Lage bloeddruk of hypotensie
Lage bloeddruk wordt ook wel hypotensie genoemd. Dit betekent dat de druk in de bloedvaten te laag is. Niet te verwarren met hoge bloeddruk, een aandoening die vele malen meer voorkomt. In tegenstelling tot hoge bloeddruk hoeft lage bloeddruk niet gevaarlijk te zijn. Mits er geen onderliggende aandoening is. Een onderliggende aandoening kan eventueel hypotensie veroorzaken. Het hebben van een lage bloeddruk kan verschillende klachten geven.
Het hart zorgt er voor dat bloed door het lichaam wordt gepompt. Op deze manier zorgt bloed voor het transport van bijvoorbeeld voedingsstoffen en zuurstof naar organen. Het hart pompt door bij elke hartslag samen te trekken en te ontspannen. Dit veroorzaakt een bepaalde druk in de binnenkant van de bloedvaten. Deze druk wordt bloeddruk genoemd. De bloeddruk is onder te verdelen in bovendruk en onderdruk. Bij het samentrekken pompt het hart het bloed de slagaders in. Hierdoor neemt de druk in de bloedvaten toe. Dit wordt bovendruk ofwel systolische druk genoemd. Bij het ontspannen van het hart neemt de druk in de bloedvaten even af. Deze druk wordt onderdruk ofwel diastolische druk genoemd.
Een bloeddruk van 120 boven 80 is perfect. Dit wordt vermeld als 120/80. Hierbij geeft 120 de bovendruk aan en 80 de onderdruk. Voor gezonde personen zijn deze waarden optimaal. Voor ouderen gelden hogere waarden. Naarmate men ouder wordt stijgt de bloeddruk. Dit komt omdat de wanden van de bloedvaten hun soepelheid verliezen. Hierdoor stroomt het bloed minder makkelijk door de bloedvaten. Bij ouderen vanaf 80 jaar wordt gestreefd naar een bovendruk die niet boven de 150-160 uitkomt. Voor mensen met diabetes of nierziekten gelden de normaalwaarden 130 boven 80. Als de bovendruk onder de 90 is, en de onderdruk onder de 60, is er sprake van lage bloeddruk. Overigens worden er wisselende grenswaarden gegeven voor hypotensie. Een grenswaarde betekent dat er sprake is van lage bloeddruk zodra de grens van die waarde bereikt is. Sommige artsen hanteren andere grenswaarden. Bijvoorbeeld voor mannen onder de 110/70 en voor vrouwen onder 100/60. De Hartstichting stelt dat er sprake is van een hypotensie zodra er symptomen merkbaar zijn.
De bloeddruk kan in de ochtend en avond wat lager zijn dan in de middag. Dit komt omdat onder andere werk, beweging en opwinding de bloeddruk wat laat stijgen. De meeste symptomen zijn dan ook voelbaar in de morgen. Met name bij het opstaan.
Oorzaken en symptomen lage bloeddruk
Een lage bloeddruk hoeft niet perse ongezond te zijn. Aangezien hypotensie wel klachten kan geven, is het echter vaak niet gewenst. Een onderliggende aandoening kan de reden zijn van de lage bloeddruk. In dat geval moet deze onderliggende aandoening behandeld worden en kan het ongezond zijn. Een voorbeeld van een onderliggende aandoening is een hart- en vaatziekte. Een afwijking aan het hart kan er voor zorgen dat bloed onvoldoende door de bloedvaten gepompt kan worden. Als er geen onderliggende oorzaak is, wordt er gesproken van idiomatische hypotensie. Oorzaken kunnen zijn:
- Verlies van bloed: door het verlies van bloed kan de bloeddruk dalen. Dit bloedverlies kan meerdere aanleidingen hebben. Bijvoorbeeld bij een inwendige bloeding na een ongeval of een open wond. Lage bloeddruk bij bloedverlies komt ook bij minder ernstige gevallen voor. Zo kan de bloeddruk bij menstruatie lager zijn dan gewoonlijk. Door menstruatie wordt er langere tijd kleine hoeveelheden bloed verloren. Dit kan op den duur voor hypotensie zorgen.
- Uitdroging: als er minder vocht aanwezig is in het lichaam daalt de bloeddruk. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als er veel getranspireerd wordt. Denk aan koorts of bij een warme omgeving. Een kater kan de oorzaak zijn van uitdroging. Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam. Hoofdpijn na te veel alcohol komt door te weinig vocht. Uitdroging kan ook komen door langdurige ernstige diarree.
- Hart- en vaatziekten: bij sommige hart- en vaatziekten kan het bloed onvoldoende door het lichaam gepompt worden. Bijvoorbeeld door een verminderde pompfunctie van het hart. Hierdoor is er onvoldoende druk in de aderen.
- Te veel stress: door stress kan de bloeddruk dalen. Dit is een oorzaak die vaak lastig te achterhalen is.
- Medicatie: bepaalde medicijnen kunnen er voor zorgen dat de bloeddruk te laag wordt. Een voorbeeld daarvan zijn plastabletten, ook wel diuretica genoemd. Deze worden veelal voorgeschreven bij een hoge bloeddruk. Bij veel transpireren of diarree kan er te veel vocht verloren worden. Hiermee daalt de bloeddruk. Het is voor gebruikers van deze medicatie daarom belangrijk om regelmatig de bloeddruk op te laten meten.
- Zwangerschap: Een lage bloeddruk bij zwangerschap komt veel voor. Dit is vaak niet gevaarlijk voor moeder of baby. Vervelend kan het wel zijn, aangezien het wat klachten geeft. De bloeddruk daalt vanaf het begin van de zwangerschap tot ongeveer 20 weken. Vanaf dat moment is de bloeddruk het laagst. Dit wordt ook wel de ‘mid-pregnancy-drop’ genoemd. Vanaf de 20e zwangerschapsweek zal de bloeddruk weer gaan stijgen tot normaal niveau.
In veel gevallen van een lage bloeddruk zijn er geen klachten. Overigens kunnen er wel bepaalde specifieke symptomen optreden:
- flauwvallen;
- duizeligheid;
- misselijkheid;
- verwardheid;
- vermoeidheid;
- verminderde concentratie.
Wanneer deze klachten heftig optreden is het verstandig rustig aan te doen. Opstaan uit bed, of overeind komen uit een stoel kan wat duizeligheid veroorzaken. Langzaam overeind komen en opstaan kan de klachten verminderen. Bij het zitten in een stoel kunnen de benen het beste omhoog gelegd worden. Ook het omhoog brengen van het voeteneind kan helpen. Op die manier blijft er voldoende bloed stromen naar het hoofd en komen klachten als duizeligheid of flauwvallen het minst voor. Door middel van bepaalde massage zou een lage bloeddruk verbeterd kunnen worden. Massage zou de doorbloeding in het lichaam kunnen stimuleren. Dit zou zowel een te lage als een te hoge bloeddruk kunnen verhelpen.
Als er vermoeden is van een onderliggende aandoening voor de lage bloeddruk is het raadzaam een arts te raadplegen. Als er bijvoorbeeld sprake is van een bloeding is het belangrijk deze oorzaak aan te pakken.
Voeding en lage bloeddruk
Voeding kan bijdragen aan het verhelpen of verbeteren van een lage bloeddruk. Uiteraard kan voeding bepaalde aandoeningen niet wegnemen. Wel kan het er voor zorgen dat de bloeddruk verhoogd wordt. Vooral in geval van bijvoorbeeld een bloeding of ziekte is het belangrijk de juiste voeding binnen te krijgen. Het lichaam heeft dan extra energie en voedingsstoffen nodig om te herstellen.
De belangrijkste voedingsstof bij lage bloeddruk is zout. Zout wordt ook wel omschreven als natriumchloride. Dit is hetzelfde als keukenzout. Zout zorgt er voor dat vocht vastgehouden wordt in het lichaam. Zout heeft namelijk een vocht aantrekkende functie. Een mooi voorbeeld van deze functie is het gebruiken van zout op een wijnvlek. Het zout trekt het vocht eruit. Dit gebeurt ook met zout in het lichaam. Het zout uit de voeding komt in de bloedbaan terecht, hier trekt het vocht aan. Hiermee kan het de bloeddruk laten stijgen. Een overmaat aan zout is niet aan te raden. Dit kan juist weer zorgen voor een te hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk is ook niet gewenst, dit kan namelijk de kans op hart- en vaatziekten verhogen.
Met wat kleine aanpassingen in de voeding kan de hoeveelheid zout al verhoogd worden. Een diëtist kan u hierin adviseren. Om vocht aan zout te kunnen binden is er uiteraard voldoende vocht nodig. Voldoende water zorgt er voor dat het zout in het lichaam zijn bindende functie goed kan uitvoeren. Dit is vooral belangrijk bij warm weer. Er wordt dan meer getranspireerd wat de bloeddruk verder kan verlagen. Dit kan ook gebeuren bij diarree of een stevige kater.
Onderzoek lage bloeddruk
- Duizeligheid, hoofdpijn en verwardheid door orthostatische hypotensie. Deze vorm van lage bloeddruk ontstaat wanneer iemand plotseling vanuit ligpositie overeind komt. Veel mensen hebben hier last van. Deze hypotensie kan vervelend zijn, maar is in veel gevallen niet gevaarlijk.
- Zwangeren hebben meer last van hypotensie. Een zwangerschap kan er voor zorgen dat er hypotensie optreedt. Als de klachten hierbij ernstig zijn is het verstandig de arts in te lichten.
Externe informatie lage bloeddruk of producten
We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende hypotensie, voor u tegengekomen:
- Uw voedingsplan. Nederlands, 86 pagina’s, DietCetera. Geeft concrete adviezen en aanwijzingen om de klachten bij lage bloeddruk te verminderen.
- Orthostatic Hypotension: Causes, Tests, and Treatment Options, e-BOOK. Auteur Jm Parker, Engels. Orthostatic hypotension is disorder in which a sudden decrease in blood pressure occurs when you quickly assume a standing position.
- Low blood pressure – Hypotension treated with Homeopathy and Schuessler salts (homeopathic cell salts), e-BOOK. Auteur Robert Kopf, Engels. A homeopathic and biochemical guide.
- Braun Bloeddrukmeter. Volgens een klantwaardering: Praktisch, handig, klein, duidelijk, toestel dat doet wat het moet doen.
- Medisana Bovenarm bloeddrukmeter. Bloeddrukmeting die even nauwkeurig is als de meting bij je arts. De diagnose is volgens de richtlijnen van de WHO, door middel van een kleurenschaal. Deze bloeddrukmeter beschikt over een groot display voor de systolische- en diastolische druk en hartslag, waardoor je makkelijk het meetresultaat kunt aflezen.
- Heart Support is een unieke samenstelling voor hart en vaten, omdat het niet één bijzondere stof zoals rode gist rijst bevat, maar een breeds scala aan dat soort stoffen, zoals Q10, kaneel, granaatappel, gymnema sylvestre en nog veel meer, die tezamen een completere functionaliteit voor je hart en bloedvaten verzorgen. De ingrediënten zijn van hoogwaardige kwaliteit en optimaal gedoseerd.
Weten hoe en welke voeding een lage bloeddruk kan tegengaan of gewenst kan verhogen?
De door uw DietCetera diëtist uitgeschreven voedingsadviezen en-of uw voedingsplan in een persoonlijk boek kunt u eenvoudig via onderstaande ‘diensten voor dit voedingsdoel’ bestellen. De adviezen zijn specifiek gericht op volwassenen van 18 t/m 70 jaar.
Diensten voor dit voedingsdoel
Product type | Prijs | |
---|---|---|
Uw Voedingsplan
|
€ 29,95 |
>> Bestellen |
Voedingsadvies
|
€ 9,95 |
>> Bestellen |
Weekmenu
|
€ 11,95 |
>> Bestellen |
Variatielijst
|
€ 12,95 |
>> Bestellen |
Disclaimer voedingsdoelen
DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.