Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Low Carb Life

Om snel gewicht te verliezen is een koolhydraatarm dieet effectief. Het is vrij streng en lastig om lang vol te houden.

Low Carb Life is een koolhydraatarm afvaldieet. Volgens het Low Carb Life programma is een koolhydraatarme voeding het meest effectief om gewicht te verliezen. Je valt volgens het programma veel af zonder hongergevoel. Dit dieet wordt ook wel een afvalprogramma genoemd. Voor de samenstelling van dit programma zijn enkele aspecten overgenomen uit het Atkins dieet en het South Beach dieet. Dit heeft geresulteerd in het Low Carb Life handboek. Dit handboek werd samengesteld door een Nederlandse diëtiste. Naast alle instructies om het dieet te volgen staan er ook recepten in. Bij het volgen van het handboek wordt er begeleiding van een diëtist aangeboden. Overigens kan het dieet ook gevolgd worden als een “doe het zelf” afvalprogramma. Hierbij is er geen begeleiding van een diëtist. 

 

Hoe werkt het?

Het afvalprogramma duurt 12 weken. In deze 12 weken worden er weinig koolhydraten gegeten en veel eiwitten. Door middel van gedetailleerde dieetinstructies wordt een koolhydraatarm eetpatroon aangeleerd.

In voeding zitten koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze geven alle drie energie. Om energie te leveren spreekt het lichaam als eerste de koolhydraten aan. Koolhydraten uit de voeding kunnen opgeslagen worden in ons lichaam. Als koolhydraten te weinig aanwezig zijn worden vetten verbrand. Als vet te weinig aanwezig is, zal het lichaam de eiwitten gaan gebruiken als brandstof.

Door voldoende eiwit en vet te eten gebruikt het lichaam het eiwit voor onderhoud van de spieren. Er wordt dan voornamelijk vet verbrand. Dit proces van vet verbranden heet ketose. Voor gewichtsverlies is het belangrijk dat spiermassa behouden blijft. Spieren verbranden namelijk calorieën. Zelfs bij het liggen op de bank. Vetmassa in het lichaam doet dit helemaal niet. Het is dus ideaal als spiermassa wordt behouden en vetmassa wordt verbrand.

Daarnaast zouden te veel koolhydraten er voor kunnen zorgen dat diabetes ontstaat. Diabetes is hetzelfde als suikerziekte. Volgens het Low Carb Life programma zou door minder koolhydraten de kans hierop afnemen.

 

Het Low Carb Life programma is verdeeld in vier verschillende fases:

 1. Er worden vooral groenten en eiwitrijke producten gegeten. Dit mag overigens onbeperkt. Tussendoortjes zijn ook toegestaan. Er wordt nu al veel gewicht verloren.
 2. Enkele koolhydraatrijke producten kunnen worden gegeten. De variatie aan voedingsmiddelen wordt uitgebreid. Gewichtsverlies gaat nog door, maar langzamer dan in de eerste fase.
 3. Er worden meer voedingsmiddelen toegevoegd. Koolhydraatrijke producten mogen meer gegeten worden.
 4. In de laatste fase is een voedingspatroon aangeleerd waarbij matig koolhydraat worden gegeten. Het gewicht kan hierna stabiel blijven.

 

Gezondheidseffecten

Het Low Carb Life programma heeft als doel om af te vallen. Om gewicht te verliezen is het programma effectief. Onderzoeken laten zien dat voeding arm aan koolhydraten en rijk aan eiwit snel tot gewichtsverlies leidt.

Het Low Carb Life programma stelt nog meer gezondheidswinst te kunnen bewerkstelligen. Zo zou er een verbetering komen in de glucosespiegel bij diabetes (suikerziekte). Ook een bloeddrukverlaging en minder kans op hart- en vaatziekten kan een resultaat zijn.

 

Nadelen:

 • Het kan negatieve invloed hebben op het cholesterolgehalte. Door meer dierlijk eiwit zou er meer vet gegeten worden. Vet kan zorgen voor een hoger cholesterol. Een te hoog cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
 • Het programma is vrij streng. Hierdoor kan het lastig zijn om het lang vol te houden. Als het programma niet wordt volgehouden kan het gewicht weer toenemen.
 • De hoge hoeveelheid eiwit in de voeding kan daarnaast schadelijk zijn voor de nieren. Dit kan vooral slecht zijn als het dieet te lang wordt aangehouden. Nierpatiënten mogen dit dieet niet volgen.
 • Als diabetes patiënten het programma willen volgen wordt geadviseerd dit onder begeleiding van een diëtist te doen.
Low Carb LifedieetkoolhydraatarmeiwitrijkAtkinsSouth Beachdieetgewichtsverliesglucosespiegelcholesteroldiabetesketoseafvalprogramma

Onderzoek

 • Een voeding met te weinig koolhydraten en veel dierlijke eiwitten (zoals in vlees) verhoogt de kans op hart- en vaatzieken met 14%. 
 • Uit Chinees onderzoek blijkt dat koolhydraatarme diëten diabetes (suikerziekte) kunnen veroorzaken. Dit is tegenstrijdig met wat het Low Carb Life beweert.
 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten en boeken, betreffende het Low Carb Life programma en afvallen, voor u tegengekomen:

 • Slow Carb for Life. Auteurs Patricia & Harv Haakonson, Engels, 369 pagina's. More than 150 recipes for breads, desserts, holiday fare, and other tasty treats are included along with 40 pages of food listings with their carbohydrate counts.
 • The New Low Carb Way of Life, e-Book. Auteur Rob Thompson, Engels, 288 pagina's. This book serves as a guide for the next generation of dieters who will be delighted to know that only certian carbohydrates are responsible for adding on the pounds and clogging up the arteries, and sugar is not one of them.
 • Geneesmiddelen, gezondheids- en ondersteunende producten betreffende afvallen bij u thuisbezorgd. Europees goedgekeurde producten door apotheek of drogist geleverd. Een eventueel benodigde recept wordt, indien passend, na een online artsconsult verstrekt.
 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top