Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Huid

Goede persoonlijke verzorging is belangrijk voor de gezondheid van de huid. Voeding vormt daar een onderdeel van.

De huid beschermt het lichaam tegen allerlei invloeden van buitenaf. Het helpt de lichaamstemperatuur te reguleren en voorkomt uitdroging. Onder invloed van de zon maakt het vitamine D aan. Vitamine D is belangrijk bij de vorming van sterke botten. De pijn- en tastzintuigen in de huid zijn onmisbaar in het contact met de buitenwereld. Met een oppervlakte van twee vierkante meter en een gewicht van ongeveer 15 kilogram is de huid het grootste orgaan van het lichaam. Dagelijks verdient het de nodige aandacht en verzorging. Maar wat is goed voor de huid? Wat geeft problemen en hoe kan dit voorkomen worden?

 

Huidopbouw

De huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.

 • Opperhuid: Dit is de zeer dunne buitenste laag van de huid. Hier worden de huidcellen aangemaakt. Dit zorgt voor vernieuwing van de huid. Gemiddeld wordt de opperhuid elke dertig dagen helemaal vervangen. Daarnaast heeft de opperhuid een beschermende functie. Door de zure beschermlaag beschermt het tegen invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld zonnestraling). Een ander woord voor opperhuid is epidermis.
 • Lederhuid: Deze laag maakt de huid soepel en geeft stevigheid. Een ander woord voor lederhuid is dermis. Dermis bevindt zich onder de opperhuid. Hierin bevinden zich onder andere bloedvaten, lymfevaten, zenuwen, zweetklieren en talgklieren. Bloedvaten zorgen voor het vervoer van zuurstof en voedingsstoffen. In de huid spelen de bloedvaten een belangrijke rol bij het regelen van de temperatuur. Verwijding van de bloedvaten zorgt voor extra warmte afgifte aan de buitenwereld. Vernauwing van de bloedvaten zorgt ervoor dat er niet onnodig warmte verloren gaat. Lymfevaten zijn er voor het afvoeren van afvalstoffen. Zenuwen zorgen voor de waarneming van prikkels. Bijvoorbeeld pijn, temperatuurveranderingen of een aanraking. De lederhuid wordt niet continue vernieuwd. Een beschadiging van dit deel van de huid, blijft vaak zichtbaar als een litteken.
 • Onderhuids bindweefsel: Deze laag bevindt zich tussen de lederhuid en de spieren en pezen. Dit is de onderhuidse vetlaag van het lichaam. Het vet biedt het lichaam isolatie.

 

Huidtypen

De huid kan onderverdeeld worden in verschillende typen. De meest voorkomende huidsoorten zijn de: normale, gemengde, gevoelige, droge en vette.

 • Normale huid: dit is het ideale huidtype. Het voelt niet vet en niet droog aan.
 • Gemengde huid: bepaalde plekken op de huid kunnen vet aanvoelen. Bekende vetgevoelige plekken zijn het voorhoofd, de neus en de kin. Dit wordt ook wel de T-zone genoemd. Op deze plek kunnen andere huidproblemen, zoals mee-eters, puistjes en acne ontstaan. De rest van de huid is meestal droog of normaal. Een gemengde huid is een veelvoorkomend huidtype.
 • Droge huid: bij dit huidtype is sprake van een tekort aan vet en vocht. Dit maakt de huid minder elastisch. Een zeer droge huid kan daarom een trekkend gevoel geven. Op de huid zijn vaak ook droge en/of schilferige plekken te zien. Daarbij is een droge huid zeer gevoeligheid voor zon, wind en kou.
 • Gevoelige huid: een huid die sterker reageert op prikkels van buitenaf. Een reactie kan zich bijvoorbeeld uiten in roodheid, jeuk, irritatie of eczeem. Een gevoelige huid is ook zeer gevoelig voor weersinvloeden.
 • Vette huid: dit type vergroot de kans op andere huidproblemen. Denk hierbij aan mee-eters, puistjes en acne. Een vette huid is te herkennen aan een vettige glans. Poriën kunnen vergroot zijn. Dit kan de huid een grove uitstraling geven.

 

Oorzaak huidproblemen

Dag in dag uit staat de huid bloot aan invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan water, droogte, kou, zonneschijn en chemische stoffen. Maar ook aan bacteriën, schimmels en mechanische inwerkingen (zoals wrijving of continue druk op de huid).

Water

Het klinkt onlogisch, maar water droogt de huid uit. Bij een natte huid neemt de verdamping van water uit de huid toe. Uitdroging komt hoofdzakelijk voor als de huid langdurig en vaak achter elkaar wordt blootgesteld aan water. Water heeft als risico dat er allerlei stoffen in opgelost kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan zeepsop, chloor, schoonmaakmiddel of zout. Als er sprake is van een uitgedroogde huid, kunnen deze opgeloste stoffen makkelijker in de huid doordringen. Ook door te lang of te heet te douchen of te lang in bad zitten, kan de huid uitdrogen.

Zon

De zon kent twee gezichten. Aan de ene kant zorgen de UV stralen van de zon voor aanmaak van vitamine D. Aan de andere kant kan het ook huidkanker veroorzaken en de huid doen laten uitdrogen of verbranden.

Droge lucht

Het fenomeen droge lucht ontstaat wanneer de temperatuur in een ruimte stijgt, maar de hoeveelheid vocht in de lucht hetzelfde blijft. Dit komt vaak voor in de winter, wanneer de verwarming aangaat. Een droge lucht zorgt ervoor dat het lichaam water verdampt. Dit gebeurt via de huid. Er bestaan verschillende manieren om de luchtvochtigheid in huis op peil te brengen. Goede ventilatie en veel planten in huis kunnen de lucht minder droog maken. Een andere manier kan zijn door een bakje water aan de verwarming te hangen.

Kou

Veel mensen houden niet van kou. Het veroorzaakt kippenvel, koude handen en koude voeten. Daarnaast droogt kou de huid uit. Smeren met een vette crème kan dit voorkomen. Maar bescherming door het aantrekken van handschoenen of wanten is ook een goede manier.

Beroep

Er zijn een hoop beroepen bekend waarbij huidproblemen voorkomen. Een droge huid is een bekend probleem bij zogenaamde ‘natte’ beroepen. Dit zijn beroepen waarin mensen veel in aanraking komen met water zoals kappers, verpleegkundigen, barkeepers en schoonmakers. Maar ook beroepen waarin veel gewerkt wordt met chemische middelen. Hierbij bestaat de kans om contacteczeem te ontwikkelen. Bij langdurige droogte kan de huid gaan jeuken en openbarsten.

 

Klachten 

Over het algemeen geven bovenstaande invloeden geen problemen of klachten. Als de huid niet te lang wordt blootgesteld, heeft het de tijd om goed te herstellen. Volgen de beschadigingen elkaar te snel op, bijvoorbeeld door herhaaldelijk handen te wassen, dan kunnen er klachten ontstaan. Hierbij geldt hoe gevoeliger de huid, hoe groter het risico op klachten. Naast een droge of vette huid, zijn jeuk, irritatie en allergie ook bekende huidproblemen.

Jeuk

Stoffen in het lichaam of van buitenaf stimuleren de huidzenuwtjes. Dit wordt ervaren als jeuk. Hoe moeilijk het ook is, het is beter om niet terug te kriebelen. Krabben kan de jeuk verergeren. Beter is het om zachtjes te wrijven of zachtjes te knijpen in de huid. Hierdoor blijft de huid intact en de kans op een infectie klein.

Irritatie

De mate waarmee een irritatie optreedt, hangt af van de aanleg, omgeving, de duur en heftigheid van de blootstelling. Bij langdurige blootstelling aan invloeden van buitenaf gaat de huid schilferen. Een kortdurende blootstelling aan een extreem prikkelende stof kan een heftige reactie veroorzaken. Dit heet acuut eczeem. Acuut eczeem is herkenbaar aan de vorming van blaasjes en een natte en rode huid.

Allergie

Qua symptomen lijkt het veel op een irritatie. De plek waar de uitslag zich op het lichaam bevindt, kan aangeven of het om een irritatie of een allergie gaat. In dit geval wordt onder allergie contactallergie verstaan. Een contactallergie houdt in dat de huid allergische reageert nadat het in aanraking is geweest met een bepaald oppervlak of materiaal. Dit soort allergische reacties treden vaak op lichaamsplekken op waar de huid dun is. Dit zijn de oren, hals, oogleden en de rug van de handen. 

 

Huidverzorging

De basis van een goede huidverzorging ligt in het goed reinigen van de huid. Hiervoor zijn verschillende soorten zeep verkrijgbaar. Hierbij kan onderscheidt gemaakt worden in zeep voor het hele lichaam en zeep speciaal voor het gezicht. Vreemd genoeg kan zeep een behoorlijke boosdoener zijn. Dit heeft te maken met de zuurgraad van de huid. De zuurgraad beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf (zoals allerlei stoffen, bacteriën en zonnestraling). Gewone zeep is niet zuur, maar juist het tegenovergestelde. Op die manier kan zeep de beschermlaag van de huid aantasten. Hierdoor kunnen huidproblemen ontstaan zoals acne, een geïrriteerde huid, een vette huid, jeuk en eczeem. Voor de dagelijkse wasbeurt is het aan te raden een neutrale zeep te gebruiken. Dit houdt in een zeep die dezelfde zuurgraad heeft als de huid. De zuurgraad wordt aangeduid door de letters pH gevolgd door een getal. De huid heeft een pH-waarde van 5,5. Door een zeep te kiezen met dezelfde pH-waarde, blijft het beschermende zuurlaagje van de huid intact. Op de verpakking wordt dit vaak aangeduid met de term PH-neutraal. Er is zeep speciaal voor het gezicht.

Dagcrèmes beschermen de huid tegen allerlei invloeden van buitenaf. Nachtcrèmes bevatten stoffen die het herstel van de huid stimuleren. Voor het optimaal functioneren van de huid, is het belangrijk om de zweet- en talgporiën open te houden. In het gezicht kan dit door middel van een stoombad. Ook warme kompressen zijn geschikt voor het openen van de poriën.

Bij een gevoelige of geïrriteerde huid kan een hypoallergene crème of een ongeparfumeerde crème helpen. Hypoallergeen houdt in dat de fabrikant geen stoffen gebruikt, waarvan bekend is dat het een allergische reactie kan veroorzaken. Een crème met de term hypoallergeen op de verpakking is geen garantie voor het uitblijven van klachten. De crèmes kunnen een conserveringsmiddel bevatten dat een allergische reactie veroorzaakt. Gelukkig zijn cosmeticafabrikanten verplicht op het etiket te vermelden welke ingrediënten erin zitten. Op die manier is na te gaan of het product een stof bevat waar iemand overgevoelig dan wel allergisch voor is. Ongeparfumeerd betekent dat er geen parfum in het product zit. Parfum kan bij sommige mensen een geïrriteerde of allergische reactie veroorzaken.

Iemand kan zelf de huid verzorgen, maar iemand het kan ook bij de schoonheidsspecialist laten doen. Een schoonheidsspecialist houdt in de behandeling rekening met het huidtype en bepaalde huidproblemen. De handelingen zijn gericht op het verzorgen en ontspannen van het gezicht en het lichaam.

 

Voeding

Goede persoonlijke verzorging is belangrijk voor de gezondheid van de huid. Voeding vormt daar een onderdeel van. Specifieke producten kunnen worden gegeten om de huid mooi te maken en gezond te houden.

 • Antioxidanten: Een belangrijke groep. Bepaalde vitamines zijn antioxidanten. Antioxidanten gaan de vorming van schadelijk stoffen in het lichaam tegen.
 • Silica: Silica houdt de huid soepel en elastisch. Dit kan rimpels helpen voorkomen.
 • Vitamine A: Voor de huid is dit één van de belangrijkste vitamines. Het versterkt de beschermlaag van de huid. Het is essentieel voor onderhoud en reparatie. En vitamine A is een antioxidant. Een droge schilferige huid kan een teken zijn van een tekort aan deze vitamine.
 • Vitamine B2 (riboflavine): Een ernstig tekort kan zich uiten in een rode schilferige huid rond de ogen, oren en neus. Maar ook kloofjes in mondhoeken en een ontstoken tong zijn kenmerken.
 • Vitamine B5 (pantotheenzuur): Draagt net als vitamine A bij aan het herstel van de huid. Bijna alle voedingsmiddelen zijn een goede bron. Een ezelsbruggetjes: “panto” betekend “overal in”.
 • Vitamine B6 (pyridoxine): Ernstige en langdurige tekorten kunnen resulteren in huidafwijkingen en zenuwaandoeningen.
 • Vitamine B8 (biotine): Voldoende hiervan gebruiken kan veranderingen in de huid tegengaan.
 • Vitamine C: Deze vitamine ondersteunt reparatie, groei en herstel van de huid.
 • Vitamine E: Het kan de huid beschermen tegen negatieve gevolgen van zonlicht. Bescherming tegen veroudering is wetenschappelijk nog niet aangetoond.
 • Vocht: Voldoende water drinken is goed voor de interne organen en de huid. Het reguleert de vochtbalans in de huid. De huid blijft bij voldoende water zacht en soepel.
 • Voedingsvezels: Voedingsvezels worden ook wel vezels genoemd. Het ontdoet de huid van gifstoffen. Op die manier kan het verouderingsproces worden vertraagd.
 • Visvetzuren: Bepaalde vissoorten bevatten belangrijke vetten voor een mooie, gezonde huid.
huidnormaalgemengddroogvetgevoelighuidproblemenvitamine DzonjeukirritatieallergiewaterzeepcrèmepH-neutraalhypoallergeenongeparfumeerdsilicavitamine Avitamine Bvitamine Cvitamine Evisrokenverouderingvezelsantioxidanten

Roken

Rook heeft een vernauwend effect op de bloedvaten in de huid. Hierdoor stroomt er minder bloed naar de huid. Minder bloed betekent minder zuurstof en voedingsstoffen. Een grijze tot grauwe huid kan hier een teken van zijn. Tabaksrook kan de huid verouderen. Het zorgt ervoor dat de huid minder elastisch wordt. Het roken van 15-20 sigaretten per dag kan iemand net zo veel rimpels geven als een niet-roker van 20 jaar ouder. Op tijd stoppen kan versnelde veroudering van de huid tegengaan.

 

Nachtrust

Dat voldoende nachtrust belangrijk is om uitgerust wakker te worden is niets nieuws. Maar een goede nachtrust kan ook goed zijn voor de huid. Overdag krijgt de huid flink wat te verdragen van de invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan luchtvervuiling en Uv-stralen. Deze invloeden beschadigen de huid. Echter ’s nachts wordt deze schade herstelt. De huid komt dan in de zogenaamde herstelmodus.

 

Beweging

Regelmatig intensieve lichaamsbeweging schijnt een positieve invloed op de huid te hebben. Hiermee wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Dit bevordert de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar lichaamscellen. Ook vindt er meer afvoer van afvalstoffen plaats. Hierdoor zou de huid er mooier, glanzender en gezonder gaan uit zien.

 

Onderzoek

 • Bij patiënten met een hoge bloeddruk worden grote hoeveelheden zout opgeslagen in de huid. Dat blijkt uit onderzoek. Dit onderzoek toont aan dat de huid een rol speelt in de regulatie van de bloeddruk.
 • De huid bevat schadelijke bacteriën en goede bacteriën. Bacteriedodende handzeep doodt beide soorten. De goede bacteriën komen van nature op de huid voor. Uit onderzoek blijkt dat deze bacteriën een belangrijke rol in het immuunsysteem van de huid spelen.
 • Tomaten beschermen de huid tegen verbranding door zonlicht. Deze bescherming staat gelijk aan zonnebrandcrème met een factor 1,3. Het beschermde ingrediënt in tomaten is een specifiek antioxidant. Deze antioxidant vermindert de ontstekingsreactie van de huid.
 • Waarom worden sommige mensen altijd door een mug geprikt? En andere zelden of nooit? Onderzoek heeft aangetoond dat dit te maken heeft met de verschillende soorten huidbacteriën. Mensen die veel bacteriën van dezelfde soort hebben, bleken voor muggen aantrekkelijk te zijn. Hoe meer verschillende soorten, hoe minder aantrekkelijk.
 • Lange tijd hebben onderzoekers gedacht dat de huid pas na een paar dagen pigment aangemaakt. Het pigment dat de huid aanmaakt heeft melanine. Het geeft de huid, het haar en de ogen een kleur. De huid beschermt zich zelf door bruin te worden. Nieuw onderzoek toont aan dat dit na een paar uur blootstelling aan de zon al gebeurt. Zelf nog voor het moment waarop de huid een kleur krijgt.
 • De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) is geen patiëntenvereniging. Maar heeft mede tot doel de consument te informeren over het vóórkomen van en de achtergronden achter huidaandoeningen. Dat gaat deels via hun website.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende de huis, voor u tegengekomen:

 

Weten hoe?

Uitgeschreven voedingsadviezen en/of individuele begeleiding (consulten) door onze diëtisten kunt u eenvoudig via onderstaande 'volg onze suggestie' bestellen. Op de bestelpagina kunt u deze suggestie naar eigen wens aanpassen. De uitgeschreven adviezen zijn alleen geschikt voor volwassenen van 18 t/m 70 jaar, de consulten zijn er voor elke leeftijd.

Bestel suggestie
CategorieDienstPrijs
AdviesVoedingsadvies9,95
RegistratieGratis
Totaal€ 9,95

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top