Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Montignac

Deze afslankmethode stelt dat er meer gelet moet op de combinaties van voedingsstoffen. Er kunnen er tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan.

De Montignac methode is ontwikkeld door de Fransman Michel Montignac. In 1986 schreef hij zijn eerste boek. De titel was “Slank worden met zakendiners”. Dit boek was geschreven voor zakenmensen. Hiermee kan men afvallen en tegelijkertijd buiten de deur dineren. Dit boek werd veel verkocht, hierdoor schreef hij meerdere afslankboeken. 

 

Hoe werkt het?

De methode van Montignac is anders dan andere afvaldiëten. Volgens Montignac mag er niet gesproken worden van een (afval)dieet, maar van een (afval)methode. Gewichtstoename zou niet komen door te veel eten of de hoeveelheid calorieën. Wel door verkeerd te eten. Deze afslankmethode stelt dat er meer gelet moet op de combinaties van voedingsstoffen. Het gaat dan om de koolhydraten en vetten.

In voeding komen eiwitten, vetten en koolhydraten voor. Als koolhydraten worden gegeten maakt het lichaam insuline aan. Door insuline kunnen koolhydraten in het lichaam worden opgenomen, zodat ze verbrand kunnen worden. Er kunnen twee soorten koolhydraten onderscheiden worden. De snelle en de langzame. Hiermee wordt aangegeven of het snel of langzaam wordt opgenomen in het lichaam. Deze snelheid wordt ook wel “glycemische index” genoemd. Producten met een hoge glycemische index zijn “snelle koolhydraten”. Als er snelle koolhydraten worden gegeten produceert het lichaam automatisch meer insuline. Insuline zorgt niet alleen voor de opname van koolhydraten. Ook zorgt het ervoor dat vet kan worden opgenomen.

Dit is de kern van de theorie Montignac. Gewichtstoename zou niet komen door te veel vet. Maar wel door de combinatie van vet met koolhydraten in een maaltijd. Door koolhydraten komt insuline vrij. Als er ook vet in de maaltijd zit, slaat insuline dit op als lichaamsvet. De combinatie van vet en snelle koolhydraten wordt daarom vermeden. Door de juiste combinaties in maaltijden te maken kan er veel gewicht worden verloren. 

Het doel bij deze methode is om gewicht te verliezen.

 

De methodiek is onderverdeeld in de volgende twee fases:

  1. Het gewichtsverlies: In deze eerste fase mogen snelle koolhydraten niet meer worden gegeten. Er wordt een ander eetpatroon aangeleerd. In maaltijden worden langzame koolhydraten gecombineerd met eiwitrijke producten. Niet met vetrijke producten. Vet mag alleen gecombineerd worden met eiwit. Deze eerste fase duurt totdat het streefgewicht is bereikt.
  2. Handhaven van het streefgewicht: Als het goed is, is er een nieuwe manier van eten aangeleerd. Er worden nu steeds meer langzame koolhydraten gegeten. Dit mag ook gecombineerd worden met vet. Snelle koolhydraten mogen bij uitzondering worden gegeten. Dit mag nooit in combinatie met vet. Deze fase wordt levenslang volgehouden.

 

Gezondheidseffecten

Veel volgers van de Montignac methode zeggen erdoor te zijn afgevallen. Een onafhankelijk onderzoek naar de werkzaamheid is er echter nooit geweest. Dat de combinatie van vet en koolhydraten leid tot meer gewichtstoename is nooit bewezen.

Critici van de methode denken dat het gewichtsverlies ergens anders vandaan komt. Doordat er bepaalde combinaties niet meer mogen worden gegeten, wordt er totaal minder gegeten. Hierdoor zou gewichtsverlies optreden. Volgens de theorie van Montignac hoeft er nooit naar caloriegehalte gekeken te worden. Dit is volgens hem een misvatting. Toch heeft de eerste fase zeer weinig calorieën. Dit is tegenstrijdig.

Montignackoolhydraatarmslanksnelle koolhydratenlangzame koolhydratencaloriegehalteinsulinecombinereningewikkeldglycemische indexrisicoverhogend

Nadelen:

  • Het Voedingscentrum vindt dat de theorieën niet goed zijn onderbouwd. Daarnaast zou de uitleg in de boeken voor veel mensen te ingewikkeld zijn. (Het Voedingscentrum verstrekt aan consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.)
  • Door veel combinaties voedingsmiddelen uit te sluiten is de methode niet makkelijk uitvoerbaar. Hierdoor zou de methode niet lang vol te houden zijn. En dus ook niet effectief op de lange termijn.
  • Door weinig variatie in de voeding kunnen er tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan.
  • Voor diabetes patiënten is deze methode niet praktisch. Bij diabetici is een behandeling vaak afgestemd op de hoeveelheid koolhydraten.

 

Onderzoek

Het risico op hart- en vaatzieken is lager bij een voeding met weinig snelle koolhydraten. In een onderzoek bij te zware mannen kwam naar voren dat weinig snelle koolhydraten en vetten positief kan zijn. Dit onderzoek had een klein aantal deelnemers, meer onderzoek is dus nodig om conclusies te kunnen trekken.

Een voeding met veel snelle koolhydraten werkt risico verhogend op kanker. Als er veel snelle koolhydraten worden gegeten, oftewel een hoge glycemische index, verhoogt dit het risico op diverse vormen van kanker.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende de Montignac methode en afvallen, voor u tegengekomen:

  • Slank & snel De fast cuisine van Michel Montignac. Auteur R. Tummers, Nederlands, 224 pagina's. In dit boek worden recepten gegeven gebaseerd op de methode Montignac. De recepten bevatten een duidelijke, in Nederland te verkrijgen, ingrediëntenlijst en goede receptuur waarbij kookervaring verwacht wordt.
  • Diners. Auteur Michel Montignac, Nederlands, 212 pagina's. Honderd recepten volgens de nieuwe methode Montignac. Alle recepten behoren tot de eerste fase, dat wil zeggen dat ze meteen al tijdens de afvalfase kunnen worden gebruikt.
  • Smakelijk met Montignac. Auteur Nathalie Seliffet, Nederlands, 318 pagina's. Dit kookboek bevat recepten voor gerechten uit de Vlaamse 'Bourgondische' keuken. Alle recepten kunnen worden ingepast in het Montignac-dieet, fase 1.
  • Geneesmiddelen, gezondheids- en ondersteunende producten betreffende afvallen bij u thuisbezorgd. Europees goedgekeurde producten door apotheek of drogist geleverd. Een eventueel benodigde recept wordt, indien passend, na een online artsconsult verstrekt.

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top