Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Modifast

Modifast werkt met maaltijdvervangers gericht op het afvallen. Modifast veranderd niets aan de levens- en voedingswijze.

Het Modifast dieet is gebaseerd op het vervangen van de gewone maaltijd met maaltijdvervangers. Maaltijdvervangers zijn producten als shakes en repen die in de plaats komen voor maaltijden. Modifast is een dieetproductenlijn gericht op het afvallen. Om dit dieet te kunnen volgen dient men eerst de specifieke maaltijdvervangers aan te schaffen. Afhankelijk van het doel wordt er een keuze gemaakt.

 

Modifast kent vier verschillende afslankmethodes:

 • intensief afvallen via 'Modifast Intensief';
 • afvallen door eiwitrijk te eten: 'Modifast ProtiPlus';
 • gewicht handhaven of licht afvallen via 'Modifast Snack & Meal';
 • gericht op specifiek probleem met 'Modifast Laboratories'.

 

Hoe werkt het?

Naast een maaltijdvervangend dieet is het ook een eiwitrijkdieet (proteïnedieet) omdat de producten expres veel eiwit bevatten. Door deze producten te eten in plaats van het standaard voedingspatroon, krijgt het lichaam minder calorieën binnen. Het lichaam heeft calorieën nodig om te kunnen functioneren en valt normaal gesproken af bij een lagere inname.

Het lichaam kan uit drie soorten bronnen energie halen. Namelijk koolhydraten, vetten en eiwitten. Koolhydraten vormen de belangrijkste brandstof voor het lichaam. Het lichaam zal bij een overschot aan koolhydraten dit omzetten in vet. Dit vet wordt in het lichaam opgeslagen. Vet dient vooral als reserve. Bij afvallen is het de bedoeling dat het lichaam juist vet gaat verliezen.

Eiwit kent meerdere functies waarbij het dienen als bouwstof de belangrijkste is. Bijvoorbeeld als onderdeel van de spieren. Daarom zet het lichaam eiwit alleen in uitzonderlijke gevallen om in brandstof.

Als men wilt afvallen heeft men vaak een (te) grote vetvoorraad. Het doel van het dieet is om de verbranding van vet in het lichaam te stimuleren. De inname van koolhydraten en vetten wordt bij Modifast zoveel mogelijk beperkt. Door deze beperking levert de voeding onvoldoende brandstof aan het lichaam. Het lichaam gaat zoeken naar methodes om dit tekort aan te vullen. Hiervoor worden de eigen vet- en koolhydraatreserves aangesproken. Dit stimuleert het afvalproces mede omdat er ook vocht, dus gewicht, mee verdwijnt. Door eiwitrijk eten worden spieren (opgebouwd uit eiwitten) door het lichaam niet verbruikt als energie. Spieren gebruiken namelijk zelfs in rusttoestand, zelf ook energie. En dit energieverbruik komt dan mede uit de vetreserves.

Naast de vetverbranding stimuleert het eiwitrijk dieet het afvallen op een tweede manier. Eiwitten zorgen voor een sterker verzadigd (vol) gevoel dan koolhydraten en vetten. Eiwitten zijn door het lichaam moeilijker te verteren. Hierdoor blijft het langer in de maag. Een volle maag zorgt ervoor dat mensen over het algemeen minder eten. Dit maakt het dieet makkelijker vol te houden.

Na verloop van tijd raken de lichaamsvoorraden op. De hersenen hebben echter koolhydraten en vetten nodig. Zonder kan het niet goed functioneren.

De werking van Modifast verschilt per methode. Zo ook de samenstelling van de producten. Er zijn verschillende methodes en producten ontwikkeld om een breed publiek aan te trekken. Hulp wordt geboden voor de voorbereiding, tijdens en na het dieet. Ook in de vorm van recepten en beweegtips. Modifast kan voor online ondersteuning zorgen.

 

Modifast Laboratoires biedt verschillende voedingssupplementen aan. Volgens Modifast kan men hiermee doelgericht aan specifieke probleemgebieden van het lichaam werken.

Modifast Laboratories bestaat uit:

 • Modifast 45+ Slanke Lijn, een 16 dagen programma. Speciaal voor mensen boven de 45 jaar. Gericht op het verbranden van vet en om overtollig vocht af te voeren.
 • Modifast Platte Buik, verminderd het opgeblazen gevoel en zorgt voor een slanke taille. Gebaseerd op volgens Modifast positieve resultaten van een onderzoek naar simethicone. Deze stof zou het opgeblazen gevoel verminderen en voor een slankere taille zorgen.
 • Modifast Laboratoires Men, helpt volgens Modifast overtollig vet te verliezen en zorgt voor strakkere spieren. Specifiek gericht op mannen.
 • Modifast Fat Blocker, helpt volgens Modifast de vetopname van het lichaam te beperken. Het bevat Chitosan, een natuurlijk voedingsvezel.
 • Bij het Modifast Intensive dieet valt men snel en veel af. Dit doormiddel van maaltijdvervangers die weinig calorieën bevatten. Modifast Intensive gebruikt drie uitgebalanceerde maaltijden per dag. Samen leveren deze maaltijden slechts zo’n 500 calorieën, wat zeer weinig is. Modifast meldt dat het wel alle vitaminen, spoorelementen, mineralen en eiwitten bevat. Deze zijn nodig om het lichaam gezond en fit te houden.  De complete maaltijdvervangers worden verkocht in poedervorm. Door deze te mengen met magere melk of water krijgt men bijvoorbeeld een shake of soep. Modifast Intensive is een fase-dieet. De eerste twee weken eet en drinkt men alleen de producten van Modifast. In de volgende fase wordt er langzaam overgeschakeld naar gewone, gezonde voeding. In de derde fase eet men gewone en gezonde maaltijden zonder maaltijdvervangers.
 • Modifast ProtiPlus zit anders in elkaar. Snel afvallen zonder hongergevoel wordt hier genoemd. Er worden koekjes, shakes, puddingen en repen aangeboden in plaats van alleen drie maaltijdvervangers. Deze producten zitten vol eiwitten wat het hongergevoel zou tegengaan. De ProtiPlus methode begint de week met drie strenge dagen. Naast de drie maaltijdvervangers niets extra’s. Daarna twee lichtere dagen van het dieet met een paar extraatjes. En in het weekend kan er twee dagen normaal (ligt) worden gegeten en gedronken. Deze afwisseling zou ervoor zorgen dat het lijnen eenvoudiger gaat. En dat het jojo-effect beperkt wordt.
 • Modifast Snack&Meal is een breder assortiment van maaltijd vervangende producten. Voorbeelden zijn voedzame repen, drinkmaaltijden, snacks en maaltijdvervangers. Het is minder streng. Het biedt meer soorten voeding voorzien van de benodigde vitaminen en mineralen aan. Het is vooral bedoeld om licht af te vallen of om op gewicht te blijven. Een eetpatroon met Modifast Snack&Meal zou erg weinig calorieën kunnen bevatten. Dit kan leiden tot het jojo-effect. Zeker bij een druk leven met werk en sport kan dit tot tekorten aan voedingsstoffen leiden. Bij Snack&Meal mag er veel zelf worden bepaald.

 

Modifast geeft ook online merkgebonden begeleiding. Er kan geholpen worden met de voorbereiding of als ondersteuning door middel van recepten. Eveneens worden adviezen en beweegtips aangeboden. Bewegen wordt gestimuleerd omdat het calorieën verbrandt en zorgt voor een goed gevoel.

 

Gezondheidseffecten

Positief:

 • Modifast ProtiPlus bevat weinig calorieën. Modifast intensive bevat zeer weinig calorieën. Volgens het Voedingscentrum val je af van deze diëten. (Het Voedingscentrum verstrekt wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze aan consumenten.)
 • De maaltijdvervangers bevatten voldoende vitaminen en mineralen bij 3 stuks per dag. Dit is wettelijk verplicht.
 • De producten zijn snel klaar te maken of zijn al klaar voor gebruik.

 

Negatief:

 • Modifast Intensive mag zonder medische begeleiding niet langer dan 3 weken worden gebruikt.
 • Modifast zegt dat er geen hongergevoel bij de Modifast diëten komt kijken. Klanten geven aan dat dit wel het geval is.
 • Doordat de voeding vervangen wordt door maaltijdvervangers, kan het 'echte' voedsel worden gemist.
 • De maaltijdvervangers zijn niet goedkoop.
 • Modifast verandert niets aan de levenswijze. Het dieet geeft weinig tips voor een beter eetpatroon.
 • Het ‘jojo-effect’ is een veel genoemd effect na dit dieet. Er zit verschil in per Modifast vorm. Omdat er soms erg weinig calorieën binnenkomen, gaat het lichaam gedurende het dieet in spaarstand. Het gaat zuiniger om met de binnengekomen calorieën. Wanneer het dieet voorbij is wordt er vaak weer meer gegeten. Dit uit zich in een hogere calorie inname. Het lichaam zal meer opslaan. Het lichaam legt voor alle zekerheid een voorraad aan voor de mogelijk volgende spaarstand. Dit resulteert in een snellere ongewenste gewichtstoename. Soms meer dan het gewicht aan het begin van het dieet. Mensen die vaker diëten en jojoën, kunnen last krijgen van een trage stofwisseling. Hierdoor slaat het lichaam ook meer energie op, wat resulteert in gewichtstoename. Een goede stofwisseling zorgt ervoor dat de energie die binnenkomt ook verbruikt wordt. Of juist wordt opgeslagen als dit nodig is.
Modifastafvallenverschillende methodescaloriearmenergiearmeiwitrijkproteïnerijkmaaltijdvervangersModifast IntensiveProtiplusSnack&MealLaboratoiresrepenshakesprijzigjojo-effectdiabetesbotontkalkingnierstenenosteoporosedierlijk eiwitvol gevoelvochtverlies

Onderzoek

 • Modifast producten zijn vaak eiwitrijk, bestaande uit dierlijk en/of plantaardig eiwit. Het is vaak niet duidelijk wat de precieze ingrediënten zijn en wat de herkomst daarvan is. Bij navraag is gebleken dat Modifast een aantal producten heeft die geschikt zijn voor vegetariërs. Verder is Modifast ongeschikt voor veganisten, mensen met koemelk- of soja allergie en de strikte halal- of koosjer levenswijze. Ook is Modifast ongeschikt voor mensen met een lactose- of glutenintolerantie.
 • Een Frans onderzoek, uitgevoerd onder vrouwen, heeft aangetoond dat er bij ProtiPlus gewichtsverlies plaatsvindt. Met een gemiddelde van 2,9 kg in vier weken. Dit is echter in opdracht van Modifast onderzocht, dus minder afhankelijk.
 • Het televisieprogramma Kassa, heeft allerlei diëten getest. Er werd gekeken naar het gewichtsverlies van de proefpersonen. Modifast Intensive viel daar ook onder en kwam op de tweede plaats van de acht diëten. Kassa concludeerde dat Shakes niet de beste afslankmethode waren. De kans op jojoën zou groot zijn. Modifast Intensive is daarnaast een crashdieet, omdat het veel minder dan 1.000 calorieën bevat. Hierbij valt men sneller af, maar het is lastig om vol te houden. Ook komen er vaker klachten als hoofdpijn en duizeligheid voor.
 • Een eiwitrijk dieet kan belastend zijn voor de nieren. Als de nieren niet gezond zijn wordt dit dieet afgeraden. Bij gezonde nieren zijn er bij een dieet van 12 weken geen schadelijke gevolgen gevonden volgens een onderzoek. Een eiwitrijk dieet gericht op afvallen, geeft een verhoogde kans op diabetes. Dit blijkt uit een studie met ruim 38.000 mensen. Dit is vooral het resultaat van het gebruik van dierlijke eiwitten. Modifast gebruikt dierlijk eiwit in de vorm van melkeiwit. Ook dient de poeders aangevuld te worden met melk (Sojamelk kan ook, dat is plantaardig eiwit). Een dieet met veel eiwitten kan er ook voor zorgen dat er meer calcium wordt uitgescheiden. Dit kan botontkalking (osteoporose), kenmerkend door broze botten, veroorzaken. Eveneens kan het de kans op nierstenen verhogen.
 • Uit een Nederlands onderzoek wordt beschreven dat een eiwitrijk afvaldieet met beperkte inname van koolhydraten en vetten kan helpen bij afvallen. Mensen die kiezen voor maaltijdvervangende diëten doen dit vaak zonder begeleiding. Afvallen met maaltijdvervangers en begeleiding is volgens dit onderzoek optimaler.
 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten, betreffende afvallen en Modifast, voor u tegengekomen:

 
Weten hoe?

Uitgeschreven voedingsadvies kunt u eenvoudig via onderstaande 'volg onze suggestie' bestellen. De uitgeschreven adviezen zijn alleen geschikt voor volwassenen van 18 t/m 70 jaar.

Bij de DietCetera Modifast afvalmethode wordt niet de originele Modifast methode gevolgd, maar wel gebruik gemaakt van de Modifast producten. Deze Modifast maaltijdvervangers worden gecombineerd met normale gezonde voedingsmiddelen. Bij de DietCetera Modifast afvalmethode is de kans op tekorten kleiner dan bij de originele methode.

Bestel suggestie
CategorieDienstPrijs
AdviesVoedingsadvies9,95
Totaal€ 9,95

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top