Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Ziekenhuisdieet

Het Ziekenhuisdieet wordt ook wel het “vijf dagen dieet” genoemd. Het is een crashdieet. Crashdiëten verhogen de kans op het jojo-effect.

Het ziekenhuisdieet is oorspronkelijk ontwikkeld voor ziekenhuispatiënten. Het was bedoeld om patiënten in korte tijd te helpen met afvallen. Een operatie kan gevaarlijk zijn als er sprake is van overgewicht. Als patiënten bij een operatie te zwaar zijn, kan dit de operatie bemoeilijken. Ook is de helingtijd van een wond langer bij overgewicht. Hierdoor kan het noodzakelijk zijn om snel gewicht te verliezen.

Het afvaldieet duurt vijf dagen. Het wordt daarom ook wel het “vijf dagen dieet” genoemd. Het is een vetarm dieet. Dit betekent dat er weinig vet in het dieet voorkomt. Het dieet valt onder de crashdiëten. Het bevat namelijk weinig calorieën. Het dieet wordt tegenwoordig niet alleen meer in het ziekenhuis toegepast. Het is een simpele manier om in korte tijd veel gewicht te verliezen. Na een week kan er al 5 tot 7 kilo aan gewicht af gaan. Het ziekenhuisdieet is niet uitgebracht als boek.

 

Hoe werkt het afvaldieet?

Het doel is om in vijf dagen enkele kilo’s kwijt te raken. Gezien de beperkte hoeveelheid die wordt gegeten is dat haalbaar. De hoeveelheid calorieën in het ziekenhuisdieet ligt rond de 1.000. Normaal eet een man ongeveer 2.500 en een vrouw 2.000 calorieën per dag. Doordat het lichaam meer calorieën verbrandt, zal er gewichtsverlies optreden.

Per dag staat er nauwkeurig beschreven wat en hoeveel er gegeten mag worden. De maaltijden bestaan uit kleine hoeveelheden groenten, fruit en vlees of vis. Als na de vijf dagen het streefgewicht nog niet is bereikt, kan het nog eens vijf dagen worden gedaan. Het is raadzaam om als “pauze” minimaal een week normale voeding te gebruiken. Als dit niet gedaan wordt, kunnen er tekorten aan voedingsstoffen ontstaan.

 

Effectiviteit van het dieet

Door het ziekenhuis dieet te volgen kunnen er enkele kilo’s af gaan. Om snel en veel gewicht kwijt te raken is dit dieet dus effectief. Als het ingezet wordt voor een operatie, kan het doeltreffend zijn. Het gewichtsverlies is niet alleen verlies van vetmassa. Koolhydraten in het lichaam houden namelijk vocht vast. Het lichaam slaat in de lever en spieren koolhydraten op. 

Als er minder koolhydraten worden gegeten gaat dit vocht ook verloren. Dit wordt veroorzaakt door het verbranden van de koolhydraatvoorraad. Dit zorgt in de eerste dagen van het dieet vooral voor het gewichtsverlies.

 

Er kleven meer nadelen aan dit dieet:

  • Door te weinig calorieën en eiwit in de voeding kan spiermassa verloren gaan. Dit is niet gewenst aangezien spieren calorieën verbranden. Ook in rust. Als spieren verloren gaan tijdens het dieet, kan dit de kans op gewichtstoename na het dieet vergroten.
  • Het ziekenhuisdieet behoort tot de crashdiëten. Een nadeel van crashdiëten is de kans op het jojo-effect. Met een crashdieet wordt geen nieuw voedingspatroon aangeleerd. Hierdoor is de kans groot dat de kilo’s na het dieet weer snel terug zijn.
  • Het dieet is eenzijdig. Niet alle benodigde voedingsstoffen komen binnen. Mede hierdoor duurt het slechts vijf dagen. Als het langer zou duren, zouden grote tekorten aan voedingsstoffen ontstaan.
  • De stofwisseling kan vertragen door het gebruik van een crashdieet. De stofwisseling zorgt voor de verwerking en verbranding van voedingsstoffen. De vertraging komt, doordat het lichaam in de periode van het dieet te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Het lichaam reageert hierop door zuiniger om te gaan met de voedingsstoffen. Ook na het dieet houdt het lichaam hier rekening mee. Als de stofwisseling lager is, worden er minder calorieën verbrand. Hierdoor is de kans op gewichtstoename groter.

 

Het Voedingscentrum beaamt dat het grote gewichtsverlies te danken is aan vochtverlies. Volgens het Voedingscentrum is de kans groot dat de kilo’s na het dieet er weer snel aan zijn. Het Voedingscentrum verstrekt wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze aan consumenten.

Bij het volgen van dit dieet in combinatie met een ziekte is het altijd verstandig om een arts te raadplegen. Voor sporters is dit dieet niet verstandig. Om sportprestaties te kunnen leveren zijn voldoende voedingsstoffen noodzakelijk.

ziekenhuisdieetvijf dagen dieetcaloriearmvetarmpatiëntenoperatiestreefgewichtgewichtsverlies1000 calorieëncrashdieetjojo-effect
Onderzoek
Crashdiëten blijken niet te werken. Een Brits onderzoek onder 2.000 personen wijst dit uit. Ruim 35% van de volgers van een crashdieet komt daarna 3 kilo meer aan dan het oorspronkelijke gewicht.
 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten, betreffende afvallen, voor u tegengekomen:

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top