Bloedgroepdieet
Bloedgroepdieet is een dieet dat weinig calorieën bevat. Afvallen is echter slechts een bijkomstigheid. Het bloedgroepdieet is een van de bekendere afvaldiëten. Het bloedgroepdieet is in 1996 ontwikkeld door twee dokteren. Zij legden een verband tussen bloedgroep, voeding en gezondheid. Het bloedgroepdieet is een dieet dat weinig calorieën bevat. Afvallen is echter slechts een bijkomstigheid. Het dieet is ontwikkeld om het lichaam in balans te brengen. De voeding wordt aangepast aan de bloedgroep. Hierdoor zou het lichaam zich ontdoen van afvalstoffen. Dit zou enkele positieve effecten hebben op de gezondheid. Het bloedgroepdieet is overigens niet gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.
Hoe werkt het bloedgroepdieet?
De bloedgroep bepaalt welke voedingsmiddelen wel of niet gegeten kunnen worden. Het dieet kent geen “goede” of “slechte” voeding. Iedere bloedgroep heeft andere voedingsmiddelen die het lichaam beïnvloeden. Positief of negatief. Het ene voedingsmiddel kan een ontstekingsreactie veroorzaken. Het andere voedingsmiddel kan de spijsvertering verbeteren. Dat is afhankelijk van bepaalde eiwitten in de voeding. Deze eiwitten worden lectinen genoemd. Het lichaam accepteert of weigert bepaalde lectinen op basis van de bloedgroep. Het eten van lectinen die niet passen bij de bloedgroep veroorzaakt een klonteringsproces. Het proces wordt ook wel agglutinatie genoemd. Agglutinatie wordt gekenmerkt door het aan elkaar kleven van cellen in de weefsels en organen. Het proces kan een belangrijke invloed hebben op de spijsvertering, de stofwisseling en het afweersysteem. Daarnaast wordt het in verband gebracht met chronische aandoeningen zoals: hoog cholesterol, bloedarmoede, hoge bloeddruk en suikerziekte. Maar ook gewichtstoename en –verlies, stress, depressie, eetbuien, gewrichtsontsteking en dikke darmontsteking.
Bloedgroepdieet methode
De methode die wordt gehanteerd is vrij eenvoudig. Mensen worden in vier groepen verdeeld afhankelijk van de bloedgroep: A, B, AB of O. De bloedgroep dient als uitgangspunt voor voedingskeuze. De meeste diëten delen voedingsmiddelen in volgens de etiketten ‘gezond’ en ‘ongezond’ voor iedereen. Het bloedgroepdieet deelt voedingsmiddelen in volgens de etiketten ‘heilzaam’, ‘neutraal’ en ‘te vermijden’ voor mensen met een bepaalde bloedgroep. Heilzame voedingsmiddelen brengen genezing en geluk. Zij voeden cellen en bevorderen processen die goed zijn voor de gezondheid.
- Heilzame voedingsmiddelen versterken het immuunsysteem en bevorderen de gezondheid. Zij worden ook wel beschouwd als medicijn. Het wordt geadviseerd om deze voedingsmiddelen te eten tijdens iedere maaltijd.
- Neutrale voedingsmiddelen zijn niet goed en niet slecht. Het wordt geadviseerd om deze voedingsmiddelen te eten als aanvulling op heilzame voedingsmiddelen.
- Te vermijden voedingsmiddelen verzwakken het immuunsysteem en belemmeren de gezondheid. Zij veroorzaken een ontstekingsreactie in het lichaam. Het wordt geadviseerd om deze voedingsmiddelen zo weinig mogelijk te eten.
Bloedgroep indeling bloedgroepdieet
- Bloedgroep A heeft een speciale serie van heilzame producten. Mensen met bloedgroep A doen er goed aan om zo veel mogelijk vegetarisch te eten, veel koolhydraten en weinig zuivel te gebruiken.
- Bloedgroep B heeft een speciale serie van heilzame producten. Mensen met bloedgroep B doen er goed aan om zoveel mogelijk gevarieerd te eten. B is de enige bloedgroep die zuivelproducten goed verdraagt.
- Bloedgroep AB heeft een speciale serie van heilzame producten. Mensen met bloedgroep AB doen er goed aan om zo weinig mogelijk tarweproducten te gebruiken. AB is de combinatie van de bloedgroepen A en B. Afvallen met bloedgroep AB kan moeilijker zijn, omdat de heilzame voedingsmiddelen van bloedgroep A en bloedgroep B elkaar kunnen tegenwerken.
- Bloedgroep O heeft een speciale serie van heilzame producten. Mensen met bloedgroep O doen er goed aan om veel eiwit en weinig koolhydraten te gebruiken. Tarwe en enkele andere granen worden vaak niet goed verdragen.
Het bloedgroepdieet is uitgebreider dan hier kan worden aangegeven. Er zijn gedetailleerdere lijsten met heilzame, neutrale en te vermijden voedingsmiddelen per bloedgroep.
Gezondheidseffecten bloedgroepdieet
De theorie van het bloedgroepdieet is gebaseerd op de evolutie van de wereldbevolking. De volkeren verspreidden zich over de aarde. Er ontstonden groepen jagers-verzamelaars (bloedgroep O), agrariërs (bloedgroep A), nomaden (bloedgroep B) en sinds 1000 jaar bestaat bloedgroep AB (“het mysterie”). De bloedgroepen pasten zich langzaam aan het leef- en voedingspatroon van de mens aan. Het voedsel moet dus worden aangepast aan de geschiktheid voor de specifieke bloedgroep. Dit is echter slechts een theorie. Het bloedgroepdieet is nog niet wetenschappelijk bewezen. Er is wel onderzoek gedaan naar de effecten van de bloedgroep op ziekten. Verschillende bloedgroepen bleken verschillende effecten te hebben op de klachten bij ziekten. De invloed van de bloedgroep op vertering en opname van voeding is echter nooit aangetoond.
Het bloedgroepdieet lijkt voordelen te hebben. Sommige mensen die het dieet volgen rapporteren minder gezondheidsklachten en meer energie. Anderen rapporteren geen veranderingen. Sommige natuurdiëtisten bevelen dit bloedgroepdieet aan.
Men meldt de volgende resultaten ten gevolge van het bloedgroepdieet. het:
- ontdekken van voedingsmiddelen die lichamelijke klachten geven;
- voorkomen van voortijdige lichamelijke en mentale aftakeling;
- verlichten van chronische gezondheidsklachten;
- verminderen van angst en depressie;
- kwijtraken van overtollig gewicht.
Het is echter onduidelijk of deze gevolgen toe te schrijven zijn aan het bloedgroepdieet. Zij kunnen ook het gevolg zijn van het kwijtraken van overgewicht. Het dieet kan namelijk helpen om af te vallen. De mede ontwikkelaar van het dieet dr. d’Adamo geeft geen indicatie van het gewichtsverlies. Het gewichtsverlies hangt namelijk af van de hoeveelheid voedingsmiddelen die worden uitgesloten op basis van de bloedgroep. Hoe minder voedingsmiddelen worden geconsumeerd, hoe meer gewicht wordt verloren.
Het bloedgroepdieet heeft een aantal nadelen. Het Voedingscentrum zegt hierover: “De adviezen van dr. d’Adamo missen iedere wetenschappelijke onderbouwing en leiden tot een onevenwichtige voeding.” (Het Voedingscentrum verstrekt wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze aan consumenten.) Het bloedgroepdieet schrapt belangrijke voedingsmiddelen op basis van de bloedgroep. Minder verschillende voedingsmiddelen betekent minder variatie in de voeding. Op de lange termijn is het risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen groot. Voedingsstoffen zijn nodig voor het functioneren van het lichaam. Bijvoorbeeld: het uitsluiten van vlees(producten) veroorzaakt een tekort aan ijzer. Dit kan bloedarmoede veroorzaken.
Andere nadelen van het bloedgroepdieet zijn meer praktisch. Het dieet vraagt namelijk om te onthouden welke voedingsmiddelen geschikt zijn voor een bloedgroep en welke niet. Bovendien komen in een gezin wel eens verschillende bloedgroepen voor. Dat is lastig voor de kok in huis.
Externe informatie bloedgroepdieet of producten
We zijn extern onderstaande boeken, over het bloedgroepdieet, voor u tegengekomen:
- Het bloedgroep-dieet. Auteur Peter D’Adamo, Nederlands, 366 pagina’s. Volgens de auteur (initiator van dit dieet) zijn deze bepaald door de ontwikkelingsperioden van de mens. Zo is bloedgroep 0 de oudste, de jager, dan groep A, de agrariër, groep B voor balans en groep AB de jongste, voor modern. Van iedere groep volgt een profiel met lijsten van voedingsmiddelen verdeeld in: heilzaam, neutraal en te vermijden.
- Het bloedgroepdieet. Auteur dr. Carel Hoffman, Nederlands, 159 pagina’s. Handleiding gericht op de Nederlandse voedingsgewoonten en producten.
Meer weten of advies?
DietCetera hanteert niet de methode van het bloedgroepdieet.
- Als alternatief kunt u gebruik maken van onze dienst afvallen met weinig calorieën. Via die methodiek zal er geen tekort aan voedingsstoffen optreden.
- Wanneer u geïnteresseerd bent/was in het bloedgroepdieet vanwege uw lichamelijke balans, dan is het voedingsplan gezonde voeding per levensfase een goed alternatief.
- Wilt u, na welk afvaldieet dan ook, stabiel op uw bereikte gewicht blijven? Dan is het voedingsplan anti JoJo (gewichtsbeheersing na afvallen) een zeer praktisch en gezond hulpmiddel.
Disclaimer voedingsdoelen
DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.