een goede darmwerking. Vezels verlaten het lichaam weer via de ontlasting. In de darmen nemen vezels vocht op. Dit heeft een gunstige werking op de stoelgang. Vooral mensen die problemen hebben met de stoelgang moeten erop letten dat ze voldoende vezels binnen krijgen. Vezels dragen bij aan het verzadigingsgevoel, dus vulling in de maag. Dat is belangrijk voor het behoud van een gezond gewicht. Sommige vezels hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte. Met een goed cholesterolgehalte is er minder kans op hart- en vaatziektes.
Vezels zijn er in vele verschillende soorten.
Grofweg wordt een onderscheid gemaakt tussen oplosbare (fermenteerbare) en onoplosbare (niet-fermenteerbare) vezels:
- Oplosbare voedingsvezels: Oplosbare voedingsvezels worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën. Oplosbare voedingsvezels dienen als voedsel voor ‘goede’ bacteriën in de darm, maar ook als voeding voor de darmcellen zelf. Daarmee dragen oplosbare vezels bij aan een goede afweer. Deze bacteriën en darmcellen ondersteunen de weerstand van het lichaam. Zo zorgen ze ervoor dat ziekteverwekkers minder kans krijgen.
- Niet-oplosbare voedingsvezels: Niet-oplosbare voedingsvezels worden niet afgebroken door bacteriën. Ze blijven in tact en kunnen vocht opnemen. Door het opnemen van vocht wordt het volume van de ontlasting vergroot en wordt het soepel gehouden. Op deze manier dragen de voedingsvezels bij aan een goede stoelgang.
Per dag heeft een mens ongeveer 30-40 gram voedingsvezels nodig. Dit is echter afhankelijk per individu. Daarbij wordt gekeken naar de lengte, gewicht en geslacht van iemand.
Lightproducten en zoetstoffen
Voordat een product de term ‘light’ op zijn verpakking mag hebben staan moet er volgens het voedingswaarde-aanduidingenbesluit van de Warenwet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Een product mag ‘light’ op de verpakking hebben staan als het tenminste 30% minder calorieën, vet, alcohol, suiker of zout bevat dan de gewone variant. Dit betekent dus dat een light variant niet meteen een gezonde variant is. Bepaalde producten met de term light, bevatten minder vet, maar meer suiker. Hierdoor wordt de lagere energie aanbrengst miniem. Omgekeerd gebeurt dit ook.
In veel producten is suiker vervangen door zoetstoffen. Er bestaat een groot verschil tussen de zoetstoffen. De ene levert geen energie (calorieën) en de ander wel. De zoetstoffen verschillen ook nog eens in mate van zoetheid en in eigenschappen. Sommige zoetstoffen zijn bijvoorbeeld hitte bestendig, en daarom geschikt voor koken en bakken. Zoetstoffen mogen geen gevaar voor de gezondheid vormen. Er is daarom een Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) vastgesteld. Deze ADI verschilt tussen kinderen en volwassenen. Als de hoeveelheid zoetstof bekend is, kan worden bepaald wat het dagelijkse verbruik mag zijn.
Er is oneindig veel keus in frisdranken met minder of geen suiker. Het is echter belangrijk om het etiket te lezen en daarop de voedingswaarde te bekijken. Een deel van de light dranken levert nauwelijks calorieën, maar er zijn er ook een paar waarbij de suiker slechts gedeeltelijk door zoetstoffen is vervangen. Dit betekent dat ook light dranken een behoorlijk aantal calorieën kunnen bevatten. Een voorbeeld hiervan is light vruchtensap.
Zout
Zout heeft belangrijke voor- en nadelen in het lichaam. Zo is zout belangrijk voor zenuwprikkelgeleiding. Deze geven seintjes vanuit de hersenen die bijvoorbeeld spieren opdracht geven armen omhoog te tillen. Daarnaast is zout van belang bij de vochtbalans in het lichaam en speelt het een rol bij de regeling van de bloeddruk. Zout wordt in het lichaam door de nieren gefilterd en komt dan in de urine terecht. Als er te veel zout in het lichaam terechtkomt, wordt het bloedzoutgehalte hoger. De verhouding vocht/zout is dan uit evenwicht. Te veel zout kan naast een hoge bloeddruk ook oedeem veroorzaken. Oedeem betekent dat het vocht in het lichaam slecht wordt afgevoerd naar de nieren. De nieren zorgen voor een groot deel voor de vocht- en zoutbalans in het lichaam. Het vocht hoopt zich dan op bepaalde plaatsen in het lichaam op. Hierdoor ontstaan zwellingen, zoals opgezwollen enkels. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Voor kinderen varieert dat tussen de 1 en de 6 gram per dag, afhankelijk van de leeftijdsgroep.
Alcohol
Alcohol drinken is nooit risicovrij. Agressie, in coma raken, verkeersongelukken, black-out, kans op alcoholvergiftiging, zijn meest voorkomende risico’s van het gebruik van overmatig alcohol. Overmatig alcoholverbruik levert op langere termijn een hoger risico op aandoeningen van de hersenen, lever, hart en vaten en de maag. Tevens verhoogt overmatig alcoholgebruik een risico op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker.
Er zijn ook positieve effecten van het gebruik van alcohol. Matig alcoholgebruik kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Het heeft een positief effect op het HDL-cholesterolgehalte in het bloed en bij de bloedstolling. Onderzoek toont aan dat af en toe een glaasje alcohol geen kwaad kan. Het advies van de Gezondheidsraad ia maximaal 1 glas per dag.
Balans
Het is niet erg om een keertje in de zoveel tijd een ongezonde maaltijd of extra tussendoortje te nemen. Wel is het belangrijk om het eetpatroon goed in balans te houden. En ook niet door te slaan in gezond zoals bij orthorexia wat eigenlijk een gezondheidsziekte is. Men kan er voor kiezen om een keer een balansdag te doen. Een balansdag is een dag waarbij er wat minder en gezonder wordt gegeten dan de dag daarvoor. Zo kan een balansdag plaatsvinden nadat er een dagje meer of calorierijker is gegeten dan men normaal gewend is. Deze dag zorgt ervoor dat alle extra calorieën die binnen worden gekregen, snel weer worden verbrand. Een dag ongezond eten wordt zo gecompenseerd door een dagje matig te eten en op te letten op de voeding. Hierbij is het wel van belang dat het gecombineerd wordt met beweging. Bewegen is goed voor lichaam en geest.
Bewegen en sporten
Naast gezonde voeding is het belangrijk om voldoende te bewegen. Regelmatige lichaamsactiviteit is heel effectief in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het bevordert energie, fitheid en vitaliteit van iedereen. Bij het bewegen maakt het lichaam extra nieuwe spieren aan. Daarbij is sporten en bewegen zeer effectief om de negatieve gevolgen van stress op de lichaamsprocessen tegen te gaan. Het is preventief en maakt het lichaam rustig. Beweging is een belangrijke factor tegen een burn-out en eventuele stresssituaties. Kortom: bewegen is zeer goed voor hart- en bloedvaten, maar het heeft daarnaast nog meer gezondheidsvoordelen.
Bewegen:
- Gaat botontkalking tegen. Botten worden sterker en gezonder.
- Heeft een gunstig effect op diabetes (suikerziekte). Fysieke activiteit helpt om het glucosegehalte van het lichaam op peil te houden.
- Helpt overtollig gewicht te verliezen en het gewicht op peil te houden. Dat komt doordat bewegen het metabolisme verhoogt en daarnaast de spiermassa vergroot, waardoor er meer vet wordt verbrand. Metabolisme is de snelheid waarmee het lichaam calorieën verbrandt.
- Verlaagt de hartslagfrequentie. Het hart is een spier. Door te bewegen wordt die spier sterker gemaakt, waardoor het hart efficiënter gaat pompen door meer bloed per slag te verplaatsen. Doordat het getrainde hart zoveel efficiënter werkt, wordt er meer zuurstof naar de cellen van het lichaam gebracht.
- Verbetert de spijsvertering. Het verteringsproces wordt beter gereguleerd. Gemakkelijker naar de wc en minder last van verstoppingen. Daarnaast reguleert bewegen de afvalproductie. De darmen blijven actief en het helpt om er niet opgeblazen uit te zien door effectiever te zweten. Tevens wordt de kans op darmkanker verkleind doordat het verteringsproces beter wordt gereguleerd.
- Helpt om de pijntolerantie te verhogen. Door het endorfine-gehalte (de natuurlijke pijnstillers in het lichaam) te verhogen kan lichaamsbeweging helpen om pijn te verlichten, zoals PMS symptomen en menstruatiepijn. Het premenstrueel syndroom (PMS) is een groep klachten of symptomen die bij sommige vrouwen vlak voor de menstruatie optreden. De diepe ademhaling tijdens het sporten zorgt ervoor dat er meer zuurstof in de bloedbaan wordt gebracht. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder ontspant.
Externe informatie of producten over gezonde voeding
We zijn extern onderstaande boeken, betreffende gezonde voeding, voor u tegengekomen:
- Uw voedingsplan. Nederlands, 84 pagina’s, DietCetera. Geeft concrete adviezen en aanwijzingen over hoe u gezond kunt eten, zodat u zo lang mogelijk fit en vitaal blijft.
- Gezonde voeding, wat is gezonde voeding en waarom (w)eten we dat niet? Auteur Matthijn Tromp, Nederlands, 105 pagina’s. Gezonde Voeding legt op heldere wijze uit waarom diëten en afvalpogingen vaak niet werken, en biedt inzichten in wat je juist wel kunt doen om succesvol gewicht te verliezen en gezonder te worden.
- Gezond eten voor Dummies. Auteur Carol Ann Rinzler, Nederlands, 367 pagina’s. Voedingsadviezen voor een optimaal gewicht en een gezonde levensstijl. Je krijgt informatie over essentiële voedingsstoffen, adviezen van het Voedingscentrum en lijsten met aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.
- Gezond eten met de schijf van vijf. Auteur Stichting Voedingscentrum Nederland, Nederlands, 126 pagina’s. Uitgelegd wordt wat de Schijf van vijf is en hoe je met dit hulpmiddel een gezonde maaltijd samenstelt. Verder wordt basisinformatie gegeven over voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en koolhydraten en energiebalans, BMI en het lezen van een etiket.
- Het nieuwe eten. Auteur Stichting Voedingscentrum, Nederlands, 119 pagina’s. Dit boek van het Voedingscentrum geeft je inzicht in je eigen eetgedrag en helpt je voornemens te maken die echt werken. Doe inspiratie op voor verbeterstappen in allerlei situaties met ruim honderd slimme en verrassende tips en tientallen gezonde recepten.
Weten wat gezonde voeding specifiek voor uw geslacht en leeftijdscategorie inhoudt?
Bestel dan hieronder het door uw DietCetera diëtist uitgeschreven voedingsplan.
“Echt een hoop geleerd hiervan! Vooral welke producten ik meer zou moeten eten.”
– Tjalling De Wit
Persoonlijk voedingsplan
Product informatie
€29
Reviews
4.6 van 5 sterren
Beschrijving
In je persoonlijk voedingsplan krijg je concrete handvatten om je doelen te bereiken. Je leest wat je wel en wat je juist niet moet eten en welke gezondheidsvoordelen dit heeft. Je leert hoe je zelf een gebalanceerde maaltijd samenstelt en wat belangrijke zaken zijn om hierbij in de gaten te houden.
Persoonlijk voedingsadvies van onze diëtisten
Duidelijk maandmenu met heerlijk recepten
Praktisch tips over wat je niet en wat je juist wel kan eten
Betaalbaar e-book: €29,-