Huidaandoeningen
Huidaandoeningen hebben diverse keren een fysiek als ook een visueel effect. De huid beschermt het lichaam tegen allerlei invloeden van buitenaf. Het helpt de lichaamstemperatuur te reguleren en voorkomt uitdroging. Onder invloed van de zon maakt de huid vitamine D aan. Vitamine D is belangrijk bij de vorming van sterke botten. De pijn- en tastzintuigen in de huid zijn onmisbaar in het contact met de buitenwereld. Met een oppervlakte van twee vierkante meter en een gewicht van ongeveer 15 kilogram is de huid het grootste orgaan van het lichaam. De huid is gevoelig voor allerlei invloeden van buitenaf, zoals zon, warmte, kou en droogte.
Huidopbouw
De huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.
- Opperhuid: Dit is de zeer dunne buitenste laag van de huid. Hier worden de huidcellen aangemaakt. De aanmaak van huidcellen zorgt voor vernieuwing van de huid. Gemiddeld wordt de opperhuid elke dertig dagen helemaal vervangen. Daarnaast heeft de opperhuid een beschermende functie. Door de zure beschermlaag beschermt het tegen invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld zonnestraling). Een ander woord voor opperhuid is epidermis.
- Lederhuid: Deze laag maakt de huid soepel en geeft stevigheid. Een ander woord voor lederhuid is dermis. Dermis bevindt zich onder de opperhuid. Hierin bevinden zich onder andere bloedvaten, lymfevaten, zenuwen, zweetklieren en talgklieren. Bloedvaten zorgen voor het vervoer van zuurstof en voedingsstoffen. In de huid spelen de bloedvaten een belangrijke rol bij het regelen van de temperatuur. Verwijding van de bloedvaten zorgt voor extra warmte afgifte aan de buitenwereld. Vernauwing van de bloedvaten zorgt ervoor dat er niet onnodig warmte verloren gaat. Lymfevaten zijn er voor het afvoeren van afvalstoffen. Zenuwen zorgen voor de waarneming van prikkels. Bijvoorbeeld pijn, temperatuurveranderingen of een aanraking. De lederhuid wordt niet continue vernieuwd. Een beschadiging van dit deel van de huid blijft vaak zichtbaar als een litteken.
- Onderhuids bindweefsel: Een andere naam voor onderhuids bindweefsel is subcutis. Deze laag bevindt zich onder de lederhuid. Dit is de onderhuidse vetlaag van het lichaam. Het vet biedt het lichaam isolatie, waardoor het lichaam warmte vast kan houden. In het onderhuids bindweefsel bevinden zich bloed- en lymfevaten, zenuwvezels en huidsensoren. Bloedvaten vervoeren bloed. Lymfevaten vervoeren lymfe. Lymfe is weefselvocht. Zenuwvezels vervoeren prikkels. Met behulp van huidsensoren kan men voelen. Door de huidsensoren voelt men bijvoorbeeld wanneer een voorwerp koud of warm is. Maar ook pijn kan men voelen met behulp van deze huidsensoren. Onder het onderhuids bindweefsel bevinden zich spieren, botten en pezen. Een pees is een verbinding tussen de spier en het bot.
Huidaandoeningen
Er bestaan verschillende problemen van de huid. Voorbeelden van huidaandoeningen zijn:
- Doorligwonden: Doorligwonden wordt ook wel decubitus genoemd. Bij doorligwonden is de huid en/of het onderliggend weefsel beschadigd. Deze beschadigingen bevinden zich meestal op plekken waar de botten uitsteken. Dit zijn voorkeursplekken voor doorligwonden, omdat op deze plekken meer druk op de huid staat door de botten die op de huid drukken. Voorbeelden van voorkeursplekken zijn de hielen, ellebogen en de schouderbladen. Op deze plekken bevindt zich minder vetweefsel waardoor de huid minder beschermd is tegen de druk van de botten. Doorligwonden ontstaan door langdurige druk op de huid. De bloedvaatjes die zich onder de huid bevinden worden door deze druk dichtgedrukt. Het gevolg is dat het weefsel te weinig zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Hierdoor zullen de weefsels afsterven. Doorligwonden komen met name voor bij mensen die veel in bed liggen en/of in een rolstoel zitten. Er bestaan verschillende gradaties:
Stadium I: In dit stadium is een rode vlek zichtbaar op de huid. Deze roodheid verdwijnt niet wanneer men druk op de huid uitoefent met een vinger. De huid is nog intact in dit stadium.
Stadium II: De schade van de huid wordt in dit stadium zichtbaar. In dit stadium kan de opperhuid droog en zwart gekleurd zijn. Tevens kunnen er blaren verschijnen, gevuld met bloederig vocht. In dit stadium zijn de opperhuid en een deel van de lederhuid beschadigd.
Stadium III: In dit stadium is de gehele dikte van de huid afgestorven. Dit betekent dat de opperhuid, lederhuid en het onderhuids bindweefsel zijn aangetast. Vaak is ook het onderhuidse vetweefsel aan het afsterven. De huid die is afgestorven is geel of zwart gekleurd. In dit stadium van decubitus ontstaat er een diep gat in de huid.
Stadium IV: In het laatste stadium zijn ook de spierweefsels aangetast. De wonden zijn nu zeer diep. De wond is vaak groter dan in eerste instantie gedacht wordt. Dit wordt veroorzaakt door holtes die zich onder de huid bevinden. Deze holtes ontstaan doordat steeds meer weefsel wordt aangetast. - Brandwonden: Een brandwond is een zeer ernstige wond. Een brandwond ontstaat wanneer de huid gedurende een bepaalde tijd aan temperaturen rond de 40 graden Celsius (of hogere temperaturen) wordt blootgesteld. Door deze blootstelling wordt de huid beschadigd. Brandwonden kunnen blijvende littekens achterlaten. De beschadigingen van de huid kunnen in verschillende gradaties verdeeld worden.
Eerstegraads verbranding: Bij dit type brandwond is de opperhuid nog niet beschadigd. De huid voelt droog aan en is rood en pijnlijk. Tevens kan de huid gezwollen zijn.
Tweedegraads brandwond: Bij dit type brandwond is de wond rood, pijnlijk en nat. Tevens kunnen er blaren ontstaan. Bij dit type brandwond is de opperhuid beschadigd. De lederhuid is deels beschadigd.
Diepe tweedegraads brandwond: Bij dit type brandwond is de wond duidelijk zichtbaar. De huid is rood- witachtig, nat en erg pijnlijk. Bij dit type brandwond is de opperhuid beschadigd. De lederhuid is duidelijk beschadigd.
Derdegraads brandwond: Bij dit type brandwond is de huid wit- zwartachtig. De huid is droog en voelt leerachtig aan. Omdat bij dit type brandwond de zenuwen zijn aangetast, wordt er nauwelijks pijn ervaren. Bij dit type brandwond is de huid tot aan het onderhuids vetweefsel beschadigd. Een brandwond kan uit meerdere gradaties bestaan. Zo kan men zich bijvoorbeeld aan de oven branden waardoor een blaar ontstaat (tweedegraads verbranding). Om de blaar kan de huid rood en pijnlijk zijn (eerstegraads verbranding). - Psoriasis: Psoriasis is een chronische huidaandoening. Chronisch betekent dat het langdurig of blijvend is. Bij psoriasis deelt de opperhuid velen malen sneller dan bij een normale huid. Een normale huid vernieuwd zich in ongeveer 30 dagen. Wanneer sprake is van psoriasis, vernieuwd de huid zich in 6 tot 7 dagen. De snelle deling van de huid veroorzaakt rode plekken, huidschilfers, jeuk en soms pijn en gewrichtsklachten. Psoriasis is niet besmettelijk. Wat de oorzaak van psoriasis is, is nog niet bekend. Wel is psoriasis deels erfelijk.
- Eczeem: Eczeem is een aandoening die zich aan de oppervlakte van de huid bevindt. Eczeem wordt vaak veroorzaakt door een ontstekingsreactie van de huid. Eczeem kan zich uiten in een rode, schilferige, droog uitziende huid. Tevens kunnen de plekken barsten. Ook kan eczeem branderig en jeukend zijn. Eczeem kan ontstaan als allergische reactie op bepaalde stoffen, zoals shampoos, zeep, maar ook voeding.
- Overige: Naast bovenstaande huidaandoeningen bestaan er ook nog vele andere huidaandoeningen. Voorbeelden van andere huidaandoeningen zijn vochtopeenhoping (oedeem), littekens, wratten, huidkanker en schurft (een schilferende en jeukende huidaandoening).
Behandeling van huidaandoeningen
Bij huidaandoeningen kan men voor verschillende behandelmethoden kiezen. Deze behandelmethoden verschillen per huidaandoening. Wel is het bij elke huidaandoening belangrijk de huid goed te verzorgen. Dit betekent bijvoorbeeld dat wanneer sprake is van wonden, de wond goed verbonden moet zijn en dat het verband regelmatig vervangen dient te worden.
Tevens bestaan er bepaalde crèmes en zalfjes die men bij bepaalde huidaandoeningen kan gebruiken. Welke crème of zalf bij welke huidaandoening past, verschilt per aandoening. Zo kunnen mensen met psoriasis gebruik maken van bijvoorbeeld corticosteroïden. Deze corticosteroïden zouden er voor moeten zorgen dat de ontstekingen afnemen en dat de klachten verminderen. Maar ook zou voor bijvoorbeeld lichttherapie gekozen kunnen worden. Lichttherapie remt namelijk de snelle celdeling. Daarnaast kunnen ontstekingen minder worden door lichttherapie. Ook bij eczeem kan lichttherapie de klachten verminderen. Tevens kunnen klachten van huidaandoeningen door bepaalde omstandigheden erger worden. Omstandigheden die klachten kunnen verergeren zijn bijvoorbeeld zonlicht, water en temperatuurwisselingen. Maar ook verzorgingsproducten, zoals bodylotions, kunnen klachten verergeren. Het is daarom belangrijk de huid goed te verzorgen met de juiste producten.
Voeding en huidaandoeningen
Voeding kan helpen de huid te herstellen. Tevens kan voeding helpen huidaandoeningen te verminderen of voorkomen. Afhankelijk van het probleem van de huid, dient men op bepaalde dingen in de voeding te letten. Zo is het bij wonden belangrijk om voor een goede voedingstoestand te zorgen. Er is sprake van een slechte voedingstoestand wanneer de lichaamssamenstelling verandert en/of wanneer lichaamsfuncties veranderen door een verminderde inname van voedingsstoffen. Een goede voedingstoestand kan het herstel van doorligwonden bevorderen. Met name eiwitten zijn belangrijk bij wonden. Eiwitten zijn de bouwstenen voor het menselijk lichaam. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in vis, vlees en zuivelproducten. Voor een goede voedingstoestand is het tevens belangrijk voldoende energie binnen te krijgen. Wanneer men niet genoeg energie binnen krijgt, gaat het lichaam eiwitten gebruiken om aan energie te komen. Deze eiwitten zijn juist nodig voor het herstel van de wonden.
Bepaalde vitamines en mineralen hebben een positieve invloed op wondgenezing. Vitamines en mineralen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden in de voeding voorkomen. Deze stoffen zijn nodig voor een goede ontwikkeling en om gezond te blijven. Met name de vitamines A, C en E en de mineralen zink en ijzer zijn hierbij belangrijk. Vitamine A zit bijvoorbeeld in vis en boter. Vitamine C zit onder andere in fruit en groente. Vitamine E zit onder andere in noten, zaden, groente en fruit. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink zijn vlees, vis en peulvruchten. Brood en vlees(waren) zijn rijk aan ijzer.
Daarnaast is het belangrijk voldoende vocht binnen te krijgen. Wanneer men onvoldoende vocht binnen krijgt kunnen de wonden erger worden. Onvoldoende vocht leidt namelijk tot een uitgedroogde huid. Een uitgedroogde huid is minder elastisch. Tevens zal de doorbloeding minder goed zijn wanneer men onvoldoende vocht binnen krijgt. De huid wordt hierdoor meer kwetsbaar en gevoeliger.
Wanneer sprake is van huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem, dient men er achter te komen welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken. Dit kan men doen met behulp van een voedingsdagboekje. In een voedingsdagboekje kan men bijhouden wat men heeft gegeten. Men kan in dit dagboekje tevens de klachten bijhouden. Op deze manier kan men ontdekken bij welke voedingsmiddelen klachten of huidaandoeningen optreden. De voedingsmiddelen waar men op reageert dienen dan vermeden te worden.
Onderzoek en huidaandoeningen
Wanneer kinderen drie of meer keer per week fastfood eten, hebben zij een verhoogd risico op het krijgen van astma en eczeem. Het eten van drie of meer porties fruit per week deed het risico op astma en eczeem juist dalen. Dit komt mogelijk door de antioxidanten die in fruit zitten. Antioxidanten zijn stoffen die cellen en weefsels kunnen beschermen tegen beschadigingen. Weefsels zijn groepen van dezelfde cellen met dezelfde functie.
Externe informatie huidaandoeningen of producten
We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende de huid en huidaandoeningen, voor u tegengekomen:
- Onze huid. Auteur J.D. Bos, Nederlands, 607 pagina’s. Niets over de bijna twee vierkante meter huid van de mens wordt in deze dikke ‘pil’ onbesproken gelaten. In drie delen (‘Onze normale huid’, ‘Huidfalen’ en ‘Huid en cultuur’) leidt Jan D. Bos, hoogleraar Dermatologie en Venereologie, de lezer door een scala aan ziektebeelden en behandelingen in, weliswaar verklaard, vakjargon.
- SKIN, een compleet naslagwerk over je huid en huidverzorging. Auteur Karen Van Ede, Nederlands, 192 pagina’s. alles wat er te weten valt over de huid en hoe je die zo lang mogelijk mooi houdt. Realistisch, vol tips en weetjes, interessant voor alle (huid)leeftijden.
- De gezonde eter: een mooie en vitale huid. Auteur Irene Lelieveld, Nederlands, 272 pagina’s. Je dagelijkse voeding heeft grote invloed op de conditie van de huid. 26 hoofdstukjes gaan eerst in op lichamelijke oorzaken van huidproblemen. Vervolgens komen de meest voorkomende huidproblemen aan de orde. En hoe je deze kunt behandelen door middel van voeding en supplementen.
- Zechsal Magnesium Bodygel. Pure magnesiumgel met hoge concentratie. Zuivert, hydrateert en bevordert, volgens de fabrikant, het herstel van de huid. Uitermate geschikt bij huidproblemen.
- Decubal Intensief Bodycrème. Volgens de fabrikant, extra voedende en herstellende crème die zelfs de droogste probleemhuid verzorgt en verzacht. Goed voor de dagelijkse verzorging van de droge, ruwe, schrale huid of kloven. Tevens geschikt als aanvullende verzorging bij psoriasis en eczeem.
Weten hoe u met voeding uw huid gezond kunt krijgen of houden?
Het door uw DietCetera diëtist uitgeschreven voedingsadvies kunt u eenvoudig via onderstaande ‘diensten voor dit voedingsdoel’ bestellen. De adviezen zijn specifiek gericht op volwassenen van 18 t/m 70 jaar.
Diensten voor dit voedingsdoel
Product type | Prijs | |
---|---|---|
Voedingsadvies
|
€ 9,95 |
>> Bestellen |
Disclaimer voedingsdoelen
DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.