Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Baby 0-3 maanden

In deze 3 maanden groeit een zuigeling van ongeveer 3,5 kilo bij de geboorte tot rond de 6 kilo. Moedermelk is voor een baby de meest ideale voeding.

Baby’s of zuigelingen zijn kindjes tot en met 12 maanden. In de eerste 30 dagen wordt een baby ook wel neonaat genoemd. Dit betekent nieuwgeborene. In deze 3 maanden groeit een zuigeling van ongeveer 3,5 kilo bij de geboorte tot rond de 6 kilo. Het kindje maakt in deze eerste levensperiode al een sterke ontwikkeling door.

In de eerste maand is het zicht nog beperkt tot ongeveer 30 centimeter. Binnen deze afstand kan het kindje zijn of haar moeder soms al herkennen. Een vaardigheid die een baby direct na de geboorte aanleert, is het zuig- en grijpreflex. Dit is om zich aan zijn moeder vast te kunnen houden. Of te kunnen drinken aan de borst. Deze reflexen breiden zich in de loop van de eerste maand uit. Hierdoor kan de baby langzaam dingen vast gaan houden.

In de tweede maand zal het zicht en de herkenning verbeteren. Het kindje zal zelfs kunnen glimlachen. Door als ouder zelf naar het kind te lachen kan dit een glimlach als  reactie geven. De spieren in het nekje gaan in de tweede maand vooruit. Hierdoor kan ook het hoofdje beter overeind gehouden worden. Dit kan eventueel extra getraind worden door de baby op zijn buik te leggen.

Het zicht en herkenning van mensen, geluiden en voorwerpen wordt langzamerhand beter. Er zal nu ook meer gereageerd gaan worden op prikkels. Als een ouder bijvoorbeeld niest, kan dit een lach of een verbazing op het gezicht brengen. Ook krijgt het kindje nu meer aandacht voor speelgoed. Zoals bijvoorbeeld een rammelaar.

 

Borstvoeding

Zodra een kind geboren wordt zal er door hormonale veranderingen moedermelk geproduceerd worden. Hierdoor kan er gestart worden met het geven van borstvoeding. Het geven van borstvoeding heet ook wel lactatie.

Het aantal borstvoedingen varieert van 6 tot 8 keer per dag met tussenpozen van 2 à 3 uur. Deze tijd heeft een baby nodig om de voeding goed te kunnen verteren. Als er te weinig tijd zit tussen de voedingen, zal de baby hier last van krijgen. Het mooie van moedermelk is dat de hoeveelheid en samenstelling van de moedermelk meegroeit met de behoefte van het kind.

Naast borstvoeding hebben baby’s extra vitamine K en vitamine D nodig. Alle kinderen tot 3 jaar krijgen extra vitamine D.

Deze hoeveelheid ligt nog iets hoger bij bepaalde groepen:

 • baby’s met een donkere huidskleur;
 • baby’s die helemaal niet, of weinig buiten komen;
 • baby’s die bij de geboorte minder dan 3 kilo wegen;
 • als de moeder al langere tijd ongezond of te weinig eet.

 

Vitamine K wordt op latere leeftijd door de darmen zelf geproduceerd. Omdat de darmen van een baby hier nog niet toe in staat zijn, wordt direct na de geboorte 1 milligram vitamine K toegediend. Daarnaast wordt 2 weken na de geboorte, tot aan 3 maanden 25 microgram in druppelvorm gegeven.

In sommige gevallen kan er geen moedermelk worden gegeven. Dit kan voorkomen in geval van bepaalde virussen of ziektebehandelingen. Of simpelweg omdat de moeder het niet prettig vindt. Er wordt dan gekozen voor kunstmatige flesvoeding.

In de volgende gevallen mag er door de moeder geen borstvoeding worden gegeven:

 • Hiv-besmetting;
 • bij het gebruiken van drugs;
 • open en niet behandelde Tuberculose;
 • bij een behandeling met chemotherapie;
 • bij een behandeling met radioactieve isotopen;
 • besmetting met het humaan T-cel lymfotropisch virus I of II;
 • bij het regelmatig drinken van alcohol. Als alcohol gedronken wordt, beperkt dit dan tot één glas. Het is verstandig de eerste 3 uur na de consumptie geen borstvoeding te geven.

 

Zeker in de eerste 6 maanden is het belangrijk voor een baby om borstvoeding te krijgen. Moedermelk is voor een baby de meest ideale voeding. Dit komt doordat het beschermt tegen bepaalde ziekten en goed aansluit op de voedingsbehoefte van het kind. De hoeveelheid moedermelk past zich aan de behoefte van het kind aan. Zo zal er niet snel te veel gedronken worden. Doordat het kind harder moet zuigen aan een borst dan aan een fles, zorgt dit voor een goede ontwikkeling van kaak en gebit. Ook de moeder heeft voordelen bij het geven van borstvoeding. Het verlaagt bijvoorbeeld de kans op borstkanker en eierstokkanker.

 

Flesvoeding

Wanneer een baby geen moedermelk kan ontvangen, zal er kunstmatige flesvoeding worden gegeven. Deze flesvoeding lijkt, gezien de samenstelling, erg op moedermelk. Flesvoeding wordt gemaakt op basis van koemelk en is aangepast aan de behoefte van het kind. Zo is het gehalte aan eiwit, vitaminen en mineralen aangepast en vergelijkbaar met moedermelk. De meeste merken flesvoeding zijn ongeveer hetzelfde. Dit komt omdat de samenstelling ervan is vastgelegd in de Warenwet.

Een kindje hoort naast borstvoeding extra vitamine D en vitamine K te krijgen. Bij kunstmatige flesvoeding is dat anders. Als een baby minimaal een halve liter flesvoeding per dag krijgt, hoeft er geen vitamine K te worden gegeven. Voor vitamine D wordt een hoeveelheid van 10 microgram per dag geadviseerd. Het kan zijn dat een kindje een allergie heeft voor koemelk. Verschijnselen bij een allergie voor koemelk zijn onder andere benauwdheid, huidaandoeningen en diarree. De diagnose voor een koemelk allergie kan gesteld worden door een arts. Omdat een baby al in de eerste 3 maanden sterk groeit, verandert er veel in de hoeveelheid en frequentie van voeden.

 

Om verschillende redenen kan het voorkomen dat het voor een moeder niet lukt haar kind borstvoeding te geven, denk bijvoorbeeld aan werk. Er kan in dat geval gekozen worden voor het afkolven van de moedermelk. Deze moedermelk kan dan op een later tijdstip per fles aan de baby worden gegeven. Bij het gebruiken van een zuigfles gaan veel ouders op den duur over op zoetere dranken. Het gevaar van zoete dranken in een zuigfles is zuigflescariës. Zuigflescariës ontstaan als het kind voortdurend aan een zuigfles met zoete drank drinkt. Te lang gebruik van een zuigfles kan daarnaast slecht zijn voor de mondmotoriek en stand van de kaken.

 

Voeding van de moeder

Om te zorgen voor de beste kwaliteit moedermelk is het belangrijk om gezond te eten. Door het geven van borstvoeding zal de moeder meer honger krijgen. Hierdoor zal er ongeveer 300 calorieën per dag meer worden gegeten. Dit is vergelijkbaar met twee belegde boterhammen. De moeder heeft in de zwangerschapsperiode meer vetweefsel gekregen. Dit is onder andere gekomen door verminderde lichamelijke arbeid. Door dit vetweefsel kan de moeder voorzien in de productie van moedermelk.

Het aankomen in gewicht bij zwangerschap is vrij normaal. Deze gewichtstoename is niet direct verdwenen na de bevalling. Als de moeder borstvoeding geeft zal meestal het gewicht langzaam dalen. Dit komt doordat bij het geven van moedermelk de ‘voorraad’ aan het kind wordt gegeven.

Er hoeft geen multi vitaminetablet te worden genomen in tijden van borstvoeding, mits er gezond wordt gegeten. Bij het geven van borstvoeding is er wel een verhoogde behoefte aan vitamine A, C en D en foliumzuur.

 

Baby blues en postnatale depressie

Sommige moeders hebben na de bevalling een neerslachtig gevoel. Dit komt vaak als een verrassing. Omdat verwacht wordt dat er vooral blijdschap zal zijn. Een treurig gevoel na de bevalling is heel normaal en veel moeders overkomt het. Dit wordt ook wel baby blues genoemd. Zo’n 50 tot 80% van de moeders heeft hier last van. Onder andere hormonale veranderingen en slaapgebrek zijn de oorzaken van baby blues. Vaak duurt dit slechts enkele dagen. Na wat ontspanning en gewenning verdwijnen de neerslachtige gevoelens. Als de klachten niet overgaan kan er sprake zijn van een postnatale depressie. Deze depressie treedt op na de bevalling. Het komt bij ongeveer 10% van de vrouwen voor. Bij een postnatale depressie heeft de moeder niet het gevoel blij te zijn met haar baby. Hierdoor komt er vaak een schuldgevoel bij. Dit werkt de moeder vaak nog verder in de put. De depressie kan wel maanden aanhouden.

Symptomen bij een postnatale depressie zijn onder andere:

 • boosheid;
 • veel huilen;
 • vermoeidheid;
 • slapeloosheid;
 • somber gevoel;
 • angstgevoelens;
 • weinig blijdschap met de komst van de baby.

Als er een postnatale depressie vermoeden is, is het verstandig een arts in te lichten.

babyzuigelingneonaatnieuwgeboreneborstvoedinglactatiezuigreflexgrijpreflexvitamine Kflesvoedinggroeivitamine Dlachenherkenningprikkelsbaby bluespostnatale depressie

Er is geen eenduidige oorzaak voor een postnatale depressie aan te wijzen.

Wel zijn er factoren die bij kunnen dragen aan het ontstaan:

 • Erfelijkheid. Veel vrouwen waarvan hun moeder of oma een postnatale depressie had, krijgen het ook.
 • Hormoonwisselingen. Tijdens de zwangerschap en de bevalling zijn er veel wisselingen in de hormoonspiegel. Dit zou kunnen zorgen voor neerslachtigheid.
 • Een heftige bevalling. Sommige bevallingen duren lang en zijn erg heftig. Zo’n bevalling kan zeer pijnlijk zijn wat traumatisch kan werken. Dit zou een depressie kunnen veroorzaken.
 • Te hoog gespannen verwachtingen. Het krijgen van een baby is voor veel mensen een grote gebeurtenis waar naar uit wordt gekeken. Het begin van het moederschap kan soms tegenvallen.
 • Oververmoeidheid. Een zwangerschap en zeker ook een bevalling kunnen erg vermoeiend zijn. Deze vermoeidheid kan nog aanhouden na de bevalling. Dit resulteert vaak in een neerslachtig gevoel.

Baby blues, maar vooral een langdurige postnatale depressie kan van invloed zijn op de moedermelk. Door een depressief gevoel wordt er soms te weinig of ongezond gegeten. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de moedermelk. Het is in een dergelijk geval verstandiger om te kiezen voor kunstmatige flesvoeding.

 

Onderzoek

 • Veel stress in de zwangerschapsperiode zorgt ervoor dat een baby meer gezondheidsrisico’s loopt. Uit onderzoek blijkt een baby eerder gezondheidsproblemen heeft, als de moeder stress had ten tijde van de zwangerschap. Ook ervaart een kind zelf ook meer stress tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Dit kan verminderd worden door de baby veel te knuffelen. Zo bleek uit een ander onderzoek.
 • Veel koffie drinken door de moeder zorgt er niet voor dat een baby met borstvoeding minder slaapt. Lang werd gedacht dat cafeïne uit koffie in moedermelk terecht kwam. Uit onderzoek is nu gebleken dat baby’s even vaak ’s nachts wakker worden bij moeders die geen koffie drinken.
 • Baby’s laten luisteren naar muziek kan bijdragen aan cognitieve en sociale vaardigheden. Baby’s die vaak naar muziek luisteren blijken vaardigheden als lachen en praten sneller en beter onder de knie te hebben.
 • Zwangere vrouwen met zwaar werk en lange werkdagen krijgen een kleinere baby. Vooral vrouwen die staand werk doen zouden de kans op een kleine baby verhogen. Zo is gebleken uit een Nederlands onderzoek.
 • Met de borst gevoede baby’s hebben een gezondere darmflora dan met de fles gevoede baby’s. De darmflora is een verzameling van bacteriën in de darmen. Deze bacteriën bieden bescherming tegen ziektes. Onder invloed van moedermelk kunnen de darmbacteriën beter bescherming bieden.
 • Baby’s die met de borst worden gevoed huilen meer. Vrouwen geven wel eens aan te stoppen met borstvoeding vanwege de humeurigheid van de baby. Humeurigheid is echter volkomen normaal. Het is de enige manier waarop baby’s kunnen communiceren. Soms wordt het huilen verkeerd begrepen en zijn ze gewoon moe.
 • Veel vrouwen denken dat borstvoeding ten grondslag ligt aan uitgezakte borsten. Maar volgens Amerikaans onderzoek worden uitgezakte borsten niet veroorzaakt door borstvoeding. Roken en veel gewichtstoename tijdens de zwangerschap lijken wel een oorzaak te zijn. Borsten blijken ook meer uit te zakken na iedere zwangerschap.
 • De Samenwerkende Borstvoeding Organisaties (SBO) is een overleg van vijf organisaties die actief zijn op het gebied van het beschermen, bevorderen en ondersteunen van borstvoeding. Op hun site staat nuttige informatie over borstvoeding.

 

Babyvoeding reeks

Als DietCetera willen we u helpen uw baby zo goed mogelijk te voeden. Voor elke specifieke voedingsmethodiek of leeftijdsfase waarbij andere voedingsadviezen nodig zijn, hebben we daarom separate adviezen gemaakt. Dat betekent echter niet dat een heel voedingspatroon zal wijzigen. Soms zijn het beperkte aanpassingen, maar het is wel nuttig om die te weten.

De betreffende babyserie, met een deel tekstoverlap, bestaat uit de voedingsdoelen voor de fases: borstvoeding, baby (0 tot en met 3 maanden), baby (4 tot en met 5 maanden), baby (6 tot en met 7 maanden) en baby (8 tot en met 12 maanden).

De toegepaste adviezen in de fases: borstvoeding, baby (0 tot en met 3 maanden) en baby (4 tot en met 5 maanden) zijn specifiek gericht op vrouwen die borstvoeding geven. Borstvoeding gevende vrouwen hebben namelijk extra calorieën en informatie nodig ten opzichte van vrouwen die flesvoeding geven. De weekmenu’s en variatielijsten zijn daarom niet toepasbaar rondom flesvoeding.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken, betreffende babyvoeding 0-3 maanden, voor u tegengekomen:

 • Alles over goed eten en bewegen met baby en peuter. Voedingscentrum, Nederlands, 96 pagina's. Alles over eten en bewegen met 0-4 jarigen. Er is een duidelijke onderverdeling gemaakt in de leeftijdsgroepen binnen de leeftijd van 0-4 jaar, zodat je makkelijk je informatie kunt terugvinden.
 • De Tevreden Baby, hoe je baby 's nachts doorslaapt. Auteurs Julie Benschop & Gina Ford, Nederlands, 250 pagina's. In het eerste levensjaar van een baby staat het eet- en slaapschema eigenlijk centraal. In dit boek wordt beschreven hoe ouders de baby kunnen helpen om een 'goede' regelmaat te krijgen.
 • Handboek Babyvoeding. Auteur Amanda Grant, Nederlands, 191 pagina's. Dit boek voor baby's van 0-12 maanden geeft veel voedingsinformatie (waarbij moedermelk prioriteit krijgt), en over het kiezen van de juiste voeding, additieven, etiketten enz., bereidingswijzen (koken, stomen, wel of geen gebruik van magnetron), hygiene etcetera.
 • Het Albert Heijn babyvoeding assortiment, ook digitaal te bestellen.
 • Vullen of voeden, een wegwijzer voor ouders. Auteurs Wilfred en Lili Genee, Nederlands, 281 pagina's. Ze laten zien wat voor een effect voeding heeft op het lichaam en het gedrag van kinderen. Tal van praktische tips en recepten om mee aan de slag te gaan komen aan bod.
 • Drogisterij.net Babyverzorging

 

Weten hoe?

Het uitgeschreven voedingsadvies kunt u eenvoudig via onderstaande 'volg onze suggestie' bestellen. De diensten zijn specifiek gericht op vrouwen die borstvoeding geven aan baby's van 0 t/m 3 maanden.

Bestel suggestie
CategorieDienstPrijs
AdviesVoedingsadvies9,95
Totaal€ 9,95

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top