Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Baby 8-12 maanden

Veel variatie in de voeding van de baby is belangrijk. Dit draagt bij aan de smaakontwikkeling.

Als een baby tussen de 8 en 12 maanden is, wordt de ontwikkeling van baby tot peuter steeds duidelijker. Een peuter wordt ook wel dreumes genoemd. Dit is een kindje tussen de 1 en 4 jaar. De baby kan in de periode van 8 tot 12 maanden steeds meer begrijpen. Het geheugen wordt ook beter. Het zal nu woorden, gezichten en geluiden gaan herkennen. Dit wordt door ouders vaak als erg plezierig wordt ervaren. Zeker als het kind daarbij lacht. Ook de spraak zal verbeteren. De baby zal in deze periode mama en papa beginnen te zeggen. Samen met het verbeteren van de spraak zal de baby emoties beter kunnen aanvoelen. Het gaat nu leren wat er bedoeld wordt met ja en nee. Het combineren van enkele woordjes tot zinnen blijft nog even uit. Dit komt vaak pas na de eerste verjaardag. Het is verstandig om al vroeg het taalgebruik van een kind te stimuleren. Dit kan gedaan worden door te leren hoe bijvoorbeeld bepaalde voorwerpen heten. Het lopen en kruipen zal nu ook duidelijk gaan verbeteren. Rond de 10e maand probeert het kindje overeind te komen. Rond de 11e maand zal het voorzichtig wat stapjes gaan zetten. Dit verschilt echter sterk per kind. Het lopen kan ook pas bij 12 maanden of daarna beginnen. Vanaf het moment dat het kindje gaat lopen of kruipen zal het ook steeds meer gaan onderzoeken en experimenteren.

 

Voeding

De afgelopen maanden is de melkvoeding al geleidelijk vervangen door vastere voeding. Deze vastere voeding wordt de bijvoeding genoemd. Hiervoor zijn de eerste melktandjes al doorgekomen. De bijvoeding wordt in de periode van 8 tot 12 maanden verder uitgebreid tot volledige voeding. Dat wil zeggen dat het kind overgaat naar vaste maaltijdmomenten. Vanaf 12 maanden kan de voeding bestaan uit 3 hoofdmaaltijden en 2 kleine tussendoortjes. Probeer deze maaltijden te plannen op vaste momenten. Het is belangrijk hierbij niet te haasten of andere dingen te doen. Zoals televisie kijken. Het kindje leert hiermee dat er op vaste momenten gegeten wordt.

Bij het afbouwen van melkvoeding wordt vaak als regel aangehouden dat er iedere week een melkvoeding minder gebruikt wordt. Op deze manier leert het kindje langzaam om de melkvoeding te vervangen door normale voeding. Zodra baby’s vaste voeding gaan gebruiken, probeer dan veel te variëren in deze maaltijden. Dit draagt bij aan de smaakontwikkeling. Vooral het gebruik van meerdere soorten groenten, met verschillende kleuren en texturen is belangrijk.

Rond de 6 maanden kan een baby al starten met het eten van gepureerd of fijn gesneden voeding. Vaak wordt gedacht dat dit persé een fruithapje moet zijn. Dat hoeft niet. Fijn gesneden of gepureerde aardappel of vlees kan ook al. Let er wel op dat er nog neutrale smaken worden gebruikt. Bittere of zure smaken vinden baby’s vaak niet lekker. Ook neutralere smaken worden niet altijd direct door een baby als lekker ervaren. Dit kan wel tot 15 keer proeven duren. De structuur van de voedingsmiddelen kan langzaam grover worden.

Tussen de hoofdmaaltijden door kunnen er kleine tussendoortjes worden gebruikt. Een hoeveelheid die niet te groot is, is belangrijk. Het kindje houdt dan voldoende honger voor de hoofdmaaltijden. Als het kindje bepaalde voedingsmiddelen niet lijkt te verdragen, meld dit dan aan het consultatiebureau. Het niet verdragen van voeding kan zich uitten in braken of diarree. Er kan sprake zijn van bijvoorbeeld een allergie. Dit kan buikpijn geven. Het kindje zal hierdoor veel gaan huilen. 

 

Het is verstandig om voorzichtig te zijn met:

 • Honing. Honing kan een bacterie bevatten waar baby’s ziek van kunnen worden. Voor volwassenen is deze bacterie niet gevaarlijk.
 • Leverworst. Een hoeveelheid van één boterham met leverworst per week is geen probleem. In leverworst zit veel vitamine A. Te veel vitamine A voor een baby is ongezond.
 • Groenten met veel nitraat. Bepaalde groenten zoals andijvie bevatten nitraat. Te veel nitraat kan schadelijk zijn voor de gezondheid van het kindje. Beperk nitraatrijke groenten tot twee keer per week. Probeer daarnaast de combinatie van nitraatrijke groenten en vis te vermijden.
 • Grove graanproducten. Een baby kan nog moeite hebben met grove graanproducten zoals volkorenbrood of zilvervliesrijst. Kies dus nog even voor de minder grove varianten.
 • Koolsoorten. Koolsoorten zijn voor een baby nog lastig te verteren. Het kindje kan hier buikpijn van krijgen. Vanaf 12 maanden kan een baby al beter tegen deze producten.

Er zijn smaakversterkende middelen waar mee opgepast moet worden. Deze zouden ongezond voor een jonge baby kunnen zijn. Daarnaast zou het kunnen zorgen voor smaakgewenning of aantasting van het gebit.

Het tempo waarmee een kind overgaat naar vaste voeding is per kind verschillend. Het ene kind kan al snel meer vaste voeding hebben, de ander niet. Dit is niet erg.

Sommige moeders en baby’s vinden het in deze periode fijn om door te gaan met borstvoeding. Dit is geen enkel probleem. Vaak is de borstvoeding dan een aanvulling op de vaste voeding of als drank tussendoor.

Het is raadzaam 1 á 2 keer per week omega 3 rijke producten te eten. Omega 3 is een bepaald soort vetzuur. Met een vetzuur wordt bedoeld vet. Dit is onder andere belangrijk voor de ontwikkeling van hersenen, zenuwstelsel en ogen.

 

Opvolgmelk

In het eerste levensjaar wordt er vaak nog opvolgmelk gegeven, ook wel groeimelk genoemd. Als je opvolgmelk vergelijkt met volle koemelk dan verschilt het in een aantal dingen. Het heeft een lager eiwitgehalte, maar wel een hoger ijzergehalte. Ook is opvolgmelk verrijkt met voedingsstoffen zoals zink, koper, jodium en vitamine A, D en C. Opvolgmelk word gemaakt op basis van koemelk. Deze melk is aangepast aan de behoefte van het kind. Zo zijn er bepaalde voedingsstoffen aan toegevoegd. Het is onder andere verkrijgbaar bij drogisterijen en supermarkten.

Om te wennen aan het drinken uit een beker is het verstandig om de fles langzaam te vervangen door een beker, eventueel met tuit. Van de opvolgmelk kan ook nog pap gemaakt worden. Zowel het eten van pap, als het drinken van de opvolgmelk uit een beker is goed voor de ontwikkeling van het kind. Het leert hiermee hoe het moet happen en slikken.

babydreumesexperimenterenmelkvoedingbijvoedingmelktandjestussendoortjesglutenintolerantiecoeliakieomega 3opvolgmelkgroeimelkgroentenfruithapjepotjes voedinghoning

Richtlijn hoeveelheden

De hoeveelheid voeding die een baby van 8 tot 12 maanden eet verschilt per baby. De meeste baby’s geven zelf aan wanneer het vol zit (is verzadigd). Dit geldt ook voor drinken. Laat het kindje zelf bepalen wanneer het geen dorst meer heeft. Zodra het kindje wel dorst heeft, zal het hier om vragen.

 

Potjes of verse voeding

Een veel gehoord dilemma is de keuze tussen potjes voeding of verse voeding. Maar welke keuze is nu het beste? Het Voedingscentrum adviseert consumenten de voorkeur te geven aan verse voeding. Ondanks dat potjes voeding alle benodigde voedingsstoffen levert, is het toch beter vers te koken. Het Voedingscentrum verstrekt wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze aan consumenten.

Waarom het beter is om voor verse voeding te kiezen:

 • Het draagt bij aan een goede smaakontwikkeling. Dit komt omdat de smaken uit een potje gemengd zijn. Verschillende smaken in verse voeding is goed voor de smaakontwikkeling.
 • Verse voeding bevat verschillende producten met verschillende texturen. Door verschillende texturen te eten, is er tevens een goede ontwikkeling van de kaakmotoriek.
 • Het is goedkoper.

Toch kan voeding uit potjes soms erg handig zijn. Bijvoorbeeld onderweg in de auto of als er weinig tijd is om te koken. In zulke gevallen is het een goed alternatief.

 

Onderzoek

 • Het geven van borstvoeding voegt mogelijk niets extra’s toe aan de moeder-kind relatie. Vaak wordt gedacht dat het geven van borstvoeding beter zou zijn voor de relatie tussen moeder en kind. Een onderzoek laat op dit moment zien dat een kindje met kunstmatige flesvoeding dezelfde relatie met zijn of haar moeder kan opbouwen.
 • Veel moeders die kolven voelen zichzelf een melkkoe. Het kolven van moedermelk wordt door een kwart van de moeders als hinderlijk ervaren. Een derde van de moeders die kolft vindt het kolven op het werk erg gênant. Dit komt onder andere omdat het gebruik van een kolfapparaat niet handig zou zijn.
 • Door als ouder gezond te eten leert een kindje vanzelf wat gezond eten is. Een ouder heeft een voorbeeldfunctie. Zeker rond etenstijd. Als een kindje opgroeit aan een tafel waar veel groenten worden gegeten, zal hij of zij dit ook eerder aanleren.

 

Babyvoeding reeks

Als DietCetera willen we u helpen uw baby zo goed mogelijk te voeden. Voor elke specifieke voedingsmethodiek of leeftijdsfase waarbij andere voedingsadviezen nodig zijn, hebben we daarom separate adviezen gemaakt. Dat betekent echter niet dat een heel voedingspatroon zal wijzigen. Soms zijn het beperkte aanpassingen, maar het is wel nuttig om die te weten.

De betreffende babyserie, met een deel tekstoverlap, bestaat uit de voedingsdoelen voor de fases: borstvoeding, baby (0 tot en met 3 maanden), baby (4 tot en met 5 maanden), baby (6 tot en met 7 maanden) en baby (8 tot en met 12 maanden).

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken, betreffende babyvoeding 8-12 maanden, voor u tegengekomen:

 • Alles over goed eten en bewegen met baby en peuter. Voedingscentrum, Nederlands, 96 pagina's. Alles over eten en bewegen met 0-4 jarigen. Er is een duidelijke onderverdeling gemaakt in de leeftijdsgroepen binnen de leeftijd van 0-4 jaar, zodat je makkelijk je informatie kunt terugvinden.
 • Gezond eten voor baby's en peuters. Auteurs Anne Sheasby & Jill Scott, Nederlands, 125 pagina's. Kookboek met recepten voor warme hapjes voor baby's en peuters, verdeeld naar leeftijdsgroepen: 4-6 maanden, 6-9 maanden, 9-12 maanden en 1-5 jaar.
 • Hap, Hap..., recepten en tips voor babyvoeding. Auteur Sonja van de Rhoer, Nederlands, 80 pagina's. Voedingsadviezen voor baby's tot een jaar: voor flesvoeding naar fruit-groente-hapje, voor de overstap van borst-/flesvoeding naar melk en graanproducten en voor de warme maaltijd met aan het eind enkele eenvoudige eenpansmaaltijden voor het hele gezin (3 personen).
 • Het Albert Heijn assortiment babyvoeding 8 maanden en plus, ook digitaal te bestellen.
 • Met de paplepel. Auteurs Sylvia Mouwes & R. Pasmooij, Nederlands, 103 pagina's. Na een uitgebreid hoofdstuk over voedingsleer volgt een groot aantal recepten, onderverdeeld in drie fasen: vier tot zes maanden, zes tot negen maanden en negen tot twaalf maanden.
 • Vullen of voeden, een wegwijzer voor ouders. Auteurs Wilfred en Lili Genee, Nederlands, 281 pagina's. Ze laten zien wat voor een effect voeding heeft op het lichaam en het gedrag van kinderen. Tal van praktische tips en recepten om mee aan de slag te gaan komen aan bod.
 • Drogisterij.net Babyverzorging

 

Weten hoe?

Het uitgeschreven voedingsadvies kunt u eenvoudig via onderstaande 'volg onze suggestie' bestellen. Deze diensten zijn specifiek gericht op voeding aan baby’s (8 t/m 12 maanden).

Bestel suggestie
CategorieDienstPrijs
AdviesVoedingsadvies9,95
Totaal€ 9,95

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top