Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Koolhydraatarm

De kans dat er teveel en ook verkeerde koolhydraten wordt gegeten is groot. Een gevaar bij een koolhydraatarm dieet is het risico op verzuring.

Een koolhydraatarm dieet kan goed helpen bij het afvallen. Bekende koolhydraatarme afvaldiëten zijn Montignac en South Beach. Koolhydraatarm houdt in dat de voeding weinig koolhydraten bevat. Veel gezondheidsproblemen lijken steeds meer een gevolg te zijn van de toenemende consumptie van koolhydraten. Met het oog op de gezondheid is een goed gewicht essentieel. Vanwege het risico op gezondheidsproblemen is het belangrijk dat iemand met overgewicht afvalt.

Koolhydraten vormen de brandstof voor het lichaam. Het lichaam kan drie brandstoffen aanspreken: koolhydraten, vet en eiwit. Eiwit zal het lichaam alleen in heel uitzonderlijke gevallen als brandstof inzetten. Het lichaam gebruikt eiwit bij voorkeur als bouwstof. Bijvoorbeeld als onderdeel van de spieren. De voorkeur voor brandstof gaat uit naar koolhydraten en vetten uit de voeding. Het lichaam kan koolhydraten makkelijk omzetten in suiker. De hersenen hebben suiker nodig om te kunnen functioneren. Het kan voorkomen dat de voeding te weinig koolhydraten en vetten levert. In dat geval spreekt het lichaam de reservevoorraden aan. Mochten deze niet genoeg brandstof leveren dan worden de eiwitten uit de voeding gebruikt. Pas als deze tekortschieten, gaat het lichaam lichaamseiwit afbreken. Dit lichaamseiwit dient dan als brandstof. Hiervoor zullen onder andere spieren worden afgebroken.

Spieren verbruiken meer calorieën dan vetweefsel. Bovendien zorgen spieren voor een strakker lichaam. Om die reden is bij afvallen verlies van spiermassa niet wenselijk. Om dit te voorkomen bevat het koolhydraatarme dieet veel eiwit. De hoeveelheid koolhydraten is beperkt. Het lichaam heeft koolhydraten nodig, maar niet te veel. 

De huidige Westerse voeding is rijk aan koolhydraten. De kans dat er teveel van gegeten wordt is groot. Het lichaam gaat het te veel aan suiker omzetten in vet. Dit vet wordt in het lichaam opgeslagen. Bij afvallen is het juist de bedoeling dat het lichaam vet gaat verliezen.

 

Hoe werkt het?

Het koolhydraatarme dieet helpt bij afvallen door een combinatie van factoren. Het hongergevoel en de vetverbrandingen spelen hierbij een rol. Zoals bij elk dieet mag voldoende lichaamsbeweging niet ontbreken.

Er zijn twee soort koolhydraten: de goede en de slechte. Het koolhydraatarme dieet bevat alleen de goede soort. De goede soort bevat vaak veel voedingsvezels. Voedingsvezels zijn goed voor de darmwerking. Voldoende vezels zorgen langer voor een vol gevoel. Een vol gevoel vermindert de eetlust. Hierdoor zal er minder worden gegeten. 

De goede soort zijn de zogenaamde langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten hebben een lage glycemische index. Dit houdt in dat het lang duurt voordat het is omgezet in suiker. Slechte koolhydraten zitten vaak in producten die weinig vezels bevatten. Dit zijn de zogenaamde snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten hebben een hoge glycemische index. Dit houdt in dat het zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel is een term voor de hoeveelheid suiker in het bloed.

Een hoge suikerspiegel zorgt op korte termijn voor een snelle energietoename. Niet lang daarna volgt een daling. Een daling van de suikerspiegel veroorzaakt een hongergevoel. Dit is niet gunstig bij de wens om af te vallen. De suikerspiegel daalt doordat het lichaam insuline afgeeft. Insuline is een stofje dat de opname van suiker in het spier- en vetweefsel mogelijk maakt. Daarbij vermindert insuline de verbranding van vet. 

Het gevolg hiervan is dat het lichaam vet gaat opslaan. Het lichaam houdt niet van een sterk wisselende suikerspiegel. Een beperking van de snelle koolhydraten zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Dit vermindert de aanmaak van insuline. Hierdoor wordt het hongergevoel minder en de vetverbranding gestimuleerd. Deze beide aspecten dragen bij aan het verlies van gewicht.

 

Gezondheidseffecten

Positieve aspecten van koolhydraatarm op de gezondheid kunnen zijn:

  • vermindering van darmklachten;
  • lagere behoefte aan insuline door een stabielere bloedsuikerspiegel;
  • gewichtsverlies door verhoogde vetverbranding en verminderd hongergevoel.

 

Een stabielere suikerspiegel bij koolhydraatarm eten is goed voor de gezondheid. Regelmatig en langdurig een hoge suikerspiegel maakt het lichaam minder gevoelig voor insuline. Dit heeft als gevolg dat het lichaam meer insuline nodig heeft. Hoe meer insuline het lichaam aanmaakt, hoe meer suiker er wordt verbrand. Een hogere verbranding van suiker betekent een lagere verbranding van andere brandstoffen. 

De overtollige brandstoffen worden opgeslagen als lichaamsvet. Een aandoening waarbij het lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline is Diabetes Mellitus (ook wel bekend als suikerziekte).

Een gevaar bij een koolhydraatarm dieet is het risico op acidose. Een ander woord voor acidose is verzuring. Als gevolg van de vetverbranding ontstaan er ketonen. Ketonen zijn zure stoffen. Het lichaam kan deze zuren in beperkte mate neutraliseren. 

Een koolhydraatarm dieet stimuleert de vetverbranding. Hierdoor neemt de kans op verzuring van het lichaam toe. Acidose is onder andere slecht voor nieren en hart- en bloedvaten. In de praktijk is de kans op verzuring klein. Mits het koolhydraatarme dieet voldoende langzame koolhydraten bevat. Deze koolhydraten kunnen de suikervoorraden in het lichaam aanvullen. Hierdoor wordt de vetverbranding enigszins beperkt.

koolhydraatarmlangzame koolhydratendieetinsulinegeen hongervetverbrandinggewichtsverliesspierenMontignacSouth Beachbloedsuikerspiegelvoedingsvezels

Onderzoek 

  • De hoeveelheid koolhydraten vergroot of verkleint het risico op diabetes type 2 niet. Onderzoek toont wel aan dat een vezelrijke voeding een kleinere kans op diabetes geeft. Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomsziekte genoemd. Het is niet duidelijk of veel koolhydraten de gevoeligheid voor insuline verbetert. Hiervoor is meer onderzoek nodig.
  • Mensen met een koolhydraatarm dieet verliezen meer gewicht dan met een vetarm dieet. Dit blijkt uit onderzoek. Bij de diëten is uitgegaan van eenzelfde hoeveelheid calorieën. Bovendien tonen onderzoeken aan dat er bij een koolhydraatarme voeding meer vet wordt verloren. Zelfs bij dezelfde hoeveelheid lichaamsbeweging. Spiermassa blijft beter behouden. Spieren verbruiken meer calorieën dan vet. Hierdoor gaat het verbruik in het lichaam omhoog. Dit is belangrijk bij het afvallen.
  • Een koolhydraatarm dieet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten niet. Er zijn aanwijzingen dat het de kans op hart- en vaatziekten bij sommige mensen verbetert. Ook als deze personen geen gewicht verliezen.
 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boek en producten, betreffende koolhydraatarme voeding en afvallen, voor u tegengekomen:

 
Weten hoe?

Uitgeschreven voedingsadviezen en/of individuele begeleiding (consulten) door onze op koolhydraatarme voeding gespecialiseerde diëtist kunt u eenvoudig via onderstaande 'volg onze suggestie' bestellen. Op de bestelpagina kunt u deze suggestie naar eigen wens aanpassen. De uitgeschreven adviezen zijn alleen geschikt voor volwassenen van 18 t/m 70 jaar, de consulten zijn er voor elke leeftijd.

Bestel suggestie
CategorieDienstPrijs
AdviesUw voedingsplan39,95
RegistratieGratis
Totaal€ 39,95

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top