Eiwitrijk dieet
Eiwitrijk dieet vermindert het hongergevoel en stimuleert de verbranding van vet. Het optreden van bijwerkingen is een normaal verschijnsel. Eiwitrijke voeding kan goed helpen bij afvallen. Bij andere afvaldiëten ligt de nadruk vaak op de verlaagde inname van suikers en vetten. Binnen een eiwitrijk dieet is dit anders. Eiwitrijk houdt in dat de voeding voor het grootste deel bestaat uit eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Een eiwitrijk dieet wordt ook wel proteïnedieet genoemd. Bekende eiwitrijke diëten zijn Atkins, Dr. Frank, Pro10, Prodimed, Protislank en Dukan.
Naast afvallen wordt het eiwit verrijkte dieet voor meer doelen gebruikt. Het eiwitrijke dieet speelt een rol als de eiwitbehoefte is verhoogd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door herstel van langdurige ziekte, na zware operaties of ontstekingen. Het lichaam kan ook veel eiwit verloren hebben. Bij grote brandwonden en doorligplekken bijvoorbeeld. Een ander woord voor doorligplekken is decubitus. Ook sporters kunnen baat hebben bij een eiwitrijke voeding. Dit in verband met spieropbouw. Voor meer informatie over voeding bij sport wordt verwezen naar de separate voedingsdoelen duursport en krachtsport.
Functies eiwit
Eiwit kent in het lichaam verschillende functies. De belangrijkste functie van eiwit is de bouwstoffunctie. Eiwit vormt een belangrijk onderdeel van de spieren, organen, zenuwen, botten en het bloed. Ook sommige hormonen bestaan voor een deel uit eiwitten. Hormonen zijn signaalstoffen die door klieren via de bloedbaan aan doelcellen of -organen worden afgegeven. Hormonen hebben daarmee een regelfunctie in het lichaam. Ook bij andere lichaamsfuncties waarvan een aantal worden genoemd, speelt eiwit een belangrijke rol. Het eiwit als enzym kan bijvoorbeeld verschillende processen in het lichaam versnellen. Daarnaast leveren eiwitten een bijdrage aan het transport van voedingsstoffen. Op de laatste plaats gebruikt het lichaam eiwit als brandstof.
Eiwitten kunnen gebruikt worden als brandstof. Maar voor brandstof geeft het lichaam echter de voorkeur aan koolhydraten. Via de voeding krijgt het lichaam koolhydraten binnen. Het lichaam zet koolhydraten om in suiker die het lichaam dan benut als brandstof. Is er te weinig brandstof, dan stapt het lichaam automatisch over op vetverbranding. De hersenen kunnen niet op vet als brandstof functioneren. Hersenen hebben suiker nodig. Het lichaam gaat daarom suiker halen uit de afbraak van vetten. Eiwit wordt alleen in heel uitzonderlijke gevallen als brandstof gebruikt. Een voorwaarde is dat het lichaam langdurig onvoldoende voedingsstoffen heeft binnengekregen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij verhongering of extreme vermageringsdiëten.
Hoe werkt het eiwitrijk dieet?
Een eiwitrijke voeding ondersteunt het afvallen op twee manieren. Enerzijds verhoogt eiwitrijke voeding de vetverbranding. Anderzijds ligt de focus bij het eiwitrijke dieet op de inname van eiwitten. Daardoor is de inname van koolhydraten en vetten beperkt. Door deze beperking kan het lichaam die brandstoffen niet voldoende aanspreken. Om die reden schakelt het lichaam over op de verbranding van de vetvoorraad. Dit resulteert in gewichtsverlies. Op den duur raakt deze voorraad op. Het gevolg is dat het lichaam spiermassa gaat afbreken. Spieren verbruiken meer calorieën dan vet. Om die reden is spierafbraak bij afvallen niet gewenst. Het eiwitrijke dieet kan dit voorkomen.
Anderzijds zorgen eiwitten sneller voor een verzadigd (vol) gevoel dan vetten en koolhydraten. Vooral eiwit uit dierlijke producten zorgen voor een snellere verzadiging. Deze eiwitten zijn voor het lichaam moeilijker te verteren. Hierdoor blijft het langer in de maag. Een volle maag zorgt ervoor dat mensen over het algemeen minder eten. Dit maakt het dieet voor sommige mensen makkelijker vol te houden.
Kenmerken eiwitrijk dieet:
- voldoende eiwitten;
- weinig koolhydraten;
- voldoende vitamines en mineralen;
- beperkte hoeveelheid vet: niet al het vet wordt vermeden.
Gezondheidseffecten eiwitrijk dieet
Een positief aspect van het dieet is dat de hoeveelheid vet en suiker beperkt wordt. Weinig koolhydraten eten is volgens dit dieetprincipe goed. Te weinig koolhydraten is dan weer slecht. De hersenen hebben koolhydraten nodig om te kunnen functioneren. Er zijn twee soort koolhydraten: de goede en de slechte. De goede soort bevat veel voedingsvezels. Voedingsvezels zijn goed voor de darmwerking. Voldoende vezels zorgen langer voor een vol (verzadigd) gevoel. Slechte koolhydraten omvat producten die weinig vezels bevatten. Het eiwitrijke dieet bevat alleen de goede soort.
Hoewel de vetinname beperkt is, bevatten veel eiwitrijke producten vet. Een kleine hoeveelheid vet is goed voor het lichaam. Vetten zijn een belangrijk onderdeel van hersenen, zenuwen en hormonen. Vet beschermt het lichaam en de organen. Vet is nodig voor de opname van een aantal belangrijke vitamines. Maar te veel vet is slecht voor de gezondheid. Bepaalde eiwitrijke producten bevatten veel verzadigd vet. Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Andere eiwitrijke producten bevatten juist de goede vetten (onverzadigde vetten) of weinig vet. Welke producten dit zijn daarover kan de diëtist u adviseren.
Een eiwitrijke voeding volgens dit dieetprincipe kan voor gewichtsverlies zorgen. Gewichtsverlies betekent in het geval van overgewicht een verbetering van de gezondheid. Gezondheidswinst lijkt alleen haalbaar als de energie inname wordt beperkt. Bij een gelijkblijvende inname heeft eiwitrijk hetzelfde effect als een voeding met weinig eiwit.
Het kost het lichaam enige tijd om te wennen aan een eiwitrijke voeding. Het optreden van bijwerkingen is een normaal verschijnsel. Mogelijke bijwerkingen zijn: vermoeidheid, hoofdpijn, verstrooidheid en grote drang naar koolhydraatrijke voeding. Na een aantal weken zullen eventuele klachten vanzelf verdwijnen.
Onderzoek eiwitrijk dieet
- Een voeding met zeer veel eiwit werkt alleen op korte termijn. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Er zijn geen bewijzen dat veel eiwit op korte termijn schadelijk hoeft te zijn voor gezonde volwassenen. Dat er geen bewijzen zijn, neemt niet weg dat het niet zo is. Uit voorzorg wordt de bovengrens van volwassenen aangehouden. Deze grens houdt in dat niet meer dan 25% van alle gegeten calorieën uit eiwit komt.
- Echter, op langer termijn kan veel eiwit schadelijk zijn. Jarenlang eiwitrijk eten kan leiden tot overconsumptie van cholesterol. Cholesterol is een vet dat het lichaam bij veel functies nodig heeft. Te veel cholesterol vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Te veel eiwit is niet goed voor de nieren en de lever. Bovendien wordt eiwitrijk geassocieerd met botontkalking en een hoge bloeddruk.
- Bij bepaalde groepen wordt een eiwitrijke voeding in alle gevallen afgeraden. In het bijzonder bij mensen met nierproblemen, ernstige leverschade en lactose intolerantie.
- Ander onderzoek heeft aangetoond dat mensen vaker diabetes krijgen als er meer eiwit wordt gegeten. Hierbij gaat het vooral om dierlijke eiwitten. De kans op diabetes wordt met zestien procent vergroot als er per dag tien gram eiwit meer wordt gegeten.
- Bij diabetici met overgewicht kan eiwitrijk positief bijdragen aan het verliezen van gewicht. Er zijn geen specifieke adviezen over eiwit voor mensen met diabetes. Er zijn dan ook geen effecten bekend van eiwit op de bloedsuikerspiegel. Misschien zou om die reden een eiwitrijk dieet wel geschikt kunnen zijn voor diabetici. Overleg echter altijd eerst met de behandelend arts. Eiwitrijk gaat echter gepaard met een beperking van de koolhydraten. Koolhydraten spelen een belangrijke rol bij diabetes. Vooral als medicatie wordt gebruikt.
Producten eiwitrijk dieet
Eiwitrijke diëten worden steeds populairder. De markt speelt hier op in. De voeding van de meeste eiwitrijke diëten ziet er anders uit dan de normale voeding. Veel eiwitrijke diëten werken met speciale eiwitrijke producten. Deze producten worden maaltijdvervangers genoemd en kunnen vrij prijzig zijn. Maaltijdvervangers zijn vaak eiwitrijk, bestaande uit dierlijk en/of plantaardig eiwit. Het is vaak niet duidelijk wat de precieze ingrediënten zijn en wat de herkomst daarvan is. DietCetera heeft navraag gedaan bij verschillende maaltijdvervangers. Niet alle merken hebben een reactie gegeven. Er is gebleken dat maaltijdvervangers niet altijd geschikt zijn voor: vegetariërs, veganisten, halal– of koosjer-levenswijze, gluten– of lactose intolerantie, koemelkallergie of soja allergie. Het is soms wel mogelijk om een maaltijdvervangend dieet te volgen. Producten die niet geschikt zijn kunnen namelijk vermeden worden. Afvallen met een eiwitrijk dieet kan ook met normale voedingsmiddelen. Er zijn normale voedingsmiddelen die veel eiwit, weinig koolhydraten en weinig vet bevatten.
Externe informatie eiwitrijk dieet of producten
We zijn extern onderstaande producten, betreffende een eiwitrijke dieet c.q. proteïne dieet, voor u tegengekomen:
- Het Proteïnerijke Recepten Pakket bevat naast het hoofd eBook met 75 proteïnerijke ontbijt, lunch en diner recepten ook de bonus eBooks 25 smoothies, 20 snacks, 25 salades en 10 gezonde salade dressings.
- Persoonlijke afval dieetschema. Hier kun je een gezond, persoonlijk en op maat gemaakt dieetschema samenstellen. Deze voedingsschema’s bevatten altijd (zelf aan te schaffen) eiwitshakes. Het dieetschema wordt in pdf-formaat als e-mail bijlage verstuurd.
- Proteïne c.q. eiwitrijk dieet via FarmaLine apotheek.
- Dieet Pro is eiwitrijk (proteïnerijk) en nagenoeg vrij van koolhydraten, vet en suiker.
Weten hoe u gezond kunt afvallen met de voordelen van een eiwitrijk dieet en de nadelen kunt vermijden?
Door uw DietCetera diëtist uitgeschreven voedingsadviezen kunt u eenvoudig via onderstaande ‘diensten voor dit voedingsdoel’ bestellen. Op de bestelpagina’s kunt u uw dienstenkeuzes aanpassen. De adviezen zijn specifiek gericht op volwassenen van 18 t/m 70 jaar.
Diensten voor dit voedingsdoel
Product type | Prijs | |
---|---|---|
Voedingsadvies
|
€ 9,95 |
>> Bestellen |
Variatielijst
|
€ 12,95 |
>> Bestellen |
Disclaimer voedingsdoelen
DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.