Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Bamboe extract

Bamboe extract kent verschillende positieve gezondheidseffecten. Deze positieve gezondheidseffecten komen voort uit het mineraal dat in bamboe extract zit, kiezelzuur

Bamboe extract is een extract dat in verschillende producten zit. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde verzorgingsproducten maar ook voedingssupplementen die bamboe extract bevatten. Een extract is eigenlijk een substantie dat is onttrokken uit het product, in dit geval uit bamboe.

 

Bamboe

Bamboe is een eetbaar gras en is familie van de Poaceae, ook wel de grassenfamilie genoemd. Er bestaan zo’n 1.200 soorten bamboe. Bamboe is één van de snelst groeiende planten. Zo kan bijvoorbeeld de reuzenbamboe 30 tot 50 centimeter per dag groeien in het regenseizoen. Je kan dan letterlijk het gras zien groeien. Hoe snel de bamboe groeit, hangt af van het soort bamboe. Bamboe is zoals eerder gezegd een gras. Bamboe is hol van binnen en heeft een ronde vorm. Toch is bamboe erg sterk. Dit komt door de bouw van bamboe. Bamboe is opgebouwd uit bundels van vezels. Deze vezels zorgen er voor dat de bamboe zo sterk is. Op de bamboe bevinden zich ook zogenaamde knopen. Deze knopen zijn de aanhechtingsplaatsen voor de bladeren.

 

Bamboe extract

Bamboe extract wordt gewonnen uit de bladeren en takken van bamboe. Bamboe extract bevat verschillende mineralen en spoorelementen. Mineralen zijn stoffen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling en om gezond te blijven. Een spoorelement is een element dat men slechts in hele kleine hoeveelheden nodig heeft. Kiezelzuur is een spoorelement dat in bamboe extract voorkomt. Bamboe extract is de bron die het meeste kiezelzuur bevat. Bamboe extract bevat namelijk ruim 70% kiezelzuur.

 

Kiezelzuur

Kiezelzuur is het tweede meest voorkomende element op aarde. Het element dat het meest voorkomt op aarde is zuurstof. Kiezelzuur wordt ook wel siliciumdioxide genoemd. Silicium vormt namelijk een verbinding met zuurstof. Op deze manier ontstaat siliciumdioxide, ofwel kiezelzuur. Zoals eerder beschreven is kiezelzuur een spoorelement. Er is voor het spoorelement kiezelzuur geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid opgesteld. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid geeft aan hoeveel men van bepaalde voedingsstoffen nodig heeft om tekorten te voorkomen.

Kiezelzuur speelt een belangrijke rol in de gezondheid van het lichaam. Zo houdt het spoorelement de conditie van tanden, huid, nagels en haar gezond. Maar ook speelt kiezelzuur een belangrijke rol bij de gezondheid van de botten, gewrichten en de bloedvaten. Met name in de Chinese cultuur speelt kiezelzuur een belangrijke rol bij de Chinese geneesmiddelen. Zo zou kiezelzuur onder andere goed zijn voor de ogen en de behandeling van astma. Tevens zou het de geest kalmeren.

Het spoorelement komt van nature voor in het menselijk lichaam. Zo bevindt kiezelzuur zich onder andere in kraakbeen, pezen, huid, haar, nagels, de lever en de longen. Kraakbeen is een hard maar buigbaar weefsel en zit onder andere in de oren en de neus. Pezen zijn als het ware verbindingen tussen de spieren en de botten. Ook is kiezelzuur onderdeel van collageen. Collageen zorgt er voor dat de huid stevig en elastisch blijft.

 

Supplementen

Bamboe extract kan als voedingssupplement genomen worden. Een voedingssupplement kan genomen worden als aanvulling op de dagelijkse voeding. Bamboe extract als voedingssupplement is in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo is bamboe extract als voedingssupplement verkrijgbaar in poedervorm, capsules en in vloeibare vorm. Op dit moment zijn er nog geen bijwerkingen of negatieve gezondheidseffecten van bamboe extract  bekend. Ook van het spoorelement kiezelzuur zijn er momenteel geen bijwerkingen of negatieve gezondheidseffecten bekend.

bamboe extractmineraalkiezelzuursiliciumdioxidesiliciumzuurstofbamboePoaceaegrassupplementanti-agingosteoporosecholesterolbloedvatennagelshuidharencollageenkraakbeen

Gezondheidseffecten

Bamboe extract kent verschillende positieve gezondheidseffecten, de meeste hiervan zijn wetenschappelijk bewezen. Deze positieve gezondheidseffecten komen met name voort uit het spoorelement dat in bamboe extract zit, kiezelzuur. Voorbeelden van gezondheidseffecten zijn:

  • Wondgenezing: Door het nemen van extra kiezelzuur zullen wondjes sneller helen.
  • Huidklachten: Kiezelzuur lijkt een positief effect te hebben op bepaalde huidklachten, zoals acne en psoriasis. Psoriasis is een chronische huidziekte die zich kan uiten in onder andere huidschilfers, rode plekken en jeuk.
  • Nagels: Het gebruik van bamboe extract kan de nagels sterker maken. Hierdoor zullen ze minder snel afbreken en zullen de nagels gezonder worden.
  • Haren: Bamboe extract kan er voor zorgen dat het haar minder uitvalt en dat haargroeiproblemen minder worden. Tevens kan bamboe extract er voor zorgen dat het haar een mooie glans krijgt.
  • Huid: Zoals eerder vermeld is kiezelzuur onderdeel van collageen. Om deze reden speelt kiezelzuur mogelijk ook een rol bij anti-aging. Met anti-aging wordt bedoeld dat men probeert om mooi en gezond oud te worden. Daarnaast kan kiezelzuur er voor zorgen dat de huid minder ruw en schraal wordt.
  • Cholesterol: Kiezelzuur heeft mogelijk ook een positieve invloed op het cholesterolgehalte. Kiezelzuur helpt dus de bloedvaten gezond te houden. Tevens blijkt kiezelzuur de elasticiteit en stevigheid van bloedvaten te verbeteren.
  • Botten en gewrichten: Kiezelzuur stimuleert onder andere bepaalde cellen in het lichaam die bindweefsel en bot vormen. Kiezelzuur ondersteunt daarom de conditie van botten en gewrichten. Dit doet kiezelzuur ook door mineralen die belangrijk zijn voor stevige en gezonde botten te absorberen. Voorbeelden van mineralen die een belangrijke rol spelen bij het stevig en gezond houden van botten zijn calcium en magnesium. Kiezelzuur kan hierdoor zorgen voor een toename van de botdichtheid. De botdichtheid geeft aan hoe sterk de botten zijn. Voor mensen met osteoporose kan kiezelzuur daarom een goede aanvulling zijn. Wanneer sprake is van osteoporose worden de botten broos en treden er sneller fracturen op.

 

Voeding

Bamboe extract dankt de meeste gezondheidseffecten aan het mineraal kiezelzuur. Niet alleen komt kiezelzuur voor in het menselijk lichaam en in bamboe extract. Kiezelzuur komt ook voor in de voeding. Om kiezelzuur via de voeding binnen te krijgen is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Door voldoende te variëren met de voeding, krijgt men namelijk alle voedingsstoffen binnen die nodig zijn.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die kiezelzuur bevatten zijn groenten zoals bamboe, uien, rode bieten en champignons. Brandnetel(thee), citrusvruchten, gerst, gierst, aardappelen, rogge en maïs bevatten ook kiezelzuur.

 

Onderzoek

  • Uit verschillende onderzoeken bij dieren is gebleken dat een tekort aan kiezelzuur bot- en kraakbeenafwijkingen kan veroorzaken. Paarden die kiezelzuur supplementen kregen waren minder blessuregevoelig. Tevens is gebleken dat wonden sneller genezen bij suppletie van kiezelzuur. 
  • Gebleken is dat bamboe extract de vorming van acrylamide in chips en patat kan verminderen. Acrylamide is een stof die ontstaat wanneer zetmeelrijke producten boven de 100 graden Celsius worden verhit. Zetmeelrijke producten zijn bijvoorbeeld aardappelen en dus ook patat en chips. Acrylamide veroorzaakt kanker bij laboratoriumratten. Wanneer de chips en patat kort worden ondergedompeld in bamboe extract voordat het eten wordt gefrituurd, wordt de vorming van acrylamide met ongeveer 75 procent verminderd. Dit wordt veroorzaakt door de antioxidanten die in bamboe extract zitten. Antioxidanten zijn stoffen die cellen en weefsels kunnen beschermen tegen beschadigingen. Weefsels zijn groepen van dezelfde cellen met dezelfde functie. Smaak en krokantheid van het eten werd niet aangetast door het bamboe extract.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten, betreffende bamboe extract, voor u tegengekomen:

  • Silicon Mix Hair Treatment Bambú 16.oz. Haar behandeling voor het herstellen van de gezondheid, glans en de zachtheid van droog, beschadigd en zwak haar. Bevat natuurlijk Bamboe extract voor het voeden en vernieuwen van het haar. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Voor het behoud van een goede gezondheid is een gezonde levensstijl en een gevarieerde, evenwichtige voeding van belang.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top