Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Zwangerschapswens

Zorg voor een voorraad van een aantal voedingsstoffen. Aangeraden wordt hier vóór de zwangerschap mee te beginnen.

Bij een zwangerschapswens breekt er een bijzondere periode aan. Het is belangrijk dit goed voor te bereiden. Van de vrouwen raakt 90% binnen twee jaar zwanger. Maar hoe kan een vrouw sneller in verwachting raken? Het is verstandig in goede gezondheid te verkeren. Zorg ook voor een voorraad van een aantal voedingsstoffen. Aangeraden wordt hier vóór de zwangerschap mee te beginnen. Het is moeilijk te voorspellen wanneer een vrouw precies zwanger raakt. Het lichaam doet er even over om te wennen aan een nieuwe voedings- en leefstijl.

 

Voeding

Foliumzuur krijgt men via de normale voeding binnen. Meestal is dit niet voldoende tijdens de zwangerschapswens. Het is daarom aan te raden dagelijks extra foliumzuurrijke voeding of supplementen te gebruiken. Wanneer u daar tijdig mee begint is er voldoende in uw lichaam aanwezig zodra het kindje zich gaat ontwikkelen. Dit verkleint de kans op bloedarmoede, een open ruggetje (spina bifida), een open gehemelte en de kans op een miskraam. Foliumzuur staat ook bekend als vitamine B11.

Bij een te hoge dosis foliumzuur zijn er geen risico’s het ongeboren kind bekend. Bij de moeder in spe kan het wel een ernstig tekort aan vitamine B12 maskeren. Onbehandeld kan dit leiden tot schade aan het zenuwstelsel van de vrouw.

Extra vitamine D is tijdens de zwangerschapswens slechts voor een bepaalde groep vrouwen nodig. Dit betreft vrouwen die een donkere huidskleur hebben, een sluier dragen of onvoldoende buitenkomen (lees zonlicht krijgen). Hen wordt geadviseerd dagelijks extra vitamine D te gebruiken. Bij andere bevolkingsgroepen zal de huid, bij blootstelling aan zonlicht, deze vitamine in voldoende mate zelf aanmaken. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven zijn er ook vitamine D aanpassingen gewenst. 

 

Richtlijn hoeveelheden

Een gezond aanbod voor vrouwen met een zwangerschapswens per dag kan bijvoorbeeld bestaan uit: volkoren- of bruinbrood, halvarine of margarine, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten, groente, fruit, melk(producten), kaas, vlees(waren), vis, kip, ei, vleesvervangers, vloeibare bak- en braadproducten en vocht. Hierbij is variatie belangrijk.

 

Beweging

Sport en beweging is goed voor de conditie. Sporten helpt stress te verminderen. Het houdt botten en spieren op peil. Daarnaast speelt beweging een rol bij gewichtsbeheersing. Deze zaken bevorderen de kans op een zwangerschap. Dit geldt zowel bij mannen als bij vrouwen. In principe zijn alle sporten tijdens de zwangerschapswens mogelijk. In alle gevallen geldt: sport met beleid. Met beleid houdt in dat sport langzaam opgebouwd wordt. Dit is vooral belangrijk bij onervaren sporters.

 

Alcohol

Alcohol heeft een verhogend effect op de hoeveelheid oestrogeen. Oestrogeen is het vrouwelijk hormoon in het bloed. Verhoogd oestrogeen kan menstruatiestoornissen en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Alcohol kan schade aan het ongeboren kindje veroorzaken. Alcoholgebruik vermindert het aantal zaadcellen en stimuleert het aantal afwijkende zaadcellen. Alcohol beïnvloedt daarmee ook de vruchtbaarheid van de man negatief. De kans op een miskraam wordt groter naar mate de man vóór de bevruchting regelmatig drinkt.

 

Vruchtbaarheid

Een vrouw is het meest vruchtbaar op de dag van de eisprong. Dit wordt ook wel ovulatie genoemd. De vruchtbare periode ligt twee tot drie dagen rond de ovulatie. Ongeveer twee weken voor de volgende menstruatie. Van een eisprong is sprake als er een rijpe eicel vrijkomt. Voor een bevruchting is het noodzakelijk dat een zaadcel binnen 12-24 uur een rijpe eicel binnendringt. Zaadcellen blijven langer in leven dan eicellen. Dit maakt bevruchting in de vijf tot zeven dagen voor de eisprong mogelijk. Binnen deze periode vrijen geeft kans op een zwangerschap.

Tijdens de vruchtbare periode worden de schaamlippen vochtiger. De baarmoedermond wordt zachter en de opening groter. Het slijm wordt elastischer, vloeibaarder en helderder. Dit slijm maakt het voor zaadcellen makkelijker om de baarmoeder in te gaan. Een stijgende lichaamstemperatuur kan een teken zijn dat de eisprong heeft plaatsgevonden. Als een rijpe eicel niet wordt bevrucht, vindt er weer een menstruatie plaats. Blijft de menstruatie uit, dan is een vrouw overtijd. Dit kan een zwangerschap inhouden.

 

Er zijn maar weinig vrouwen die na één keer vrijen, meteen in verwachting raken. Van de vrouwen wordt 30% na drie maanden zwanger. Na zes maanden is dit 70% en na één jaar 80%. 90% van de vrouwen raakt binnen twee jaar in verwachting. Leeftijd beïnvloedt de vruchtbaarheid. De gemiddelde kans om zwanger te worden tot het dertigste jaar is 15% per maand. Daarna neemt de kans maandelijks af. Dit komt omdat er vaker een menstruatiecyclus zonder eisprong plaatsvindt. Hoe snel een vrouw zwanger raakt, hangt ook af van de kwaliteit van het zaad. Bepaalde producten kunnen de kwaliteit van het zaad bij de man vergroten.

Lukt het niet binnen een half jaar zwanger te raken? Dan kan vrijen met beleid een optie zijn. Dit verhoogt de kans op zwangerschap. Met beleid vrijen houdt in dat er elke dag wordt gevreeën, waarbij de frequentie vlak voor de verwachte eisprong wordt opgevoerd. Mocht het na een jaar nog niet gelukt zijn, dan is het aan te raden om samen met de partner de huisarts om advies te vragen. Kan er sprake zijn van verminderde vruchtbaarheid? Dan is het aan te raden om eerder een bezoek aan de huisarts te plannen. De huisarts kan nagaan of er inderdaad sprake is van verminderde vruchtbaarheid. Maar ook dat het zinvol is om nog even geduld te hebben.

zwangerschapswenszwangerverwachtinggoede gezondheidvoedingsstoffenvoedingsstijlfoliumzuurfoliumzuurrijke voedingbloedarmoedemiskraamvitamine B12vitamine Dconditieoestrogeen

Zwangerschapssymptomen

Het eerste symptoom is dat de menstruatie uitblijft. Het kan voorkomen dat er toch wat licht bloedverlies is. Dit komt door de innesteling van de eicel. Innesteling betekent dat de eicel zich in de baarmoederwand ingraaft. Door allerlei hormonale veranderingen kunnen stemmingswisselingen en misselijkheid optreden. Andere symptomen zijn gevoelige borsten, sneller moe, veel plassen, pijn in onderbuik en brandend maagzuur. Bovengenoemde verschijnselen zijn geen garantie van zwangerschap. Het kan ook andere oorzaken hebben.

 

Zwangerschapstest

Een zwangerschapstest kan als enige vertellen of een vrouw zwanger is of niet. Zwangerschapstesten zijn bij de drogist en apotheek verkrijgbaar. Deze testen kunnen thuis gedaan worden. Een vrouw kan ook een zwangerschap door de huisarts laten vaststellen. De huisarts zal precies dezelfde test gebruiken, als iemand die thuis test. Een vroege zwangerschapstest kan vanaf 4 dagen voordat de menstruatie zou plaats vinden.  Een gewone zwangerschapstest kan worden gedaan vanaf de eerste dag dat een vrouw overtijd is.

De testen zijn in de meeste gevallen betrouwbaar. Maar bij heel vroege testen bestaat de kans dat er een te lage dosis van het zwangerschapshormoon in de urine zit. Hierdoor kan het voorkomen dat de test geen zwangerschap aangeeft, terwijl dit wel zo is. Een paar dagen later opnieuw testen, vergroot bij te vroege testen de betrouwbaarheid. Is de test negatief en toch overtijd? Dan kan er ook iets anders aan de hand zijn. Raadpleeg in dat geval de huisarts.

 

Medicijnen

Worden er medicijnen gebruikt? Dan is het verstandig om vooraf bij de huisarts na te gaan of deze medicijnen in combinatie met een zwangerschapswens gebruikt mogen worden. In sommige gevallen is het beter te kiezen voor een alternatief of (tijdelijk) te stoppen.

 

Onderzoek

  • De kans om in verwachting te raken van een dochter is groter naarmate een vrouw op jonge leeftijd voor het eerst ongesteld is geworden. Dat is de conclusie uit een Japanse onderzoek. De kans is 54% als een vrouw op 10-jarige leeftijd voor het eerst menstrueerde. Aangenomen wordt dat dit heeft te maken met het vrouwelijk hormoon estradiol. De productie van dit hormoon is hoger naarmate de menstruatie op jongere leeftijd begint.
  • De vruchtbaarheid van een dochter is onder andere afhankelijk van de leeftijd waarop haar moeder in de overgang komt. Moeders die vóór 45 jaar in de overgang raken, krijgen vaak dochters die ook eerder in de menopauze komen. De eicelvoorraad van een dochter in de leeftijd van 25 tot 40 jaar krimpt met ongeveer 6 tot 9% per jaar. Dochters van moeders die na hun 55ste levensjaar in de overgang raken, verliezen per jaar maar 3 tot 4% van de eicelvoorraad. Dat blijkt uit Deens onderzoek. De vruchtbaarheid van een vrouw is echter niet alleen afhankelijk van de grote van de eicelvoorraad. Het is ook afhankelijk van de kwaliteit van de eicellen. De leeftijd van de moeder is dus niet de enige voorspellende factor voor de leeftijd van de dochter waarop haar vruchtbaarheid afneemt.
  • Op de website zwangerschaps Informatie vindt u allerlei informatie over zwanger worden, zwanger zijn en de bevalling.
  • De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is de wetenschappelijke beroepsvereniging voor gynaecologen. Zijn verstrekt op haar website ook voor de consument aanvullende informatie.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende zwangerschapswens, voor u tegengekomen:

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top