Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Weight Care

Met Weight Care kun je afvallen. Een gemakkelijke manier, maar wel prijzig en het leert je weinig over goede voeding.

Bij het Weight Care dieet wordt gewone maaltijd in eerste instantie vervangen door maaltijdvervangers. Maaltijdvervangers zijn producten zoals shakes en repen die in de plaats komen voor maaltijden. De Weight Care producten zijn speciaal gericht op het afvallen. Om dit dieet te kunnen volgen dient men eerst de specifieke maaltijdvervangers in huis te halen. Weight Care werkt middels een drie stappen programma, het zogenoemde ABC-plan. Afhankelijk van het afvaldoel wordt er begonnen bij stap A of B.

 

Hoe werkt het?

Naast een maaltijdvervangend dieet is het ook een eiwitrijkdieet (proteïnedieet) omdat de producten veel eiwit bevatten. Het lichaam heeft calorieën, energie, nodig om te kunnen functioneren. Door deze producten te eten in plaats van het normale voedingspatroon, krijgt het lichaam minder calorieën binnen. Men valt hierdoor af omdat er minder binnen komt dan nodig is.

 

Het ABC-plan van Weight Care bestaat uit drie stappen:

 • Stap A: Alle maaltijden worden vervangen door drie Weight Care maaltijden. Deze maaltijden bevatten samen 800-1.000 calorieën. 
 • Stap B: Het ontbijt en de lunch bestaan uit een maaltijdvervanger, het avondeten wordt zelf bereid. Deze stap bevat gemiddeld 1.000-1.200 calorieën. 
 • Stap C heeft als doel om de gewone gezonde voeding langzaam terug te brengen.

 

Een normaal gezond voedingspatroon bestaat gemiddeld uit 2.000 calorieën bij een vrouw en 2.500 calorieën bij een man.

Het lichaam kan uit drie soorten bronnen energie halen. Namelijk koolhydraten, vetten en eiwitten. Koolhydraten vormen de belangrijkste brandstof voor het lichaam. Maar het lichaam zal een overschot aan koolhydraten omzetten in vet. Dit vet wordt in het lichaam opgeslagen. Vet dient vooral als reserve. Bij afvallen is het de bedoeling dat het lichaam vet gaat verliezen.

Eiwit kent meerdere functies, waarbij het dienen als bouwstof de belangrijkste is. Bijvoorbeeld als onderdeel van de spieren. Daarom zet het lichaam eiwit alleen in uitzonderlijke gevallen om in brandstof.

Het doel het Weight Care dieet is om de verbranding van vet in het lichaam te stimuleren. Koolhydraten en vetten worden daarom zoveel mogelijk beperkt. Door deze beperking levert de voeding onvoldoende brandstof aan het lichaam. Dit tekort gaat het lichaam zelf aanvullen. Hiervoor worden de eigen vet- en koolhydraatreserves aangesproken. Het lichaam heeft een klein koolhydraatreserve en afhankelijk van het persoon, een groter vetreserve. Het aanvullen van het tekort stimuleert mede het afvalproces omdat er ook vocht mee verdwijnt. Koolhydraten verdwijnen en die houden veel vocht vast. Daarom kan het gewichtsverlies de eerste week zo snel gaan en daarna steeds langzamer.

Na verloop van tijd raken de lichaamsvoorraden op. De hersenen hebben koolhydraten en vetten nodig. Zonder kunnen de hersenen niet goed functioneren.

Als men wilt afvallen heeft men vaak een (te) grote vetvoorraad. Het idee is dat deze afneemt als er eiwitrijk gegeten wordt. Het zou beter voor de spieren zijn, spieren bestaan uit eiwit en zouden bij een groot tekort aan koolhydraten en vetten kunnen worden verbrand. Dat is niet de bedoeling, bij een proteïnerijk dieet zou dit niet gebeuren.

Naast de vetverbranding stimuleert het eiwitrijk dieet het afvallen op een tweede manier. Eiwitten zorgen voor een sterker verzadigd (vol) gevoel dan koolhydraten en vetten. Eiwitten worden door het lichaam langzamer verteerd. Hierdoor blijft het langer in de maag. Een volle maag zorgt ervoor dat mensen over het algemeen minder eten. Dit maakt het dieet makkelijker vol te houden. Ook bevat Weight Care veel voedingsvezels. Vezels zijn moeilijk te verteren en geven ook langer een verzadigd gevoel. 

 

Gebruikelijk is om het ABC-plan als volgt te volgen:

 • Stap A. Een streng dieet dat maximaal drie weken gevolgd mag worden. Er wordt hierbij geprobeerd om aanzienlijk af te vallen, wat motiverend zou werken. Alle dagelijkse maaltijden worden vervangen door in totaal drie Weight Care maaltijden. Bijvoorbeeld een shake, soep, maaltijdreep, maaltijdmuesli of kant-en-klaar avondeten. Naast de maaltijdvervangers mogen er ook stuks fruit (max. twee), een portie rauwkost, een kop bouillon en 1,5 l vocht genuttigd worden. Zo komt men uit op 800-1.000 calorieën, de helft van wat aanbevolen is bij normale gezonde voeding. Ook bestaat er voor stap A een 5-daagse minikuur, dit bevat minder dan 700 calorieën per dag. Stap A is een crashdieet omdat het onder de 1.000 calorieën per dag zit. Hierbij valt men snel af, maar het is lastiger om vol te houden. De kans op het jojo-effect is hierbij groot evenals klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid. De complete maaltijdvervangers worden verkocht in doosjes repen, poedervorm of kant-en-klaar Door de poeders te mengen met magere melk, yoghurt, sojamelk of water, krijgt men bijvoorbeeld een shake of soep.
 • Stap B. Iets milder qua lijnen. Met deze stap gaat men net zolang door totdat het streefgewicht bereikt is. Het heeft hetzelfde principe als stap A maar er mag een eigen gemaakte gezonde avondmaaltijd gegeten worden. Het ontbijt en de lunch bestaan dus uit een maaltijdvervanger. De avondmaaltijd is een eigen verantwoorde keuze. Bij stap B kunnen er Weight Care tussendoortjes gekozen worden. Er mag ook fruit en rauwkost gegeten worden. Dit wordt aangemoedigd, net als het drinken van 1,5 liter vocht met weinig tot geen calorieën. Deze afwisseling zou ervoor zorgen dat het lijnen eenvoudiger gaat. En dat het jojo-effect beperkt wordt. Deze stap bevat gemiddeld 1.000-1.200 calorieën en is daarom een calorie- of energiearm dieet.
 • Stap C. Als het gewenste gewicht bereikt is wordt er doorgegaan met stap C. Dit is de stap van het gewicht behouden en geldt eigenlijk voor altijd. Er wordt nu een gezond voedingspatroon aanbevolen, zonder maaltijdvervangers. Alleen op de maandag gebruikt men maaltijdvervangers, volgens de regels van stap B.

De aanbevolen calorie inname voor vrouwen is 2.000 calorieën, voor mannen is dit 2.500 calorieën. Tevens worden er “slimme” recepten voor de lunch en avondmaaltijd aangeboden. 

 

Effectiviteit van het dieet

Positief:

 • Weight Care stap B bevat weinig calorieën. Weight Care stap A en de 5-daagse minikuur bevatten zeer weinig calorieën. Volgens het Voedingscentrum val je af van deze diëten. (Het Voedingscentrum verstrekt wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze aan consumenten.)
 • De maaltijdvervangers van Weight Care bevatten voldoende vitaminen en mineralen bij 3 stuks per dag. Dit is wettelijk verplicht.
 • De producten zijn snel klaar te maken of zijn al klaar voor gebruik.

 

Negatief:

 • Er is enige variatie binnen de producten maar toch is het vrij beperkt. 
 • Weight Care stap A mag zonder medische begeleiding niet langer dan 3 weken worden gebruikt.
 • Doordat de voeding vervangen wordt door maaltijdvervangers, kan het “echte” voedsel worden gemist.
 • Weight Care verandert niets aan het voedingspatroon. Het dieet geeft weinig tips voor een beter eetpatroon.
 • Weight Care zegt dat er geen hongergevoel bij de Weight Care diëten komt kijken. Gebruikers noemen dat dit wel het geval is.
 • Het dieet zou gemakkelijk in te passen zijn, maar men eet meestal niet hetzelfde avondeten als de rest van het gezin. Dit wordt als een nadeel gezien.
 • Veel maaltijdvervangers hebben een zoete smaak, door het toegevoegde suiker. Dit kan tegen gaan staan. Zeker voor mensen die een hartige voorkeur hebben is dit lastig.
 • Het ‘jojo-effect’ is een veel genoemd effect na dit dieet. Er zit verschil in de stappen. Omdat er soms erg weinig calorieën binnenkomen, gaat het lichaam gedurende het dieet in spaarstand. Het gaat zuiniger om met de binnengekomen calorieën. Wanneer het dieet voorbij is wordt er vaak weer meer gegeten. Dit uit zich in een hogere calorie inname. Het lichaam zal meer op slaan. Deze legt voor de zekerheid een voorraad aan voor een mogelijk volgende spaarstand. Dit resulteert in een snellere ongewenste gewichtstoename. Soms meer dan het gewicht aan het begin van het dieet. Mensen die vaker diëten en jojoën, kunnen last krijgen van een trage stofwisseling. Hierdoor slaat het lichaam ook meer energie op, wat resulteert in gewichtstoename. Een goede stofwisseling zorgt ervoor dat de energie die binnenkomt ook verbruikt wordt. Of juist wordt opgeslagen als dit nodig is.
Weight Careafvallenafslankmethodescaloriearmcrashdieeteiwitrijkproteïnecaloriearmenergiearmmaaltijdvervangersreepvoedingsvezelspijsverteringmueslihartige snackkauwgompoederonline hulprecepten

Onderzoek

 • Weight Care producten zijn vaak eiwitrijk, bestaande uit dierlijk en/of plantaardig eiwit. Het is vaak vooraf niet duidelijk wat de precieze ingrediënten zijn en wat de herkomst daarvan is. Bij navraag is gebleken dat Weight Care een aantal producten heeft die geschikt zijn voor vegetariërs. Verder is Weight Care ongeschikt voor veganisten, mensen met koemelk- of soja allergie en de strikte halal- of koosjer levenswijze. Ook is Weight Care ongeschikt voor mensen met een lactose- of glutenintolerantie.
 • Een eiwitrijk dieet kan belastend zijn voor de nieren. Als de nieren niet gezond zijn wordt dit dieet afgeraden. Bij gezonde nieren zijn er bij een dieet van 12 weken geen schadelijke gevolgen gevonden volgens een onderzoek. Een eiwitrijk dieet gericht op afvallen, geeft een verhoogde kans op diabetes. Dit blijkt uit een studie met ruim 38.000 mensen. Dit is vooral het resultaat van het gebruik van dierlijke eiwitten. Weight Care gebruikt dierlijk eiwit in de vorm van melkeiwit. Ook dienen de poeders aangevuld te worden met melk (Sojamelk kan ook, dat is weer plantaardig eiwit). Een dieet met veel eiwitten kan er ook voor zorgen dat er meer calcium wordt uitgescheiden. Dit kan botontkalking (osteoporose) kenmerkend door broze botten, veroorzaken. Evenals de kans op nierstenen verhogen.
 • Uit een Nederlands onderzoek wordt beschreven dat een eiwitrijk afvaldieet met beperkte inname van koolhydraten en vetten kan helpen bij afvallen. Echter werkt dit optimaler als er onder begeleiding aan het dieet gewerkt wordt. Mensen die kiezen voor maaltijdvervangende diëten doen dit toch vaker “op eigen houtje”.
 • Het televisieprogramma Kassa concludeerde door middel van een onderzoek dat Shakes niet de beste afslankmethode waren. De kans op jojoën zou groot zijn.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande producten, betreffende afvallen en Weight Care, voor u tegengekomen:

 

Weten hoe?

Uitgeschreven voedingsadvies kunt u eenvoudig via onderstaande 'volg onze suggestie' bestellen. De uitgeschreven adviezen zijn alleen geschikt voor volwassenen van 18 t/m 70 jaar.

Bij de DietCetera Weight Care afvalmethode wordt niet de originele Weight Care methode gevolgd, maar wel gebruik gemaakt van de Weight Care producten. Deze Weight Care maaltijdvervangers worden gecombineerd met normale gezonde voedingsmiddelen. Bij de DietCetera Weight Care afvalmethode is de kans op tekorten kleiner dan bij de originele methode.

 

Wilt u, na welk afvaldieet dan ook, stabiel op uw bereikte gewicht blijven? Dan is het voedingsplan anti JoJo (gewichtsbeheersing na afvallen) een zeer geschikt hulpmiddel.

Bestel suggestie
CategorieDienstPrijs
AdviesVoedingsadvies9,95
Totaal€ 9,95

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top