Vitamine B17 (laetrile of amygdaline)
Vitamine B17 is officieel geen vitamine. Bij een overdosering kan er een schadelijke stof voor het lichaam ontstaan. Vitamines zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. De inname van vitamines is onmisbaar, aangezien het lichaam het zelf niet of onvoldoende kan aanmaken. Vitamines leveren geen directe energie. Ze zijn wel essentieel voor een goed verloop van de stofwisseling. Daarnaast zijn deze voedingsstoffen nodig voor een goede gezondheid, groei, ontwikkeling en herstel.
Deze zijn in te delen in vitamines die oplosbaar zijn in vet en vitamines die oplosbaar zijn in water. De vetoplosbare vitamines (vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K) komen voornamelijk voor in voedingsvetten. Het lichaam kan deze voor een gedeelte opslaan. Vetoplosbare vitamines worden uitgescheiden via de gal of de urine. De wateroplosbare vitamines (vitamine B en vitamine C) komen voor in het vocht van de voedingsmiddelen. Het lichaam kan de meeste niet goed opslaan. Een teveel aan wateroplosbare vitamines wordt via de urine afgevoerd.
Vitamine B17, ook wel laetrile of amygdaline genoemd, wordt beschouwd als onderdeel van het vitamine B-complex. Het vitamine B-complex is de gehele groep B vitamines. De vitamine benaming is niet terecht aangezien laetrile eigenlijk een onzinvitamine is. Wat laetrile precies in het lichaam doet is onbekend. Het is dus ook niet bewezen dat de stof nuttig is voor het lichaam. Laetrile is een stof die van nature voorkomt in abrikozenpitten. Het komt ook in mindere mate voor in appelpitten, kersenpitten, amandelen, bamboescheuten, gierst en nog meer plantaardige producten. Vroeger was de lijst met vitamines een stuk langer, tegenwoordig is er veel meer informatie bekend. Er zijn in de loop van de tijd een aantal vitamines verwijderd of tot halfvitamines of onzinvitamines gedegradeerd. Halfvitamines komen voor in de voeding maar zijn niet essentieel voor het lichaam. Van onzinvitamines is nooit bewezen dat ze nodig zijn in het lichaam. Het Voedingscentrum raadt supplementen met laetrile af omdat de werking onvoldoende aangetoond en onderzocht is. Het Voedingscentrum verstrekt wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze aan consumenten. De term vitamine wordt ook wel eens ten onrechte geclaimd voor commerciële doeleinde.
Functie vitamine B17
Laetrile werd in het verleden aangeprezen als middel tegen kanker. Dit is echter nooit wetenschappelijk aangetoond. Cyanide is een onderdeel van vitamine B17. Het is een sterk giftige stof voor het lichaam. Bij een overdosering kan er veel cyanide worden afgegeven. Deze stof zou een natuurlijke chemo kunnen zijn. Een kankercel is namelijk gevoeliger voor bepaalde beschadigingen dan gezonde cellen. Het zou mogelijk kunnen zijn dat laetrile kankercellen kan vernietigen. Chemotherapie is een behandeling van kanker met medicijnen. Naar de functie van laetrile in de voeding is echter nog meer onderzoek voor nodig. Laetrile inname middels voedingssupplementen wordt dus afgeraden. Wat laetrile voor functie in het lichaam heeft is onbekend.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine B17
De Gezondheidsraad geeft per voedingsstof aanbevelingen over de hoeveelheid die gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld vitamines en mineralen. De Gezondheidsraad is een adviescollege van de overheid. Deze voedingsnormen worden gegeven als Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Voor vitamine B17 is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Er zijn geen effecten van een tekort aan B17 bekend. Teveel laetrile is mogelijk door supplement inname. Hierbij kan de schadelijke stof cyanide voor het lichaam ontstaan. Daarom wordt het in Nederland afgeraden en in Amerika verboden. De hoeveelheid van de laetrile inname die voor klachten kan zorgen is onduidelijk. Voorbeelden van klachten zijn misselijkheid, hoofdpijn, beschadiging van de lever, koorts en verwarring. Het zou uiteindelijk zelfs tot de dood kunnen leiden.
Onderzoek Vitamine B17
Zoals hierboven beschreven staat wordt vitamine B17 genoemd als natuurlijk kankermedicijn door middel van abrikozenpitten. Dit was rond het jaar 1980 een ware hype. Er werd gesuggereerd dat er nooit voldoende onderzoek zal komen omdat de medicijnenindustrie geen patent op natuurproducten kan krijgen. Geen alleenrecht zou geen investering in onderzoek betekenen. Er zijn wel onderzoeken gedaan in het verleden. Helaas voldeden deze onderzoeken niet aan de eisen waaraan een wetenschappelijk onderzoek moet voldoen.
Externe informatie Vitamine B17 of producten
We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende vitamine B17, voor u tegengekomen:
- Laetrile. Auteur Willem Korteling, Nederlands, 63 pagina’s. In dit boek wordt een alternatieve behandeling van kanker besproken. Van deze zogenaamde metabolentherapie vormt de stof Laetrile een belangrijk bestanddeel.
- Apricot Seeds – Cancer Cure with Vitamin B17? Auteur Marcus D. Adams, Engels, 54 pagina’s. Vitamin B-17 is a half-natural, half-man made substance known as Laetrile. Created from raw nuts and the pips of many fruits like apricot, this amygdalin has an enzyme that interacts within the body, and within cancerous cells that actively fight the invaders.
- Vitamine B-complex supplement van Topvitamins.nl, bevat doseringen van alle verschillende B-vitaminen.
- B Active Complex. B-vitaminen zijn betrokken bij veel lichaamsprocessen. Ze zijn belangrijk voor het immuunsysteem, de energiehuishouding, het zenuwstelsel, huid, haar en nagels. B Active Complex helpt bij stress, vermoeidheid en concentratie. B-vitaminen zijn je brandstof voor je lichaam.
Disclaimer voedingsdoelen
DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.