Acupunctuur
Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijze. Het bestaat al honderden jaren. Het werd oorspronkelijk in China uitgevoerd ter bestrijding van pijn. Tegenwoordig wordt het voor talrijke lichamelijke problemen en ziektes ingezet. Bij acupunctuur worden naalden in het lichaam gestoken. Dit gebeurt op specifieke plekken die acupunctuurpunten worden genoemd. Voor iedere aandoening bestaan er specifieke punten. Tegenwoordig zijn de naalden gemaakt van metaal. Vroeger werden botsplinters of naalden van steen gebruikt.
Uit onderzoeken blijkt dat het helpt bij ziektes en afvallen. Het is lastig vast te stellen of een voedingsadvies van een acupuncturist gezond is. De theorie er achter is erg complex. Het lichaam dient volgens de theorie in balans te zijn. Balans in bijvoorbeeld slaap- waakritme en ontspanning en werk. Als het lichaam te veel uit balans is, is het helend vermogen van het lichaam minder. Hierdoor zouden ziektes, aandoeningen en overgewicht kunnen ontstaan. Acupunctuur kijkt anders naar geneeskunde dan de “westerse” geneeskunde. De Chinese geneeskunde gaat ervan uit dat lichaam en geest nauw verbonden zijn aan ziekte en gezondheid. Zij vinden dat de westerse geneeskunde vooral gericht is op het aanpakken van klachten. Deze methodiek daarentegen zou vooral de oorzaak van de klachten aanpakken.
Hoe werkt acupunctuur?
Er worden naalden op acupunctuurpunten in de huid gebracht. Dit wordt het stimuleren van drukpunten genoemd. Door dit te doen kan bijvoorbeeld de eetlust of zoetbehoefte verminderd worden. Door het inbrengen van de naalden worden deze punten geprikkeld. Hierdoor zouden energiebanen en hormonen worden vrijgemaakt. Dit kan ervoor zorgen dat het lichaam beter gaat reageren op voeding.
Er wordt op een alternatieve manier naar gezonde voeding en overgewicht gekeken. Er wordt van uitgegaan dat in de huidige maatschappij te veel bewerkte producten, suiker,- en vetrijk wordt gegeten. Deze verkeerde voeding zou op den duur zorgen voor gezondheidsproblemen. Door gezond te eten zou het lichaam “reinigen” en minder last hebben van aandoeningen zoals allergieën, ziektes en overgewicht. Daarbij gaat het ervan uit dat gezonde voeding per persoon verschilt. Aangezien ieder persoon anders is. Zo kunnen bepaalde soorten groenten voor de ene persoon gezond zijn, maar voor de ander niet. Het voedingsadvies houdt wel rekening met enkele standaard richtlijnen.
Voorbeelden van voedingsadviezen bij acupunctuur zijn:
- noten en zaden;
- plantaardige oliën;
- vis- schaal en schelpdieren;
- veel verse groenten en fruit.
De manier waarop aandoeningen aangepakt kunnen worden wijkt af van de reguliere methodieken. Dat is ook zo bij overgewicht. Een te hoog gewicht zou kunnen komen door een verstoorde energiebalans. Energie in de vorm van voeding komt het lichaam binnen. Deze energie zou niet goed meer samenwerken met organen. Een behandeling tegen overgewicht wordt vaak gedaan in combinatie met een dieet en sport. Acupunctuur alleen, kan niet zorgen voor gewichtsverlies. Door gezond te eten, te sporten en acupunctuur te gebruiken zou het lichaam, de geest en het spijsverteringssysteem terug in balans komen. Bij een behandeling wordt daarom ook vaak naar eetpatroon, eetlust, afslankpogingen, weerstand en ontlastingspatroon gevraagd.
De acupuncturist probeert bij een voedingsgerelateerde behandeling te achterhalen wat de oorzaak is van verkeerd of te veel eten. Dit zou bijvoorbeeld kunnen komen door stress. Hier wordt de behandeling dan op afgestemd. Door een behandeling kan er gewicht verloren worden met minder behoefte aan ongezond voedsel. Als de behandeling niet gericht is op afvallen maar gezond eten verstrekt de acupuncturist ook een voedingsadvies. Daarnaast zijn doelstellingen het versterken van doorzettingsvermogen en mentale rust. Acupunctuur kan ook helpen bij onder andere pijnklachten, stress, depressie, slapeloosheid, vermoeidheid, darmklachten en stoppen met roken.
Gezondheidseffecten acupunctuur
Het effect op de gezondheid is dikwijls onderzocht. Vaak werd dit gedaan naar de behandeling bij pijnklachten. In een Amerikaans onderzoek werd gekeken of het lage rugpijn kan verminderen. Er werd geconcludeerd dat dit mogelijk is. In één groep van het onderzoek werd geen naald ingebracht. Er werd slechts met een tandenstoker een prikje gegeven. De patiënten wisten dit niet. Hierdoor werd ernstig getwijfeld aan de theorie dat de naalden daadwerkelijk zorgen voor minder pijn. Het positieve effect zou eerder te wijten zijn aan het placebo-effect. Placebo-effect betekent dat het effect komt door sterk geloof in de behandeling door de patiënt. Door dit sterke geloof verdwijnen er daadwerkelijk klachten of symptomen. Vaker wordt de effectiviteit van acupunctuur toegeschreven aan het placebo-effect.
Desalniettemin is het placebo-effect ook doeltreffend en is het dus een goed middel tegen bepaalde aandoeningen. Acupunctuur is door het VARA programma Kassa onderzocht tijdens een afslankspecial. Proefpersonen kregen tien weken lang acupunctuur. Conclusie van het onderzoekje was dat acupunctuur helpt bij afvallen. Na tien weken waren zij 5% van hun lichaamsgewicht afgevallen.
Uit onderzoeken blijkt dus dat acupunctuur helpt bij ziektes en afvallen. Dat dit komt door het inbrengen van naalden op specifieke plekken is nooit aangetoond. Acupunctuur kan het geestelijk welbevinden stimuleren. Dit is ook van belang bij afvallen. Mede hierdoor kan acupunctuur een goede aanvulling zijn naast een gezond voedingsadvies.
Het is lastig vast te stellen of een voedingsadvies van een acupuncturist gezond is. Dit komt ander andere omdat de acupunctuur geen vaste richtlijnen volgt die zijn na te gaan. Het advies om bijvoorbeeld meer groenten en fruit te eten kan worden aangenomen als gezond.
Onderzoek acupunctuur
- Acupunctuur kan helpen bij een stuitligging van een baby. Een ongeboren baby die in stuitligging ligt kan gevaarlijk zijn. Het brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor zowel baby als moeder. Uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum bleek dat een baby spontaan kan draaien bij een behandeling met acupunctuur.
- Opvliegers verminderen met acupunctuur. Uit een Brits onderzoek blijkt dat vrouwen met overgangsklachten baat kunnen hebben bij een behandeling met acupunctuur.
- De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur is de grootste beroepsvereniging voor acupuncturisten en acupunctuurstudenten in Nederland. Op hun website staat meer informatie over acupunctuur.
Externe informatie acupunctuur of producten
We zijn extern onderstaande relevante boeken en producten voor u tegengekomen:
- Sesam atlas van de acupunctuur. Auteur C.H. Hempen, Nederlands, 304 pagina’s. De beschrijving van de 361 klassieke acupunctuurpunten vormt de kern van dit werk: de ligging en eigenschappen van de punten, hun werking en de indicaties alsmede de steektechniek worden gedetailleerd beschreven.
- Acupunctuur wetenswaardig. Auteur P. Jonckheere, Nederlands, 96 pagina’s. Het boek heeft tot doel, in een voor iedereen begrijpelijke taal, uit te leggen wat acupunctuur is en hoe een acupuncturist te werk gaat om te komen tot een energetische analyse en behandeling.
- Acupunctuur in 1 dag. Auteur P.C. van Kervel, Nederlands, 246 pagina’s. De schrijver (docent acupunctuur) legt spelenderwijs de achterliggende principes en de werking van de acupunctuur uit, en is tegelijkertijd een avontuurlijk en amusant verhaal. Het boek is toegankelijk geschreven en bedoeld voor mensen die meer over acupunctuur willen weten.
- Acupunctuur Pen elektrisch – Magneet Therapie – Massage Pen – Pijn bestrijding met massage koppen. Het is effectief bij het verminderen of wegnemen van hoofdpijn, sportblessures, chronische pijn, acute pijn, vermoeidheid en nog veel meer! Met de verschillende kaarten van de meridianen van uw lichaam, die in onze handleiding worden geleverd, kunt u duidelijk identificeren waar u de acupunctuur-pen wilt aanbrengen.
- Zhencidian acupunctuur mat spijkermat. Acupressuur mat voor vele pijnklachten zoals rugpijn, migraine, hoofdpijn, menstruatiepijn, spierpijn, gespannen spieren enz.
Disclaimer voedingsdoelen
DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.