Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Kleuter (4-5 jaar)

Een kleuter groeit ongeveer zes centimeter en twee kilo per jaar. Juist in deze periode is het belangrijk dat de kleuter goed eet en voldoende actief is.

Een kleuter is een kind van 4 en 5 jaar. De tijd van ontwikkeling tot schoolkind is aangebroken. Een boeiende periode. Er gaat heel wat veranderen. Vanaf 4 jaar gaat het kind voor het eerst naar de basisschool. Hier doet de kleuter nieuwe indrukken op. Het speelt meer met (dan naast) vriendjes en vriendinnetjes. Het leert op zijn beurt te wachten. Maar ook dat de kleuter problemen niet met een klap kan oplossen. Daarbij maakt de kleuter een begin met letters lezen en rekenen. Dit dient als voorbereiding op het echte leren in groep 3. Niet alleen sociaal-emotioneel, maar ook lichamelijk en geestelijk verandert het kind. Een kleuter groeit in deze periode ongeveer zes centimeter en twee kilo per jaar. De lichamelijke ontwikkeling zijn dan ook bijna voltooid. De kleuter kan nu nieuwe vormen van beweging gaan aanleren. Voorbeelden zijn; rennen, huppelen en fietsen. Maar een kind kan ook op sport en zwemles gaan. Een kind van vijf jaar kan vaak al op één voet hinkelen. Juist in deze periode van sterke lichamelijke groei is gezond eten belangrijk.

 

Voeding

Door voldoende beweging en goede voeding groeit de kleuter zo gezond mogelijk op. Op deze manier wordt er een gezonde basis gelegd voor latere leeftijd. Inclusief een kleinere kans op overgewicht. De voorkeur gaat uit naar meerdere kleine maaltijden per dag. Bijvoorbeeld: ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje en een warme maaltijd. Daarbij is het van belang dat de kleuter voldoende drinkt. De dag beginnen met een goed ontbijt bevordert de concentratie van een kind op school. Ook zorgt het ervoor dat een kind tussendoor minder trek krijgt. Hierdoor kan het eten van ongezonde tussendoortjes worden tegengegaan. Daarbij is het belangrijk dat de maaltijden en tussendoortjes niet teveel zout of suiker bevatten. Een groot deel van de jonge kinderen krijgt te veel suiker en zout binnen. Een te hoge zoutinname kan leiden tot een te hoge bloeddruk op latere leeftijd. Veel mensen gebruiken te veel zout bij het koken of aan tafel. Dit draagt voor ongeveer 25% bij aan de zoutinname. Een te hoge suiker inname is voor de kleuter niet goed. Het kan de kans op overgewicht vergroten. Maar ook de kans op het ontstaan van gaatjes neemt toe. Door veel zoete tussendoortjes wordt het gebit aangetast door suiker uit de voeding.

 

Andere belangrijke voedingsstoffen voor een kleuter zijn:

 • Calcium. Lichamelijke groei vindt plaats in botten en spieren. Voor de botopbouw heeft een kleuter extra calcium nodig. De opname van calcium in het lichaam gaat sneller in aanwezigheid van vitamine D. Tot 4 jaar heeft het kind dagelijks extra vitamine D nodig gehad. Na deze leeftijd is het lichaam van een kind in staat om voldoende vitamine D uit de voeding en zonlicht te halen. Er kan dan dus gestopt worden met het geven van extra vitamine D.
 • Eiwit. Voor spieropbouw zijn eiwitten nodig. Bepaalde producten zijn eiwitrijk. Veel eiwitrijk producten bevatten ook veel vet. Bij voorkeur wordt er gekozen voor varianten met minder verzadigd vet. Een groot deel van de jonge kinderen krijgt te veel verzadigd vet binnen. Verzadigd vet is slecht vet voor de gezondheid. Het kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Goed vet is onverzadigd vet. In onverzadigde vetten zitten belangrijke stoffen voor jonge kinderen. Goed vet zit in zachte vetten en oliën.
 • IJzer. Voldoende ijzer is belangrijk in verband met een toename van het bloedvolume (de aanmaak van meer bloed in het lichaam).

 

Richtlijn hoeveelheden

De hoeveelheid voeding is per kleuter verschillend. De lichamelijke activiteit, het groeitempo en de lichaamsbouw kunnen per kind en per dag sterk wisselen. Het is heel normaal dat er periodes zijn waarin het kind veel eet en periodes waarin het weinig eet. Het belangrijkst is dat de kleuter goed groeit en actief is.

 

Vitamines, mineralen en supplementen

Via een gezonde en gevarieerde voeding krijgen kleuters alle vitamines, mineralen en visvetzuren voldoende binnen. Er worden geen voedingsstoffen via supplementen aanbevolen. Voor bepaalde groepen kan een multivitamine zinvol zijn. Let er wel op dat een pilletje ter aanvulling is. Nooit ter vervanging van een maaltijd. Daarnaast is het raadzaam om altijd de verpakking te controleren op de dosering. Een langdurige overconsumptie van bijvoorbeeld vitamine A is schadelijk voor de kleuter.

 

Eetproblemen

De kleuter ontwikkeld een eigen willetje, dit kan voor wrijving zorgen tijdens de maaltijdmomenten. De ene keer zal het kind zijn bordje enthousiast leegeten. De andere keer kijkt de kleuter niet naar het eten om. Over het algemeen is dit onregelmatige eetgedrag normaal. Het zorgt ervoor dat de kleuter zelfstandigheid gaat ontwikkelen. 

De vaardigheden van het kind nemen toe en dat wil het laten zien. Het is begrijpelijk dat ouders zich kunnen ergeren aan een kind dat niet wil eten. Het kan voorkomen dat de kleuter gerechten weigert. Het opdringen van eten of het verbieden van het toetje kan averechts werken. Het kan ook een voedselaversie veroorzaken. Een voedselaversie is het vermijden van een product door psychische redenen. Bijvoorbeeld een kind heeft een stukje kaas gegeten en moet overgeven. Waarschijnlijk heeft het overgeven een andere oorzaak. Het kind associeert de kaas echter met overgeven en zal het niet meer eten. Er zijn methodes waarop ouders de eettafelstrijd met de kleuter kunnen voorkomen of beperken. De diëtist kan hierin adviseren. Ook wanneer de kleuter dit gedrag voor een lange periode in extremen vertoont is het raadzaam om contact op te nemen met een diëtiste of huisarts. Zeker als het kind niet goed groeit of afvalt.

Er kunnen verschillende reden zijn waarom een kind niet wil eten:

 • geen trek;
 • te moe zijn;
 • gemoedstoestand;
 • liever willen spelen;
 • het eten niet lekker vinden.
kleutereettafelstrijdvitamine Dgroeilastige eterverzadigd vetcalciumijzerzoutovergewichtmelkgebittanderosie

Gebit

Het wisselen van het melkgebit kan bij een kleuter rond het vijfde jaar beginnen. Goed poetsen met speciale fluoridetandpasta is belangrijk. Wees daarnaast alert op tanderosie bij gebruik van veel frisdrank. Tanderosie is de aantasting van de tanden door zuren. Dit kan onder andere gaatjes veroorzaken. Een ander woord voor gaatjes is cariës. Zuren uit frisdranken kunnen het tandglazuur aantasten. Direct poetsen na het drinken kan dit proces versnellen. Er zijn dranken die de tanden minder aantasten. Deze kunnen goed door de kleuter worden gedronken.

 

Beweging

Onder jonge kinderen komt steeds vaker overgewicht voor. Door op jonge leeftijd goede eetgewoonten aan te leren, kan overgewicht voorkomen worden. Maar voldoende beweging is minstens zo belangrijk. Beweging vermindert de kans om te dik te worden. Het maakt de botten en spieren sterker. Het zorgt ervoor dat een kind zich lekker kan uitleven, waardoor de kleuter beter zal slapen. Sport is ook een leuke manier om in contact te komen met andere kinderen. En het verbetert het concentratievermogen op school. Allemaal redenen om de kleuter zoveel mogelijk te motiveren lekker actief bezig te zijn. En zoals het gezegde luid: jong geleerd is oud gedaan.

 

Onderzoek

De afgelopen vijf tot tien jaar is het melkgebit van steeds meer kleuters flink slechter geworden. Dit geldt overigens ook voor peuters. Dat concludeerde een kaakchirurg van het UMC Groningen. Volgens de vereniging voor tandartsen en mondhygiënisten Ivoren Kruis gaat het om een landelijk probleem. Aangenomen wordt dat dit onder andere komt omdat ouders niet nagaan of hun kind goed gepoetst heeft. Er zijn ook ouders die hun kind in bed stoppen met een zuigfles limonade. Hierdoor worden de tanden de hele nacht blootgesteld aan suikers.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boeken en producten, betreffende kleutervoeding (4-5 jaar), voor u tegengekomen:

 • Geboren gezond en gelukkig opgroeien. Auteur Miriam Stoppard, Nederlands, 351 pagina's. Aanbevelingen voor dagelijkse verzorging zijn helder en duidelijk uiteengezet, te zamen met suggesties voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. Speciale behoeften en mogelijke problemen bij kinderen worden duidelijk uiteengezet en voorzien van adviezen.
 • Vullen of voeden, een wegwijzer voor ouders. Auteurs Wilfred en Lili Genee, Nederlands, 281 pagina's. Ze laten zien wat voor een effect voeding heeft op het lichaam en het gedrag van kinderen. Tal van praktische tips en recepten om mee aan de slag te gaan komen aan bod.
 • Baby And Toddler Food Bible. Auteur Amanda Ursell, Engels, 304 pagina's. The list of what foods to introduce to your child and when can be daunting, especially in this day and age when everything from food safety to allergy issues dictates certain rules. Written by the UK's leading nutritionist.
 • The Allergy-Free Baby and Toddler Book, e-BOOK. Auteurs Dr. Adam Fox & Charlotte Muquit, Engels, 304 pagina's. This book explains everything you need to know about allergies, from navigating the diagnosis process to the practical steps you can take to manage allergies in the longterm.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top