Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Gewichtsbehoud

Veel mensen slaan het ontbijt over en denken hierdoor af te vallen. Het ontbijt is echter een zeer belangrijke maaltijd en helpt overgewicht te voorkomen.

Op gewicht blijven na een afvaldieet is best lastig. Door velen wordt het vaak lastiger gevonden dan het afvallen zelf, wat voor de meesten ook al niet makkelijk is. Gewichtsbehoud is de stabilisatie- of eindfase. Het doel van gewichtsbehoud is het niet verder afvallen, maar ook niet weer aankomen. Met gewichtsbehoud behoudt men het gewicht wat men heeft bereikt middels het afvallen, het zogenoemde streefgewicht. 

De fase direct na het afvallen zelf is een tussenfase welke wij “richting gewichtsbehoud” noemen. In de periode richting gewichtsbehoud wordt de energie-inname geleidelijk opgebouwd. Dit houdt in dat de voeding wordt uitgebreid tot een gezonde, volwaardige voeding.

Na de periode van opbouw dient de energie-inname volwaardig te blijven. Met een volwaardige energie-inname wordt bedoeld dat men zoveel calorieën binnenkrijgt als het lichaam nodig heeft. Een calorie is een eenheid voor energie. Energie is noodzakelijk om het lichaam goed te laten functioneren. Omdat het lichaam tijdens het afvallen en de tussenfase gewend was minder energie binnen te krijgen, kan het zijn dat het gewicht iets toeneemt. Voldoende sporten en bewegen blijft daarom ook na het afvallen belangrijk.

Deze voedingsdoelverdieping is gericht op gewichtsbehoud nadat men is afgevallen met behulp van een afvaldieet. Gewichtsbehoud na aankomen in gewicht heeft een ander advies en behandeling nodig. Gewichtsbeheersing na aankomen is daarom een apart voedingsdoel dat vanzelfsprekend ook is te vinden op de website van DietCetera.

 

Aanbevolen hoeveelheid calorieën

In de periode richting gewichtsbehoud is het voor een man belangrijk zijn energie-inname op te bouwen tot ongeveer 2.500 calorieën per dag. Een vrouw bouwt haar energie-inname op tot ongeveer 2.000 calorieën per dag. Deze hoeveelheid aan calorieën zijn de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor mannen en vrouwen.

Niet iedere man heeft precies 2.500 calorieën per dag nodig. En sommige vrouwen zullen aankomen of afvallen als ze dagelijks 2.000 calorieën binnenkrijgen. Een topsporter die dagelijks sport heeft een hogere energiebehoefte en daardoor meer calorieën nodig dan iemand die de hele dag op kantoor zit en af en toe sport. Ook hebben vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven een hogere energiebehoefte dan zij normaal zouden hebben. Personen die niet sporten en zittend werk uitvoeren, kunnen een energiebehoefte hebben die onder de aanbeveling ligt. Het lichaam verbrandt in rust namelijk minder energie en heeft dus ook minder calorieën nodig. Kortom, de energiebehoefte en daarmee de dagelijkse hoeveelheid calorieën verschilt per persoon.

Met speciale apparatuur is de energiebehoefte van een persoon in rust te berekenen. Ieder persoon kan echter het beste voor zichzelf aanvoelen wat zijn behoefte is. Door regelmatig het lichaamsgewicht te wegen, kan men bijhouden of men aankomt of afvalt. Het meten van bijvoorbeeld de middelomtrek is ook een handig hulpmiddel om het lichaam in de gaten te houden. Het belangrijkste is echter dat men zich fit, gezond en gelukkig voelt.

 

Toename of afname in gewicht

Men kan ongewenst aankomen of afvallen in de periode van gewichtsbehoud. Dit is niet prettig, aangezien het afvallen waarschijnlijk veel moeite heeft gekost en men nu op gewicht wil blijven. Weer aankomen in gewicht kan het gevoel geven dat alle moeite voor niets is geweest. Verder afvallen is echter ook niet de bedoeling.

Wanneer er een toename of afname in het gewicht te zien is, is het allereerst van belang de voedingsinname nog eens goed onder de loep te nemen. Is er sprake van een toename of afname in de voedingsinname? Vervolgens kan men kijken of het bewegingspatroon is veranderd.

Om de toename of afname in gewicht stop te zetten, is het van belang eerst de inname aan voeding weer terug te brengen naar de voedingsbehoefte. Er dient namelijk niet te veel maar ook niet te weinig gegeten te worden. Vervolgens kan de hoeveelheid of intensiteit van de beweging worden opgebouwd of afgebouwd. Het lichaam is in balans als het gewicht stabiel blijft.

Een persoonlijk afgestemd voedings- en beweegpatroon is nodig om het gewicht stabiel te houden. De ene persoon heeft meer calorieën of beweging nodig dan de andere persoon. Hoeveel calorieën en beweging iemand nodig heeft ligt onder andere aan het geslacht, lichaamsbouw, leeftijd en dagelijkse bezigheden. Een bodybuilder, zwangere vrouw en bouwvakker hebben bijvoorbeeld een hogere energiebehoefte dan een persoon met zittend werk die vrijwel niet sport. Advies en begeleiding van een diëtist kan handig zijn bij het ontwikkelen van een eigen voedings- en beweegpatroon.

 

Gezonde voeding

Om het lichaam gezond en het gewicht op peil te houden, is het van belang een eigen eetpatroon te ontwikkelen. Het eetpatroon dient te worden ingevuld met een gezonde en gevarieerde voeding. Het eetpatroon dient zich echt eigen gemaakt te worden, zodat het makkelijk kan worden volgehouden. Het zich eigen maken van het eetpatroon betekent dat men eet wat men lekker vindt. Zolang de voedingsinname maar uit gezonde en gevarieerde voeding bestaat. Het eetpatroon is zonder moeite vol te houden als er eigen lekkere en gezonde keuzes gemaakt kunnen worden. De motivatie is belangrijk bij het ontwikkelen van een eigen eetpatroon. Zonder motivatie beleeft men geen plezier aan gezond en gevarieerd eten, waardoor men dit niet volhoudt. Als de motivatie wel aanwezig is, is het nieuwe eetpatroon niet alleen gezond, maar ook lekker en leuk om vol te houden.

Gezond eten wordt vaak geassocieerd met ‘alleen maar groente en fruit’, ‘niks meer mogen’ en ‘niet genieten’. Dit hoeft absoluut niet zo te zijn. Er zijn zoveel gezonde producten dat er altijd meer dan genoeg keus is. Producten kunnen ook worden gecombineerd om er iets extra lekkers van te maken.

Het kan lastig zijn om gezond te eten als er na langere tijd weer sprake is van een volwaardige voedingsinname. Men kan het gevoel krijgen dat bijvoorbeeld een stuk taart nu eindelijk weer gegeten mag worden en dat dit gemakkelijk te compenseren is door een gezond tussendoortje te laten staan. Er kan af en toe een uitzondering voor iets ‘ongezonds’ gemaakt worden, maar liever niet te vaak. Tussendoortjes met veel toegevoegde suikers en snacks, rijk aan vet, leveren namelijk veel ‘lege’ calorieën. Dit wil zeggen weinig of zelfs geen gezonde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Gezond en gevarieerd eten zorgt ervoor dat het lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit geeft een fit en gezond gevoel. Bovendien kan de juiste voeding voorkomen dat er teveel gegeten wordt en dat men weer aankomt in gewicht.

Na een periode van diëten kan er weer meer gegeten worden, wat verleidelijk kan zijn. Voedingsvezels helpen om niet te veel te eten. Vezels in de voeding zijn belangrijk wat betreft het tegengaan van een hongergevoel. Voedingsvezels hebben namelijk een hoge verzadigingswaarde oftewel vezels geven een vol gevoel. Een ruime vochtinname van 1,5 à 2 liter is hierbij van belang. Bovendien vult vocht ook de maag, waardoor er minder snel trek ontstaat.

gewichtsbehoudafvallenaankomenenergie-innamecalorieënenergiebehoeftelichaamsgewichtvolwaardigsportenbewegenvoedingsinnamegezondgevarieerdvoedingsvezelsgewichtsafnamegewichtstoename

Bewegen

Sporten en bewegen houden het lichaam fit, verhogen de stofwisseling en zorgen voor spieropbouw. Ook kan een toename in gewicht worden voorkomen. Bewegen voorkomt namelijk dat het gewicht wat men is afgevallen er weer aankomt. Men kan naar behoefte meer of minder tijd besteden aan beweging. Als er sprake is van een gewichtstoename terwijl de voedingsinname gelijk blijft, is het verstandig meer te bewegen. Als er sprake is van een gewichtsafname terwijl de voedingsinname gelijk blijft, is het verstandig iets minder te bewegen.

Een gewichtstoename kan komen door spieropbouw. Door de spieren te trainen raken deze meer ontwikkeld. Spieren wegen meer dan vet, waardoor het lichaamsgewicht toe kan nemen. Aan de vorm van het lichaam is vaak te zien of men aankomt door de spierontwikkeling of door vetopslag in het lichaam. Wanneer er sprake is van spierontwikkeling, zal het lichaam er strakker en meer gevormd uitzien.

 

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat bijna 70% van de Britten het ontbijt overslaat. Veel mensen hebben geen tijd of denken af te vallen door het ontbijt over te slaan. Het ontbijt is juist een heel belangrijke maaltijd. Aangeraden wordt altijd te ontbijten en veel te variëren in het ontbijt.

 

Externe informatie of producten

Onderstaande boeken verstrekken ook informatie over gewichtsbehoud:

  • Uw voedingsplan. Nederlands, 84 pagina's, DietCetera. Geeft concrete adviezen en aanwijzingen hoe u na het afvallen op een gezonde en verantwoorde wijze uw behaalde gewicht kunt behouden. Het helpt het jojo effect tegen te gaan en is geschikt na elk denkbaar afvaldieet (dus ook welke u elders heeft gevolgd).
  • Eenmaal slank altijd slank. Auteur Marianne Mascini (diëtist), Nederlands, 184 pagina's. Voor wie behoefte heeft aan volwaardige recepten om op gewicht te blijven zonder calorieën te tellen is dit een praktisch, nuchter boek.
  • 50 keer lekker een balansdag. Auteur Stichting Voedingscentrum, Nederlands, 120 pagina's. Op een Balansdag eet je even wat bewuster en beweeg je extra. Zo blijf je makkelijk op gewicht, zonder dat je hoeft te diëten.

 

Weten hoe?

Uitgeschreven voedingsadviezen kunt u eenvoudig via onderstaande 'volg onze suggestie' bestellen. Op de bestelpagina kunt u deze suggestie aanpassen. De uitgeschreven adviezen zijn alleen geschikt voor volwassenen van 18 t/m 70 jaar.

 

Bestel suggestie
CategorieDienstPrijs
AdviesUw voedingsplan39,95
Totaal€ 39,95

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top