Griep
Griep wordt veroorzaakt door een virus. Personen met een verminderde weerstand zoals ouderen zijn extra vatbaar. Griep wordt ook wel influenza genoemd. Dit komt omdat griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Griep wordt vaak verward met een stevige verkoudheid. Veel personen met een verkoudheid noemen dat griep. Verkoudheid wordt echter veroorzaakt door een ander virus. Bovendien zijn de klachten bij griep een stuk heftiger dan bij een verkoudheid. Een aantal symptomen komen wel overeen. Zoals een loopneus en keelpijn.
Ieder jaar krijgen zo’n 820.000 Nederlanders griep. Als meer mensen dan normaal in één land griep hebben, heet dit een griepepidemie. Als in meerder landen het virus voorkomt, wordt er gesproken van een grieppandemie. Het virus kan ernstige gevolgen hebben. Ieder jaar overlijden er tussen de 250 en 2000 mensen als gevolg van het griepvirus. Dit zijn vooral ouderen. Enkele groepen lopen een groter risico om de ziekte te krijgen:
- ouderen (65 jaar en ouder);
- verstandelijk gehandicapten;
- mensen met suikerziekte (diabetici);
- mensen met een verlaagde weerstand;
- mensen met een ernstige hartaandoening;
- mensen met een longziekte zoals COPD of astma.
Influenza komt al eeuwenlang voor. Al rond 400 jaar voor Christus waren er mensen met griepverschijnselen. Naarmate mensen meer over de wereld zijn gaan reizen wordt er meer griep gesignaleerd. Dit komt omdat mensen wereldwijd meer met elkaar in aanraking komen. Dit verschijnsel werd heel duidelijk rond de tweede wereldoorlog. Er brak een grieppandemie uit. 20 miljoen mensen stierven aan deze pandemie.
Wat is een virus?
Griep is een virus. Maar wat is een virus nu eigenlijk? Een virus is een klein levend organisme. Deze is zo klein dat het alleen onder een microscoop te zien is. Als een virus een lichaam binnendringt, zal het zich gaan vermenigvuldigen. Op dat moment is er sprake van een virale infectie. Als het lichaam opmerkt dat er een virus in het lichaam aanwezig is, zal het dit proberen te bestrijden. De witte bloedcellen zijn hiervoor verantwoordelijk. Witte bloedcellen worden ook wel leukocyten genoemd. Bij ouderen maakt het lichaam minder witte bloedcellen aan. Mede hierdoor zijn ouderen vatbaarder voor virussen.
Oorzaken griep
Het influenzavirus wordt snel van persoon op persoon overgedragen. Omdat dit verspreiden makkelijk gaat, kan het griepvirus “heersen”. Dat griep veroorzaakt kan worden door in een koude omgeving te staan is een misvatting. Evenals ziek worden door “op de te tocht staan”. Een besmetting met een virus gebeurt eerder in een warme, niet geventileerde ruimte. Het griepvirus wordt door kleine speeksel- of snotdruppeltjes overgedragen. Deze druppeltjes zijn erg besmettelijk. Hier is dan ook maar een kleine hoeveelheid voor nodig. De overdracht gebeurt door niezen, praten of hoesten door een geïnfecteerd persoon. Het virus hoeft dus niet altijd overgedragen te worden doordat de drager van het virus dicht bij is. Als deze persoon niest in bepaalde ruimtes kan dit later voor een infectie zorgen bij iemand anders. Het virus kan tot wel enkele uren in ruimtes actief blijven.
Een veel voorkomende vorm van infectie is door het geven van handen. Een geïnfecteerd persoon heeft vaak last van een loopneus, niezen of hoesten. Hierbij worden de handen vaak gebruikt. Deze handen zijn in dat geval niet altijd vrij van het virus. En kan hiermee dus overgedragen worden op een ander persoon. Geregeld handen wassen kan de kans op deze vorm van infectie verkleinen. Als er is vastgesteld dat er sprake is van influenza, kan deze persoon beter thuis blijven. Dit is vaak bij de eerste ziekteverschijnselen al gewenst. Ook kan de kans op infecties bij bijvoorbeeld collega’s worden voorkomen.
Als het virus bij een persoon binnen is gekomen zal het lichaam proberen het virus te bestrijden. Bij een sterk afweersysteem kan het lichaam het virus tegenhouden.
Het afweersysteem heet ook wel immuunsysteem. De ziekteverschijnselen zullen dan niet doorzetten. Personen met een lagere weerstand zijn hierom vatbaarder voor virussen en zullen eerder besmet raken.
Na een besmetting met het influenzavirus duurt het ongeveer tussen de twee en vijf dagen voordat er klachten ontstaan. De tijd van besmetting tot de eerste symptomen heet incubatietijd. Als het lichaam het virus niet kan bestrijden zal het virus zich in de incubatietijd gaan vermenigvuldigen. Zodra er ziekteverschijnselen voelbaar zijn, verergeren de klachten.
Griep risicogroepen
Bepaalde groepen zijn vatbaarder voor het griepvirus. Naast dat zij vatbaarder zijn is het voor hen ook gevaarlijker. Als bijvoorbeeld een bejaard persoon griep krijgt, is het lichaam moeilijk in staat de ziekte te bestrijden. Het lichaam heeft alle krachten nodig om het virus te bestrijden. Als hier bovenop dan bijvoorbeeld nog een longontsteking komt, kan dat erg gevaarlijk zijn.
Omdat sommige groepen dus een verhoogd risico hebben, krijgen zijn een griepprik. Een griepprik is een verzwakte ziekteverwekker. Het lichaam reageert hierop door antistoffen tegen het virus aan te maken. Antistoffen maken een persoon weerbaar tegen het virus. Met deze vaccinatie wordt de kans op griep kleiner. Overigens sluit het een besmetting niet uit. Dit komt omdat er meerder varianten van het influenza virus bestaan.
Griep symptomen
Vaak begint dit met verschijnselen vergelijkbaar met een verkoudheid. De symptomen zijn onder andere:
- koorts;
- keelpijn;
- hoesten;
- hoofdpijn;
- spierpijn;
- vermoeidheid;
- koude rillingen;
- verminderde eetlust;
- misselijkheid (soms met braken).
Dit zijn de meest herkenbare en voorkomende symptomen. Daarnaast kunnen er meer klachten optreden. Dit kan echter per persoon verschillend zijn. Het griepvirus zal ongeveer een week aanhouden. Het herstel duurt dan nog enkele dagen. Doordat er vaak weinig is gegeten kan iemand zich nog een tijdje zwak blijven voelen.
Voeding en griep
Bij een stevige griep is het soms raadzaam om een huisarts te bezoeken. In sommige gevallen zal een huisarts medicijnen voorschrijven die de ziekteverschijnselen verminderen. Vaak is het advies om “uit te zieken”. Met voldoende rust en de juiste voeding kan de griep verdwijnen.
Voeding is belangrijk in zowel het voorkomen als het herstellen van de griep. In beide gevallen is het zorgen voor een goede weerstand van groot belang. Veel mensen gebruiken dagelijks multivitaminen om de weerstand te verhogen. Door gezond te eten kan de weerstand ook worden verhoogd. Als er gezond en gevarieerd wordt gegeten, is het dagelijks gebruiken van een multivitaminen niet nodig.
Voedingsstoffen zijn belangrijk bij verschillende functies in het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn vitaminen, mineralen en vezels. Bij voldoende inname van deze stoffen is het lichaam optimaal voorzien om alle functies goed uit te voeren. Zo ook de bestrijding van virussen. Vooral vitamine C is hierbij erg belangrijk.
Als een persoon griep heeft is goede voeding essentieel voor een snel herstel. Door braken, diarree of verminderde eetlust komen er te weinig voedingsstoffen binnen. Om snel en goed te kunnen herstellen van de griep is het dus goed om de gezond te eten. Door koorts kan iemand veel gaan transpireren. Daarom is het raadzaam veel te drinken. Hierdoor kan uitdroging voorkomen worden. Als de koorts hoog is en lang aanhoudt, is het belangrijk om een goed zoutniveau te hebben. Bij het herstellen van een griep kan het soms lastig zijn om direct voldoende te eten. Dit kan komen door bijvoorbeeld een misselijk en zwak gevoel. Licht verteerbare producten hebben dan de voorkeur. Voldoende vocht en fruit zijn belangrijk bij het herstel.
Naast voeding is het volgende ook belangrijk voor een goede weerstand:
- Voldoende ontspanning: Stress zorgt er voor dat de weerstand achteruit gaat.
- Beweging: Door voldoende te bewegen is het lichaam in een betere conditie. Met een betere conditie heeft het lichaam een betere weerstand. Ook verloopt het herstel van griep beter als de conditie goed is.
- Voldoende nachtrust: Een regelmatig slaap-waakritme zorgt voor een goede weerstand. Een uitgerust lichaam is beter bestand tegen virussen.
Onderzoek griep
- Het griepvirus is al besmettelijk voordat er symptomen zijn. Uit een onderzoek met fretten bleek dat het virus al overgegeven kan worden voordat er symptomen zijn. Dit bemoeilijkt het voorkomen van een besmetting.
- Mexicaanse griep zorgde voor een pandemie in 2009. De Mexicaanse griep is een andere soort griep dan de reguliere griep. Overigens was deze griep minder ernstig dan de reguliere griep.
- Mensen met een groot sociaal netwerk krijgen eerder griep. Uit een onderzoek is gebleken dat populaire personen met veel vrienden eerder het griepvirus oplopen. Deze mensen blijken overigens ook gelukkiger te zijn. Waar dit verhoogde risico vandaan komt is niet duidelijk. Het zou kunnen komen doordat zij met veel verschillende mensen in aanraking komen. En zo dus ook eerder een virus overnemen.
- Minder dan 7 uur slaap verhoogt de kans op griep. Te weinig slaap zorgt ervoor dat het afweersysteem minder goed werkt. Hierdoor zijn virussen minder goed te bestrijden.
- Bij een loopneus is het beter om je neus op te halen, in plaats van hem te snuiten. Door je neus te snuiten wordt het virus dat in je neusslijmvlies zit, in de neusholte geperst. Hierdoor kan het virus zich beter vermenigvuldigen. Een beter alternatief is om de neus op te halen. Overigens wordt dit door omgeving niet als een prettig geluid ervaren.
Externe informatie griep of producten
We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende griep, voor u tegengekomen:
- 101 vragen en antwoorden over Griep. Auteurs Ab Osterhaus en David De Pooter, Nederlands, 165 pagina’s. Naslagwerk voor iedereen die geïnteresseerd is in griep. De duidelijke structuur maakt het makkelijk toegankelijk voor zowel leken als zorgprofessionals die geconfronteerd worden met griep.
- Griep! Auteur Reinold Vugs, Nederlands, 95 pagina’s. Hoe het griepvirus eruitziet, welke grieppandemieën er zijn geweest zijn en wat er gebeurt als een nieuwe pandemie uitbreekt. Welke voorzorgsmaatregelen zijn er genomen? Wat betekent een grieppandemie voor Nederland? Zijn we wel voldoende voorbereid? En wat kunnen we er zelf aan doen?
- The Good Doctor’s Guide to Colds and Flu, e-BOOK. Auteur Dr. Neil Schachter, M.D., Engels, 272 pagina’s. The latest and most effective information on preventing and treating colds and flu.
- Hot Coldrex Sachets. Hot Coldrex wordt gebruikt bij griep en verkoudheid.
Disclaimer voedingsdoelen
DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.