Spirulina
Spirulina bevat een lange lijst aan vitaminen en mineralen. Het kan onder andere helpen bij het verbeteren van de weerstand. Spirulina wordt gebruikt als voedingssupplement. Sommige mensen zweren erbij, anderen hebben er nog nooit van gehoord. Spirulina supplementen worden gebruikt ter bevordering van de gezondheid. De volledige naam is spirulina plantensis. Het is een blauwalg. Een alg is een plantje, dat groeit in zee of in een meer. De spirulina-alg groeit in zout water. Dit zoute water bevat vaak veel mineralen waardoor spirulina deze mineralen ook bevat. Het zijn samengestelde voedingsstoffen. Natuurlijke spirulina komt vooral uit meren in Mexico en Centraal- en Oost-Afrika. Momenteel wordt het ook kunstmatig gekweekt. Dit gebeurt voornamelijk in Amerika en Azië. Omdat de spirulina-alg minuscuul klein is, wordt het ook wel gezien als een bacterie. Het heet dan ook wel de cyanobacterie.
Spirulina wordt al eeuwenlang gebruikt om voeding aan te vullen, ter bevordering van de gezondheid. Het zou bescherming bieden tegen ziektes zoals virussen. Al honderden jaren geleden werd het in Afrika, Amerika en het Midden-Oosten gebruikt. Het werd bijvoorbeeld gegeten samen met gebakken tarwe. Of er werd soep van gemaakt. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt als voedingssupplement in poeder- of pilvorm. Als poedervorm kan het gebruikt worden in een milkshake of smoothie. Het wordt vooral verkocht in natuurvoedingswinkels en drogisterijen. Tegenwoordig zijn de supplementen ook via internet verkrijgbaar.
Wat zit in spirulina?
De samenstelling van een supplement kan verschillend zijn. Dit is onder andere afhankelijk van het merk en of het gekweekt of uit natuurlijk meren komt. De meeste spirulina supplementen bevatten een lange lijst aan voedingsstoffen.
De belangrijkste voedingsstoffen die erin voorkomen zijn:
- Eiwitten: Zo’n 60% van een spirulina supplement bestaat uit eiwit. Eiwit is onder andere belangrijk voor de opbouw en onderhoud van weefsels. Zoals de huid en spieren. Eiwit is opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren kunnen worden onderscheiden in essentieel en niet-essentieel. Niet essentiële aminozuren kunnen door het lichaam zelf worden gemaakt. Dit kan alleen als er voldoende essentiële aminozuren met de voeding binnen komen. Essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam zelf gemaakt worden. Deze moeten altijd met de voeding binnen komen. Spirulina bevat een aantal essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren komen normaal vooral voor in dierlijke producten. Hierdoor is het een goed supplement voor vegetariërs en veganisten.
- Vitamines: Het bevat veel vitamines. Er zit onder andere veel vitamine A, D en K in. De hoeveelheden hieraan verschilt per vitamine. Het veel als supplement gebruikte vitamine C komt niet voor in spirulina.
- Mineralen: Aangezien het voornamelijk afkomstig is uit mineraalrijke wateren, bevat het veel mineralen. Het is vooral een goede bron van ijzer, magnesium en selenium.
- Vetzuren: Met vetzuren wordt vetten bedoeld. Er komen kleine hoeveelheden omega 3 en omega 6 vetzuren in voor. Deze vetzuren zijn goed voor de gezondheid. Het kan bescherming bieden tegen hart en vaatziekten.
Effecten spirulina op de gezondheid
Aan deze alg worden verschillende gezondheidseffecten toegeschreven. Veel gebruikers van deze supplementen zeggen er veel baat bij te hebben. Het zou het lichamelijke en geestelijk welzijn verbeteren en ziektes buiten de deur houden. Maar wat is daar nu precies van waar? Als gekeken wordt naar wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken naar spirulina zijn er enkele effecten te zien:
- Verlaging van het cholesterolgehalte: Door het gebruik van spirulina kan het cholesterol verlaagd worden. Een te hoog cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Waarschijnlijk geeft de aanwezigheid van omega vetzuren dit cholesterolverlagende effect.
- Ontstekingsremmend: Spirulina kan ervoor zorgen dat er stoffen in het lichaam worden geproduceerd die een ontstekingsremmend effect hebben. Dit betekent dat het effectief zou kunnen zijn bij ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn of reuma.
- Meer antioxidanten in het lichaam: Antioxidanten zijn onder andere bepaalde vitaminen. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen in het lichaam worden bestreden. Vrije radicalen kunnen ziektes veroorzaken. Antioxidanten hebben dus een beschermende werking.
- Verbetering van de gezondheid bij dieren: Spirulina werd voor een onderzoek toegevoegd aan veevoer. Resultaat was dat het vee beter groeide en de vruchtbaarheid toenam. Ook hadden de dieren minder last van infecties. Dit zou kunnen komen doordat de weerstand bij de dieren toenam.
- Verbetering van het immuunsysteem: Het immuunsysteem wordt ook wel de weerstand genoemd. De weerstand zorgt ervoor dat het lichaam bestand is tegen virussen en gevaarlijke bacteriën. Het kan onder andere bescherming bieden tegen het griepvirus. Spirulina zou er voor zorgen dat er meer witte bloedcellen worden aangemaakt. Witte bloedcellen worden ook wel de soldaatjes van het lichaam genoemd. Zij zorgen voor een sterk immuunsysteem.
- Een verbetering van de koolhydraatstofwisseling bij mensen met diabetes: Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Het probleem bij diabetes is een te hoge bloedsuiker. Een verbetering van de koolhydraatstofwisseling kan helpen bij het verlagen van het bloedsuiker.
- Verbeterd uithoudingsvermogen bij sporters: De spieren van sporters die regelmatig spirulina gebruiken hebben een beter uithoudingsvermogen.
Niet bewezen gezondheidseffecten spirulina
Voorstanders voor het gebruik van spirulina zeggen dat spirulina nog veel meer gezondheidseffecten kan brengen. De onderzoeken die hiernaar zijn uitgevoerd zijn soms minder betrouwbaar. Dat wil overigens niet zeggen dat spirulina niet effectief zou kunnen zijn. Om sterke conclusie te kunnen trekken wordt hier nog verder onderzoek naar gedaan. Het zou kunnen zijn dat spirulina ook van invloed kan zijn op:
- minder eetlust;
- geestelijk welbevinden;
- verminderde kans op kanker;
- verminderde kans op artritis;
- als middel tegen overgewicht;
- als middel tegen maagzweren;
- minder vermoeidheidsklachten;
- als middel tegen leveraandoeningen.
Teveel spirulina
Ondanks de vele gezondheidseffecten die spirulina kan hebben, is het niet verstandig er teveel van in te nemen. Van diverse voedingsstoffen, waar het rijk aan is, is het ongezond om er teveel van binnen te krijgen. Let daarom goed op de dosering die op de verpakking vermeld staat. Voorbeelden van vitaminen die veel in spirulina voorkomen zijn:
- Vitamine A: Spirulina bevat een grote hoeveelheid vitamine A. Voldoende vitamine A inname is gezond. Toch ligt een overdosering ook op de loer. Het lichaam is in staat om vitamine A in het lichaam op te slaan. Een te grote hoeveelheid vitamine A in het lichaam kan vergiftigend werken. Dit kan klachten als vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken.
- Vitamine K: Voor gebruikers van antistollingsmiddelen of bloedverdunners kan een hoge inname vitamine K gevaarlijk zijn. Het kan namelijk de stolling van het bloed beïnvloeden. Dus ook bij het gebruik van spirulina. Voor gebruikers van deze medicijnen is het verstandig voorzichtig te zijn met inname. Ook kan er voor een ander voedingssupplement worden gekozen met minder vitamine K.
Andere algen zoals chlorella
Bij het gebruik van algen als supplement is spirulina de bekendste. Een andere veel gebruikte alg als voedingssupplement is chlorella. Chlorella lijkt gezien de samenstelling op spirulina. Ook de effecten zouden op sommige punten vergelijkbaar zijn. Chlorella zou onder andere kunnen helpen bij:
- slechte adem;
- vermoeidheid;
- bloedarmoede;
- hoge bloeddruk;
- obstipatie (constipatie).
Naast spirulina en chlorella bestaan er nog enkele andere algen die als supplement of poeder worden gebruikt. Ze zouden vergelijkbare effecten kunnen hebben. Andere algen zijn:
- De Klamath blauwalg; Deze alg groeit in het Upper Klamath meer in Amerika in de staat Oregan. De Klamath alg wordt ook wel de Afa alg genoemd en wordt vooral in Amerika gebruikt.
- Astaxanthine; Is een extract van een alg en wordt vooral gebruikt tegen pijnen. Met name gewrichtspijn, pijn bij artritis en spierpijn. Astaxanthine wordt gekweekt in Hawaï.
Externe informatie of producten
We zijn extern onderstaande boeken, betreffende spirulina en chlorella, voor u tegengekomen:
- Astaxanthine. Auteur Gert E. Schuitemaker, Nederlands, 128 pagina’s. Als apotheker en doctor in de geneeskunde neemt de schrijver ons mee in de wondere wereld van astaxanthine (algen-antioxidant).
- The Secrets of Spirulina e-BOOK. Auteur Dr. Christopher Hills, Engels. Japanese scientists and doctors spent 15 years studying the remarkable benefits of blue-green algae Spirulina. This book reveals their discoveries in the West.
- The Earthrise Spirulina Cookbook. Auteurs S. Sigal & Lance, Engels, 128 pagina’s. Make great meals with a Superfood.
- The Green Foods Bible, e-BOOK. Auteur David Sandoval, Engels. Guide to green superfoods by one of the world’s leading green foods authorities.
- Chlorella Vulgaris and Chlorella Vulgaris Extract (CVE). Auteur Toshihiro Kanno, Engels, 64 pagina’s. It outlines the research data showing why CK-strain chlorella is a vital health-promoting addition to any diet.
Disclaimer voedingsdoelen
DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.