Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Atkins

Fysiek goed voelen is bij het Atkins dieet het hoofddoel. Een kritiekpunt is de effectiviteit op de lange termijn.

Het Atkins dieet is een combinatie van een koolhydraatarm en eiwitrijk afvaldieet. Een eiwitrijk dieet wordt ook wel een proteïnedieet genoemd. Koolhydraatarm wil zeggen dat het dieet uit weinig koolhydraten bestaat. Wel zitten er veel eiwitten en vetten in. Koolhydraten, ook wel suikers genoemd, zitten in bijvoorbeeld brood en aardappelen. Eiwitten zitten in vlees, zuivel en ei. Koolhydraten zorgen in het lichaam vooral voor energie. Maar ook de hersenen zijn afhankelijk van koolhydraten als brandstof. Eiwitten zijn vooral belangrijk voor de opbouw en onderhoud van weefsels zoals spieren.

In 1972 schreef de Amerikaanse cardioloog dr. Robert Coleman Atkins het Atkins dieet. Hij deed dit naar aanleiding van zijn eigen strijd tegen overgewicht. In dat jaar bracht hij het dieet als boek uit. Het boek werd uitgebracht onder de naam dr. Atkins Diet Revolution. Dit boek herschreef hij in 2002. Het werd onder de naam dr. Atkins New Diet Revolution opnieuw op de markt gebracht.

 

Hoe werkt het?

Fysiek goed voelen is bij het Atkins dieet het hoofddoel. Dit doel is ook meegenomen in de titel van het nieuwste boek. Het boek heet: Voel je goed met het Atkins dieet. De meeste mensen die deze methode volgen doen dit overigens om gewicht te verliezen.

Het dieet stelt dat het beter is om koolhydraten in beperkte mate te eten. Te veel zou zorgen voor overgewicht en Diabetes mellitus (suikerziekte). Meer consumptie van eiwit is daarentegen wel goed. Om energie te leveren spreekt het lichaam als eerste de koolhydraten aan. Koolhydraten uit de voeding kunnen opgeslagen worden in ons lichaam. Als koolhydraten te weinig aanwezig zijn worden vetten verbrand. Als vet te weinig aanwezig is, zal het lichaam de eiwitten gaan gebruiken als brandstof. Door voldoende eiwit en vet te eten gebruikt het lichaam het eiwit voor de spieren. Er wordt dan voornamelijk vet verbrand. Dit proces van vet verbranden heet ketose.

Als ondersteuning van het dieet zijn er door Atkins eigen voedingsmiddelen ontwikkeld. Deze producten zijn hoog in eiwitgehalte en laag in koolhydraatgehalte. Er zijn onder andere repen, mix voor shakes en ontbijtgranen.

  

Het Atkins dieet is onder te verdelen in 4 fases:

 1. De inductiefase: In deze fase wordt in 2 weken tot 7,5 kg aan gewicht verloren. Het lichaam gaat vet verbranden.
 2. De continue gewichtsverlies fase: Het gewichtsverlies zal nu iets langzamer gaan verlopen. Er worden nu ook wat meer koolhydraten aan het dieet toegevoegd. De variatie in voedingsmiddelen wordt ook wat groter.
 3. De derde fase wordt ook wel de pre-handhaving genoemd. Vanaf deze fase zou er nog maar 5 kilogram van het gewicht af gaan. De variatie in verschillende voedingsmiddelen wordt verder uitgebreid.
 4. De vierde fase is de levenslange handhavingsfase. In deze fase zou het streefgewicht bereikt zijn. Een voeding die zorgt voor een gezond gewicht is nu aangeleerd. Een dieet is nu nooit meer nodig, aldus Atkins. Als er na fase 4 gewicht bijkomt kan er opnieuw gestart worden met een eerdere fase.
  

Atkins adviseert aan alle dieetdeelnemers vóór en na het dieet een gezondheidscheck te doen. Een verbetering van bijvoorbeeld bloeddruk en glucosespiegel zou ook een doel kunnen zijn. De glucosespiegel geeft aan in welke mate er sprake zou kunnen zijn van diabetes (suikerziekte).

 

Gezondheidseffecten

Volgens Atkins heeft het dieet verschillende positieve gezondheidseffecten:

 • gewichtsverlies;
 • bloeddruk verlaging; 
 • minder kans op hart- en vaatzieken; 
 • verbetering van de glucosespiegel bij diabetes (suikerziekte). Diabetes patiënten worden geadviseerd een arts te raadplegen bij het Atkins dieet. Een dieet arm aan koolhydraat kan de behandeling bij diabetes beïnvloeden.

  

Er zijn enkele wetenschappelijke onderzoeken die de theorie van het dieet ondersteunen. Deze onderzoeken tonen aan dat: 

 • het Atkins dieet even effectief is om af te vallen als het Weight Watchers programma; 
 • bij gezonde vrouwen een koolhydraatarm dieet effectiever is om af te vallen dan een vetarm dieet; 
 • er geen bewijs is dat een voeding dat rijk is aan verzadigd vet, een grotere kans geeft op hart- en vaatziekten. Deze laatste conclusie wordt niet door andere onderzoeken gesteund.

  

Toch is er ook kritiek op het Atkins dieet:

 • Het dieet zou eventueel negatieve invloed kunnen hebben op het cholesterolgehalte. Door meer vet zou het cholesterol in het bloed kunnen stijgen. Een hoger cholesterol kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. 
 • Bij veel eiwit kan dit juist weer schadelijk zijn voor de nieren. Bij de verbranding van eiwit komt een stof vrij die door de nieren verwijderd moet worden. Als dit (te) veel gebeurt kan het schadelijk zijn voor de nieren. Het dieet wordt dan ook afgeraden bij nierpatiënten.
 • Een ander kritiekpunt is de effectiviteit op de lange termijn. Het dieet is streng waarbij producten van Atkins gekocht zouden moeten worden. Deze producten zijn duurder dan normale eetwaren uit de supermarkt. Dit strenge regiem en de kosten zouden er voor kunnen zorgen dat het op de lange termijn niet vol te houden is waardoor het uiteindelijk minder (of niet) effectief is.
 • Daarnaast zitten er onvoldoende vitamines en mineralen in het dieet. In fruit zitten tevens koolhydraten. Bij het Atkins dieet mag er daarom slechts beperkt fruit worden gegeten. Dit laatste is tevens een kritiekpunt van veel voedingsdeskundigen.
Atkins dieeteiwitrijkkoolhydraatarmafvallendr. Atkinsketosecholesterolgehalteglucosespiegelhart- en vaatziektengoed voelenstreng regiemgezondheidscheckproteïnedieet

Onderzoek

 • Atkins' maaltijdvervangende producten zijn vaak eiwitrijk, bestaande uit dierlijk en/of plantaardig eiwit. Het is vaak vooraf niet duidelijk wat de precieze ingrediënten zijn en wat de herkomst daarvan is. Er is gebleken dat Atkins een aantal producten heeft die geschikt zijn voor vegetariërs. Het is nog niet bekend voor DietCetera of er producten geschikt zijn voor veganisten en mensen met koemelk- of soja allergie. Hetzelfde geldt voor de strikte halal- of koosjer levenswijze of een lactose- of glutenintolerantie. Ons advies is negatief, tenzij anders wordt aangetoond. Wij raden u aan om een eigen risico afweging te maken.
 • Het geheugen kan worden aangetast door het Atkins dieet. Uit een onderzoek in Amerika bleek dat het geheugen minder werd na een week Atkins dieet. Daarnaast werd het reactievermogen minder. Dit herstelde zich nadat er weer normaal gegeten werd.
 • Een voeding met weinig koolhydraten en veel dierlijke eiwitten (zoals in vlees) verhoogt de kans op hart- en vaatzieken met 14%.
 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten en boeken, betreffende het Atkins dieet en afvallen, voor u tegengekomen:

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top